ANNONS

Tips för budgivning

/

I dessa tider är det många som köper och säljer sina lägenheter/hus och jag tänkte komma med lite tips kring hur jag tänker vid budgivning. Jag har ändå köpt fyra bostadsrätter och ett hus under mina år så lite erfarenhet har jag. Bäst är det egentligen om du kan få till en förhandsvisning redan innan den öppna. Allt handlar egentligen kring att styra situationen och inte bara ”åka med”. Har du alltså möjlighet att få kika och lägga ett bud innan så gör det. Lägg ett bud och så säger du att det gäller tills imorgon. Att stressa är aldrig fel.

roslagsgatan-23-6551ewebb1

Lgh 1: Vinst 200 000 kronor på ett år 

Men nu för tiden är det många som hoppas på enorma vinster och vill ha visning ändå. Men häng inte läpp för det, såhär ska du tänka när du budar:

1. Återigen. Du ska styra budgivningen. Vänta inte in tills mäklaren ringer runt på måndagen efter utan du kontaktar mäklaren direkt och lägger ett bud. Att ligga i bud-vassen och se ”vart de landar” innan du ger dig in är också idiotiskt. Vill du ha ett bra pris måste du vara med från början och lägga ribban.

2012830201059484765682_sbig
427306CNNOG4TM56_4

Lägenhet nummer två; vinst 200 000 kronor på ett år 

2. Lägg ett ”lågt” bud. Absolut inte acceptpris. Går ett hus ut på 4,9 miljoner så lägg 4 miljoner. Eller lägre om du törs. Det pris du lägger är ju såklart inget du kommer att få köpa för, det vet vem som helst men det kan sänka förväntningar hos säljaren. I säljarens huvud vill hon helst gå upp 15-20% så som det har varit den senaste tiden. Lägger du en miljon under utgångspris så börjar det psykiskt bli svårt för säljaren att se huset gå upp så mycket. Förväntningarna sänks och kanske till och med en oro väcks. Bingo.

3. Mäklaren går nu ut med ditt låga bud och budgivningen sätter igång via sms, vid en låg start finns det ju en risk att många hänger på men var inte rädd för det. En låg start kan också flagga för andra köpare att lägenheten/huset inte alls är värt utgångspriset och på så sätt skrämma iväg andra.

1836799

Lägenhet nummer 3: Vinst 500 000 kronor på 1,5 år

4. Bestäm dig för en budtaktik och håll dig till den. Vanligast i dom budgivningar jag har varit med om så ökar man 25 000 kronor eller 50 000 kronor i taget. Därför har Odd och jag alltid lagt 100 000, alltså det dubbla. Så fort ett bud kommit in så har vi lagt 100 000 direkt, alltså på minuten. Vi har ju redan bestämt för hur mycket vi vill lägga på objektet så att behöva klura är onödigt. Pang på. 100 000. Genom att öka samma höga siffra någon minut efter att någon har lagt ett lägre bud så agerar vi aggressivt. De andra budgivarna får bilden att vi har har en stor kappsäck fylld med cash och att vi inte kommer att ge oss, oavsett pris. Mentalt blir det tufft för andra och folk har valt att stanna av.

blondinbella9

Lägenhet fyra: Vinst 1,7 miljoner på 1,5 år. Helt galet. Men det är ändå häftigt hur man har kunnat klättra i boendetrappan tack vare värdeökningen. Varje vinst har ju blivit insats till det nya boendet. 

Fördelen med att äga budgivningen och vara bestämd och snabb är att människor blir stressade, vilket är bra. Skulle en budgivning dra ut under flera dagar så skulle prishöjningen landa mentalt hos alla och det skulle bli enklare att pressa sig uppåt samt ringa banken. Lägger du nytt bud sekunden efter det tidigare budet las via sms så kommer processen att gå fort och skrämma iväg 90% av gänget som hade tänkt att vara med. Människor vill inte köpa sitt livs största köp under press. Men personligen tycker jag att det är något man ska ha bestämt innan budgivningen drar igång.

Såhär har vi vunnit många budgivningar och köpt boende till bra pris. 1. Ta kommando 2. Ge skambud 3. Öka aggressivt intensivt tills du når din gräns. Visa att ingen annan har en chans. Viktigt att tillägga är att när er gräns är nådd och budgivningen fortsätter så släpp huset, överskrid aldrig. Jag har aldrig någonsin försökt att pressa vår ekonomi eller bank för att få till några hundra tusen till. Lånenivån är satt utifrån en kalkyl, håll er till den eller ligg under. Lycka till!

91

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@isabellalowengrip
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00