Matkasse 1-0

Nu har vi haft matkasse i drygt 2 månader (med upphåll under Thailandsveckorna). Fördelarna är många: bekvämligheten är en av dem, det är tidseffektivt, vi behöver inte lägga energi på vad vi ska äta till middag varje dag (den eviga frågan!) och vi spontanköper mindre eftersom det blir färre besök till matbutiken. Oftast tenderar vi att handla hungriga allihopa efter jobbet och slinker det ner båda det ena och andra..

Men den bästa fördelen är nog det ekonomiska. En matkasse ligger på runt 800 kr i veckan och ger fyra portioner, fem middagar. Har man fyra matkassar i månaden blir det 3200 kronor. Det kan tyckas vara mycket, men jag satte det i relation till vad vi normalt gör av med på mat, uppemot 8000 kr i månaden. Visserligen är frukost, hygienartiklar, tvättmedel och annat inkluderat. Men det lämnar oss fortfarande med 4800 kr kvar att disponera innan vi är uppe på samma nivå.

 

IMG_0207

 

Inte nog med det, det blir nästan alltid mat kvar till en matlåda också eftersom två av oss fyra inte äter så mycket. Bara där kan jag spara nästan 2000 kr i månaden. Så ja, matkassen vs att handla i butik: 1-0.

Alla nya kunder hos Linas får en prova-på-rabatt på valfri kasse, med koden TACKISABELLA får man också en premie på 4 kg blandad frukt.

 

I samarbete med Linas Matkasse

 


Now we’ve had Matkasse (delivery service that delivers the recipe and the required ingredients right to your door) for 2 months (except for when we went to Thailand). The pros are many: It’s very comfortable, time saving, we don’t have to spend any time on thinking about what to make for dinner every night (this eternal question!), and we don’t waste money spontaneously buying food since we’re going to the grocery store less often. Going grocery shopping when you’re hungry and tired after work easily results in throwing both this and that into the cart…
I think the best part is the economical benefit. Matkasse cost around 800 kr per week and is enough for four people. That would be about 3200 kr per month. It may sound like a lot but when I calculated what we normally spend on food every month the total came to 8000 kr. Sure, that number includes toiletries such as shower gel, toothpaste, and laundry detergent, but that still gives us an additional 4800 kr to spend before we reach that 8000 kr.
That’s not all though, we always get leftovers for the next day since the two little ones don’t eat that much. That alone saves us 2000 kr every month. So yes, home delivered food vs grocery shopping: 1-0. Right now all new customers gets a trial discount on any delivery service if you use the code TACKISABELLA. That also includes a premium gift of 4 kg mixed fruit.

In collaboration with Linas Matkasse

 1. Lotta skriver:

  8000:- i matkostnader låter rimligt, om man beställer matkassar utöver det handlar på Willy´s och ICA. God och nyttig mat förgyller vardagen. Det måste man få unna sig. Har själv aldrig beställt matkasse men förmodar att det är just mat man beställer. Utöver mat behövs ju även mycket annat till kök/hem.

 2. Sara skriver:

  Vi är en familj på 3 personer, 2 vuxna och ett blöjbarn så att säg, lägger ca 3000 MAX 4000/månad på mat o hygienartiklar o ALLA andra inköp vad gäller sånt. Och vi äter ofta ”lyxmat” o lägger gärna en extra slant på fint kött osv. 8000 i månaden på mat är mer än vad vår lägenhet kostar att hyra/månad! (3a på 2 våningar + balkong, +95kvm) Helt galet vad det är olika priser runt om i landet (bor nere i södra Sverige, i blekinge) Det är ju skrämmande :O

  1. Antonia skriver:

   Priserna på mat och andra inköp till hushållet är faktiskt inte så skilda i olika delar av landet. PRO gör en årlig prisundersökning och priset på deras varukorg varierar högst 5-6% mellan olika landsdelar. Orsaken är förmodligen att det är stora kedjor och grossister som har hela landet som sin marknad och priserna jämnas ut så att storstadsområdena subventionerar mer avlägsna landsdelar.
   Nej, skillnaden ligger förmodligen på andra plan dvs i en storstad handlar man mer helfabrikat och lagar inte så ofta från grunden med billigare råvaror. Man har kanske andra vanor också och satsar på dyrare varor som färsk fisk, dyrt kött och skaldjur.
   Om nu matpriserna är jämförbara i stort sett så skiljer det ändå i köpkraft.
   I Stockholm har den som jobbar mer pengar i lönekuvertet genom högre lön och inte minst genom jobbskatteavdragen. Många har fått lägre boendekostnader de senaste åren eftersom räntan är så låg och fastighetsskatten borttagen vilket ger mycket pengar till konsumtion för den som bor i dyrt hus och har stora lån.

 3. Lana skriver:

  Finns typ inga matkassar som är mjölkprotein och äggfria. Det suger! för matkasse hade underlättat en hel del. 🙁

 4. Maria skriver:

  Vilken lyx att ha möjlighet att lägga så mycket pengar på mat. (Obs…jag menar det på ett positivt sätt, kan lätt misstolkas i skrift). Själv har jag en liten inkomst och lägger ca 2000 kr på mat, rengöringsmedel och likn. Är förvisso vegetarian, och det sägs ju vara billigare än om man äter kött och fisk. (Har inte koll på köttpriser då jag varit veg i hela mitt vuxna liv). Försöker äta så eko som möjligt om det inte är för stor prisskillnad. Använder mig själv av en firma som levererar hem matvaror man klickat hem från nätet. Det är väldigt skönt att slippa bära på den vikten både hem och upp för alla trappor, särskilt för att jag är lite handikappad och inte har bil, men bara en cykel att transportera det hem med. Nackdelen är bara att man måste beställa för minst 400 kr per gång, så det bliver inte varje vecka jag kan göra detta. (Detta är utomlands, ska kanske tilläggas).

 5. Testat både mathem och Linas men ingen lever upp till förväntningarna så som Gastrofy gör! Där kan man själv påverka hur många måltider, hur många portioner, vilken slags mat (finns bla lchf), man kan byta ut eller lägga till recept och varor. Man kan alltså påverka allt. Och leveranstiderna är mer generösa. Sen att de har ett samarbete med Coop som packar och kör ut gör saken bara bättre. Då kan man passa på att köpa till varor från en butik att lita på 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..