Backa Zara

Det har stått mycket om Zara Larsson de senaste åren och jag har inte hunnit kommentera debatterna, men idag när jag såg att en journalist vid namn Patrik hade ägnat en hel ledarsida åt Zaras aknebehandling, kände jag att det får räcka nu.

 

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 09.00.41

 

”Akne, eller finnar är ofarliga och det finns en rad saker man kan göra för att försöka hantera aknen. Det handlar om kosthållning, undvika feta krämer och minska sminkanvändandet”

Det är härligt när en journalist plötsligt är expert inom akne och länkar till 1177. Uppenbarligen har inte Patrik haft akne och det gör mig irriterad att han förminskar problemet.  För människor som lider av akne är det något mer än ”några ofarliga prickar”. Självklart är det så kliniskt men psykiskt, att behöva se dom röda bölderna ploppa upp på nya ställen varje dag är påfrestande och för många påverkar det vardagen. Man slutar befinna sig på ställen som gör att ansiktet kommer i fokus, gå till jobb/skola som dagar aknen är som värst, sova över hos någon annan, befinna sig på en strand. Listan kan göras lång. Jag har varit där.

”Vi behöver restriktivare användning i hela världen, inte antibiotika för fåfänga.”

I Zara Larssons fall är hon också en offentlig person, hennes jobb är att stå på scen. Att hon väljer att äta antibiotika för att slippa aknen så att hon kan koncentrera sig på sitt jobb är upp till henne och ska inte diskuteras i en ledare. Men jag vill också understryka att ordet fåfänga och aknebehandling ligger väldigt långt ifrån varandra. Det handlar om att orka se sig själv i spegeln varje dag och få känna sig som alla andra. Debatten om antibiotika är jätteviktig men lägg fokus på rätt ställe. Klamydia är tillexempel den vanligaste sexuella infektion i Sverige och förra året fick 40 000 svenskar äta antibiotika för det.

Patrik, du kan väl skriva en ledardebatt om vikten av kondomer nästa gång så kommer du faktiskt göra större skillnad i antibiotikadebatten.

 

 


There’s been a lot of news articles about Zara Larsson the past few years. I haven’t had time to comment on these debates, but when I saw that a journalist named Patrick wrote a cover story on Zara’s acne treatment, I just felt like this was too much.

 

“Acne, or pimples, are harmless, and there’s a number of things you can do to maintain it. It’s all about changing your diet, avoid fat lotions, and decrease the use of makeup.”

 

It’s great when a journalist all of a sudden is an acne expert and refers to 1177 (care information service). Patrick has obviously not experienced acne himself, and I get annoyed when he diminishes the problem.They’re not “harmless dots” for people suffering from acne. Of course they’re innocent from a medical perspective, but it can be quite wearing psychologically to see the red pimples pop up every day. For some people it affects their everyday life: You stop hanging out in places where your face is in focus, avoid going to school/work on the days with the worst outbreaks, spending the night at someone else’s house, the beach, etc. The list goes on and on. I would know because I’ve been there.

 

“We need to restrict the use of antibiotics worldwide, it’s not made for vanity.”

 

Zara Larsson is a public person and her job is to be on stage. The fact that she takes antibiotics in order to get rid of her acne and focus on her job is her choice, and it should not be newsworthy. I would also like to emphasize that vanity and acne treatment are not correlated. The purpose of the treatment is to be able to look at yourself in the mirror and just feel normal. The debate about antibiotics is important, but focus on the right thing. For example: Chlamydia is the most common sexually transmitted disease in Sweden, and last year alone 40 000 Swedes were prescribed antibiotics for it.

 

Patrick, next time why don’t you write an article about condoms instead, and you will make a much bigger difference in the debate about antibiotics.

 

 1. Jolin skriver:

  Låtsas att alla använder kondom och att kondom alltid fungerar, då är klamydia och andra könssjukdomar inget problem, och kondom det nya vapnet mot akne, halleluja.

  MEN alla andra bakterier som doxycyklin och erytromycin också är verksamma mot, vilka bla orsakar luftvägsinflammation, tarmbesvär, urinvägsinfektion, borrelia, q-feber: hur kondomar man sig ifrån dom när dom utvecklat resistens Blondinbella & Co?

  Dumt av journalisten att förminska akne sådär i artikeln, absolut, trots det har han en jätteviktig poäng. Blir mörkrädd och känner sådan vanmakt när jag läser detta blogginlägg och alla ignoranta kommentarer som hyllar det. Sen inser jag att evolutionen på ett förvridet sätt kommer sköta gallringen eftersom de som tar antibiotika för trivialiteter löper högre risk att falla offer den dag de hade behövt antibiotikan på allvar. Kom bara inte nära och smitta mig innan dess tack.

  För jag vill leva trots att jag har akne, jag vill kunna föda mina barn även om jag haft klamydia, och dom barnens liv ska inte någons fåfänga riskera.

 2. Helt rätt Bella! Blir så sjukt irriterad på detta.

 3. Frida skriver:

  Mycket bra skrivet Bella. Är på din sida!!!

 4. WOW! Blondinbella – du är snart bättre kondomförespråkare än vad RFSU själva är!

 5. Felicia skriver:

  Jo ja hans förminskande av acne är helt klart bara dumt. Så in i helvete dumt. Jag har acne just nu och så som han pratar gör inte någon med sådana problem.. Jag önskar innerligt att det skulle bli en rättighet att få botemedel mot acne tillsammans med exempelvis mensskydd eller botemedel mot mensrelaterade problem.
  Däremot är inte antibiotika rätt väg att gå av den enkla anledningen att virusen och bakterierna blir resistenta. Flertalet är det redan. Det innebär att när tex Gillis och Sally är vuxna kommer folk dö i lunginflammation och tuberkulos. Det har redan börjat. Resistenta bakterier av stora folksjukdomar som drabbade och dödade massvis av människor för hundra år sedan har börjat komma tillbaka och vi har inga botemedel. Resistenta bakterier/virus är det i samtid största hotet mot mänsklighetens överlevnad och de flesta vet inte ens om det. Sjukt.
  Det enda vi kan göra är att sluta använda antibiotika där det inte är absolut livshotande. Som med finnar, eller i boskapens vardagsmat (trots att djuren ej är sjuka). Det vore hemskt om vi inte längre skulle kunna rädda barn från att dö av den anledningen att vi varit fåfänga eller bekväma.

  (Och eftersom bakterier/virus ingår i släkten kan en ”acnebakterier” som blivit resistenta ”påverka” andra bakterier för allvarliga sjukdomar att även de bli resistenta)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..