Utomhus-fix

Idag har vi fixat i vår lilla trädgård, vår tomt är endast på 600 kvm (inklusive hus antar jag) om jag inte minns fel men det räcker för oss som första-husägare. Vi har plats för två utegrupper, en med utgång från vardagsrummet med lunchsol och kvällsol från köket. Där är det insynsskyddat när det blommar så där kommer vi nog sitta mest. Vi har tagit bort en massa löv som låg överrallt och gjort fint. Efter att snön försvann så syntes ju allt så det var på tiden. Det var riktigt härligt att få greja, vi tycker att det är roligt. Däremot är det mycket vi inte kan än men vi lär oss!

 

 

Sally sov, Odd krattade, jag slängde alla högar i sopsäckar och Gillis hjälpte till.

 

 

Två frågor till er:

 

 

1. Vad gör man med detta? Klipper bort allt? För det är väl vara dött? Eller kommer allt att börja leva igen?

 

 

2. Hur sköter man en kompost?!? Är det maskar i??!

  

Today we spent some time in our backyard. Our entire plot is 600 square meters (including our house I guess), which is not a lot, but more than enough for us. There’s room for two seating areas, one outside the living room and the other by the kitchen. This gives us the opportunity to sit in the sunlight from dusk to dawn. I think we’ll spend most our time on the patio by the kitchen since it is surrounded by bushes and more private. Today we have removed all the leaves from the lawn. It looked like a mess after the snow melted so it was about time. I really like doing garden work even though we don’t know much about it. We’re learning by doing!

 

Sally was sleeping, Odd raked leaves, I put the leaves in plastic bags and Gillis helped me.

 

I have two questions for you:

 

1. What do we do with this? Do we cut everything off? It’s all dead right? Or will it come back to life?

 

2. How do you take care of a compost?!? Is t worms in there??!

 1. sofie skriver:

  Hej!

  Man ska faktiskt inte ha levande växter som drar ner fukt runt huset sa vår besiktningsman så vi fick ta bort alla rabatter och buskar som låg runt huset. Vi lade sten runt huset (som en stenrabatt)

 2. Hej!
  Så härligt med ett hus på en äldre, uppväxt tomt! Då har ni säkerligen massor av buskar, träd, lökväxter och perenner (blommor/växter som kommer tillbaka år efter år) i trädgården. Att anlägga en trädgård från skratch är dyrare än man tror och många växter tar god tid på sig att bli stora, så har man en bas att bygga vidare på så är det mycket värt!
  Jag brukar alltid rekommendera mina kunder som flyttar till hus med tomter där det redan finns en del växter, att (om man står ut) vänta en säsong och se vad som tittar upp. På en säsong hinner man också känna efter vilka platser man nyttjar i trädgården, och vilka ytor man ska satsa på att göra fina i första hand. Om man inte orkar vänta så länge så brukar jag rekommendera att ta professionell hjälp med att ansa och klippa de buskar, häckar och träd som ser risiga ut och få en bedömning av en yrkeskunnig vad som kan/behöver tas bort.

  Som jag ser att många redan har svarat ovan så ska ingenting klippas ner nu, utan detta gör man först till våren. Det vissna skyddar växterna nu under vintern så det är bäst att låta detta vara kvar ett tag till!

  Jag är landskapsarkitekt och har en trädgårdsblogg (och ett Instagramkonto) där jag lägger upp reportage från både min egen och andras trädgårdar, tipsar om växter, svarar på frågor och visar designidéer för olika utemiljöer. Kika gärna in om du vill ha lite trädgårdsinspiration! Kram/Anna

 3. Astrid skriver:

  Som svar på fråga 1: växterna är så kallade perenner vilket innebär att de är fleråriga. Om växterna är döda är svårt att svara på eftersom att det är så tidigt. Jag hade väntat med att klippa till längre fram eftersom att vissa perenner fortsätter växa sig större och får liv från stammen även om de ser döda ut medan vissa kommer med nytt från botten varje år. Och när man ser detta kan man självklart klippa bort det övriga döda. Svar på fråga 2: japp maskar finns självklart i en kompost eftersom det är dessa djur som är nedbrytare av stoffet. Men eftersom att löv fyller rätt snabbt och är svåra att bryta ner för maskar o andra kryp skulle jag råda att slänga sådant på utnämnda tippar för trädgårdsavfall. Så får man istället plats för övrigt mindre naturligt avfall som förmultnas o blir till jord.

 4. Klaes33 skriver:

  Måste bara säga att det var något oerhört moget och sexigt över dig med de stora stövlarna, tajta jeans och den långa krattan haha 🙂 Odd you Lucky bastard!!
  Gillar verkligen din blogg! Keep it up.

 5. Jenny skriver:

  Ta det lugnt, det är inte hela världen om ni krattar lite nu, även om det kanske är bättre att vänta till våren!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..