ANNONS

Fondval

/

Vissa saker vet man att man borde sätta sig in i men man tar aldrig tag i det. Som exempelvis pensionssparande. Man vet att det sparas automatiskt på något sätt men ändå vill man knappt öppna det orangea kuvertet. Varför är det så? Jag tycker att det är roligt med investeringar och placeringar men just den allmänna pensionen har jag liksom valt att inte sätta mig in i. Men nu när jag har ett samarbete med Kollektiva Fondval så loggade jag in för första gången och såg att jag hittills har tjänat ihop 100 000 kronor i pension. Först fick jag en chock över att det var lite lite en sedan kom jag på att jag är 25 år och jag har ju några år på mig att jobba. Tydligen har jag mina pengar i AP7’s PPM-fond Såfa och jag tycker att det ser rätt bra ut. Låg avgift och 100% aktier tills jag blir 56 år och då körs sparandet om till lägre risk med färre aktier.

På KollektivaFondval får jag upp alternativ om jag vill byta mitt sparande till någon annan fond. Just nu känner jag att jag vet för lite för att byta men att faktiskt veta att man har ett val tycker jag är viktigt. Jag skulle vilja säga att detta är ett väldigt bra verktyg och kanske steg på vägen i att öka det generella intresset. Tjänsten är gratis och dessutom oberoende provisioner från fondbolag för er som är ledsna på dyra rådgivare som har dyra kick-backs.

image

 
Såhär ser avkastningen ut på det sparande jag har idag och här får jag förslag om jag vill byta till en fond med bättre avkastning men jag avvaktar just nu. Hur gör ni?

I samarbete med KollektivaFondval


There are some things you know you should do but just don’t get around to doing. Like saving for your pension. You know that it’s being saved automatically in some way, and yet you never want to open up the orange envelope (in Sweden everyone gets a statement of how much money the government is saving for your pension). I like investing but the government pension savings is something I haven’t bothered looking into. Now that I am co-operating with Kollektiva Fondval I logged onto their website to see that I have currently saved 100 000 kr. This gave me a shock at first, that’s almost nothing. Then I realized I’m only 25 years old and I still have many years left to save money. Apparently I have my money placed in AP7’s PPM-fund called Såfa and I think it’s looking pretty good. There’s almost no comission and right now it’s all placed in stocks until I turn 56 years old. Then the stocks will automatically decrease and the savings will be at a lower risk.

When I log onto KollektivaFondval website it will give me the choice to switch funds. At the moment I don’t feel educated enough to change but I think the fact that you have a choice is important. I would claim that having a choice is the first step towards increasing the general interest. This service is free and there are no commissions. This is a great choice for everyone who’s sick of listening to advisors and their expensive kick-backs.

This is what my return looks like at the moment. I have the option to switch to a fund with a better return, but right now I’m playing it cool. How do you save for your pension?

This is a collaboration with KollektivaFondval.

22
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00