SJ drar in tåg

Jag hade egentligen tänkt att visa er vårt badrum nu men så läste jag att SJ tagit bort sina avgångar från Köpenhamn nästa år. Och jag undrar, varför i hela världen reagerar inte fler? Riksdagen klubbade igenom regeringens förslag för id-kontroller häromveckan, vi läser om hur dansk regering och polis vill förnedra flyktingar genom att ta deras värdesaker, vår regering vill införa medicinsk ålderbestämning. Och nu.  Nu drar SJ in avgångarna mellan Sverige och Danmark.

Stefan Löfven, vad är det för politik du genomför egentligen? Jag ser inte någon större skillnad mellan din regerings förslag eller den politik Jimmy Åkesson för. Ni gör allt vad ni kan för att stänga gränserna men ni kan inte stå för det. Din kollega gråter och tycker att det är ett jobbigt beslut. Det är klart att det är ett jobbigt beslut, det trampar ju på allt vad medmänsklighet innebär. Det sista Sverige behöver nu är en regering som stänger gränserna och stoppar huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Jag vill se en integrationsplan. Förslag för hur alla nyanlända ska kunna arbeta inom några månader. Inte år.

Det är dags att Sveriges arbetarparti slutar se låglönejobb som något fult. Vi har 100 000 nya människor i vårt land, och fler blir det, som behöver ett jobb. Er syn på att alla ska med på samma villkor fungerar inte så som världen ser ut idag. Tröskeln över till ett arbete förblir högt och ger inte människor en chans. Låt inte offentlig sektor ta på sig ansvaret för att ge människor jobb. Det kommer inte att gå i den takten det krävs. Låt oss göra det. Vi är många bolag som kan hjälpa till, som vill hjälpa till. Förenkla den processen för oss. Hjälp barnfamiljer att ha råd till städhjälp, läxhjälp, vad som helst hemma som ger familjen mer tid och ger en annan människa möjligheten till ett jobb. Det är inte fult att städa, att tvätta någons bil, packa någons matvaror inne på ICA. En timma som en familj kan köpa en tjänst, är en timma en människa faktiskt integreras i vårt samhälle.

Jag vill inte se mer förslag på hur Sverige vänder ryggen mot familjer och ensamkommande unga killar på flykt. Var är solidariteten Löfven? Sverige behöver arbetskraft för att kunna behålla vårt välfärd.Vi behöver se förslag på hur dessa människor kommer i jobb. Ägna er åt det istället för ert strutsbeteende.

 


I wanted to show you our bathroom this evening but then I read that SJ (Swedish train operator) are canceling departures from Copenhagen next year. And I’m wondering, why on earth aren’t more people reacting to this? Riksdagen (Swedish supreme decision-making body) approved the government’s proposal on id-checks the other week, we’re reading about how the Danish government and police want to confiscate refugees’ valuables while our own government wants to introduce tests to estimate people’s biological age. And now this – canceled routes between Sweden and Denmark.

Stefan Löfven, what are these proposals? At the moment I can barely see a difference between Socialdemokraterna’s politics and Jimmy Åkesson’s party programme. You’re doing everything you can to close boarders, but you don’t stand by your decisions. Your colleague is crying, saying it’s a tough decision to make. To me it’s not only a tough decision, it’s an inhumane one. The last thing Sweden is in need of right now is a government closing boarders, burying their heads in the sand and hoping for the best. I want to see a plan for integration. I want to see proposals on how to incorporate newly arrived people in the workforce within months, not years.

It’s time Sweden’s social democratic party stops presenting low-wage jobs as something unworthy. We’ve got 100 000 new people in our country in need of employment and that number is not decreasing. In this situation you can’t push your policy on equal conditions for everyone. Getting a job is already a difficult and excluding process and we’re not giving all people a chance with the current system. Also, don’t give the public sector the main responsibility to provide people with jobs. There’s so many private companies who can and want to help. Make that process easier instead. Help families afford housecleaning and homework help, support what can make everyday life easier for families and at the same time create job opportunities. There’s no shame in cleaning someone else’s house or car, or assisting grocery packing at Ica. An hour of work that one family is willing to pay for equals one hour of social integration for another individual.

I don’t want more of this Sweden, turning it’s back on young refugees coming here alone. Löfven, where’s the solidarity? Sweden needs more people joining the workforce in order to sustain our welfare, so what’s left now is to make sure that actually happens. Try to come up with real solutions instead of beating around the bush.

 1. Josefin skriver:

  Du har vaknat upp! Äntligen! 🙂

 2. Maria skriver:

  Nu är det väl ändå så att SJ ställer in avgångar till Köpenhamn på grund av att tågpersonalen inte kan eller har kunskapen om att kontrollera id och pass? Deras arbete utökas om personalen skulle behöva vara tvungna till att kolla och det skulle inte bara ta tid och försena tågen utan också på grund av att att kontrollera om id och pass är riktiga och inte fejkade så krävs utbildning…
  Sen med jobb till alla nyanlända flyktingar, helt plötsligt kommer diskussionen på tal men alla arbetslösa svenska medborgare som inte får jobb, dem glöms bort. Procentsatsen arbetslösa svenska medborgare skulle vara 0 % om regeringar – allt ifrån sossar till moderater/alliansen – hade diskuterat samma sak som de gör nu.
  Medmänsklighet handlar även om att ta hand om och göra rätt för medborgarna och inte bara nyinkomna flyktingar och invandrare. Medmänsklighet handlar om öppenhet gentemot ALLA i landet. Det är så lätt att bara fokusera på flyktingarna i det här läget, men resten av de svenskar som har det dåligt ställt pga regering och styrande i detta land, ja de glöms bort. De får fixa sina egna liv. De är ju ändå svenska medborgare.
  Jag är så trött på att fokusera och inrikta sig på de nyinkomna och ”glömma” bort de som redan har det dåligt i landet. Genom att inte göra det bättre och föra en riktig (!!!) politik angående jobbchanser (som regeringen nu för för flyktingarna) för de som redan har det dåligt ställt i landet, kommer bara antalet människor öka som är arbetslösa, outbildade och fattiga. Man måste ta detta i rätt ordning! En liknelse: du borstar inte tänderna innan du äter socker, du gör det efter för att inte få hål och öka risken att få hål i tänderna. Samma sak är det med prioritering i arbetsfrågan: Du måste föra in de personen som varit arbetslösa längst i arbete för att inte öka antalet arbetslösa.
  Ingen regering är bättre än den andra, de tar förhastade slutsatser och när det väl är försent så har skadan redan skett.

 3. Stefan skriver:

  Hur många flyktingar har du hemma hos dig? (Du skrev att ni köpt ett stort hus, då borde ni väl ha ett antal tomma rum då ni bara är fyra i familjen) Om inte: skulle vara intressant om du skrev om hur ni ser på att ta emot familjer eller ensamkommande unga män i ert hem, någonstans måste de ju bo och många som har gott om plats öppnar ju sina hem, men ni kanske har mycket tjänstefolk som fyller alla rummen?

 4. Sigh... skriver:

  ”Blondinbella” och alla som håller med henne här i kommentarerna får mig att undra vad som egentligen är felet på svenska kvinnor? Vill ni verkligen bli våldtagna? Man får väl helt enkelt anta det, hoppas ni trivs i nya Sverige!

 5. Fanny skriver:

  Tack för fint och solidariskt budskap inför julen.
  Tack för att du lyfter grundläggande humanistiska principer och det allra viktigaste för människan : skydd för livet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..