ANNONS

Ingen mer lucia

/

Idag delades denna bild hej vilt på Facebook:

Människor blev arga och kommentarer skrevs varje minut. ”Nu har det gått för långt” ”Sverige ska vara en humantiär stormakt men tappar sin egen identitet” ”Fy fan, detta är inte mitt Sverige. Ska vi acceptera det här?!” ”Det är såhär det blir med den fina mångfalden alla pratar om”.  ”Skäms personalen på Grottan”.

Problemet med bilden är bara att den är fejk. Men hundratals människor agerar i affekt och delar och blir på riktigt förbannade. Nu har personer ringt runt till varenda förskola som är registrerad under Grottan och alla dementerar. Dessutom ser jag fler personer oberoende av varandra som publicerar detta på Facebook som om det vore deras bild.

Det är väldigt lägligt att en bild som ovan kommer ut just nu. En massa nyanlända, terror i grannländerna och våra egna barn övar in luciasångerna och vi föräldrar funderar på om hen ska vara tomte, tärna eller stjärngosse. Snälla ni som är snabba på att dela på Facebook.  Ifrågasatt informationen/källan innan ni delar vidare! Texter som denna är till för att skapa mer vi och dom och det är det sista vi behöver mer av.

Update: även jag var snabb att döma. Bilden är riktig men feltolkad på Facebook. Det handlar om att inte föräldrarna är inbjudna. Jag gjorde också fel nu. Jag är bara så otroligt less på faktafel som skickas ut i våra kanaler med flit för att splittra människor i vårt land. Varje dag ser jag människor som delar lögner omedvetandes, på bara några sekunder. Utan att reflektera. Problemet blir att människor låter sina fördomar gro av sådant man har sett i förbifarten när man scrollar flödet. Det gör mig förtvivlad.


This picture’s been circulating on Facebook all day:

Picture reads: ”This year we have chosen not to arrange a traditional St Lucy’s Day-celebration where parents are invited. According to the school’s teaching programme, we are supposed to teach the children the diversity of traditions in our daily operation, and will therefore show the children that Christmas can be celebrated in various ways. The vision behind this can be found in our equality plan, where it is stated that no child should experience discrimination due to their cultural or aesthetical background. We will host other events in the future where parents are welcome. Regards from us working at Grottan”

People got upset and new comments were written every minute: ”Things have gone too far”, ”Sweden is supposed to be a great humanitarian country, but this is losing identity”, ”Holy shit, this is not my Sweden”, ”Are we supposed to accept this?!”, ”This is the outcome of the beautiful diversity everyone talks about”, or ”Shame on the employees at Grottan!”.

The problem is just that the picture is fake. Yet hundreds of people are acting out and getting really pissed off. People have called every single preschool registered under the name ”Grottan”, but no one claims to be familiar with any statement like this. On top of this I’m seeing more people, independent from one another, sharing this picture on Facebook as if it was their own shot.

Isn’t this just the right moment for posting a picture of this kind? So many new arrivers, terror attacks in our neighbouring countries, our own children practising St Lucy-songs and parents thinking about whether their daughter or son should dress up as tomtenisse (Santa’s little helper), tärna (Lucy’s maid) or stjärngosse (star boy). For those of you who likes pressing the share-button on Facebook without thinking twice: Try to question the information and its source before you do so. This is an ideal example of what adds fuel to ”us and them”-thinking and that’s the last thing we need more of right now.

Update: Turns out even I was quick to judge. I’ve now been told that the picutre and the message itself is real and accurate, but there’s been some misinterpretation. The message is about parents not being invited, not about cancelling the St Lucy-procession. I admit my mistake. What I’m trying to say though is that I’m incredibly tired of all these messages shared on social media without anyone questioning its accuracy or from where the information is gathered. Every day I witness people sharing sheer lies without even being aware of it, nor do they reflect over it. Sharing this kind of ”informaiton” makes prejudice thrive through something as simple as a Facebook-feed. I can’t help but feel concerned.

169
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00