Sprid kärlek

Det är så mycket hemskt i vår värld just nu. Det blir en ond spiral när världen är instabil, för det är i skräck onda krafter kan växa. När vi människor börjar agera annorlunda, misstro varandra, lyssna på rykten och vi inte känner oss trygga. Då gynnas extrema grupper. Härska genom att söndra som det brukar kallas. Vi måste i denna oro försöka stå stadigt. Att sörja via sin status på Facebook eller lägga upp en bild på Paris på insta gör betydligt mer än vad man kan tro. Allt sådant skapar gemenskap (världen över). Att sprida kärlek är som att sprida fred och desto mer fred som finns. Desto svårare blir det för terrorgrupper att fästa.

 

 

Odd skulle iväg på fotboll ikväll. Först ville jag inte att han skulle gå. Friends Arena är exemplarisk plats för ett nytt dåd. Men sedan kände jag att han måste gå. Fyll arenan proppfull, sjung högre, klappa hårdare, skåla mer. Visa att ni inte är rädda.

 

 

När Odd kilade iväg så har jag haft en mysig (Och hör och häpna: lugn) kväll med barnen. Ätit middag, lekt, Gillis hjälpte mig att natta Sally och sedan har han och jag läst. Hans favoritbok just nu är ”Teslas mamma vill inte”. En bok om en mamma som har trots.. Han tycker att det är hysteriskt roligt. Jag älskar bilderna i boken!

 


There are so many terrible things going on in our world right now. What’s even worse is that terrible happenings makes us move in vicious cirles: Fear makes people act differentely. Not feeling safe makes trusting other people more difficult. We start believing in rumors and extreme opinions that once seemed like way out of line and divide-and-rule tactis become extremist groups secret weapon, helping them thrive.

In this worry we all have to keep both feet on the ground. Showing your concern by changing your profile pic on Facebook or posting a picture of Paris on your Instagram means a lot more than one can imagine. Small things like this creates worldwide solidarity. Spreading love is just the same as spreading peace, and the more peace there is, the more obstacles we create for terrorist groups.

Odd is going to see a soccer game tonight. At first I didn’t want him to go. Friends Arena is the ideal place for a new attack. But then I changed my mind. Of course he should go. The arena should be filled with as many cheering, singing and clapping people it can hold. We can’t show we’re afraid.

After Odd left I’ve had a cozy (and listen to this: peaceful) night with the kids. We had dinner, we’ve been playing, Gillis helped me say good night to Sally and then him and I did some reading. His favorite book at the moment is ”Teslas mamma vill inte” (Swedish children’s book about a defiant mother, refusing to do anything she’s told). He’s so amused by it and I love the pictures in it!

  1. Då anses väl doktor King också vara barnslig ”Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that” eller den där non violence Gandhi.

   I mörka tider behövs kärlek även om jag självklart förstår att det inte är så enkelt. Vi lever i en komplex värld utan enkla lösningar. Tänk om det fanns en universal lösning på alla krig, konflikter, svält, fattigdom, sjukdomar, tragedier.

 1. Den boken blir jag sugen på att läsa. Verkar kul! Och nej, jag skiter inte i Paris. Men jag tycker det är en svår grej att kommentera. Det är lika svårt att greppa som att föreställa sig. Känner mig så otroligt liten i vad jag kan göra, men du har nog rätt i att lite gör mycket istället för att göra ingenting.
  http://yohannaafskovde.se

 2. Jag håller med dig Bella, jag är så glad över att du har så goda tankar angående detta! Sprida kärlek, värme och gemenskap är precis vad vi ska göra! Jag blir så glad när du lyfter viktigare frågor i dina inlägg. Det visar ju att man inte måste hålla sig till endast en grej i sin blogg (mode, osv). Förvånas över att andra bloggerskor inte tar upp egna tankar om vad som sker i världen för att det ”inte passar in i bloggtemat”. Blir så märkligt när man låtsas som att ingenting har hänt…
  Skönt att du fick en lugn kväll. Du är verkligen en stor inspiration för mig! Kram! <3

 3. Förstår vad du menar. Mitt nioåriga kusinbarn har åkt ända från grums med sin pappa och morfar för att se fotbollen i friends arena. Jag sitter faktiskt här hemma i grums och är redo att åka dit vid minsta tecken. Kommer inte lägga mig innan matchen är över och jag vet att de sitter tryggt i bilen på vägen hem. Men är ändå glad att de är där.

 4. Darkness cannot drive out darkness, only light can do that. Hate cannot drive out hate, only love can do that – Martin Luther king jr.

 5. Blir lite orolig att ni tror att enbart kärlek ska göra världen bättre!! Tänk om det vore så enkelt, det önskar ja verkligen av hela mitt hjärta!! Men is soldaterna tränas till att kallt döda vilket gör att dom själva hamnar i paradiset, dom strävar efter att så många som möjligt dör i terrordåden, kan dessa påverkas av vår kärlek??

  1. Jag tror de flesta av oss vet att de som är med i IS är hjärntvättade och fungerar som robotar men kärleken och ljuset är starka krafter, starkare än hatet och mörkret och kan få en människa att göra/lyckas med de mest otroliga saker. Och om vi i Europa står enade i kärlek och ljus blir vi svåra att mejja ner och svåra att tvinga till något. Vi måste även stänga gränserna mot Mellanöstern om vi ska få ha vårt fria Europa kvar. Och man bör be för sina fiender. Varför ska vi sjunka lika lågt som de??

   1. Men innan vi stänger gränserna se till att få in de som inte är IS ”medlemmar”. Även USA, Australien, Afrika (de bör även med det omedelbaraste få bort ISsympatisörerna därifrån) och Asien bör stänga sina gränser mot Mellanöstern och ena sig med oss i Europa. Kanske oerhört naiva tankar om en lösning men de går ju inte att prata vett med så vad ska vi annars göra?!

  2. Vad kan vi privatpersoner göra tar hon upp.
   Sen har vi en styrande regering som kan och bör agera på andra fronter..men det här inlägget handlar om vad en småbarnsförälder kan göra idag..stor skillnad.

 6. Så kloka ord! Håller med dig till 100%!
  Önskade bara att västvärlden visade en sådan solidaritet med människor som inte kommer från västvärlden. Att människor färgade sina profilbilder i Libanons flagga, Palestinas, Iraks, Syriens och alla andra ländes flaggor där civila människor av detta hänsynslösa och meningslösa våld.

 7. Tack för att du fortsätter stå upp för kärlek och medmänsklighet! Och vilken fin artikel med dig i DN idag! Jag blev nästan lite rörd. Trots att du och jag egentligen är ganska olika (jag röstar rödgrönt, handlar möbler på secondhand, är psykolog men tycker bättre om att plugga än att jobba) så har du, nästan motvilligt, blivit än av mina främsta inspiratörer! Så härligt att få följa dig!
  Hälsningar en småbarnsmamma som varit uppe sedan fem och således hunnit läsa dagens DN

 8. Vem delade sina bilder och skrev fred för syruen när detta hände dem då.nej för de är inte våra människor för att de bor ”där borta?”

 9. Just när jag kände hopplöshet kom inspiration från ett helt oväntat håll, jag läste en intervjuv i DN med Blondibella!
  Hoppet om medmänsklighet tändes igen !

  Tack!

  // Jonas

 10. Förstår hur du menar Bella och man önskar det vore så. Men att proppa en arena full är det dummaste ja hört, det är exakt va dem vill att vi ska göra. Dem vill döda så många som möjligt och en fullproppad arena är ett ypperligt tillfälle. Folk måste bli mer realistiska… Kärlek löser inte krig. Men kärleken mellan oss andra oroliga människor kan självklart få oss att känna oss tryggare i denna oro.
  Gillar din blogg och håller med dig i många andra åsikter men tyvärr inte här… Kram

  1. Men ingenting hände ? Ska vi i Sverige leva i ständig rädsla nu och inte gå på fotboll , konserter eller några andra platser där mycket folk samlas :s det var ju ingen hotbild mot friendsarena heller.

 11. Hat göder~och föder hat – Kärlek göder och föder kärlek!!!

  Vi sprider kärlek – jag hoppas vi alla är med på det ?
  ~~~~~~
  ”Let`s pray for the sorrow
  to remain as sorrow
  Not turn to
  hate.”
  @bobhansson ( svensk poet o författare)

 12. Hej Isabella, läste precis din intervju i DN och jag måste säga att jag är djupt imponerad. Önskar dig all lycka till inför framtiden med barn, man, karriär o filantropiska arbete. Du är en sann inspirationskälla!

 13. Hej, jag läste din intervju i DN. Dina kloka ord fick mina ögon att tåras. Fler djupa, och intellektuella kvinnor som når ut med sina ord behövs! Jag läser om en oerhört stark kvinna vilket genomsyrar hela intervjun. Fortsätt med att nå ut med dina medmänskliga tankar och åsikter!

 14. Jag kan dock inte låta bli att vara lite rädd. Man vet aldrig var nästa ”attack” blir. Det hade lik väl kunnat vara på friends igår.. Så sjukt. Jag är en typisk sån som tänker ”det händer inte mig”, men nu börjar till och med jag bli orolig. Usch vilka människor det finns 🙁

 15. Ibland blir jag otroligt frustrerad när du uttrycker tankar och åsikter eftersom vi i i valet röstade på varsin halva. Men ibland håller jag med dig, och blir glad över det du har att säga. Såsom detta.

  Det här är en väldigt komplicerad sak och situation, och tyvärr är det till stor del vi i väst som skapat IS och alla dessa skräckscenarion vi upplever. Det hemska med ett sådant attentat är att hat föder hat och misstankar växer sig starkare och ”vi och dem” blir än större. Många förknippar nog (ju) terrorism med islam, eftersom det är den bilden som portätteras av USA och media. När vi sedan möter en muslim antar vi att denne är en terrorist och därför får inga muslimer komma in i vårt land. De blir arga och frusterade, och en tokstolle gör någonting. Galna idéer sitter inte i hudfärg eller religion. De finns i våra huvuden, och det är vad de och vi tror. Min poäng är att det är inte muslimer som bombar, det är ett fåtal galningar. Som vill sprida skräck. Som vill skada. Som vill döda. Som är sjuka. Väkldigt många är hjärntvättade och tror på idén och 100 jungfrur. Men minns att muslimer inte får döda, såsom kristna inte får.

  Det är viktigt att hålla ett öppet sinne och ett öppet hjärta, men jag vet att det är svårt. Jag vet att jag också går lite längre bort, håller hårdare i väskan och undrar vad/vem den där personen är. Albus Dumbledore må vara en påhittad person, men han sa väldigt mycket bra saker. ”Don’t pity the dead. Pity the living, and most of all, those living without love”.

 16. Der du skriver påminner så mycket om talet Madonna höll igår. Att stå upp för demokratin. Hon höll ett långt och vackert tal sedan enades alla 30 000 – 40 000 som var där i en tyst minut. Kärleken var så stark. Mäktigt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..