ANNONS

Tänd ett digitalt ljus

/

Jag vet inte om ni minns det men förra året så skrev jag om att man kunde tända ett ljus via Svenska Kyrkan digitalt istället för att gå till en kyrkogård under Allhelgonahelgen. Jag tycker att det var en så bra satsning så jag ville gärna uppmärksamma den igen. I år har Svenska kyrkan placerat ut ljusträd på 15 olika platser runt om i Sverige och när man tänder ett ljus online så tänds ljuset på riktigt i ljusträdet. Vill man gå dit så kan man se sitt ljus bli tänt och lyssna på författare prata om sorg.

Jag gillar verkligen den idéen. Jag tycker att vi har blivit bättre på att vara öppna om det vi sörjer. Visst är vår vardag online rätt filtrat och perfekt men det finns också en större utbredning av människor som faktiskt vågar skriva om sådant man sörjer och det gör vårt samhälle mer ödmjukt tycker jag.

Skärmavbild 2015-10-30 kl. 09.57.58

Under allhelgonahelgen sörjer jag två personer. Min moster som dog i cancer och min vän Axel som gick bort för några år sedan. Under helgen låter jag minnena skölja över mig och stundtals blir det väldigt tungt. Men det finns något befriande i det också. Att få tid till att sörja. De flesta av oss vet hur sorg känns inuti sig själv men man är ovan med att låta orden som beskriver den komma ur ens mun. Jag tycker att allhelgonahelgen är ett bra tillfälle att faktiskt göra det. Få prata av sig. Få sörja ihop och hylla dom personer vi saknar. Det finns något läkande i det tror jag. I alla fall för stunden. Tänd ett ljus digitalt; svenskakyrkan.se/mittljus.

I samarbete med Svenska Kyrkan


Last year I wrote a post about Svenska Kyrkan and how they’ve got this All Hallows-service online where you can light a digital candle for someone you want to honor the memory of. I really like this idea, so I want to bring some attention to it this year too. What’s new about this year though is that your ”digital candle” will be lit up physically too in one if Svenska Kyrkans new candle-trees that they’ve placed in 15 different locations around Sweden. If you want, you can find your way to one of these trees, watch the candle you’ve lit through the online-service and listen to authors discussing grief and sorrow. Almost like attending a little ceremony.

I think it’s very important to be able to have more open discussions about difficult topics such as grief. The cyber-world can be quite ”filtered” most of the times, leaving true emotions out of the picture. That’s why I’m very supportive of ideas and events like the one Svenska Kyrkan is a part of here. Even though I do see an improvement in what’s being talked about and not in digital forums, there’s still more work to be done in that field.

This All Hallows-weekend I’ll especially be dedicating my thoughts to my grandma who passed away in cancer and my friend Axel who died a couple of years ago. I’m giving myself time to walk through the memories I have of them, even though it’s tough for me to do so. Mourning is never easy, but when you’ve allowed yourself to feel sad for a moment you do feel relieved afterwards. I think All Hallows provides us with an opportunity to deal with grief and sorrow. These days creates a temporary breathing room where we can process things and thoughts that we choose not to think about every day. All of us should try to make use of this, I believe it’s a healthy action. Visit Svenska Kyrkans web-page here to light a digital candle.

This post is a collaboration with Svenska Kyrkan.

31
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00