ANNONS

Frågor och svar

/

Hur ser du på ditt utseende och kropp innan du fick barn och nu efter? Jag vet att kroppen kan förändras en del efter man fött barn och samtidigt har man en liten bebis som man bryr sig om. Släpper man det? Mår man dåligt? Har flera vänner som har fött barn och tyckt bättre om sina kroppar efteråt medan andra har hatat sina kroppar eller inte ens bryr sig.
Jag är faktiskt skonad från dåliga tankar kring min kropp. Det kan låta enkelt men jag har valt bort dom. Jag kan inte ha en karriär som kräver högt tempo, två små barn OCH samtidigt kritisera min kropp på det. Jag måste välja var jag lägger energi. Visst det är klart att brösten hänger lite, magen mjukare och rumpan plattare men det är inte hela världen. Jag tycker att jag är vacker, fastän jag har finnar eller ett bröst som helst vill ligga i armhålan. Det är liksom inte relevant för skönhet tycker jag. Jag ser lycklig ut, det gör mig vacker.

IMG_2012

Hej! Hur mycket betalade ni kontant på huset ni köpte? Och vad kostade huset? Är det 15% som gäller vi husköp precis som bostadsrätt? Går det att låna till insatsen eller behövs det sparade pengar? Tråkig fråga. men tänkte att en economista kan förklara hur man ska tänka vid livets viktigaste köp.
Vi köpte vårt hus för 8,7 miljoner men vi lägger en ungefär en miljon på renovering. Husen som sålts på samma gata har varit 10,5 miljoner och upp så vi ”tjänar” ändå på det. Vi betalar 15% kontant men så måste man också betala pantbrev och lagfart och det rörde sig om 260 000 kronor för vår del. Hur vi har råd med kontantinsatsen är från flera lägenhetsvinster och renoveringen är våra sparade pengar. Jag har alltid varit duktig på att investera.

Angående din fråga om att låna till insats så finns det väl lån utan säkerhet men det är inget jag rekommenderar. Bättre att låta det ta tid men spara ihop insatsen själv. Man får inte glömma att jag började spara pengar när jag var 16 år, jag har inte haft en normal studenttid utan alltid haft möjlighet till bra lön så därför ligger jag så bra till trots att jag är 25 år gammal. Sedan har jag också förlorat massa pengar på grund av dåliga investeringar men det är en annan femma 🙂

Har Odd en riktig inkomst? Alltså fast inkomst. Eller en hyfsad inkomst överhuvudtaget eller är det du som försörjer hela familjen?
Odds aktiebolag har bokslut nu och jag tror att första året landade på 800 000 i omsättning. Det är otroligt bra jobbat av honom. Yes vi delar 50/50 här hemma.

FullSizeRender-37

Vilka funktionella lösningar med barnen i åtanke har ni tänkt på då ni nu köpt hus? Finns det några saker du märkt att är extra viktigt, tex. att det ska finnas ett skafferi för enklare matlagning, en veranda med fönster till köket, en egen station för babyskötsel på nedre plan etc. Vi ska själva bygga hus och har barn, och vår lägenhet idag har gett oss många tankar kring vad som MÅSTE FINNAS i vårt hus för att göra småbarnslivet enklare. Skulle gärna vilja ha mer tips på smarta lösningar
Vilken kul fråga! Nu börjar jag själv klura. Jag har ju inte bott i hus tidigare så jag har faktiskt ingen aning vad som är viktigt. Det självklara är väl att alla sovrum är på ovanvåningen, det är enkelt för Gillis att knata över till oss och det känns tryggt att vi inte sover på bottenplan. Att det finns toalett på båda planen. Att det är öppet mellan kök/vardagsrum och att dom ytorna är husets största rum, där vi är mycket tillsammans ska det ju vara stort. Vi kommer också ha ett tv-rum på övervåningen och det känns mysigt. Jag tänker mer på familjevänlig inredning. Sally och Gillis ska kunna röra sig lika mycket som oss hemma. En enorm soffa som alla ryms i, soffbord som ett monopol-spel ryms på och bra lekhörnor i huset.  Halva tv-rummet blir ett stor tåg-bana på ett bord 🙂

Är gravid i v 33 med mitt andra barn, det kommer vara 20 månader mellan våra små, visst är det samma som mellan Gillis och Sally? Vore kul att få din syn på hur tvåbarnslivet fungerar och framförallt hur Gillis hanterar att få delad uppmärksamhet. Har kunnat läsa mig till att det verkar gå ganska bra, nått speciellt ni tänkt på för att det skall bli så?
Yes vi har 17 månader i mellan. Och jag kan ju som du skriver, bara dela med mig av min syn. Det är ju olika i alla familjer. I vårt fall har vi tur. Gillis och Sally är redan bästa kompisar. Han har alltid varit snäll mot henne men efter att hon lärde sig att sitta så leker han med henne hela tiden. Hon får ha hans bilar och titta på ipaden tillsammans. Han vill gärna ”pasha” vilket är passa för då får han ha ansvar över henne själv. Jag brukar låta honom öva på att passa om jag ska hämta något i köket eller springa och kissa. Jag brukar smygkolla på vad dom gör och han ger henne nappen eller hämtar leksaker. Han är en drömbror.

Jag tror att mycket ha varit att Gillis har fått vara med på allt. Jag har inte heller varit på honom att vara försiktig med henne utan han märker ju själv om han är för hårdhänt – Bebisar är ju rätt snabba med att säga till själva. Han får gosa och hålla i henne hur mycket han/hon vill. Ibland blir det lite tårar men det är okej, resultatet har blivit att dom avgudar varandra.

FullSizeRender-38

Hur mycket pengar spenderar du på kläder till dig själv? Är det kul att shoppa barnkläder?
Jag avskyr att lägga pengar på kläder till mig själv. Det är ett nödvändigt ont. Jag köper bara kläder om jag säljer gamla. Jag kör 3-4 säljrace om året och det blir några tusen per gång, det köper jag kläder för. När det gäller events och sånt så har jag möjlighet att låna plagg från presskontor. Jag tycker inte att det är så kul med barnkläder heller som svar på din fråga, Odd är mer ansvarig för plagg här hemma.

Hej! Jag är nyfiken på din syn på barnuppfostran. Vad tycker du är det viktigaste när det kommer till hur dina barn ska uppföra sig både nu o i framtiden och hur tror du själv att du är som förälder, den som daltar eller är du motsatsen? Själv är jag av åsikt att föräldrar finns för att ge barnen massor av kärlek och bestämma då det blir för mycket i deras små hjärnor om de ska bestämma när man ska äta/sova/vem som ska göra det osv. Stor kram på dig din blogg är underbar att läsa!
Alltså, Odd är hönspappa. Jag är nog coolare. Men jag är väldigt mycket lekmamma. På gott och ont. Jag hejade på Gillis som hoppade i soffan för ett tag sedan och Odd kom in och var chockad över att jag lät honom göra det. Hoppandet var ju kontrollerat av mig! Det viktigaste i uppfostran är att barnen lär sig sitt egna värde. Att dom är snälla mot sig själva men också mot andra. Det kommer hand i hand. Jag övar ofta Gillis med små saker som får honom att växa. Rulla chokladbollar ihop, åka rutschkanan själv, gå utan vagn, fråga vad pyjamasen är och han hämtar den. Jag ser när han blir stolt över sig själv.

Min starkaste sida som mamma är att jag är påhittig. Vägrar Gillis gå hem från en park så blir det hopsa-tävling hem. Eller gå baklänges hela vägen. Min svaga sida är nog att inse att Gillis kan ha tråkigt utan att det är farligt. Häromdagen hämtade han en bok till sig och en bok till mig och så la han sig och bläddrade tyst. Tog det som en tecken på att jag inte behöver vara delaktig i allt…

FullSizeRender-36

Känner du dig någonsin rädd för den framtid som väntar dina barn? Tänker på samhällsutvecklingen med högerextremism, klimathotet, osv osv. Jag själv har inte ens barn än (är 21), men känner ändå en sån rädsla inför framtiden ibland och ångest över vad vi lämnar åt kommande generationer. Å andra sidan kanske alla generationer har den känslan…
Nej, framtiden för våra barn är rätt säkrad däremot får jag ångest för alla världens barn som inte har samma trygghet som dom två bredvid mig. Det sliter i mitt hjärta att veta att det finns barn som blir slagna och dagligen får höra att dom inte är värda något. Jag vill så gärna finnas där men just nu kan vi inte hjälpa andras barn under vårt tak. Det får bli i framtiden.


Q: How do you feel about your body now after your pregnancies? I know the body does look a bit different after you’ve given birth and at the same time you get a little baby to care about. Does these ”changes” get to you in any way? Do you feel bad about them? I’ve got friends who are mothers now and some of them like their bodies better after giving birth, while some feel the complete opposite.

A: I’ve chosen not to think negative thoughts about my body. I can’t be on top of my career, be a mother of two AND be a critic of the way I look. Of course my boobs are a little ”saggier”, my tummy not as fit as it used to be and my butt may not be as perky as once was, but that doesn’t get to me. Flaws like these have got nothing to do with what I define as ”beauty”. I really think that I’m beautiful, even though one boob seem to wanna go hide in my armpit… I think I look happy, and that’s what truly makes me shine.

Q: Hi! How much was your down payment on the house you bought? And what was the total cost for it? Is the down payment 15 % when you buy a house, just like when you buy an apartment? Is it possible to lend money for your down payment or do you have to have your own capital? Boring questions, but I’d like to get some opinions from a true economista on what to think about when you’re making the most important investment of your life.

A: We bought the house for SEK 8,7 million, but we’re spending about another million on renovation. Other houses sold on the same street have had an average selling price at SEK 10,5 million so I guess you could say that we’re still on the ”plus-side”. Our down payment is 15 %, but you also have to pay mortage- and title deed. Those costs were around SEK 260 000 for our sake. We’re financing the down payment and the renovation with our own savings. I’ve always been good at putting money aside and we’ve also made some profits from selling our prior apartments.

I wouldn’t recommend you to borrow money for your down payment cause you’d probably have to sign up for a loan without security. Try to save up for the down payment instead, even if it takes time. I just have to emphasize that I started saving when I was 16 and I’ve had the privilege to work and get a salary every month since I haven’t been a student. This is why I’m able to buy a house at the age of 25. I should also mention that I’ve lost some money due to bad investments, but that’s another story 🙂

Q: Does Odd have a fixed monthly income or any income of significance for your household? Or are you the provider of the family?

A: We’re splitting it half-half in our household. Odd is running his own limited company and I think the revenue for the first year was about 800 000 SEK. Well done Odd I must say!

Q: Since you have kids, are there some special features or practical solutions that you’d consider a ”must have/do” in the new house? A special station for baby care for example? We’re about to build our own house and the apartment we live in now really makes us raise thoughts about things that need in the new house to make life as a family with small children easier. I’d love to get some new inputs from you.

A: Great question! I haven’t really thought about any of this yet. I’ve never lived in a house before so I hoestly don’t know what might be more important to take into consideration. We do have all the bedrooms upstairs so the kids can easily come into our room if they need anything at night time. Also, we’ve got one bathroom on each floor. There’s an open space between kitchen/living room and this space is also the biggest part of the house. Since we’ll be spending a lot of time together there it has to be spacious. I’m thinking a bit about ”family-friendly” furniture/interior too. It’s important to me that Gillis and Sally can move around just as much as me and Odd can. I’ve also got this huge coach in mind where we can fit the whole family and I’d like a big coffee table where we can play board games. Half of the TV-room will probably be the place for a table with a mini-rail. The house also hosts some great corners to play in 🙂

Q: I’m in week 33 of my pregnancy with my second child and there’ll be 20 months between my babies. Isn’t that the same as between Gillis and Sally? It would be fun to hear how being a mother of two works for you and how Gillis is handeling the shift in attention. From what I’ve read it seems as if everything is running smoothly for you so I’m wondering, what did you focus on for things to turn out so well?

A: Yup, there’s 17 months between Gillis and Sally. I can only give you my personal opinions and point of views since all families are different. I think we’ve mostly just been lucky. Gillis and Sally are best friends already and Gillis is a true dream-brother. After Sally tought herself how to sit he’s playing with her all the time. She can play with his cars and they watch things on the iPad together. Gillis also likes to look after Sally by himself, like when I have to make a quick visit to the bathroom or get something from the kitchen. I think he likes taking responsibility. I sometimes watch them from a distance when they play together and he’s super kind to her, bringing her toys and her pacifier is she wants it.

I think they get along so well because we’ve always involved Gillis in everything we’ve done with Sally. We haven’t been ”on his case” all the time either when he wants to cuddle or play with her. I think you don’t constantly have to show or tell the older child to be careful with the younger one – they figure that out themselves. There’s been tears from time to time but that’s how they learn where the line is drawn. I think this is one major thing that contributed to the fact that they now adore one another.

Q: How much do you spend on clothes for yourself? Do you enjoy shopping for baby clothes?

A: I really don’t like buying clothes for myself, it’s more of a necessary evil according to me. I only buy new clothes when I’ve been selling some of my old garments. I sell clothes about 3-4 times every year and that usually brings me couple of thousands each time and that’s what I buy some new pieces for. When I’m going to events I’m offered the possibilty to borrow clothes from showrooms. To be honest I don’t find shopping for baby clothes that much fun either. Odd is the stylist in the family 🙂

Q: Hi there! I’m curious about your thoughts on child-rearing. What do you consider to be most imortant in your childrens’ behaviour, now and in the future? What type of parent would you categorize yourself as; do you often give in and let your kids make the decisions or are you the opposite type of parent? I’m of the opinion that your role as a parent is to shower your kids with love and help them make decisions when situations become overwhelming for them. I’m sending you a big cyber-hug too, your blog is wonderful!

A: Out of me and Odd, I think I’m the ”tougher” parent, but I do really enjoy playing with my kids. The other day I was cheering Gillis on as he was jumping in the couch and Odd entered the room and seemed pretty shocked that I was letting Gillis do so. I found it ok since I was there, able to control the situation. To me the most important part of child-rearing is making sure that your children understands their own value. They have to learn to respect themselves, but others too. I believe those two aspects go hand in hand. I also try to guide Gillis through situations that I think can help him grow as a person: Baking together, encouraging him to go on the slide by himself, walk without holding the trolley or ask him to go get his pyjamas. I can tell he feels proud when he’s able to accomplish things by himself.

My best quality as a mother is probably that I’m very creative. If Gillis doesn’t want to go home when we’re in the park we’ll have a skip-contest all the way to our front door. Or maybe I’ll challange him to walk home backwards. My weak spot is that I find it difficult to see him bored. I have to convince myself that not keeping him occupied isn’t bad for him. I don’t have to pretend that I’m a lion and chase him around the house or help him build huts to play in all the time. Sometimes I just have to leave him be. The other day he went to fetch a book for himself and grabbed one for me aswell. Then he opened his book and quietly started browsing. Guess he wanted me to take a step back…

Q: Do you ever feel worried about what the future holds for you children? I’m mostly talking about how society is developing: right-wing extremism, climate change and so forth. I don’t have kids myself yet (I’m 21), but I still feel worried every now and then about what society we’re creating for future generations. Maybe all generations feel that way…

A: I’m not concerned about the future of my own kids. I’m pretty sure they have a safe and secure life in front of them. On the other hand I’m anxious about the lack of safety in other environments where other children have to grow up. Knowing that kids in other places are beaten or verbally abused makes my heart sink. I’d love to help other children out, but right now that’s not possible. I hope that’s something I can engage in in the future though.

55
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00