Vabb

Något av de bästa med att både Odd och jag är egna företagare måste vara att vabb blir enkelt att få ihop. Jag är hemma med båda kidsen fram till lunch så att Odd kan göra det viktigaste och sedan åker jag iväg på möten, men är hemma en snabbis  innan jag åker iväg på kvällens Kronans Apotek-event. Ingen av oss anmäler dock vabb till försäkringskassan, det känns så himla svårt att få rätt. Kan man anmäla några timmar? Räknas det som fusk om jag bloggar och svarar på mail under vabb? Det känns tryggast att inte anmäla så att vi inte gör fel, likadant med min mammapeng som jag inte tar ut alls trots att jag är mer hemma med henne än vad jag jobbar på dagarna. Jag småjobbar ju från mobilen under tiden, därav vågar jag inte. Jag hoppas att försäkringskassan blir enklare i framtiden för företagare. För det sista man vill är ju att göra fel. ”Blondinbella utnyttjar systemet”. Huh. Den rubriken undviker man ju helst.

 

 

Vi är rätt skonade från vabb ändå måste jag säga. Vi är verkligen inga renhets-galningar så jag vet faktiskt inte varför. Jag äger ingen handsprit och tappar jag napparna på marken borstar jag av dom och sedan är det lugnt. Gillis började på förskolan i januari och vi har sjukanmält honom tre gånger tror jag. Sallys näsa har dock runnit i två veckor nu, hennes immunförsvar utmanas rejält med en bror på förskolan. Men det hör väl till när man är lillasyskon. Nu blir det You tube-mys allihopa i soffan, det där med att se en hel film går inte hem här hemma för någon av oss (okej för Odd då), att se olika klipp är ju roligare.


One of the best things that comes with running your own business is that you can allocate your time just the way you want. Today for instance, we have to be home with sick kids – I’ll be home until lunch time and then Odd will be back from work to take over. That way he can get some stuff done in the morning and I can make it to my meetings in time. I’ll be home a short while again tonight though before I attend an event hosted by Kronans Apotek.

Neither me nor Odd report staying at home with sick children to the Social Insurance Agency. It seems pretty advanced to know if you’re allowed compensation for staying at home with the kids as we do when they’re sick. I’m more or less working from my phone constantly and I’m not sure how that affects temporary parent’s allowance… I’m hoping the whole process will be a lot easier in the future, especially for us who run our own businesses. The last thing you want is to get compensated for something you don’t have the right to be compensated for. ”Blondinbella exploiting the system”. Now that’s a headline I’d rather avoid…

We’ve been pretty spoiled when it comes to the health of our children. I wouldn’t say we’re super picky with cleanliness so I’m actually surprised that this is the case. I don’t own any hand-desinfection and if I were to drop a pacifier on the ground I simply just brush it off and then I consider it good as new. Gillis started preschool this January and I think we’ve had to call him in sick about three times. Sally’s nose has been running for two weeks now and I think her immune system is challanged by her brother’s preschool-germs… But what doesnt’ kill you 🙂 Next up is some Youtube-watching. Getting through a full-length film has never been a winning concept in this household (okay Odd might have the patience to do so every now and then) and browsing through different videos is more fun according to me.

 1. Minna skriver:

  När det gäller föräldraledighet, alltså tid som barnet skulle varit hemma och inte på förskola/dagis så går det inte att ta ut VAB. För då är ju tanken att barnet skulle ha varit hemma vare sig det var sjukt eller inte.

  Det gäller att sätta sig in i reglerna för att förstå vad som gäller, om man inte gör det kan jag förstå att det blir krångligt. Sedan gör såklart er ekonomiska situation att det inte är lika motiverat att lägga mycket tid på att förstå Försäkringskassans regler för att i slutändan få ut en marginell ersättning för din förlorade inkomst. Men jag tycker ändå att du borde ta ut din föräldrapenning!

  Under en föräldraledighet ska man utgå från ordinarie arbetstid. Det här kan faktiskt se olika ut både för en person med eget företag och ett kassabiträde på ICA som någon sagt som exempel här ovan, arbetstiden per dag är faktiskt inte densamma varje dag.

  Skulle du ha jobbat 14 timmar en dag och det istället blir 7 timmar så är det fritt fram att ansöka om en halv dag med föräldrapenning. Detsamma gäller om din ordinarie arbetstid är 8 timmar och du istället jobbar 4 timmar, en halv dag med föräldrapenning. Det handlar ju om hur stor del av din ordinarie arbetstid du har avstått för att vara föräldraledig.

  Gör som någon har skrivit här tidigare, ansök i efterhand när du vet hur mycket du har arbetat 🙂

 2. Vill ge ett litet tips på mysiga youtube-videos! Kanske mer för dig och Odd när barnen somnat iof.
  SacconeJoly heter deras kanal. De lägger upp klipp varje dag och vill man kan man följa båda graviditeterna om man tittar tillbaka i arkivet, när deras rvå första hundar fick 5 söta små valpar som än bor kvar, när ena barnet sa sitt första ord osv. Väldigt mysig familj (två supersöta barn och 7 hundar) som bor i England (perfekt sätt för dig att öva engelskan genom att höra det vardagliga pratet) och lägger upp 20 minutersklipp på deras fullrulle-vardag. 🙂

 3. K skriver:

  Antagligen mår dina barn bättre just för att ni inte är så superrenliga – de bygger upp sitt immunförsvar när de stöter på bakterier i små mängder 😉

 4. Emi skriver:

  Vad söta dom är tillsammans
  Sally är verkligen stor och stark tjej:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..