Att inte få sova

Det tuffaste med att få barn tycker jag är att inte kunna styra sin sömn så som man vill. Som jag grät när Gillis var några månader och vägrade sova. Jag skumpade tills armarna fick kramp, buffade på rumpan med i olika rytmer och sökte förgäves efter olika sömnmetoder. Det här inlägget kommer inte handla om hur man får sitt barn att sova för det är jag ingen expert på (vi går efter enklast möjligast-principen, alltså om det innebär att vi sover i samma säng så är det så) utan jag ska tipsa er kring hur man tacklar en vardag med lite sömn för det är jag nog expert på!

 

IMG_9264

 

*Såhär ser jag ut när jag ger tips*

Den mentala biten: 

1. Påminn dig själv om att det inte är farligt att sova dåligt en natt, några månader eller till och med i något år. Självklart är det fruktansvärt men du kommer inte att dö av det. Det är jobbigt att vara trött men du överlever.

2. Det är tidsbegränsat. Om du ser till hela ditt liv är det inte speciell många år som du får vakna varannan timma eller kliva upp 04.50. Försök att sätta det i perspektiv. Du är i småbarnsåren och då är sömn en bristvara. Det kommer inte alltid att vara såhär.

3. När du ligger vaken 02.00 och 03.00 samt 04.00 så ligger det tusentals andra föräldrar vakna samtidigt och kämpar som du. När jag stod och skumpade Gilllis mitt i natten så kunde jag faktiskt se andra föräldrar genom fönstret göra samma sak, fördelen med att bo tätt. Och då blev det lite lättare. Det är lätt att tro att man är ensammast i världen med ett barn som inte gillar att sova.

4. Bryt dina dåliga tankar tidigt. När det blir för mycket gny så att du blir tokig så ta en micro-paus och kissa eller hämta vatten. Då hinner värsta irritationen lägga sig och du kan ta några djupa andetag och tänka på allt som står ovan.

 

IMG_9265

 

Hur tacklar man dagen bäst som trött?

Boka av så mycket som går, ha i alla fall förmiddagen tom så att du kan sega i soffan och dricka kaffe och kolla på Efter tio. Prioritera dina måsten och välj dina trött-strider. Måste du rensa garderoben just idag och träffa en gammal bekant? Byt dag! Som föräldraledig har man rätten att boka av saker utan irritation. Ät ordentligt, går du trött måste du i alla fall gå runt mätt annars är det helt kört.

Att sova på dagen tycker jag är svårt men jag brukar liggamma och vila. Jag lägger bort mobilen så att jag inte är online jämt och dräneras på energi som ska räcka tills Gillis är hemma. Sedan är det okej att inte göra något. Ibland om Sally är nöjd så blir det direkt så att jag vill svara på mail eller fixa med disken. Då brukar jag trotsa måstena och lägga mig bredvid henne och bara njuta av henne. Det är ju trots allt därför jag är ledig för att vara med mitt barn, inte rensa fotoalbumen. Det kommer stunder eller dagar som du är piggare, ta tag i måstena då. Jag pressar mig gärna och gör tusen saker men inte dom dagar jag har sovit 3 timmar, det är ingen idé. Då bokar jag av och hänger hemma i pyjamas och dricker kaffe och brer smörgåsar, eller går en promenad och lyssnar på en peppig-podd. Mycket klokare!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..