Låna av vänner?

Hej Isabella! Jag har följt din blogg och dig länge och tycker dina ekonomitips är bra! Men jag har en fråga angående vänner och pengar… Hur ser du på att låna ut pengar till vänner? Jag tänker inte på de gånger man säger ”jag betalar detta idag” (tex om man går ut och äter) – sånt brukar jämna ut sig! En vän frågade mig en gång om lån på 500, ”bara för att ha pengar innan lönen kommer”. Jag tycker det är oansvarigt att göra sig av med allt innan månaden är slut och eftersom det inte skulle gå till något särskilt sa jag nej. Och i vilka sammanhang bör jag som vän säga ja/nej? Hur mycket pengar vågar jag låna ut? Det kan också bli lite konstigt när vänner påpekar hur lite pengar dom har när vi tjänar ungefär lika mycket och jag har halva lönen kvar. Jag kritiserar inte andras ekonomi men vet aldrig riktigt hur jag ska bemöta dessa yttranden… Hur ser du på detta? Pratar du och dina vänner om er privata ekonomi? Är väldigt tacksam för svar!!

Svar: Det kan låta hårt men jag tycker faktiskt inte att man ska blanda vänner och pengar. Därav är mitt svar att man inte ska låna av sina vänner. Nu menar jag inte att man inte ska låna ut om någon glömt plånboken och man ska äta lunch, men jag hade också som du skriver bjudit för att det jämnar ut sig. Men att låna för att man har för lite pengar när det närmar sig löning är ingen bra idé tycker jag. Det är lätt hänt att det skapar irritationer om man behöver påminna eller pengarna dröjer och att du ser att kompisen är ute och dricker drinkar istället för att betala tillbaka.. Det är inte värt att anstränga vänskapen för en sådan grej.

Man får säga nej om någon frågar om lån även om man är vänner. Det är absolut inget fel med det. Istället kan man som vän försöka hjälpa till genom att gå igenom kompisens ekonomi ihop (om personen vill såklart), stötta med tips (appen Tink är fenomenal om man vill ha koll på cashen) och bjussa på middag hemma hos dig.

Jag har fått två frågor om pengar en gång, det ena var en fd vän som behövde låna 5000 kronor till hyran men dom såg jag inte röken av sedan och en annan vän ville låna en väldigt stor summa för att dra igång sitt bolag men då sa jag nej men tipsade om några affärsänglar. Däremot om mina vänner har haft dåligt med pengar så har jag ofta bjudit på lunch och kaffe (och resor men det är en annan femma) och jag tycker att man ska hjälpa till om man vill men det är inget krav för den som tjänar mest. Att ta för givet att man ska betala är verkligen inte kul och sådana vänner är fel vänner.

Så helt enkelt – Jag tycker att dina vänner får alltid fråga men du har också allltid rätt att säga nej. Det är ingen big deal. Och om du nu skulle låna ut så är mitt tips att det är en låg summa på max 300-400 kr och att ni har bestämt datum då pengarna ska vara tillbaka, smartast är att ta direkt efter löning. Om du har hamnat i en jobbig sits med någon som inte vill betala tillbaka så tar Kronofogden 600 kr att driva in den. Kan vara bra att veta!

7ca40ecdcf05012fedd5c3413310418e

Hur man ska göra i en relation är en helt annan fråga, det kan jag ta i ett annat inlägg 🙂 

 1. Har du skrivit något om att låna ut till syskon? Är intresserad av att läsa det isåfall. Hittar det inte när jag söker.

 2. Jag vill vittna om hur en kärleks läkare rädda mitt hem efter 4 år av äktenskap! Jag ska göra detta kort, allt händer som en dröm. 2 månader sedan någon presentera mig för denna kärlek läkare jag tror aldrig i perioder tills jag gav det en tanke att tänka på det förflutna ensamhet jag har gått igenom utan min make, bbq kul tillsammans, strandparty, Halloween, jul etc. Jag vill inte vara ensam i år allt jag ville att fira detta upp kommande jul med min familj. Jag bestämde mig för att kontakta kärleken läkare (Dr Goko), kontaktade jag honom och han gav mig mod att jag är gonna har min man hemma om jag tror. Han sade att han kom till Amerika för att hjälpa människor att få tillbaka allt de har förlorat, återförena splittrade familjer och många fler !!! I under-go förfarandena och han berättade och sade efter 2 dagar min man är ringer mig. Jag sade till mig själv att detta inte kommer att hända, är detta en människa som inte har kallat mig för mer än 3 år ”lol”. Lite roligt ändå, på 2: a dag kan inte tror jag fick ett samtal från ett okänt antal säga ”Honung är mig Ken” WOW! Det var ett mirakel .. Min man är hemma och även köpte mig en gyllene smycken att bevisa hur ledsen han är att ha lämnat mig ensam i de senaste åren. Jag är så Bliss enbart ord kan inte uttrycka glädje i mitt hjärta så jag lovar honom jag är gonna dela detta vittnesbörd till en värld av hans stora krafter. Han tar drygt från hans sena far är så äkta Hans krafter, han är ärlig och mycket uppmuntrande … han också specialisera sig på; Graviditet pass för att föreställa sig barnet, om du vill att din make / maka att bli din för evigt, om du trött på att vara ensam och singel och så böja mer. Alltid säga ja till dina behov …. kontakta honom (dr.gokosspiritualcaster @ gmail .com) Whatsapp 2348056398964.

 3. Maria skriver:

  Jag köpte en bulle en gång till mig själv och till en kompis( trots att hon hade med sig egna pengar) men ja, ja. Hon sa att hon skulle ge tillbaka 6kr men det har jag aldrig fått. Jag bryr mig inte om de 6 kronorna, hon kan gärna få de men jag gillar inte när folk tror att jag kan bjuda och glömma hela tiden. Den här tjejen i fråga har aldrig bjudit mig på något så jag gillar inte hennes stil inte för de ynkliga 6 kr.

 4. Vendela skriver:

  Tankar om hur en gör i en relation vore intressant att läsa ja! 🙂

 5. jenny skriver:

  Jag har träffat en kille i två månader som fullkomligt utnyttjar mig, han kommer hem till mig och lägger sina smutsiga kläder i tvättkorgen, äter ur min kyl utan att bekosta något själv, när han handlat hem något köper han endast röror han gillar att ha på mackan själv, han bjöd mig på en utekväll och jag blev glad. Jag tänkte äntligen bjuder han tillbaka men påväg hem när han var full var han sur och arg för att jag inte hade erbjudit mig att betala en enda gång.

  Dom gånger han stannat hemma hos mig när jag varit på jobb så har han inte städat undan något, han ligger i sängen hela dagen.
  Jag vill göra slut men tycker det är svårt att bli av med honom.

  1. Jordan skriver:

   Man up som det sägs och kasta ut honom. Låter som en snyltgäst som vet att du går att utnyttja 😐 Annars får du lägga upp regler. Ställ upp eller åk ut. Var bestämd.

   Lycka till.

  1. Vendela skriver:

   GÖR SLUT! Du förtjänar så mycket mycket mycket bättre! Bara gör det, HEJDÅ och blir han jobbig så ta stöd av någon vän/familj.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..