ANNONS

Låna av vänner?

/

Hej Isabella! Jag har följt din blogg och dig länge och tycker dina ekonomitips är bra! Men jag har en fråga angående vänner och pengar… Hur ser du på att låna ut pengar till vänner? Jag tänker inte på de gånger man säger ”jag betalar detta idag” (tex om man går ut och äter) – sånt brukar jämna ut sig! En vän frågade mig en gång om lån på 500, ”bara för att ha pengar innan lönen kommer”. Jag tycker det är oansvarigt att göra sig av med allt innan månaden är slut och eftersom det inte skulle gå till något särskilt sa jag nej. Och i vilka sammanhang bör jag som vän säga ja/nej? Hur mycket pengar vågar jag låna ut? Det kan också bli lite konstigt när vänner påpekar hur lite pengar dom har när vi tjänar ungefär lika mycket och jag har halva lönen kvar. Jag kritiserar inte andras ekonomi men vet aldrig riktigt hur jag ska bemöta dessa yttranden… Hur ser du på detta? Pratar du och dina vänner om er privata ekonomi? Är väldigt tacksam för svar!!

Svar: Det kan låta hårt men jag tycker faktiskt inte att man ska blanda vänner och pengar. Därav är mitt svar att man inte ska låna av sina vänner. Nu menar jag inte att man inte ska låna ut om någon glömt plånboken och man ska äta lunch, men jag hade också som du skriver bjudit för att det jämnar ut sig. Men att låna för att man har för lite pengar när det närmar sig löning är ingen bra idé tycker jag. Det är lätt hänt att det skapar irritationer om man behöver påminna eller pengarna dröjer och att du ser att kompisen är ute och dricker drinkar istället för att betala tillbaka.. Det är inte värt att anstränga vänskapen för en sådan grej.

Man får säga nej om någon frågar om lån även om man är vänner. Det är absolut inget fel med det. Istället kan man som vän försöka hjälpa till genom att gå igenom kompisens ekonomi ihop (om personen vill såklart), stötta med tips (appen Tink är fenomenal om man vill ha koll på cashen) och bjussa på middag hemma hos dig.

Jag har fått två frågor om pengar en gång, det ena var en fd vän som behövde låna 5000 kronor till hyran men dom såg jag inte röken av sedan och en annan vän ville låna en väldigt stor summa för att dra igång sitt bolag men då sa jag nej men tipsade om några affärsänglar. Däremot om mina vänner har haft dåligt med pengar så har jag ofta bjudit på lunch och kaffe (och resor men det är en annan femma) och jag tycker att man ska hjälpa till om man vill men det är inget krav för den som tjänar mest. Att ta för givet att man ska betala är verkligen inte kul och sådana vänner är fel vänner.

Så helt enkelt – Jag tycker att dina vänner får alltid fråga men du har också allltid rätt att säga nej. Det är ingen big deal. Och om du nu skulle låna ut så är mitt tips att det är en låg summa på max 300-400 kr och att ni har bestämt datum då pengarna ska vara tillbaka, smartast är att ta direkt efter löning. Om du har hamnat i en jobbig sits med någon som inte vill betala tillbaka så tar Kronofogden 600 kr att driva in den. Kan vara bra att veta!

7ca40ecdcf05012fedd5c3413310418e

Hur man ska göra i en relation är en helt annan fråga, det kan jag ta i ett annat inlägg 🙂 

75
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00