Koka nappar

Vi har haft en fix-förmiddag. Jag har kört tvättmaskinen i ett (älskar torkfunktionen), tvättat sminkborstar, slängt frysta bindor som jag aldrig använde denna gång men som låg redo efter förlossningen, börjat packa inför imorgon och kokat nappar. Denna gång torrkokades inget. Ni kanske minns att vi satte eld på vårt förra kök. Vi höll på att packa inför flytt och kokade nappar i samma veva men vi glömde bort dom och gick ner i källaren för att packa och när vi är där nere hör vi sirener låta och Odd blir blek i ansiktet och kutar upp. Jag förstod inte vad som hade hänt men det blev tydligt när brandkåren hade tagit sig in i lägenheten och alla grannar stod på innergården. Som TUR var gick brandvarnaren igång och grannen ringde 112 så när brandmännen väl var på plats hade inget förutom fläkten brunnit upp men det hade kunnat sluta illa. Vi lärde oss en läxa.

20150627896648151

Nappar och amningsnappar. En vän till mig som födde nyligen fick tjata sig till en amningsnapp på BB, personalen ville inte ge en trots att det var svårt för bebisen att greppa. Anledningen enligt barnmorskan var att ”amningsnappen är krånglig då den måste tvättas regelbundet och tar tid att få på rätt”. Vad är det för krångligt med det? Det tar ju någon minut. Och att få på den är busenkelt. Jag behöver inte blöta eller vända på den. Att varva med flaska blir inget problem (bebis van med napp) och under natten får jag på den i mörkret tack vare mobillampan och kan liggamma ändå. Utan den hade jag inte kunnat amma, jag hade gett upp för att mina bröstvårtor är inåt och de där med hamburgargrepp fungerade aldrig . Men nu fungerar amningen utmärkt tack vare den och det är väl toppen 🙂

 1. Hade inte kunnat amma utan amningsnapp jag heller. Inte p.g.a. inåtvända bröstvårtor, men båda mina barn har fått alldeles för litet grepp och jag har därför blivit sårig. Både BB och BVC har rått mig att köra utan och tyckt att de greppar fint, men jag hade som sagt inte haft en chans att kunna fortsätta så ont som det gjorde och så sårig jag var med första. Efter ett par månader har jag sedan kunnat avveckla den utan problem.

 2. Frida skriver:

  Hejsan ! Hur har du blivit bemött på Bvc och sjukvården angående amningsnapparna? Jag kunde inte amma mitt första barn pga inåtvända bröstvårtor. Med andra barnet hade jag gett mig tusan på att det skulle fungera. Testade amningsnapparna och det gick som en dans. Mycket mjölk, lillan fattade direkt. Ammade en månad tills Bvc strängt sa till mig att amningsnapp var en tillfällig lösning och genast skulle avvänjas. Detta för att nappen tog för mycket energi att suga på för bebis. Jag förstod ingenting, blev stressad. Sen var den amningen körd…

 3. Anne skriver:

  Jag fick såriga bröstvårtor redan på BB men personalen ville inte ge mig amningsnapp.. Jag sa att bebisen hade svårt att greppa och att hon grät hela natten (troligtvis frustration) men då sa dom till mig att jag var tvungen att amma oftare. Låg och grät hela natten för att bröstvårtorna gjorde så ont och bebisen grät konstant. När jag nästa morgon förklarade detta för personalen sa dom bara ”vad duktig du är” som om det är så det SKA vara att amma.. Direkt jag kom hem började jag med amningsnapp och det räddade verkligen amningen totalt. Hade gett upp utan nappen! Såren försvann och lillan fick rätt grepp. Efter några veckor slutade jag med napp och då funkade det bra utan. 🙂 Det enda negativa jag ser med napp är att man spiller mjölk på kläderna eftersom nappen fylls. Vilket såklart är ett världsligt problem!

 4. Hej!
  Tänkte bra skriva eftersom jag jobbar på BB i sommar och vi rekommenderar inte mammorna att välja amningsnapp de första dygnen då mjölken inte riktigt hunnit rinna till. Barnen suger med ett extra motstånd som kan vara kämpigt och uttröttande för bebisen de första 2-4 dygnen. Men sen när mjölken runnit till är amningsnapp ett bra alternativ om man har tex såriga bröstvårtor!

 5. Amme-napp (skjold som vi kaller det i Norge) reddet ammingen min også. Gikk som en drøm. Brukte samme merke som du storlek 20mm. Brukte det til baby var 8-9 mnd, de siste 3 mnd jeg ammet klarte han uten. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..