Mammas dag

Mors dag! Jag blev väckt av Gillis som tog mig i handen och drog mig till köket och där väntade frukost. Det fanns även en bukett rosor och en teckning från Gillis. Blev rörd. Ni som har äldre barn, tröttnar man på teckningar i framtiden eller fortsätter hjärtat att ta ett skutt?

20150531-1286835748

Efter det har vi hängt i soffan, jag har gett Sally mat och så har vi hört sagor på paddan. Vi gillar Stadens hjältar-apparna, där kan man få deras böcker upplästa. Perfekt om man har händerna fulla med lillasyster.

20150531-192035762

Idag ska vi tillbaka till huset! Det är ingen vanlig visning utan vi träffar ägarna direkt igen. Jag drömde förresten en mardröm om huset. Ägarna sa nämligen igår att träden gav så mycket äpplen att dom inte visste vad dom skulle göra av dom (förvisso ett lyxproblem) men ändå vaknade jag upp orolig av vad vi ska göra av alla äpplen. Hur sköter man äppelträd egentligen? Eller står dom där och klarar sig själva? Som sagt, alla möjliga tankar dyker upp och skrämmer inför husköp. Men vi ska nog lära oss.

Eller köra det klassiska ordspråket ”Det man inte har i händiga fingrar får man ha i ett rejält bankkonto” Typ.

 1. E skriver:

  Vi har två stycken jättegamla äppelträd på vår gård som är ca 100 år gamla (planterades samtidigt som vårt hus blev byggt). Har inte direkt gjort något åt dom och dom ger hur bra, mycket och god skörd som helst. Blir väl beskärda nu som då men inte med jämna mellanrum. Tror det beror lite på träden hur dom ska skötas. Vissa (som våra) mår hur bra som helst med minimal ”underhållning” medans andra behöver ”underhållning” titt som tätt.

 2. laura skriver:

  man kan göra äppelmust,det som mirka med familj gjorde i familjen annorlunda ex.

 3. jonna skriver:

  Man behöver inte göra något med äpplena heller, de ramlar av träden då plockar ni upp dem i en skottkärra och slänger i komposten bara 🙂

 4. Gör must! Jag gör äppelmos men herregud, vi äter det så det sprutar ur öronen. Äppelpaj är ju klart att man gör men till det går det åt 7-isch äpplen och säg att man orkar göra en fyra fem pajer. Ja du hör ju. En fjärt i rymden.

  Vi gör must på landet, ett lokalt musteri. Vi orkar inte vänta på våra äpplen utan vi byter äpplen mot must. Då får vi det pastöriserat i 33 cl flaskor. Vet att en del musterier även tappar upp i bag in box – mycket behändigt. Det är ju inget tillsatt socker i musten och det är perfekt att ge barnen! Perfekt att bjuda gäster på. Till must går det bra med äpplen med fläckar på, fallfrukt tex.

  Sen de äpplen man sparar för att äta, de måste ligga så att de ej får skador.

  Om man inte orkar sortera fallfrukten så samlar man ihop den i säckar, kontaktar någon jägare i bekantskapskretsen som kör ut det i skogen till rådjuren. Garanterat giftfri föda.

  Se till att klippa träden enligt konstens alla regler. Ju mindre stege man måste ha för att plocka ju bättre. Vet att när man ser alla äppelodlingar i skåne, så är ju äppelträden inte ens 2 m höga. Fast det är ju svårt med redan befintliga träd. Men som sagt håll efter noga. Räkna med en hel dags arbete för 3 stora träd.

  Ha så kul!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..