Spara till ditt barn!

Hej! Till och börja med så älskar jag din blogg! Jag har en liten fråga som jag tror du kan svara på. Jag och min sambo väntar vårt första barn nu i april, BF den 20 april. Min fråga är hur du tycker att det bästa sättet är att spara pengar på till barn.  Vår tanke är att spara minst 400 kronor i månaden tills hon är 20 år. Det vill säga blir mycket pengar i slut änden så hur på bästa sätt ska man spara, fonder eller på något annat sätt?

Svar: Bra beslut! Det viktigaste är bara att ni inte sparar pengarna på ett vanligt bankkonto. Det finns ingen ränta där och ska man spara i 20 års tid vill man maxa möjligheten för att pengarna ska växa. Vi sparar i en fond till Gillis varje månad. Vi har gjort det enkelt för oss att hela barnbidragsbeloppet på 1050 kronor går in i en fond hos Handelsbanken som heter Offensiv 100. Det är en medelrisk fond som består till 98 % aktier och 2 % räntor. Det är jättesvårt att veta vilken fond man ska välja. Alla tycker olika men jag tycker faktiskt att du ska gå till din bankman och fråga om råd. Alla banker i Sverige har fonder som är bra när man sparar till barn, i och med att man sparar på så lång sikt kan man gå upp i risk.Många föräldrar tycker att det är lite läskigt att behöva ”låsa” ett sparande. Tänk om ens ekonomiska sits förändras och man behöver minska på sparandet eller om man behöver pengarna. Ja, så kan det ju bli. Men det är ändå inget vettigt argument för att inte börja ett sparande i en fond. Krisar det så får ni väl pausa sparandet ett tag! Jag tycker att man ska ha som minimum att spara 200 kronor i månaden.

Räknar man på en avkastning på 8% om du väljer en fond framför sparkonto så blir det över 100 000 till sitt barn när personen fyller 20 år. Det är mycket pengar jämfört med att få noll kronor som de flesta barn får. Om du vill spara 400 kronor/mån i 20 år så blir det 229 000 kronor enligt kalkyleramera.se. Galet mycket!

Det här är vår plan för varje barn. En halv miljon var när dom fyller 20 år! Det viktigaste är att ni kommer igång. Att ni inte låter månaderna passera. Åren passera. Det är så lätt hänt att inte ta tag i det. När du har din fantastiska skrutt i famnen, promenera bort till bankkontoret någon dag under mammaledigheten och säg att du vill öppna ett ISK-konto och börja månadsspara på 20 år i en fond. Dom hjälper dig med resten. Vill du läsa mer om tips kring sparande till barn så gillar jag sidan Rikatillsammans.se. Jan som ligger bakom sidan har skrivit en jättebra text kring just hur man kommer igång, du kan läsa allt här. 

Och är din hjärna gravidtrött precis som min just nu så spara sidan och läs den mellan alla amningspass i framtiden eller vakna nätter, för det blir en del 🙂