Spara till ditt barn!

Hej! Till och börja med så älskar jag din blogg! Jag har en liten fråga som jag tror du kan svara på. Jag och min sambo väntar vårt första barn nu i april, BF den 20 april. Min fråga är hur du tycker att det bästa sättet är att spara pengar på till barn.  Vår tanke är att spara minst 400 kronor i månaden tills hon är 20 år. Det vill säga blir mycket pengar i slut änden så hur på bästa sätt ska man spara, fonder eller på något annat sätt?

Svar: Bra beslut! Det viktigaste är bara att ni inte sparar pengarna på ett vanligt bankkonto. Det finns ingen ränta där och ska man spara i 20 års tid vill man maxa möjligheten för att pengarna ska växa. Vi sparar i en fond till Gillis varje månad. Vi har gjort det enkelt för oss att hela barnbidragsbeloppet på 1050 kronor går in i en fond hos Handelsbanken som heter Offensiv 100. Det är en medelrisk fond som består till 98 % aktier och 2 % räntor. Det är jättesvårt att veta vilken fond man ska välja. Alla tycker olika men jag tycker faktiskt att du ska gå till din bankman och fråga om råd. Alla banker i Sverige har fonder som är bra när man sparar till barn, i och med att man sparar på så lång sikt kan man gå upp i risk.

Många föräldrar tycker att det är lite läskigt att behöva ”låsa” ett sparande. Tänk om ens ekonomiska sits förändras och man behöver minska på sparandet eller om man behöver pengarna. Ja, så kan det ju bli. Men det är ändå inget vettigt argument för att inte börja ett sparande i en fond. Krisar det så får ni väl pausa sparandet ett tag! Jag tycker att man ska ha som minimum att spara 200 kronor i månaden. Räknar man på en avkastning på 8% om du väljer en fond framför sparkonto så blir det över 100 000 till sitt barn när personen fyller 20 år. Det är mycket pengar jämfört med att få noll kronor som de flesta barn får. Om du vill spara 400 kronor/mån i 20 år så blir det 229 000 kronor enligt kalkyleramera.se. Galet mycket!

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 11.05.30

Det här är vår plan för varje barn. En halv miljon var när dom fyller 20 år! 

Det viktigaste är att ni kommer igång. Att ni inte låter månaderna passera. Åren passera. Det är så lätt hänt att inte ta tag i det. När du har din fantastiska skrutt i famnen, promenera bort till bankkontoret någon dag under mammaledigheten och säg att du vill öppna ett ISK-konto och börja månadsspara på 20 år i en fond. Dom hjälper dig med resten. Vill du läsa mer om tips kring sparande till barn så gillar jag sidan Rikatillsammans.se. Jan som ligger bakom sidan har skrivit en jättebra text kring just hur man kommer igång, du kan läsa allt här. Och är din hjärna gravidtrött precis som min just nu så spara sidan och läs den mellan alla amningspass i framtiden eller vakna nätter, för det blir en del 🙂

 1. Robert skriver:

  Snylta på ett ”väl behövligt” bidrag och stoppa dom i aktier, ni vinner ju lätt över Karl-Bertil J.

 2. Jag blir faktiskt motiverad att läsa både inlägget och kommentarerna, motiverad till att dels börja spara till mig själv redan nu (är nitton) men också göra något liknande till mina barn i framtiden. Målet är att jag ska komma in på min drömutbildning och därigenom få ett yrke med tillräckligt bra lön för att kunna spara mycket utan att behöva avstå från saker i vardagen som jag vill uppleva.

  Jag hade tyckt det var enormt bra om mina föräldrar hade sparat på det här sättet till mig, eller liknande, för då hade jag, som många säger, kunnat köpa en lägenhet och sluppit paniken över boende inför universitetet. Å andra sidan har jag fått hela barnbidraget ett tag, och nu får jag dubbelt varje månad i ca ett år, och utöver det har jag precis fått en hund för 12.000kr ”bara så där”. Jag har alltid sparat till mig själv, sedan jag var i lågstadieåldern, och på så sätt kunnat köpa körkort själv, snart utomlandsstudier och shoppingfest i new York.

  Jag tror att alla barn som på ett roligt sätt blir involverade i ekonomin – antingen genom att få en viss summa, uppmuntran till delaktighet i mataffären osv osv – har stor möjlighet att ta kloka beslut kring sparande. Jag vill spara till mina barn så de kan skaffa ett boende, men har nästan lust att hålla det hemligt haha så att de själva får utveckla förståelsen av att det är viktigt att spara. Jag kommer säkert ändra mig många gånger tills den dagen jag får barn, men jag hoppas innerligt att jag har samma möjligheter som Isabella och odd. Gillis och S har två otroliga föräldrar, precis som alla andra som försöker

  1. tess skriver:

   Haha jag tänkte faktiskt lite samma sak, att hålla det hemligt. Så hinner de jobba lite och få liiite panik, innan man kommer in och löser det åt dem 😛

 3. tess skriver:

  Jag tror att du kan ha skrivit nåt om detta förut, men minns inte riktigt!:
  Du växte ju upp med en lite sämre ekonomi än dina barn kommer göra och din framtid var ju inte direkt säkrad åt dig. Detta har säkert en del i att du blev så driven och mån om att spara. Eventuellt hade föräldrar som helt enkelt berättade om vikten att anstänga sig inte fått samma effekt, om de samtidigt hade sett till att du inte behövde kämpa i ung ålder.
  Som jag skrev tidigare tycker jag såklart inte att det är fel att spara mycket pengar till sitt barn, men hur reflekterar du kring vad det kommer att göra med Gillis att veta att han inte kommer att behöva jobba extra för att spara till sin första lägenhet, bil eller körkort (vilket jag tycker 500.000 lätt täcker)? Eller tänker du ”tvinga” honom att jobba extra och få bra betyg alternativt odla något intresse som kan bli vinstdrivande?

 4. tess skriver:

  Jag fick 20.000 när jag blev typ 19 år, förutom det har jag levt på mitt barn/studiebidrag till privata grejer. Nu är jag 24 och undrar hur jag nånsin ska ha råd med en lägenhet, men tänker att det löser sig. Jag får väl jobba och spara till kontantinsats under något år till och sen låna till resten. Även om det såklart hade varit naaaajs att få en hundratusentals kronor av mina päron, så måste jag säga att jag tycker att det skulle kännas dumt att ge mina framtida barn så mycket pengar… Mina föräldrar har en relativt bra ekonomi och jag har alltid kunnat låna av dem när det krisar (detta är väl nåt man som förälder bör försöka ha över till), men jag tycker att det känns bra att jag i övrigt tar eget ansvar och sparar själv. men har man möjlighet som förälder att låna ut till en insats eller att köpa en lägenhet och låta barnet betala hyran så visst. Jag tänker spara pengar så att jag KAN hjälpa mina barn om det behövs, men i övrigt så får de klara sig till största delen själva.

  Tycker såklart inte det är FEL att ni sparar!! Tror inte heller att det per definition kommer att göra era barn ansvarslösa. Men vissa verkar tro att man inte vill ge sina barn en massa pengar av snålhet, men för mig och säkert många andra är det mer en princip, som man har för barnets egna skull.

  1. Jag skriver:

   Vadå lånar? Du kommer blir inte betala tillbaka till dina föräldrar verkar det som?

   1. tess skriver:

    Jo, allt jag har lånat har jag betalat tillbaka så fort som möjligt med hjälp av extrajobb. Skulle jag låna till en insats i framtiden skulle jag betala tillbaka även detta, med fördelen att jag slipper en lika hög ränta som hos banken.

 5. V skriver:

  Jättebra inlägg! Skulle gärna vilja ha en bra förklaring på hur man ska resonera kring ISK eller vanliga fondkonton. Kan du inte förklara när det är bättre att välja ISK? Ska man hålla på och sälja och köpa mycket för att det ska vara lönsamt? Om man bara köper fonder och och säljer av förrän om flera år, kan man inte lina gärna köra ett vanligt fondkonton då? Min bank hade ingen bra förklaring.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..