Det blev en tidig middag för oss alla idag, vi var så hungriga. Oftast brukar Odd laga något som Gillis också kan äta (det är jag som önskar pytt i pappa, korvstroganoff och enkla husmanskost-rätter, finns inget godare). Men idag åt vi en stark pastarätt så då passade det bra att låta Gillis få testa den frysta barnmaten som jag fick på en presslunch förra veckan från ChildFoodFactory. Det är eko-mat för barn, utan tillsatser och görs i Skåne. Man stoppar förpackningen i micron på tre minuter och så är det klart. Det är ingen vanlig mjuk plastförpackning utan görs i krita, ett giftfritt material.

IMG_5145

IMG_5144

Betyg? Potatismosen var helt klart favoriten och slank ner direkt. På plats nummer två så kom nötfärsen (den smakade som en köttfärssås). Nästan halva moroten gled ner men ingen katrinplommon. För att vara Gillis är det här ett väldigt bra betyg. Han vägrar burkmat och vissa av Odds rätter går ner. Skulle Gillis få välja vad han skulle äta varje dag så skulle det vara grillkorv, ost i alla dess former och tomat. Han kan leva på det. Så om Odds rätter kommer på första plats så slog det här burkmat alla gånger. Jag tror att han tyckte att det var roligt att äta när allt var uppdelat i olika smaker. Nästa gång ska vi dock testa de andra smakerna, då är det blåbär, hallon eller jordgubb till efterrätt.

ChildFoodFactorys mat görs för 6-12 mån och 12-24 mån. Jag tror att användning främst är för sex månader och uppåt men jag kommer definitivt att ha ett gäng i frysen dom dagar det kör ihop sig!

 1. Eddie skriver:

  Hej!
  Undrar lite angående matportionerna. Jobbar själv med barn, är utbildad närvårdare och mitt specialområde är barn, ungdomar och allt där emellan 😀
  Något som jag märker mycket av på jobbet (dagis, ja i Finland heter det fortfarande dagis, inte förskola…) är att barn har äckel för att maten rör vid annan mat. T.ex om moroten rör köttsåsen, så vill de inte äta och vissa börjar t.o.m kräkas av det.
  Tycker de där uppdelade matportionerna verkar både bra och dåliga. Det som är bra är att det blir klarare för barnet VAD han/hon äter och hur just den smaken smakar, men det som jag tycker är synd, är att det är så väldigt uppdelat. OM man har äckel för mat som rör vid annan mat, så lär ju barnet sig inte att på en vanlig tallrik så tar salladen i såsen, eller köttet i potatisen. Tror du den där matfabriken kunde utveckla sin tallrik till t.ex. en rund tallrik, med lite lägre kanter, där maten ser ut att röra varann men ändå är uppdelad i portioner? Sen tycker jag att det är lite konstigt att efterrätten är tillsammans med själva middagen, är igen en fråga om vad barnet drar för lärdom av det 🙂
  Men överlag verkar det som en ganska smart idé att inte rådda ihop allt till en grå sörja som man sedan försöker trycka i ungen och låtsas att det är sååå gott 😀 Glad påsk och hyvää pääsiäistä!

 2. alice skriver:

  Så himla bra och smart!

 3. Steph skriver:

  Hej Isabella!

  Har du och Odd hört talas om en bok vid namn ”Barnmatsboken”? Läste om den på en annan blogg, det kanske kan vara något. Jag har inga barn själv, men i beskrivningen av boken står det ”lär dig laga hälsosam och ekologisk barnmat på ett enkelt vis”. Boken ska innehålla enkla, goda och näringsriktiga recept. Finns här: http://www.bokus.com/bok/9789163610295/barnmatsboken-laga-bra-mat-fran-borjan/

  Lycka till med förlossningen till lilla S! 🙂

 4. lovisa skriver:

  ”pytt i pappa”, vilken gullig felskrivning! pytt av pappa liksom <3

 5. Smart grej, det enda som drar ner den är att den ska micras… . Är ugn ett alternativ bortsett från att det tar längre tid? Vattenbad? Jag menar ECO i all ära, men vitaminer och mineraler är puts väck i micro.. :/

  1. Maria skriver:

   Snälla säg att du skämtar? Har du verkligen gått på den myten? Det finns massor med artiklar att läsa, det är bara att googla 🙂 Då ser du att din sista mening inte alls stämmer 🙂

   1. Maria) En gång i tiden fick man rådet att inte stå nära mikron på grund av strålningena 😀 Om man kollade in i mikron när den var igång kunde man skada ögonen. Med tanke på myter.

  1. De vitaminer och mineraler som försvinner i micron är samma som försvinner när du kokar eller steker maten. Näringsvärdet försämras alltid vid tillagning på för hög temperatur och/eller under för lång tid, om uppvärmningen sker i micro eller i en gryta eller i ugnen spelar ingen roll. Kokar du grönsaker försvinner vitaminerna ut i vattnet istället, till exempel. Läs gärna artikeln av Råd och Rön för en bättre förklaring http://www.radron.se/artiklar/Myter-om-mikron-/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..