… Mammaledig! Gud vad konstigt det känns. Det är som att jag smiter från allt. Typ att jag har sjukanmält mig. Men jag går ju faktiskt in i vecka 39 i övermorgon så det är på tiden att jag faktiskt hänger hemma och vilar och väntar in förlossningen som kan ske vilken dag som helst. Egentligen är jag pigg och fylld av energi, varenda gravidkrämpa är som bortblåst. Men jag vet om att jag måste ta ett steg tillbaka och komma ner i varv, det kommer underlätta förlossningen.

Under morgonen så har jag lämnat Gillis på förskolan (ja han får vara där några timmar om dagen nu, det är bra för oss båda), Odd har åkt iväg för att operera knät. Han har simmat väldigt mycket i sitt liv och fått problem med dom. Strax kommer Dinah över som gör gravidmassage hemma hos gravida. Himla bra idé och perfekt start på mammaledigheten. Därefter ska jag förbi min barnmorska och titta till bebisen och alla värden. Sedan hämta Gullis igen efter mellis. Lagom måndag!

Bild 2015-03-30 kl. 09.02

Jag älskar LCC:s hårinpackning The Cure, herregud så blankt och mjukt håret blir 

 1. Tessan skriver:

  Du är så fin! Hoppas du får en mysig mammaledighet 🙂

 2. Alltså ditt hår! Alltid så fint.

 3. Dagis är till för barn vars föräldrar jobbar, dagis är inte till för att barnen ska ha någon stans att leka av sig och ha kul. Jag har tre barn 3/1,5/4 mån och ingen av dom är inskolade eftersom jag har varit mammaledig hela tiden och fortfarande är. All aktivitet som försigår på en förskola får dom ävem hemma. (Jobbar på förskola så jag vet vad som försigår :)) jag har även ammat alla och under dom stunderna ser jag till att de andra är sysselsatta i andra aktiviteter. Vi spenderar från 3-6 timmar ute om dagen, har gympa varje morgon, träffar kamrater varje dag, och har olika aktiviteter varje dag. Jag älskar mina fullspäckade dagar 🙂

  1. Lina skriver:

   Hej Alexandra, först vill jag säga att jag inte skriver att du har fel, men jag undrar om du har haft någon tankeställning på vilka positiva effekter förskola och dagis har på barn? Du skriver att du arbetar på en förskola så då vet du säkert också hur introverta barn kan med hjälp av lek med andra barn öppna upp sig och få bättre möjligheter att socialisera sig? Eller för den delen att barn som varit hemma med förälder inte ligger på samma nivå när de sedan skall börja inskolas? Det finns massor med forskning som påvisar att barn som varit hemma med förälder ligger efter i inskolningen, de är inte heller lika sociala som de andra barnen och är mer inåtvända och blyga. Att Isabella och Odd väljer att ha Gillis några timmar på förskola behöver inte betyda som du skriver att G ”leker av sig” utan att han får beblandas och socialiseras med andra barn – och därför bli mer öppen och ett gladare barn. Det är ju påvisat att barn som gått på dagis har lättare att lära sig och dessutom är mer extroverta än barn som varit hemma.

   Du skriver även att du har tre barn och att du ständigt hittar på lek och sång både ute och inomhus vilket är jättebra! Tänk på att Gillis är själv då han ännu inte har några syskon och det därför är väldigt viktigt för honom att träffa andra barn. Men var inte så snabb på att döma andras sätt att uppfostra sina barn. Du har ditt sätt, och Isabella sitt. Ni är båda säkert fantastiska mödrar som bara tänker på det bästa för era barn.

   1. Terese skriver:

    Det kanske är för att Alexandra jobbar på förskola som gör att hon väljer att ha sina barn hemma :P. Nog för att i storstäder kan finnas större utbud på privata förskolor med gynnsamma förhållandet. Men ute på landsbygden i mellersta Sverige så har vi inte så stor tur. Här är barngrupper 17-20 barn på 3-4 lärare. Det blir film för barnen hela dagarna, ingen pedagogik eller gullegull..här hinner inte personalen med något annat än att byta blöja och torka snor, varje enskilt barn blir inte sedd och kan aldrig heller bli sedd på samma sätt som av en mamma eller pappa. Där skulle inte jag vilja sätta min 1,5 åring i alla fall. Då föredrar man nog att ha dem hemma istället! (Ja vill inte generalisera att det är så i hela mellersta Sverige däremot så har det jag skriver hänt). Studier finns det gott om, om det mesta. Det är inte förrän det är vetenskapligt bevisat som det är av intresse. Jag har även läst att barn inte behöver ”socialisera” sig med andra barn för att på något sätt bli normalt stimulerad. Men det finns inget bevis för de så det är heller inte intressant.

  1. Erika skriver:

   Fruktansvärt idiotisk kommentar!!!! Blir så less på alla dessa supermorsor överallt! Varför är det skamligt att ta hjälp! DET HAR FUNGERAT FÖR DIG OCH DIN FAMILJ ATT VARA HEMMA MED ALLA SAMTIDIGT! Good for you! Det fungerar inte för alla!!! Om mamman mår bra och har ork så är det en helt annan situation. Men alla har det inte så! Med min första så hade jag världens foglossning efteråt så att jag knappt kunde gå på korta promenader (vanligt för många). Dessutom så var förlossningen sjukt tuff och på natten vilket gjorde att min son började med omvänt dygn. Han var vaken o skrek o skrek o skrek hela nätter och enda chansen jag hade att ta igen mig Pytte ytte lite efter amningen som var varannan timme dygnet runt var att försöka få lite sömn på dagen när han sov. Han hade dock gulsot (också relativt vanligt) vilket gjorde att det blev många besök till sjukhuset och därmed försvann min chans till sömn! Det var den jobbigaste perioden i mitt liv och det med EN unge. Nu när vi väntar barn nr 2 så är det sjävklart att han ska få gå på förskolan (15h/vecka i min kommun) när hon kommer. Han kommer med säkerhet tycka att det e roligt då han är otroligt aktiv och vill leka med andra barn så inget dåligt samvete för det alls. Skulle Jag må toppen och ha ork, HELT ANNAN SITUATION. Men om jag är helt färdig så har han det betydligt roligare några timmar på dagis och jag kanske får sova någon timme iaf. Snälla klanka inte ner på folk som tar hjälp av förskolan. Se lite längre än så!! Alla använder inte den tiden för att lyxa till det. En del behöver den hjälpen för att klara av vardagen utan att gå in i väggen. Alla barn är olika. En del får ett helvete med en nyfödd som bara skriker och andra har det rätt så okej. Dra inte alla över en kam och kom med pikar! En del får hjälp av mor/farföräldrar men den turen har tyvärr inte vi då vi bor som relativt nyinflyttade i en annan stad. Om förskola kan underlätta så varför i hela fridens namn skulle jag inte använda den hjälpen! Sluta se ner på andra och framförallt om du arbetar på förskola! Skrämmande!

   1. Sofie skriver:

    Förskolan är till för föräldrar som jobbar och inte kan ha sina barn hemma då. Förskolan är inte gjord för att underlätta och hjälpa föräldrar som skaffar barn o tycker det är jobbigt o ha sina barn hemma. Alla får göra som man vill. Men den dagen man skaffar barn så kommer man själv i andra hand. Tyvärr idag så ska alla ha egentid för annars klarar dem inte av att ha hand om om sina barn. Jag säger bara att man ska njuta av varje sekund med sina barn o inte missa något. Snart nog blir dem självständiga o då har man all egentid i världen….

   1. Jag är ingen supermorsa, jag är en mamma/ även förskollärare. Förskolan är ingen hjälp 🙂 som sagt finns där för barn ska ha någonstans att vara när föräldrar jobbar. Tråkigt att det har varit så olyckligt för dig. Jag har också haft det jävligt tufft med diverse saker. Det gör inte att jag vill lämna bort mina barn för att må bra själv! Finns absolut ingen studie som bevisar att barn på förskola är socialare än hemmabarn 🙂 kommer att se tillbaka på mitt liv när jag blir äldre och vara stolt över att jag fick så mycket underbar tid med mina älskade barn som små. Man får allt att fungera bara man vill, man måste ha höga mål så går de vägen 😉

    1. Lilly skriver:

     Några tankar från en Förskollärare. Förskolan är till för barn vars föräldrar arbetar. De 15 till 30 timmar utöver ”ordinarie tid” som kommunerna erbjuder är inte tänkta att fungera som ”avlastning” de heller. Att föräldrar behöver egentid ibland har jag all förståelse för men då får man betala en barnvakt. Jag tycker det är egoistiskt av föräldrar som är hemma under dagen att lämna sina barn hos oss på förskolan. Varför tycker jag det då, jo för att barngrupperna är stora och de dagar vi har mindre barn ökar kvaliteten för alla, barn som vuxna. De dagar man själv har sina barn hemma får andra barn en mer kvalitativ vistelse i förskolan. Varför väljer man inte att tänka så?
     Sen förstår jag som sagt att det är smidigare att barnen är i förskolan i 30 min extra någon dag för att det är lättare att handla utan trötta barn eller att man måste besöka tandläkaren osv.
     Vidare vill jag påpeka tankegångarna som har gått i kommentarsfältet angående vad som är bra för barn och inte. Självklart är förskolan bra men hemmet är allra bäst.
     Att hävda att barn som vistas mycket i förskolan skulle bli mer sociala eller utveckla dessa förmågor på ett bättre sätt än barn som är mycket hemma stämmer inte. Forskning visar att dessa förmågor jämnar ut sig i högre ålder.

     Med vänlig hälsning

     1. sofie skriver:

      Skönt att se att det är andra som håller med mig. Tyvärr verkar det som att det e vi som jobbar i förskolan som känner så. Vilket är fruktansvärt tråkigt. Hoppas ändå att nån läser detta och tar åt sig o lyssnar. För våra barn är dem som ska vara våra prio 1.

 4. sofie skriver:

  Jag läser din blogg o tycker den är intressant. Med många bra synpunkter o innehåll. Men jag håller inte med dig när du skriver att det är bra för både dig och din son att han e på förskolan några timmar o du e hemma. Det som är bäst för sitt barn,speciellt i den åldern, är att vara med sina föräldrar. Dem har inget behov av förskolan. Dem har ett behov av kärlek o närhet av sina föräldrar. Du gör som du vill. Men tiden med din son som liten och enda barnet kommer du aldrig få igen. När ert nästa barm kommer så blir saker o ting annorlunda. Njut av att vara med din son så mycket du bara kan. Egentid kan man ha när barnen är stora och inte vill umgås med sina föräldrar…
  lycka till med bebisen

  Mvh sofie

  1. Erika skriver:

   Men sluta! stör ihjäl mig på såna här kommentarer! Och det gör mig faktiskt förbannad!! ALLA BARN ÄR OLIKA! ALLA SITUATIONER ÄR OLIKA! Man vet själv vad som är bäst för sin EGEN familj! Jag är föräldraledig med min 16 månaders pojke och väntar barn nr 2. Jag är bara i v30 och har fruktansvärd foglossning och mår allmänt graviddåligt! Min pojk är oerhört aktiv och älskar att vara med andra barn i hans ålder! Vissa barn leker inte med andra i den åldern och behöver det inte och vissa barn, som min pojk, behöver detta. Han älskar att ha folk runt sig. För att vi ska klara av dagen. (Ja för tillfället kallar vi det att klara av dagen) så kämpar vi oss till öppna förskolan så han kan leka med andra barn och jag kan sitta en stund och titta på och vila ryggen. Ibland är det dock tomt och det e trist för honom. Hemma är han sjukt uttråkad och jag är slut på idéer på vad vi kan hitta på. Jag har dåligt samvete att jag inte anmälde honom till förskolan så han iaf kunde få några timmar där. Det var mindre ansträngande att arbeta när han var i magen än att nu ta hand om honom, lyfta o kånka, med bebis nr 2 i magen. som tur är ska min sambo vara hemma från v 35. Alla har inte den möjligheten. Sen när bebis nr 2 kommer så är det en självklarhet att min son ska få gå några timmar på förskolan (vi har 15h i vår kommun). För mig är det också en självklarhet att han kommer tycka om att gå dit o leka av sig då man själv förmodligen är helt slut av dålig sömn o amning varannan timme. Så sluta tala om vad som är bäst för ALLA barn. Vissa barn är blyga o vill helst vara hemma. Vissa är som min väldigt social o aktiv o svår att underhålla. Han älskar att vara med mig o pappa men ÄVEN med andra. Skulle jag märka att han inte vill vara på dagis när han skolats in o jag är föräldraledig så får han självklart vara hemma med mig o lillan. De flesta föräldrar kan faktiskt tyda sina barns känslor! De flesta föräldrar älskar faktiskt sina barn och gör det som är bäst för varje enskilt barn! Jag är övertygad om att Bella oxå tänker på gillis bästa!

  1. sarah skriver:

   Jag vet inte riktigt om jag håller med dig, min dotter är lika gammal som Gillis och jag är fortfarande hemma, hon ska börja på förskola i aug men hon skulle lika gärna kunnat börja nu. Jag ser på henne hur hon söker sig till andra barn så fort vi är på lekland och öppna förskolan, hon vill leka med barn och hemma kan hon ibland gå runt o vifta på armarna av tristess ibland. Så hon hade precis som Gillis kunnat vara där 3-4h varje dag, hade varit perfekt, för henne.

 5. JoLi skriver:

  Alltså herregud vad snabbt din graviditet gått, nästan så att jag skulle tro att du skämtar om bf. 😀 Allt går verkligen så mycket sabbare med redan 1 barn i familjen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..