ANNONS

Mer lek!

/

Jag får en hel del frågor om att leka med barn. Vissa föräldrar gillar inte att sitta ner och leka i timmar och vissa gillar det. Jag tycker att det är jättekul. Jag tror lite som med allt annat, att det blir vad man gör det till. Men jag kan försöka tipsa lite kring hur jag tänker med lekandet. Först och främst så är det som att gå iväg och träna, kör man ett spinningpass och man har bestämt för sig att inte gilla det så fort man kommer upp på sadeln så kommer man inte göra det närmsta timmen heller. Man måste ställa in sig på att det blir roligt. Sedan handlar det också om val av leksaker, innan barnen blir för stora så kan man faktiskt köpa det som man själv tycker är kul. Jag menar, det är ju inte Gillis som har sett till att vi läser jämt. Det är ju jag som gillar böcker. Och så gillar jag Duplolego också, därför blir det en hel del lek med det. Så i den mån det går, köp hem det som känns kul för dig med.

unnamedk

Jag brukar försöka leka i teman. Idag har vi haft en elefant-dag. Då leker vi med allt som har med elefanter att göra. Vi sjunger sånger, hittar elefant-gosedjur hemma, läser en bok, lär ut hur man gör en snabel och tittar på bilder och klipp på riktiga elefanter via ipaden. I det kan man få med färger, som ovan ser ni en röd/blå/svar/grön-elefant. Och plötsligt så kan han inte bara vad en elefant är utan färgerna sätter sig också. Temat vi hade innan var fordon, det är extra kul att göra ute då man i stan ser bilar, lastbilar, brandbilar, ambulanser och en massa annat. Sedan kikar vi i böcker om fordon, ser Stadens hjältar på youtube och spelar spel på ipaden.

unnamedll

Gillis stod och pekade nyss på hans tavla – Han såg elefanten. 

Bra lekverktyg är att: allting kan plötsligt få liv och prata. Leksaker gillar att kramas, pussas och slåss. Det älskar Gillis. Det går att hitta jämförelser överallt. Dinosauriens mage – Gillis mage (det är tack vare dino som han lärde sig alla kroppsdelar). Jag gillar när man kan få in lärandet i en lek utan att det blir pressat. Gillis gillar (precis som jag) att upptäcka saker, vi bygger små ramper där bilar kan åka ner i full fart. Att något liksom åker av sig själv (på grund av gravitationen) mot på marken är alltid spännande. Att flytta föremål från ett ställe till något helt annat är också kul. I alla fall i Gillis ålder. Man får testa sig fram. Och dör du av tristess, inspirera till annan lek. Det finns ju tusentalsgrejer att göra hemma man behöver inte göra samma sak. När det krisar hemma så fungerar det alltid att köra vattenlek i badrummet och fylla olika hinkar och skålar eller sätta på musik och dansa. Jag märker att dom lekar Gillis älskar mest är den jag är mest engagerad i :- )

.. Men för att ta ner ”supermamma-bilden” lite så är det klart att vissa dagar orkar jag inte. Speciellt nu när jag är gravid. Då händer det att man sneglar på klockan och räknar hur lång tid det är kvar till läggning. Det är mänskligt. Jag brukar då tänka att nu ”kör jag i 30 minuter” och sedan får han pyssla själv och låta mig sitta på golvet bredvid och vara tråkig, eller så ser vi en film.

Man gör så gott man kan varje dag. Det är de som är det fina med lek. Att leka är helt kravlöst om man ser på det som sitt barn gör. Att hitta på bus och vara aktiv handlar inte om att prestera som mamma utan att faktiskt göra något roligt på den tid man har tillsammans.

45
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00