Familjevänligt företag!

Ett mål jag har med mina företag är att dom ska bli barnvänliga företag. Eller snarare familjevänliga. Jag tänkte mycket på det när jag såg att årets vinnare av Guldnappen (Unionens pris till föräldrarvänlig arbetsplats) gick till Ramböll. Nu är jag den enda som har barn men om några kommer det troligtvis att se lite annorlunda ut. Mitt mål med alla bolag är att varenda anställd ska känna att det går att kombinera karriär och familjeliv utan problem. Att många företag idag ser det som ett problem att anställa en gravid kvinna eller en pappa som vabbar ofta är bara gammalt tråkigt tänk. Jag menar, det viktigaste vi har i livet är vår familj och på plats nummer 2 jobb, därför tycker jag att varenda företag ska försöka sträva efter att hjälpa till att få ihop vardagen för alla. Det i sin tur kommer att ge mindre stressad och mer engagerad personal.

Jag har möten med människor som har barn varje dag och något som alla har gemensamt är effektiviteten. När man blir förälder blir man expert på att prioritera rätt saker och göra det effektivt därför vill jag ha som policy i våra företag att så länge man får sina deadlines gjorda så spelar det ingen roll om man måste gå fyra för att hämta på förskolan varje dag eller stanna hemma och vabba, så länge saker och ting blir gjorda. De mesta vi gör i företaget har bra framförhållning så det går att planera eller ta igen saker på kvällarna om man måste gå tidigare på dagarna.

Mitt mål är att varenda människa som jobbar med mig ska känna att det är roligt att gå till jobbet och jobbet ska också lyfta och inspirera så att man är gladare när man kommer hem, fortfarande fylld med energi trots att vi har högt tempo. Jag som chef är tacksam över att vårt gäng faktiskt har valt just vår arbetsplats, vi jobbar sida vid sida och inte i en hierarki.

elodie-details-napp-golden-edition

Saker som jag kommer att tänka på som arbetsgivare:
1. Först och främst att aldrig fråga på en intervju om det finns planer på att skaffa barn. Jag tar stället för givet att för väldigt många som jobbar hos oss kommer det faktiskt bli verklighet (och vad kul!).
2. Föregå med gott exempel själv och faktiskt våga ta ut föräldrarledighet (check!)
3. Aldrig göra skillnad på en gravid eller ickegravid när det gäller karriärmöjlighet
4. Bibehålla flextiden, vill du gå tidigare för att hämta på förskolan så jobba klart på kvällen!
5. Ha som mål i bolaget att vi hjälper till att underlätta vardagspusslet!

 1. Mats skriver:

  Jättebra att det är fokus på detta!

  Vill tillägga att punkterna inte är någon utöver det vanliga. Man uppfyller endast lagkrav. Alltså det lägsta åtagandet en arbetsgivare MÅSTE göra för att inte bryta mot lagen.

  Låt mig punkta upp blondinbellas punkter med förklaringar.

  1. Först och främst att aldrig fråga på en intervju om det finns planer på att skaffa barn. Jag tar stället för givet att för väldigt många som jobbar hos oss kommer det faktiskt bli verklighet (och vad kul!).

  Det är OLAGLIGT att väga anställningsbeslutet mot vad den sökande svarar.
  Punkten innebär att man följer lagen.
  (diskrimineringslagen)

  2. Föregå med gott exempel själv och faktiskt våga ta ut föräldrarledighet (check!)

  Föräldraledighet är en rättighet som arbetare kämpat igenom (föräldraledighetslagen). Det är även en skyldighet mot sitt barn. En arbetsgivare som motarbetar föräldraledighet gör sig skyldig till brott.

  3. Aldrig göra skillnad på en gravid eller ickegravid när det gäller karriärmöjlighet

  Det är OLAGLIGT att göra skillnad på gravid och ickegravid.
  Punkten innebär att man följer lagen (diskrimineringslagen).

  4. Bibehålla flextiden, vill du gå tidigare för att hämta på förskolan så jobba klart på kvällen!

  Arbestgivaren har en skyldighet att införa åtgärder som underlättar en förälders möjlighet till att kombinera arbete med föräldraskap. Som t.ex införa flexstid, ändra arbetstid osv.
  Punkten innebär att man följer lagen.
  (Föräldraledighetslagen/diskrimineringslagen)

  5. Ha som mål i bolaget att vi hjälper till att underlätta vardagspusslet!

  Arbetsgivare har en skyldighet att sätta upp både mål och göra åtgärder för detta.
  Punkten innebär att man följer lagen.
  (Föräldraledighetslagen/diskrimineringslagen)

  Det hade varit roligt att se vad blondinbella vill göra utöver att följa lagen?

 2. Hej Isabella! Jag hoppas verkligen att det kommer fler arbetsgivare som dig. Jag har jobbat hela mitt yrkesaktiva liv i Norge och har aldrig tänkt att det att vara mamma skulle hindra någon att göra sitt jobb. I Norge är det faktiskt olagligt att fråga om man planerar eller är gravid vid en intervju. Jag sa upp ett bra jobb med en jättefin inkomst och flyttade tillbaka till Sverige för att jag hittade min stora kärlek här. Jag var nog lite naiv i mitt tänk i att arbetsgivare kommer att vilja anställa mig både pga min cv/kunnskap, min utstrålning och inte minst mina fantastiska referanser. Jag trodde att alla tänker långsiktigt. Jag tog ett jobb i en hotellreception för att ha möjlighet att söka mer jobb på plats. 1,5 år senare står jag fortfarande där. Jag känner att jag börjar bli bitter. Det är ingen som vill ge mig en chans och när jag äntligen kommer på intervju så väljer jag att vara ärlig, vara mig själv men det faktum att jag ska ha barn i maj sätter käppar i hjulet, för vem vill anställa någon som kanske tänker vara mammaledig så snart? I min lilla stad så anställs man inte om man inte har kontakter. Dessutom anställer dem inte på heltid så att man sitter där med ett jobb som man ska vara jävligt tacksam för att man har fått men som man inte kan leva på och Gud nåde dig om du tar ett extrajobb. För det kan inte huvudarbetsgivaren godta då det minskar flexibiliteten. Fast ursäkten är att det kan föregå spionage och att man avslöjar företagshemligheter. På receptionistnivå. I hotellbranschen. Ja, jag kan säkert avslöja vilket pris ett företag har eller evt att Herr Persson alltid har med sig sin älskarinna. Men vart är tilliten? I Norge får jag lov att driva hotell. Jag får ansvar för att hundratals människor kan sova gott för att dem litar på att jag ser till att mina anställda kan göra sitt jobb ifall det börjar brinna medans dem sover. Jag ser till att det går snabbt och smidigt när våra gäster kommer och åker, att dem får en god sund frukost och att deras rum är städat vid ankomsten. Jag får ta hand om mina anställdas hälsa och välmående både på och utanför jobbet. I Sverige får jag knappt lov att städa toaletterna utan tillsyn. Däremot kan dem inte lova riktiga skor till sina anställda, ordentligt underlag att stå på, ergonomiska tangentbord för det har dem inte pengar till. Att tillrättalägga för att en person är gravid det kan man bara drömma om. Nej, här i ”jämställda”Sverige får man sätta hela sitt yrkesaktiva jag på ”hold” tills dess att barnen är stora nog och då är både jag och min cv för gammal för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Så jag hejar på dig Isabella! Bifogar oxå en länk till en artikel om ett företag som verkligen går i spetsen för att mammor oxå kan. http://www.dn.no/gasellene/2014/12/09/2147/IT/vil-helst-ansette-gravide

 3. Fisken skriver:

  Ett bra mål, men allvarligt talat: ”visst, vabba om du vill, men allt ska ändå vara klart på utsatt tid, du får sitta hemma på kvällarna!” På vilket sätt är det föräldravänligt? Kräver du att folk som själva är sjuka ska jobba ikapp också? ”Ha lunginflammation om du vill, men då får du sitta på kvällarna så du inte missar deadline!”. Ska det ses som en förebild? Är man sjuk/hemma med sjukt barn så kan man inte göra allt man hade hunnit om man var på jobbet!

 4. Johanna skriver:

  På ett jobb jag hade för länge sedan hade jag mina arbetsuppgifter och deadlines när de skulle vara klara och hur jag sedan lade upp jobbet var helt upp till mig så det blev inte heller övertids- eller komptimmar (om det inte var beordrad övertid). Behövde jag gå tidigare på eftermiddagarna för att sedan jobba ikapp det på kvällen var det inga problem.
  Det passade mig jättebra då jag hade lång resväg till jobbet och hade svårt att vara kvar på kontoret till fem varje dag annars blev restiden dubbelt så länge.
  http://jemtcraft.blogspot.se/

 5. Maria skriver:

  Det är verkligen med tårar i ögonen som jag det här… Borde vara obligatoriskt att gå på en föreläsning hos dig innan man får lov att öppna eget bolag..
  Jag är just nu mammaledig och fick sparken 3 månader innan förlossning…
  Han hotade mig dessutom under samtalet så jag vågade inget annat än att skriva på…
  Så nu kan jag inte njuta av min ledighet fullt ut… Att vara arbetslös om 1 år, shit det är skrämmande… 🙁 Aldrig varit det innan, jobbat sen jag var 13 o jag e 33 nu! Sjukt att en människa ska kunna förstöra så mycket… Mer Blondinbella till folket!
  Kram kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..