”Din feta kossa”

Jag läste i en blogg jag följer där kvinnan skriver att hennes partner hade sagt att hon är ”tjock” och ”ful” och meningar som ”Din feta kossa”. I samma stund som jag läste det här så fick jag även ett mail från en bloggäsare som berättar hur hennes man kommenterar allt vad hon äter nu under graviditeten och att hon är rädd för att gå upp i vikt och att han ska tycka att hon är tjock.

Gah vad arg jag blir av att höra det här. Skulle Odd någon gång kalla mig för ”fet kossa” eller ta tag om min mage på ett nedvärderande sätt och fråga ”vad är det här?” så hade jag bett honom dra åt helvete. På riktigt. Jag har nolltolerans för sådant. Kallar man den man lever med ”Ditt feta arsle” så respekterar man inte den personen. Och respekterar man inte varandra så har man inte mycket att bygga sin relation på. Det är en enorm skillnad på att vilja peppa sin partner att leva sundare och komma igång med träning, än att vara elak och få den man älskar att må dåligt.

Jag måste kunna vara trygg i min relation. Få se ut hur jag vill, äta vad jag vill utan att Odd kommenterar det. Skulle jag tycka att det var jobbigt att komma ut från badrummet med självlysande finnar i ansiktet eller sitta i sängen naken med magen som trycks i hop, hade det inte fungerat i vår relation. Man måste få vara sig själv. Få släppa garden. Ska man varje dag lämna lägeheten och prestera och träffa folk så måste man få komma hem och bara dra på sig mjukisbyxor och bara vara.

Annars sprängs man.

För mig är det nog det som är en trygg relation. Att veta att Odd älskar mig och tycker att jag är vackrast i världen trots min acnehy eller att min mage aldrig någonsin har varit platt. Innan jag träffade Odd tänkte jag ibland på hur min mage såg ut om jag satt ner på stranden i bikini eller gick naken runt hemma. Med Odd som livspartner så har jag aldrig någonsin tänkt den tanken. När jag var nyförlöst var magen sådär mjuk och dallrig som den är, trots att jag var naken inför honom och gick runt i nättrosor och med världens största binda i på sjukhuset så fick han mig att känna mig som världens vackraste mamma till vårt barn. Det är så det ska vara. Alltid.

[showhide type=”post” more_text=”Show English translation…” less_text=”Show less…”]

I was reading a blog that I follow where the blogger wrote that her partner had told her that she is ”fat” and ”ugly”, describing her with phrases such as ”you fat cow”. The same moment I get an email from a reader who told me that her husband comments on everything that she eats during pregnancy and that she’s afraid to gain weight because he might think that she’s fat.

You can guess how angry reading that made me. If Odd were ever to call me a ”fat cow” or grab my stomach in an uncomfortable way, I would tell him to fuck off. Honestly. I have no time for that stuff. If you condescend the person that you live with by calling them names you don’t respect them. And if you don’t respect each other, there is no solid base for the relationship to rest on. There’s such a difference between encouraging your partner to be healthy and exercise and to be mean and make the person you love feel bad.

I want to feel safe in my relationship. To be able to look the way I want, eat the way I want without Odd commenting that. if I would have felt uncomfortable leaving the bathroom with spots on my face or having to try and hide the rolls on my stomach when I sit dow, our relationship would not have worked. You have to be able to be yourself. To let down your guard. If you leave your apartment every day and face the world then your home needs to be a place where you can just be you.

Otherwise you implode.

That’s a safe relationship in my mind. To know that Odd loves me and thinks I’m the most beautiful woman in the world despite having acne and a tummy that’s never been flat. Before I met Odd I would think about what my stomach looked like if I were on the beach wearing a bikini or walking around at home. But with Odd as my partner those thoughts would never enter my mind. Right after giving birth to Gillis my tummy was soft and flabby as it gets at that stage, but despite that I would walk around naked at home or in night panties with a humongous pad and he managed to make me feel like the world’s most beautiful mother. That’s how it should feel. Always.

[/showhide]

1441539_10151887275463473_119014789_n
Bästa kärleken finns i vardagen tycker jag. När man slappar ihop framför tv:n och bara är. 

 1. MALIN skriver:

  Fast å andra sidan så fungerar ju en relation även om man skäms över sin mage eller sina finnar. Det gör jag, men min pojkvän säger VARENDA gång hur vacker och fin jag är och bara för det så är inte vår relation dålig.

 2. Philip skriver:

  Nu kanske du kan börja inse att feminism visst behövs.

 3. Emilia skriver:

  Du är heeeeelt fantastisk Isabella. Stor kram!

 4. Det är väldigt dåligt sagt av Bingo om det nu är sant?
  Så som du och Odd lever är så det ska vara enligt mig.
  Men hur går det nu, har du kunnat fisa inför Odd ännu =)

 5. Maria skriver:

  du är fantastisk! kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..