Långsiktigt sparande till barnen

[youtube width=”550″ height=”450″]http://www.youtube.com/watch?v=IfvD89WTFL8&list=UUORLbI_fwmG7hxurck_WmIg[/youtube]

 1. Philip skriver:

  Härligt att höra att det är fler som tänker som jag. Vår dotter föddes i somras, och vi månadssparar en del av barnbidraget i Avanza Zero (indexfond utan avgifter).

  Visst måste man känna av själv hur mycket man känner att man kan avvara, men det känns viktigt (och kul) att kunna ge sitt barn en bra start i livet.

 2. Karin skriver:

  En sak som ni inte tar upp, som för oss har varit väldigt viktigt gällande sparande till vår son, är att pengar ska vara enskild egendom. Sen har vi valt att han ska få pengarna när han är 25 år, men vi har för avsikt att ge honom dem tidigare om det är aktuellt för honom att köpa bostad. Detta för att minska risken att pengarna går till en massas ”trams”.

 3. annie skriver:

  Min mamma som var ensamstående lyckades köpa rätt aktier så jag har över 180.000 på mitt sparkonto i fonder nu, samt även en buffert till körkort. Jag vet inte hur hon lyckades men jag är mycket tacksam!

 4. Jessica skriver:

  Hej
  Jag vill bara dela med mig av mina erfarenheter. Till att börja med har jag och min man en underbar pojke på fem månader och vi vill ge honom världen och lite till! 😀

  Men vi skulle aldrig spara i hans namn eller spara pengar i syfte till att ge dem till honom när han är 20 år. Jag tror inte på det alls.

  När jag var liten var jag fröken Spara. Jag sparade och satt och räknande mina pengar varje dag. Min föräldrar var helt fantastiska och har alltid varit. De har pratat om pengar och hur viktigt det är att ha en buffert. Oj vad jag har hört detta ord.
  Som sagt jag var duktig, men när jag blev tonåring så ändrades allt och jag blev fröken slösa. Pengar rann mellan fingrarna på mig.
  När jag blev arton år så fick jag en bankbok av min farmor och farfar. Det var en ganska ansenlig summa. Men oj så fort jag gjorde mig av med dem. Det gick med en rasande fart och det var inga ”bra saker” jag köpte.

  Jag fortsatte att vara en fröken slösa ganska länge. När jag flyttade till Stockholm så bodde jag i andrahandslägenheter under lång tid. Men när jag ändrade mitt beteende så fick jag låna pengar till en bostadsrätt. Jag skulle bo där ett tag och sedan när jag sålde den betalade jag tillbaka pengarna och köpte en ny lägenhet för vinsten jag gjorde.
  Dagen då jag flyttade in var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Varje dag ringde jag hem och berättade hur lycklig jag var att jag bodde i min lilla lägenhet på Kungsholmen.
  Om jag bara hade fått pengar när jag skulle flytta hemifrån så hade jag aldrig värdesatt min lägenhet så mycket som jag gjorde.

  Det är inte så att jag vill att vår son ska flytta runt som jag gjorde. Även om jag ser det som en otrolig erfarenhet att ha med det i mitt bagage. För mig är det alltid ”where I lay my hat is my home”!

  Jag och min man kommer göra samma sak för vår son. Han får långa pengar av oss till en lägenhet. Som han sedan betalar tillbaka och med vinsten kan han köpa en ny lägenhet.
  Har han varit duktig och skött sin ekonomi så kan vi tänka oss att ge en slant för att han ska få en lägenhet som han vill ha.

  Jag tror som sagt inte på att man ska ge saker för lätt. Man måste få drömma och spara till saker ibland också.

  Ha en fin vecka!

 5. Emelie skriver:

  Hej Isabella! Varför finns inte de nya avsnitten av en economistas podd i apples app ”podcast” ? Det finns bara fram till avsnitt 12. Kan man ladda ner dem någon annanstans så man kan lyssna på dem offline på tåget eller så? (:

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..