Pippi långstrump

Skärmavbild 2014-09-30 kl. 08.06.26

Svar: Vet du? Jag tycker att det är bra av SVT att klippa bort scenerna när Pippi säger negerkung och leker kines. Tiderna förändras och det som var okej när våra föräldrar var små är inte det idag tack och lov. Ta exempel som att spela nigger på skolgården eller äta en negerboll. Jag anser att man är dum i huvudet om man använder sig av de uttrycken 2014. Jag tycker verkligen inte att man kränker Astrid Lindgrens verk, hon om någon stod alltid upp för de svaga i samhället som idag kanske kan istället översättas till dom som är en minoritet. Dessutom, vill vi bekämpa rasismen i Sverige så måste vi se till att just sådant som att barn på förskolan drar ut ögonen och leker ”Kines” för att härma Pippi, inte händer. Det är inte okej att göra så. Varenda unge som tittar på Pippi tycker att hon är världens coolaste vilket hon är men barnen får hellre vilja färga håret rött och ha flätor varje dag och använda pappas skor än att använda sig av Pippis förlegade uttryck. Så kan vi uppdatera Pippi och skippa sådant som sårar andra barn tycker jag att det är jättebra.

nBz9PJerPhqghjqObFRW0PnaOyA

 1. Bea skriver:

  Ni som tycker att det inte är några konstigheter att säga ”neger” till en människa. Gå in och lyssna på Jason d´Diakité sommarprat. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/386099?programid=2071
  Jag hoppas att Sverige utvecklas och raderar idioter som er istället.
  Jag vill i alla fall bo i ett land som värnar om allas välmående och ser alla som människor och inte som olika hudfärger.
  För övrigt heter det Chokladboll, väldigt logiskt – Den är gjord av choklad…

 2. Malin skriver:

  Tack för detta!! Folk tycker att man ändrar historien men sanningen är ju att Pippi nu gavs ut i NY utgåva och det är den man ändrar. Självklart kan man inte ge ut något nytt om det innehåller något som IDAG kan uppfattas kränkande och såra andra människor. Vitlök och finskapinnar har aldrig sårat någon, ordet neger är ett skällsord och det sårar- Se skillnaden.

 3. Patrik skriver:

  Att ändra i historien är en farlig väg att gå. Att glömma bort eller anpassa historia efter hur det passar oss i denna tid kommer få långsiktiga konsekvenser. Kanske inte just för att man nu ändrat i Pippi, men vad blir nästa steg? Tänker inte dra några exempel utan låter er fundera själva.

  Vems historia är det era barn lär sig i skolan, jag menar utifrån vems perspektiv och utifrån vems vinkling?

  1. Tilda skriver:

   Jag tycker det här är så konstigt argument. För den här diskussionen kommer aldrig upp när man klipper ner tre timmars filmer för att anpassa dom för tv, eller när man ger ut nyutgåvor med alternativa slut. Fast man på samma sätt ”ändrar historien” som man gör här. Det handlar inte om någon bokbål med alla pippiböcker, det handlar inte ens om att gräva ner och bränna alla gamla pippifilmer. Det handlar om att i nyutgåvan klipps ett ord bort, som under tiden från originalet getts ut blivit mer laddat. Det är inte första gången det har hänt, det verkar bara som om just det här ordet ska skyddas extra mycket. Och pippi är ingen historiebok, det är litteratur… riktad till barn. Är det så hemskt att den här generationen inte lär sig använda ordet som ett vardagligt ord? Om nu SVT nu vill klippa bort det ordet, kan inte de föräldrar som tycker att ordet ska användas som de gjordes 1970 ta sitt ansvar som föräldrar och förklara för sina barn varför det är rätt och riktigt att använda det.

 4. Ida skriver:

  Riktigt bra skrivet!!

 5. Maria skriver:

  Aldrig varit mer överens med dig 🙂
  Dags att förändra och respektera varandra och inte spä på dem attityder och fördomar som finns.

  HEJA SVT!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..