5 pengartips

Eftersom pengar är något som engagerar så många så tänkte jag dela med mig att några tips eller snarare förhållningssätt som jag håller hårt vid:

1. Ha stenkoll på dina fasta avgifter och få ner dom så mycket som du kan. Ett bra mål är att inte ha fasta kostnader på mer än 50% av dina intäkter varje månad. Får du ut 20 00 efter skatt så bör dina fasta kostnader inte vara mer än 10 000 kronor. Ta också reda på vad du betalar för, ring upp ditt försäkringsbolag och förhandla. Byt om det är dyrt. Jag bytte hemförsäkring och elbolag och sparade in 4000 kronor per år, det tog 5 minuter.

2. Pruta på allt. Det gör jag jämt. Jag prutar på Ica, i blombutiken, på NK etc. Ibland går det och ibland inte. Det handlar om att alltid ställa frågan, ”Vad kan du göra åt priset?” ”Jag har tänkt att köpa det här också, finns det möjlighet till rabatt?” ”Jag är här så ofta, vad ger ni för rabatt till trogna kunder?”. Mer än hälften av gångerna blir det 10-25 procent billigare.

IMG_4932

I boken Economista står det allt om hur du ska gå tillväga! (e-bok för 62 kr här)

3. Prioritera sparandet. Många människor sparar pengar om det blir något kvar efter månaden. Det är fel. Du bestämmer dig för vad du ska spara och så håller du dig till det och anpassar vardagen efter. Jag gör en budget och vill jag göra något men jag har redan förbrukat mina göra-vad-jag-vill-pengar så skulle jag aldrig någonsin ta av min budgeterade sparsumma. Det är som att sno från sig själv i framtiden. Och när man väl står där i framtiden och vill köpa drömlägenheten så är det inte roligt att bli arg på sig själv för att man slösade på sådant som man inte minns.

4. Lyssna inte på andras investeringsråd. Det är så lätt hänt att segla in på Dagens industri eller lyssna på någon som verkar ha koll på en hemmafest och sväljer man tipset helt och köper aktier. Till och med för den allra mest kunniga är det väldigt svårt att veta hur börsen ska gå. Utgå från dig själv som konsument. Vilka bolag tror du på, var går du själv och handlar? Om du befinner dig i en galleria, vilka butiker är jämt proppade av människor och vilka är tomma? Köp aktier i sådant som du förstår dig på, det är också betydligt roligare att följa. Vet du inte hur man köper aktier? Ha det som mål i höst och gör ditt första aktieköp. Du bestämmer själva hur mycket pengar du vill lägga, inget är rätt och inget är fel. Jag har köpt någon aktie för 2000 kronor och någon aktie för 20 000 kronor. Lägg undan en summa och testa!

5. Ha mål! Spara för sparandets skulle fungerar inte riktigt för min del. Jag vet precis vad jag vill göra av mina pengar och det gör det lättare att vara hård. Jag har fem-årsplaner och valt sparsätt efter det och kortsiktiga mål och sparar med full fokus efter det. Välj ett mål idag, vad kostar det, hur mycket bör du spara i månaden för att nå dit? Hur lång tid kommer det ta? Hur kan du maximera sparandet (alltså dra in på saker) och öka någon intäkt (ev sälja något)?

 1. Hej Bella! Du är fantastisk och underbar och jag håller med om nästan allt du skriver här… Men det här med att pruta.. Jag betalar hellre mer bara för att slippa göra det…:-) Frågan är: vad har större värde- den hundra/tusenlappen jag kan vinna eller den säljande människans jobb/välmående/mm… Jag har själv ett företag och det gör alltid ont när någon börjar pruta… Det känns lite respektlös nästan. Här sliter jag och mina anställda (vi jobbar med städning) och gör en liiiten vinst, och så tycker nån att vi inte är värda de pengar. Jag ger själv rabatter ibland eller ger lite gratis fönsterputs till exempel, just för gamla trogna kunder. Men när någon börjar pruta så känns det alltid som ett slag i ansiktet;-) Jag prutar aldrig, betalar hellre extra (t.ex. på marknaden på torget osv.) Det gör jag för jag vill att det ska gå bra för alla som säljer sina varor och tjänster. Av respekt till deras jobb helt enkelt.

  1. Håller med dig helt Katharina. Isabella lever i en bubbla och verkar tror att småföretagare badar i miljoner där sanningen är att de precis går runt. Då blir prutningen ett slag i ansiktet för det kan inte bli billigare…

   1. Håller helt med! Det är skämmigt för en sån som Isabella att stå och pruta på Ica och blomsteraffären, då alla vet hur hon skryter om hur mycket pengar hon har.

  2. Håller helt med dig. Kan man i så fall även pruta på Bellas egna produkter så att hon gör en mindre förtjänst? 😉

   1. Det var en bra fråga faktiskt 😉

    Till dig nu bella, är det ok att pruta på dina produkter och skulle du sänka priset på dina produkter? 🙂

    Jag ha en fråga till, hur pruta du i en ica butik?
    Där jag bor är det svin dyrt på ica så vilka tips har du att ge?
    Jag har aldrig prutat på något och är lite intresserad på att börja pruta på ica butiken där jag bor bara för att dom tar så mycket mer än vad andra butiker gör.
    Tacksam för svar!

   1. Håller så med här! Bella har pengar så varför skulle hon då behöva pruta? Hon har råd att köpa det till det pris som det kostar och kan ge det till affären som behöver det för tror inte det påverkar henne så hon skulle bli fattig bara för att hon får 50 kronor rabatt. Tycker detta är lite respektlöst.

  3. Hade precis samma tanke som dig Katarina. Jag driver också eget företag (café) och det känns så himla tråkigt när folk börjar pruta på de priser vi har satt (har ju satt just de priserna av en anledning). Vi ligger lågt i pris för att kunna konkurrera, så när folk vill pruta på våra redan billiga grejer så känns det som ett slag i ansiktet! Vi vill ju gå plus på det vi säljer, vi ska inte behöva ge ut saker i stort sett gratis till folk bara för att de är snåla/giriga.. Ursäkta klarspråket, men så känner man ju.. :/

 2. Jo visst kan man pruta men det är ändå någon som ska ha lön för att jobba på alla de där ställena, någon ska ha lön för att de har transporterat dit varorna, någon ska ha lön för att lagerhålla varorna och tillsist ska någon ha betalat för att de har tillverkat det..

 3. Pruta är fel, i Sverige. Priserna är satta och uträknade efter möjlig vinst och konkurrens. Investerare vill ha tillbaka sin del. Aktieägare förväntar sig utdelning. Och du som nån sorts kändis kan såklart, segla in och få rabatter. Det bästa är väl att använda de poäng och bonussystem som kedjor och butiker oftast har. Är rejält trött på alla extra kort som man förr var tvungen att ha . Nu räcker det om scannar körkort/id-kort så får man sina poäng. På de flesta ställen . Det är bättre. Då kan du som trogen kund bli belönad. Pruta är respektlöst. Sen spara kan man väl göra på flera sätt. Bl.a. Som du skriver men det är verkligen inte fel att lägga i undan det som kanske blir över. Och spara utan mål , är väl inte fel? Man kanske inte vet just nu vad man vill spara till.

 4. Måste bara flika in att även om prutande i butik är bra för dig som köpare så är det något av det värsta man kan höra när man står där som säljare. Att fråga om studentrabatter eller stamkundsrabatt är okey men just frasen ”Vad kan du göra på priset?” (utan att då gjort något speciellt) känns som ett slag i ansiktet, varenda gång. Att behöva ursäkta sig för att man tyvärr inte kan göra någonting då det redan är prispressat som det är. Övrig tips håller jag med om dock! Funkar fint för mig 🙂

 5. Håller med dig på p 4.
  Skulle aldrig ta ekonomiska råd av varken dig eller någon annan utan ekonomisk utbildning eller stor livserfarenhet

 6. Pruta på ICA.. den var bra 😀 Va sjutton ska kassörskan/charkuteristen göra åt det förutbestämda priset, de äger inte affären… Att pruta på klänningar på en fin boutique för 5 000 kr det är en annan femma.

  Att du sedan säger att folk ska spara halva lönen beror ju helt på livssituation. Du lever i en bubbla, tror du alla ensamstående och ensamstående med barn har minimala kostnader?

  1. Nu säger hon inte att man ska spara 50% procent av sin lön utan man ska hålla sin fasta kostnader under 50%, och att man ska spara utöver det.

 7. Jag undrar verkligen när del 2 av lcc frågestunden ska komma? Var ju minst 2-3 sedan första delen kom och du skrev andra delen skulle komma snart,hur länge är snart???

 8. Känner för att skriva lite angående ekonomi. Ni gör helt rätt i att njuta av livet och göra roliga saker för de pengar som du/ni jobbar i hop. Synd att människor är så avundsjuka och inte bara kan glädjas åt varandras framgång.

  Det handlar också om att prioritera vad man vill lägga sina pengar på. När jag studerade så hade jag inte mycket i inkomst och hade en hög utgift på min lägenhet. Jag valde ändå att äta ekologiskt så mycket som möjligt. För mig är det viktigt än i dag. Jag vill att min familj ska äta bra mat. Jag har vänner som säger att de inte har råd. Men då prioriterar de andra saker i livet.
  Jag har en bekant som sa till mig att hon inte hade råd att köpa en tröja på rean till sin dotter. Men då röker hon cigaretter, ca en ask om dagen. Ja, då prioriterar man det och ska inte prata om att man inte har råd.
  Min mamma sa att det handlar inte om de stora inkomsterna utan utgifterna (hon visste verkligen vad hon pratade om). I min familj så prioriterar vi god mat och gå ut på bra restauranger. När vi reser vill vi bo lika bra som vi gör hemma eller bättre.
  Däremot köper jag nästan alla mina kläder på rea, inte för att jag inte har råd att köpa kläder till ordinarie-pris. Men jag tycker inte att det är värt det!
  Jag värderar även de saker jag köpt högt och när jag tröttnat på något säljer jag det vidare.
  När jag och min man gifte oss så valde vi att gifta oss och ha middag samt festen på en av Stockholms finaste platser. Det var absolut det största kostnaden. Jag prutade ner priset per kuvert med 400 SEK eftersom vi valde att gifta oss en fredag. Vi hade gäster som kom utifrån. Vi ordnade med hotell och fick ner priset med 600 SEK per rum. Jag valde att köpa en klänning second-hand som jag tyckte mycket om. Skorna var från Malene birger, men jag väntade till det blev rea och fick dem för halva priset.
  Sedan gjorde vi mycket själva. Dock var anledningen inte att få ner priset utan att vi tyckte om att göra det själva. Blommorna till borden skulle kosta närmare 4000 SEK och vad brudbuketten skulle kosta ska vi inte tala om. Men min man, min mamma och en vän åkte till stan och handlade alla blommor för 1000 SEK. Jag och min kära mamma gjorde blomsterarrangemangen dagen innan (blev mycket mer blommor och finare än det vi fått pris på) och jag gjorde min brudbukett. Jag kollade hur man skulle göra på youtube och den blev otroligt fin.

  I år blev jag mamma för första gången och jag och min man valde att vara hemma båda två under sommaren. Jag fick höra från en vän att det är fantastiskt om man har råd med det. Men egentligen har den vännen och hennes partner mer i inkomst än jag och min man. Men de väljer att spendera mycket pengar på andra saker. Att vi båda var hemma var det bäst vi gjort.

  Jag tycker verkligen att det är viktigt att se till att njuta av livet i stort och smått. Båda mina föräldrar har gått bort väldigt unga och det har lärt mig att livet inte varar för alltid. Gör det lilla extra tillsammans och för varandra.
  Ha en fantastisk resa i Dubai och njut av livet!

 9. Känner för att skriva lite angående ekonomi. Ni gör helt rätt i att njuta av livet och göra roliga saker för de pengar som du/ni jobbar i hop. Synd att människor är så avundsjuka och inte bara kan glädjas åt varandras framgång.

  Det handlar också om att prioritera vad man vill lägga sina pengar på. När jag studerade så hade jag inte mycket i inkomst och hade en hög utgift på min lägenhet. Jag valde ändå att äta ekologiskt så mycket som möjligt. För mig är det viktigt än i dag. Jag vill att min familj ska äta bra mat. Jag har vänner som säger att de inte har råd. Men då prioriterar de andra saker i livet.
  Jag har en bekant som sa till mig att hon inte hade råd att köpa en tröja på rean till sin dotter. Men då röker hon cigaretter, ca en ask om dagen. Ja, då prioriterar man det och ska inte prata om att man inte har råd.
  Min mamma sa att det handlar inte om de stora inkomsterna utan utgifterna. I min familj så prioriterar vi god mat och gå ut på bra restauranger. När vi reser vill vi bo lika bra som vi gör hemma eller bättre.
  Däremot köper jag nästan alla mina kläder på rea, inte för att jag inte har råd att köpa kläder till ordinarie-pris. Men jag tycker inte att det är värt det!
  Jag värderar även de saker jag köpt högt och när jag tröttnat på något säljer jag det vidare.
  När jag och min man gifte oss så valde vi att gifta oss och ha middag samt festen på en av Stockholms finaste platser. Det var absolut det största kostnaden. Jag prutade ner priset per kuvert med 400 SEK eftersom vi valde att gifta oss en fredag. Vi hade gäster som kom utifrån. Vi ordnade med hotell och fick ner priset med 600 SEK per rum. Jag valde att köpa en klänning second-hand som jag tyckte mycket om. Skorna var från Malene birger, men jag väntade till det blev rea och fick dem för halva priset.
  Sedan gjorde vi mycket själva. Dock var anledningen inte att få ner priset utan att vi tyckte om att göra det själva. Blommorna till borden skulle kosta närmare 4000 SEK och vad brudbuketten skulle kosta ska vi inte tala om. Men min man, min mamma och en vän åkte till stan och handlade alla blommor för 1000 SEK. Jag och min kära mamma gjorde blomsterarrangemangen dagen innan (blev mycket mer blommor och finare än det vi fått pris på) och jag gjorde min brudbukett. Jag kollade hur man skulle göra på youtube och den blev otroligt fin.

  I år blev jag mamma för första gången och jag och min man valde att vara hemma båda två under sommaren. Jag fick höra från en vän att det är fantastiskt om man har råd med det. Men egentligen har den vännen och hennes partner mer i inkomst än jag och min man. Men de väljer att spendera mycket pengar på andra saker. Att vi båda var hemma var det bäst vi gjort.

  Jag tycker verkligen att det är viktigt att se till att njuta av livet i stort och smått. Båda mina föräldrar har gått bort väldigt unga och det har lärt mig att livet inte varar för alltid. Gör det lilla extra tillsammans och för varandra.
  Ha en fantastisk resa i Dubai och njut av livet!

 10. Då ska man alltså, enligt dig Isabella, INTE lyssna på dina och Pingis ekonomiska råd?

  Nu blev det väl ändå jättekonstigt?

  Och vad kan du ge mig för rabatt om jag önskar köpa ett par Flattered? Jag vill ha minst 10%.

  Du motsäger dig själv som FAN.

 11. Vilka ICA-butiker kan man pruta i??? Har de inte en gemensam policy men det kanske är så att det gäller alla ICA-butiker i landet?

 12. Vad härligt ni kommer ha det i Dubai! Perfekt ställe att åka med små barn, tryggt, smidigt, sansat folk och fint väder:)

 13. Hur stor prutmån finns det på dina produkter? Är det olika från apotek till apotek eller har ni en fast summa där? Samma med skorna, har ni en viss procentsats för de som vill pruta? Kan vara intressant att veta

 14. Jag kan absolut inte förstå varför man ska pruta?! Det är ju faktiskt någon (butiksägaren) som ska kunna driva butiken, betala anställdas löner, hyra, annonser mm mm… Varför ska någon annan nästan ge bort sina saker för att någon annan ska spara lite pengar?
  Blev lika irriterad när Pingis satt i Nyhetsmorgon och skulle lära folk att pruta. Varför liksom?!
  Så om jag går och vill köpa ditt schampo och ett nagellack så kanske jag inte behöver betala mer än schampot? Du kanske bjuder på nagellacken eftersom jag brukar läsa din blogg? Skulle faktiskt inte tro det. Sen om butiken själva sätter ihop erbjudande om att köp detta så får du detta för halva priset så är det ju ett val butiken gör, men att var och varannan människa ska pruta gör mig faktiskt arg.

 15. Några lätta tips att fundera över:

  -sätt matlista utifrån extrapriser. Kolla i reklambladet vad som är billigt denna vecka och bestäm maträtter utifrån det. Är köttfärsen 40:- billigare kilot än vanligt, då blir det köttfärssås måndag och taccos på fredag. Detta betyder inte att man alltid måste köpa den billigaste maten, utan den fungerar precis lika bra på entrecote som på svenskt ekologiskt kött. Här blir det hundralappar i månaden för mig och då hanlar jag bara för två personer.
  Jag brukar även tänka att varje gång jag tilläggshandlar så kommer jag hem med minst en sak jag inte behöver

  -Se alltid över dina prenumerationer. Jag älskar pay-to-play grejer men ser alltid till att bara ha en prenumeration åt gången och är alltid väldigt noggran med att avsluta de jag inte använder (brukar även ge mig en ny gratismånad varje gång jag återvänder). Även lottprenumerationer, tidningsprenumerationer, spotify, spelkonton, bokklubbar, träningskort mm kan man ofta se över om man verkligen använder de för tillfället.

  -Det är ingen som kommer ihåg vad du har på dig. Man behöver inte mängder med plagg för samma ändamål. Jag har 7 toppar/shortor jag varierar på jobbet, men inte ens hon jag jobbar närmast kommer ihåg vad jag hade dagen innan. Sen är det fina märkeskläder men det har jag råd med för jag sparar.

  Sen något som gör mig orolig är hur folk kan sätta sprätt på sin lön direkt efter de fått den. Krogen är alltid knökfull veckan efter löning. Om du kan prioritera bort något en vecka innan löning så borde du kunna prioritera bort det en vecka efter löning med. Nu gör inte jag det då jag inte festar så ofta, men vet man med sig att man lägger mycket pengar på krogen så är kontanter + kortet hemma en väldigt bra lösning.

  1. Tycker detta var väldigt bra tips, tack så mycket 🙂 Speciellt att sätta matlista utifrån extrapriser. Jag är expert på att ‘spontanshoppa’ mat, så behöver verkligen göra matlistor. Perfekt när det är extrapris också!

 16. Tycker att du i mångt och mycket har bra idéer och tips, men om alla skulle börja pruta på varor så skulle hela handeln bli förvrängd! Jag har så svårt att förstå detta tänket från nån som du, eftersom du har egna varumärken som säljer produkter. Normala produkter har ett marknadspris för att kunna täcka upp alla kostander som finns runt produkten samt att företaget ska göra en mindre vinst per produkt. Vill absolut inte vara för negativ men förstår verkligen inte det tänket eftersom det kanske gynnar den prutande personens plånbok, men missgynnar handeln i stort.

 17. Hej, är intresserad av att köpa några av dina egna skönhetsprodukter och jag är student… vad kan du göra åt priset? 🙂

 18. Intressant. Får lust att försöka börja spara… 🙂 Men undrar om inte dehär tipsen är bara för människor som överhuvudtaget har någon vettig inkomst? Har själv en son på 8 månader och är föräldraledig (får inte in jättemycket pengar). Har dessutom gamla studielån att betala tillbaka. Känns omöjligt att spara i denhär situationen… Om något blir över efter hyra etc. måste jag betala bort diverse skulder med det, och ibland går kontot t.o.m. på minus (eller så växer krediträkningen). Hur tar man sig ur en sånhär situation? *river sig i håret*

 19. Jag brukar också pruta, i vissa butiker. Tex när vi köpte våra sängar. Vår bil. Försäkringar ect.
  Men hur gör du när du prutar på Ica?
  Och vad köpte du då?
  Prutar du direkt till kassörskan eller?

 20. Tyckte prutförslaget på vanliga varor var ett sånt där typsikt dåligt typ man måste komma på något. Men bra tips så nu tycker jag alla skall bege sig till apotek eller pruta i nätschopen när de skall handla Bellas produkter. Och pruta är det när Bella vill ha gratis boende för hon har en stor blogg – vad kan ni göra med priset om jag skriver om er?

 21. Jag vill gärna ha skorna men eftersom priset är höjt med 10% kan jag inte få rabatt om jag fotar dem och lägger upp en bild på instagram och FB?

 22. Önskar att det var så lätt som du skriver. Jag tjänar 20200:- FÖRE skatt. På heltid. Är ensamstående till två barn. Tack vare att jag är ensam kan jag inte ta ngt jobb för långt bort (ringer dom från fsk o säger att ngt av barnen har feber, magsjuka eller annat vill jag inte behöva säga att jag kommer först om en timme) och jag kan inte ta ngt jobb som innebär kvällar o helger.
  Jobb växer inte på träd när man (dumt nog) inte läst på högskolan.
  Jag önskar att jag kunde spara några kronor varje månad men snarare är det så att jag går back och får låna av mig själv av det lilla sparande jag har. Är det som nu denna månad 1,5 vecka vab blir det än tuffare vid nästa lön.
  Även om jag kan prioritera bort att unna mig själv saker så behöver barnen fortfarande fylla på garderoberna på nytt vid varje årstidsbyte. Skor är inte nyttigt för barns knän att ärva och sånna är dyra. Även om jag lyckas handla billigt på rea så måste det vara bra grejjer. Billiga skor eller overaller eller liknande som är billigt men dåligt, läcker osv blev plötsligt väldigt dyra då. Trots tradera blir det en hel del pengar som går åt och ngt roligt vill vi också göra någon gång. Är ”proffs” på o göra gratis saker som skansen på coopdagen osv men ändå.
  Har du några tips på hur vi fattiga ska överleva får du gärna ge dom. Shoppa på rea, tradera osv. Inga onödiga räkningar under månaderna som extra tvkanaler o liknande. Veckohandling av mat. Bara matlådor. Ingen alkohol eller nikotin. Vad mer kan man göra? Känns förjävligt att jobba heltid, vara helt slut vid arbetsdagens slut samt på fredagen och ändå känna att månaden inte går ihop, varje månad. En semesterresa vore ju rena drömmen. Likaså att känna att man inte blir bankrutt för att ett par nya jeans måste köpas…

  1. Hade en uppväxt med min ensamstående mamma och samma lön som dig. Vet inte hur hon lyckades men nog lyckades hon alltid in i det sista. Begagnade kläder och ingen semester, men när man tittar tillbaka så vad gör det.. Det viktigaste är familjen, att alla är friska och mår bra. Beundrar kvinnor som henne och kvinnor som dig!!! Starka, självständiga kvinnor. Tack för du finns! Dina barn kan vara stolta att få ha dig som mamma och kommer tacka dig något oändligt när de blir stora.

   1. Linda: tror det finns en sida som heter rabatt.se som kan vara bra, och sedan kan man också gå med i en grej liknande matkassen fast där man kan efterlysa lite vad man behöver, säg ett par skor då till ditt barn och folk som bor i närheten eller ja var som kan skänka. Underbar idé, jag läste om det förra vintern och fick googla för att hitta det igen men här kan du läsa om det och sedan gå med i facebookgruppen om det är något för dig:
    http://hemmetsveckotidning.se/etikett/facebook/

    sedan finns det alltid dessa undersökningar man kan svara på ex, panel.se som man kan tjäna ihop till presentkort lite varstans o utbyte mot några minuter i veckan /beroende på vad man väljer, om du orkar och har tid. Inget livsförändrande men kanske kan underlätta.
    All lycka till dig! Du är så jäkla bra!

 23. Jag vet inte jag men… att stå i kassan på ICA och yttra frasen ”vad kan ni göra åt priset?” är nog, i brist på bättre ord, det äckligaste jag har hört på länge. Det riktigt stinker av överklassattityd.

  Fy fan Isabella. Hoppas att du inte gör det allt för ofta.

 24. Hmm…jag tjänar 11000 i månaden efter skatt, så jag ska alltså leva på 5500. Lite orealistiskt när hyran för en litet etta ligger runt 4500 och uppåt. Har du någon som helst förståelse hur många av oss har det? Jag har universitetsutbildning, är bortskämd 80-talist och tvingas ta städjobb pga bristen på arbeten. Jag är långt ifrån ensam och lyckligt lottad som har jobb.

 25. Dagens provokation eller? Rik människa som prutar i Sverige på fucking Ica hahaha. Hade jag haft butik och någon frågade så hade jag gärna blivit av med den kunden. Särskilt om den går runt med märkesväska i vädret 🙂

 26. Vilka supertips! Har själv börjat leva enligt era råd från podden och din bok, även om jag aldrig direkt varit en slösa 🙂 Så många människor här som inte ens vill förstå vad du menar utan bara har en negativ inställning från början… Jaja, de får ju leva med sin ekonomi själva 😀

 27. Men åh, vilka hycklare ni är. Jag sätter min själ på att ifall ni kunde fått allt ni köper 10% billigare bara ni slapp besväret att faktiskt pruta hade ni glatt svalt det med hull och hår.

  1. Hade det varit 10 % billigare så hade det ju varit ett annat, fast pris. Du får ursäkta, men jag förstår inte riktigt vad du menar? Att man prutar på Ica har jag aldrig ens hört talas om att man gör, möjligtvis om mjölken skulle gå ut samma dag.

 28. Det här var sista gången jag läser din blogg. Du talar hela tiden om för andra hur man bör leva och får i varje inlägg in hur enormt duktig och bra du själv är och hur bra du har lyckats. Du kallar det för att inspirera men i själva verket sänker du unga tjejers självkänsla. Du har ingen aning om hur livet egentligen är utan har levt i en bubbla hela livet.

 29. 5 pengartips?
  Fem vadå?

  När du förklarat eller redigerat din rubrik får du jättegärna ge ett exempel, eller ännu hellre – göra en video, över när du prutar på Ica.
  Vägrar du betala fullpris för din ekomjölk för att den är för dyr och du kräver rabatt?
  Och på vilket sätt att inte vilja betala för sig ett bra tips?
  Ett mer fungerande råd är väl att man får söka det som passar ens plånbok istället!
  Är Ica för dyrt, gå till Lidl.

 30. Hej Isabella!

  Jag hoppas du kan göra något åt detta.
  Jag köpte för en tid sedan ditt torrschampo och blev så sjukt missnöjd men jag använde iallafall upp hela flaskan. Sen läste jag på din blogg att jag använt den fel. Så jag tänkte pröva igen.
  Och eftersom jag eventuellt kan bli en trogen kund i framtiden då jag älskar ditt schampoo och balsam samt nagellack så undrar jag vad du kan göra på priset på torrschampont?
  När jag prutade på Apoteket så sa de att de tyvärr inte kan göra något åt priset. Men det kanske du kan?

 31. Har svår att tro att Isabella ens varit i en Icaffär. Hon handlar väl bara i saaaaaaluhallen.

  Inte ens chans att hon prutat på Ica, det är bara ännu en lögn, i en lång rad av lögner.

 32. Haha det är roligt att skriver att man inte ska lyssna på andras råd när det är råd du skriver 🙂
  Btw kan jag få rabatt på Flattered? Schyssta?! Jag som trogen läsare kan väl få de lite billigare? 😉

 33. Är det inte sossigt att pruta? Tänkte på att du, Bella, är moderat. Pruta på ICA? Hur går det till? Det är knappast kassörskan som äger butiken. ”-Oj, jag ser att oxfilén är lite dyr… vad kan du göra åt priset?” Haha, förbannat roligt!

 34. Du kan lägga 75.000 på en resa för en vecka till Dubai men ska pruta på dina varor på ICA? Nej du, nu satte du din sista potatis hos mig. För varje dag som går tycker jag din överklassattityd märks mer och mer. Kom och lev med mig och min familj i vad som klassas, en småstad, och försök applicera ditt levnadssätt här. Du kommer gå under efter fem dagar.

  Och om du snyltade in hos mig på mitt företag och frågade vad jag kan göra åt priset, så skulle jag aldrig mer släppa in dig som kund igen.

 35. Tack för bra böcker! Äntligen en yngre författare som skriver ämnen och en luvssituation man kan identifiera sig med!!! Grymt!

 36. Om jag länkar till din blogg, lägger ut en bild på dig, och ljuger ihop en text om hur bra du är – kan jag då får lite rabatt på inneskorna?

  Det är ju så det går till, eller hur Isabella? Fejkade hyllningsinlägg mot spons, gratisgrejer och rabatter?

  Värsta horandet.

 37. Jag sitter själv i kassan i butik, och hade du frågat, vad jag kan göra åt priset, hade jag svarat: jag kan höja det med fler varor! 🙂

 38. Det var många reaktioner på det med prutning! För ett tag sen skrev jag ett inlägg om just prutande skandinavier i min blogg. Jag har en butik i Chania på Kreta och jag blir så ledsen när det ska prutas. Jag gör alltid ett bättre pris till återvändande kunder eller om någon köper flera varor samtidigt, men jag har märkt att det sista året så prutas det hejvilt på enstaka varor som en hatt för 5 euro t ex. Då blir jag så ledsen för det känns som om att turisterna gör allt för att utnyttja grekernas tragiska ekonomiska situation. Vi behöver varje cent som kommer in. Skandinavierna kan gott betala det satta priset. (visst jag vet att i vissa länder sätts priserna med prutmån men så är det inte i Grekland förutom i t ex guldbutiker)

 39. Prutande enligt mig är väldigt fräckt, har jobbat hos en liten klädbutik som säljer egna produkter och känns väldigt illa när någon vill ha rabat el dylikt. Känns som arbetet eller mödan bakom inte är uppskattad. Dessutom är de inget de tvingar dig att köpa, utan helt du själv, varför skulle de isåfall måsta erbjuda mindre för de du köper?

 40. pruta på Ica…? har svårt att tro att det går och framför allt att du gör det. kanske pga att man är en känd bloggare och kan få rabatt eller gratis pga det.

 41. Varför tror folk att om man prutar på ica så gör man det i kassan? Det begriper väl alla att kassörskan inte har makt att göra prisändringar. De som ansvarar för priserna och har makt att sätta ner dessa är butikschefen eller avdelningsansvarig.

  Och det är väl inte ALLS svårt att pruta på oxfilé, men måste man ha jäkla bra argument och tur. Och med tur menar jag om det börjar närma sig bäst före datum t.ex.
  Det andra stället att pruta är t.ex i delikatessen om butiken har en sådan. Där hanteras mat i lösvikt och det brukar finnas personal som går att diskutera med, är man en trogen kund kan bonusar komma tack vare det.

  Så resonerar jag iallafall som har varit en delikatess’tjej’ och brukade gynna mina stamkunder med extrapris och bonusskivor här och där. Sen blir de ju glada och kommer tillbaka.

  Men sen till spartips så är för övrigt matkassan en stor kategori i många familjer men även den delen som är lätt att spara pengar genom om man som föregående skrivit, kollar upp extrapriser och gör matlista därefter.
  Laga mat från grunden med bra basvaror kommer man långt på. Ät mer grönsaker och ha köttfria dagar.
  Laga mat efter säsong, det är alltid bra pris på säsongens råvaror.

  Tips från kocken.

 42. Tack för bra tips! Jag har precis börjat läsa din bok Economista och är så taggad på att ta tag i ekonomin och börja spara. Tack för inspirationen!

 43. Bra tips på att spara pengar! Viktigt jobb du gör med att informera unga om ekonomi och investerande. Driver själv en blogg om placeringar och aktier.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..