ANNONS

#ABDebatt

/

Igår medverkade jag i Aftonbladets första partiledardebatt, jag satt i soffan med ett gäng till och kommenterade debatten och partiledarna. Ni kan se den i klippet här under. Det jag sa i programmet, innan allt körde igång, var att jag höll tummarna för att alla partiledarna skulle ta Jimmy Åkesson med respekt. Min stora oro var att man skulle vifta bort honom så att tittarna skulle tycka synd om honom och därmed vilja lägga sin röst. Jimmy Åkesson är vanligtvis väldigt duktig i debatter men igår för första gången så var han faktiskt inte det, till min lättnad. Och jag tycker att Annie Lööf, Gustav Fridolin och Stefan Löfven bröt ner hans argument på bästa sätt.

Jimmy Åkesson ställer ofta saker och ting emot varandra så att det ska bli enkelt för tittaren. ”Ska en pensionär få svälta eller ska vi ta emot en flykning? Har det låtit tidigare och igår sa Åkesson ”Vi måste välja mellan välfärd eller asylinvandring”. Direkt svarade Annie Lööf att det faktiskt är en promille av alla miljoner som flyr som knackar på vår dörr, Fridolin sa att nej – Välfärd kontra flyktningar står inte mot varandra, tvärtom så bygger det Sverige. Och Stefan Löfven var faktiskt bäst och sa ”Den personen som kommer hit, vad är det du tänker säga till den personen, att nu får du åka tillbaka?” Jimmy Åkesson hade inget svar.

Elaine som också var med, gav oss som satt i soffan, en känga över att vi var glada över att Åkesson faktiskt inte var så bra igår. Elaine skriver att vi raljerade över honom. Elaine är en expert på det här men från mitt egna håll så var det inte så jag menade. Varenda människa vet att Jimmy Åkesson är bland den bästa debattören och det är inte speciellt nytänkade att påpeka det. Men igår var han faktiskt inte så bra som han brukar, han höll på att somna (enligt honom själv) under jämnställdhetsfrågan och den retoriken han kör genom att ställa två saker i mot varandra, bröt dom andra ner igår. Och det var jag faktiskt tacksam över. För enda sättet att ”vinna” över Åkesson är att bemöta hans politik och bryta ner varje argument så att tittaren förstår att det inte är så en enkelt som Åkesson försöker påpeka. Att en pensionärs mat inte har med en asylsöknade att göra. Stadsbudgeten är större än så. Att stänga honom ute vet vi bara förvärrar. Men inte heller för den delen höja honom till skyarna som en motpol.

Han var helt enkelt inte så bra igår. Och det är jag glad för.

57
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00