Rätt yrke för ADHD

Jag får ofta frågor från andra kvinnor med ADHD om vilket jobb som passar oss bäst.

Det är en intressant fråga, men det är också en fråga som inte riktigt går att svara på eftersom det är ungefär samma sak som att fråga ”Vilket jobb passar mig som kvinna?”. ADHD ser väldigt olika ut för människor, för vissa påverkar det knappt vardagen medan för andra blir det en rejäl utmaning. Därför är mitt svar att man måste utgå från sig själv och bli medveten om sina styrkor och svagheter och försöka hitta ett yrke som matchar det så gott det går. Men som alltid finns det två sidor av myntet. För mig är ett kreativt jobb den bästa lösningen, där jag själv sätter ramar och uppgifter. Men svårigheten med det är att jag själv måste vara min egen chef och ha stor självdiciplin. Och som ni vet med ADHD så sopas tråkigt uppgifter lätt under mattan och glöms bort …

När jag var yngre jobbade jag på min pappas juristfirma. Det var väldigt tydliga uppgifter, jag tog fram dokument för att skapa ett aktiebolag, fyllde i uppgifter, skrev, ut, postade iväg. Samma sak varje dag, hundratals aktiebolag. Allt på löpande band. Så länge jag tyckte att jobbet var roligt så var jag snabbast på kontoret, turboknappen gick igång och jag var som en maskin. Men så blev bloggen större, jag ägnade mer tid åt den på jobbet och jag började slarva så pass med arbetsuppgifterna att jag fick sluta. För mig är det väldig tydligt med att jag måste ha intresset uppe, då fungerar det extremt bra men tappar jag glöden fungerar det extremt dåligt…. Och det här blir ju komplicerat för att hitta ett jobb som är roligt varje dag är svårt. Men har du ADHD så ha ändå det som sikte. För dig är det viktigare än någonsin. Vad brinner du för? För min del passar det utmärkt att driva eget bolag för alla dagar ser olika ut. Jag tröttnar inte. Andra yrken som hade passat mig är att jobba inom försäljning, pr, reklam och marknadsföring. Få utlopp för min kreativa hjärna. Yrken som jag verkligen inte ska ha är inom bokföring, projektledare .. Allt som har med planering och ordning att göra (fy….)

Jag hade fått sparken samma dag.

Alla människor är olika men har du ADHD så se till att din styrka kommer till användning. Våra svagheter får vi leva och kämpa med, så är det bara. Men så länge man låter styrkan komma till användning så fungerar det väldigt bra. Alla företag behöver en kreativ hjärna, någon som tänker outside the box. Kan vi kombinera det med att faktiskt få ner det på papper och genomföra våra idéer blir vi supermänniskor.

IMG_2011.JPG

Dagens stora ADHD-utmaning. En massa låneplagg som skulle iväg till fyra olika pr-byåer (plagg för Guldknappen bland annat). Jag hade en lång lista på alla plagg till respektive byrå, dock hade städerskan hängt in alla plagg i garderoben så jag fick leta igenom och sortera, hitta fyra påsar, skriva lappar med adress till varje pr-byrå och vänta in bud. Detta tog 1,5 timma och jag höll på att börja grina när jag hade blandat ihop en påse, men jag tog mig igenom utmaningen tillslut.

.. Du som har ADHD, vad jobbar du med?

 1. Anna skriver:

  Livsmedelsinspektör! Mycket varierande uppgifter. När motivationen är uppe så är det lätt för mig att planera och organisera. Jag kan inte ha ett monotont jobb över huvud taget.

 2. Jessica skriver:

  Jobbar inom kriminalvården, tydliga ramar och spännande människor och uppgifter varje dag!

 3. Jag pluggade till revisor men det kändes allt för tugnt och sedan fick jag reda på att jag hade ADHD. Tror inte att yrken som revisor och redovisningskonsult passar bäst.

 4. Hanna skriver:

  Jag jobbar som rivare, tugnt fysiskt & jävligt kul 🙂 dessutom trivs jag inte lika bra ihop med tjejer som med killar vilket gör att jag trivs ännu bättre!

 5. Andreas skriver:

  Hej,
  Jag jobbar som Arkitekt. Det går inte en dag utan att jag undrar om jag valt rätt karriär, baserad på min brist på koncentration, förmåga till självmotivering i tråkiga uppgifter.
  Jag har alltid valt kreativa vägar då det har får min hjärna att vakna till, jag blir smart, mår bra och världen ler mot mig, ibland är jag brilliant. Tyvärr innehåller mitt jobb mer och mer administration, skriva rapporter och annat som är naturligt när man jobbat ett bra tag. Dessa arbetsuppgifter och mindre skapande, vilket leder till att jag tappar mitt organisations sinne, min glöd och ork. Det suger energi från mig i riktigt djupa dalar och jag ifrågasätter min intelligens och blir nedstämd. Det är hemskt att påverkas så hårt av att inte kunna styra sin arbetssituation och känslan av att underprestera. Att vara det svagaste kortet i konferansrummet.
  Min son blev för någon vecka sen diagoserad för koncentrations svårigheter, då var det som att alla mina egna barndoms situationer blev verkliga igen. Allt som jag raderat, tvättat bort återkom, känslan att alla var bättre, och frågan varför är jag som jag är. Att som pappa se att mina svårigheter går i arv är tungt, speciellt då jag inte funnit lösning på hur jag ska leva med detta i min egen vardag.
  Det har tagit mycket energi att bygga upp en vuxen identitet, med jobb, villa och barn… Att veta att allt balanserar på en skörtråd varje dag är tufft.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..