ANNONS

Money money

/

Skärmavbild 2014-08-26 kl. 13.02.03

Svar: Grattis till giftemålet! Jag antar att du pratar om ”uppdelad” ekonomi. Ordet delad ekonomi kan betyda både och, att man delar gemensam eller att den är uppdelad. Men jag använder mig av begreppet ”uppdelad ekonomi” och ”gemensam ekonomi”. Odd och jag har uppdelad ekonomi men gemensamt räkning – och sparkonto. Det betyder alltså att våra inkomster kommer in till våra privata konton. Därifrån så börjar vi alltid med att spara först och såhär gör vi:

1. 1050 kronor går till Gillis fondkonto (barnbidraget)

2. 1000 kronor var går till vårt ”målkonto” (betyder namn beroende på mål)

3. Sedan sparar Odd och jag lite olika var. Jag sparar sedan 3000 kronor i fonder på ett ISK-konto varje månad som dras automatiskt och så köper jag nya aktier 3-4 gånger per år.

4. Sedan amorterar Odd och jag 3000 kronor var varje månad, det är ett bra sparande.

5. Kan jag avvara mer pengar så lägger jag dom på ett sparkonto hos min bank, detta konto har dock en låg ränta så sparandet där är rätt kortsiktigt, pengar som jag behöver inom ett års tid att röra mig med för nöje eller oväntad utgift. Tillexempel min operation av visdomständerna gick nästan på 20 000 kronor (!), den summan tas från det sparkontot (inte från en fond). På det kontot har jag aldrig mer än 200 000 kronor. När det blir mer pengar än så låser jag dom i högräntekonton eller köper fonder. Jag har idag väldigt mycket pengar sparade och jag är otroligt stolt över det eftersom jag började från noll.

piggy-bank

Våra fasta kostnader ligger på 18 000 kronor varje månad (inklusive amortering) så vi för över 9000 kronor var till vårt räkningskonto + rörliga kostnader såsom mat. Vi betalar hälften var Odd och jag och det är för att vi har ungefär samma lön. Men just nu är Odd pappaledig och då betalar vi procentuellt var. Om du vill veta hur man gör det så har jag beskrivit det här.

Så det är väl svaret på din fråga, Odd och jag bestämmer själva över vad vi ska göra av vår lön och hur vi ska spara, men vi sparar gemensamt till Gillis, har ett konto för räkningar och ett gemensamt konto för gemensamt mål (nu står lantställe högst upp på listan). Jag förstår mig inte på familjer som samlar alla pengar på ett enda konto, jag skulle inte klara av att fråga Odd om lov om jag ville göra ett större köp. Dessutom hade jag blivit tokig på att se ”våra” pengar gå till Odds snus. Sådana tjafs hade det nog blivit konstant om vi hade haft gemesam. Däremot är det viktigt att vi båda sparar, jag hade inte kunnat leva med en man som spenderade alla pengar och inte sparade något. Odd och jag sparar först, betalar räkningar sen och sedan lägger pengar på det vi vill. Vi har samma ekonomiska vision, det är viktigt.

71
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00