Money money

Skärmavbild 2014-08-26 kl. 13.02.03

Svar: Grattis till giftemålet! Jag antar att du pratar om ”uppdelad” ekonomi. Ordet delad ekonomi kan betyda både och, att man delar gemensam eller att den är uppdelad. Men jag använder mig av begreppet ”uppdelad ekonomi” och ”gemensam ekonomi”. Odd och jag har uppdelad ekonomi men gemensamt räkning – och sparkonto. Det betyder alltså att våra inkomster kommer in till våra privata konton. Därifrån så börjar vi alltid med att spara först och såhär gör vi:

1. 1050 kronor går till Gillis fondkonto (barnbidraget)

2. 1000 kronor var går till vårt ”målkonto” (betyder namn beroende på mål)

3. Sedan sparar Odd och jag lite olika var. Jag sparar sedan 3000 kronor i fonder på ett ISK-konto varje månad som dras automatiskt och så köper jag nya aktier 3-4 gånger per år.

4. Sedan amorterar Odd och jag 3000 kronor var varje månad, det är ett bra sparande.

5. Kan jag avvara mer pengar så lägger jag dom på ett sparkonto hos min bank, detta konto har dock en låg ränta så sparandet där är rätt kortsiktigt, pengar som jag behöver inom ett års tid att röra mig med för nöje eller oväntad utgift. Tillexempel min operation av visdomständerna gick nästan på 20 000 kronor (!), den summan tas från det sparkontot (inte från en fond). På det kontot har jag aldrig mer än 200 000 kronor. När det blir mer pengar än så låser jag dom i högräntekonton eller köper fonder. Jag har idag väldigt mycket pengar sparade och jag är otroligt stolt över det eftersom jag började från noll.

piggy-bank

Våra fasta kostnader ligger på 18 000 kronor varje månad (inklusive amortering) så vi för över 9000 kronor var till vårt räkningskonto + rörliga kostnader såsom mat. Vi betalar hälften var Odd och jag och det är för att vi har ungefär samma lön. Men just nu är Odd pappaledig och då betalar vi procentuellt var. Om du vill veta hur man gör det så har jag beskrivit det här.

Så det är väl svaret på din fråga, Odd och jag bestämmer själva över vad vi ska göra av vår lön och hur vi ska spara, men vi sparar gemensamt till Gillis, har ett konto för räkningar och ett gemensamt konto för gemensamt mål (nu står lantställe högst upp på listan). Jag förstår mig inte på familjer som samlar alla pengar på ett enda konto, jag skulle inte klara av att fråga Odd om lov om jag ville göra ett större köp. Dessutom hade jag blivit tokig på att se ”våra” pengar gå till Odds snus. Sådana tjafs hade det nog blivit konstant om vi hade haft gemesam. Däremot är det viktigt att vi båda sparar, jag hade inte kunnat leva med en man som spenderade alla pengar och inte sparade något. Odd och jag sparar först, betalar räkningar sen och sedan lägger pengar på det vi vill. Vi har samma ekonomiska vision, det är viktigt.

 

 1. Lina skriver:

  Oj bara 18k i utgifter? Jag har typ 45k i utg/mån. Fast jag har två hästar som tävlas på elitnivå, bara stallhyran för de två är på 10k per månad (Stockholm…) fy fasen vad jag gör av med pengar inser jag nu. Ironi att jag bor i hyresrätt men har hästar värda ungefär en miljon. Dock sparar jag 5k/månad också 🙂

 2. Jag sparar ingenting. Lever för dagen o jag trivs med det. Varför ska man ha flera hundra tusen på banken, man kanske inte lever om några år !

 3. Marlene skriver:

  Jag och min sambo har tre barn tillsammans, jag har varit mammaledig och min sambo arbetslös senaste tiden. Tillsammans har vi fått ut mellan 16.000 -17.000 efter skatt. Galet lite, jag vet. Men min inställning är att allt går! Ska då tillägga att vi har 3 barn under 6 år också, så det är en väldigt tajt budget 😉 Vi gör som så att vi lägger ihop alla pengar som kommer in, betalar räkningar, lägger undan ett litet sparande till barnen och det som blir över delar vi på hälften så man får en egen summa att röra sig med. För oss funkar det toppen! Vi har gjort så även när vi båda arbetat. Vi känner att det spelar väl ingen roll vem som har mer lön, vem som arbetar fler timmar osv. Oavsett hur vi vrider och vänder på det så arbetar vi båda hela dagarna… på sitt jobb, på hemmaplan, mathandling, ärenden, bvc, läkarbesök osv osv. Det är ju VÅR vardag och vi gör det bästa för att få det att gå ihop. TILLSAMMANS! Vi sparar tillsammans för gemensamma drömmar! På sidan om har vi varsitt pensionssparande, det är det enda sparandet vi har till oss själva 🙂 Just nu är det en tajt budget vi har, men vi lever och mår bra. Vi är friska och har varandra. Vi har ett fint hem, inga skulder. Jag är så tacksam för vår vardag!

 4. Louise skriver:

  Hur tänker du kring att studera på högskolan och den biten med studielån? Om jag ska ta ut fulla studiestöd och fullt studielån ger det mig en månadsinkomst på drygt 9000 kronor varav studielånen är 7000 utav dem! Alltså blir det knappt att man klarar sig på det med hyra på åtminstone 3500 i månaden + att man är skuldsatt för resten av sitt liv typ (ska studera i 4 år) man vill ju trots allt ha en chans till att spara lite också! Så jag tänker att dem 7000 man får ut i lån gott och väl går att arbeta ihop med ett extrajobb!

  Men har du några ekonomiska tips på hur man ska klara av livet som studerande?

  1. Madde skriver:

   Om du har en hyra på 3,5-5 K så klarar du dig definitivt med den summan, ännu bättre om du får bostadsbidrag. Jag har själv en bostadskostnader på 5500 kr/månaden och jag har råd att lägga undan 1200 kr varje månad. Allt handlar om hur man prioriterar. Har jättemånga klasskamrater som har boendekostnader på 2500 kr och klagar på att de inte har råd att spara, samtidigt som de äter ute konstant + bränner tusenlappar på sprit.

   Säger inte att studenter inte får ha kul och äta ute, men man sparar så oerhört mycket pengar på att laga maten hemma + fixa alkohol till 2-3 fester, inte 10.

   1. Andy skriver:

    Håller med! Har haft ungefärliga boendekostnader som du och kunde också spara 1000+ varje månad. Satte alltid undan bostadsbidraget. Fick lätt ihop 15 tusen under ett år. Sen är det precis som du skrev att man får prioritera. Jag prioriterade att köpa bil och kan då inte längre spara, då pengarna går dit istället.

 5. Petra skriver:

  Hej! väldigt intressant att lära om er sparandeplan, jag och min sambo har också samma vision vad gäller pengar och det är viktigt! månadens höjdpunkt är när lönen kommer och vi får flytta över sparpengarna! 🙂 Jag är dock nyfiken, vet inte om du inte vill skriva eller så men jag frågar ändå. Ni betalar en del i amortering såg jag, vad har ni för plan där? hur mkt är era bolån på och under hur lång tid beräknar ni betala av på det? vill ni vara skuldfri så fort som möjligt? jag antar att du har en hel del pengar totalt (med tanke på ca 200.000 på oförutsägbara utgifter en månad ;p Mitt ligger kanske på 5000kr.. hehe) men ni valde att låna ändå oc ha kvar aktier och fonder? bara nyfiken på höra hur du tänker 🙂 du brukar vara väldigt öppen med pengaprat, precis som jag är! 🙂 tacksam för svar!

  1. Det här är jag också intresserad av, hur ni tänker med bolån och amortering. Har själv bostadsrätt så är nyfiken på hur andra tänker med bolån och amorteringar osv! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..