Inte skjuta upp

När Pingis och jag skrev boken Economista så läste vi en hel del ekonomiska undersökningar och gjorde även en del själva. Något som vi la märke till var hur många det faktiskt är som tar för vana att alltid betala räkningar och fakturor när påminnelsen kommer. Vi räknade ut vad det kostar att sätta i system med fyra räkningar per månad och det blir tillslut 2400 kronor varje år (50 kronor per påminnelse). Det är otroligt mycket pengar som verkligen kastas bort på grund av lathet och det finns mycket man kan göra för summan istället. När det gäller räkningar så gäller det att ändra tankesätt. Jag brukar jämföra det med träning. Att gå till gymmet kan vara jobbigt ibland men jag vet att efter ett träningspass så svävar jag på moln av lycka och undrar högt varför jag inte gör det här oftare. Lite så är det med räkningar, det är jobbigt att komma igång. Men när man väl har betalt allt man ska och ligger i fas så känner man sig friare.

För att jag inte ska missa någon räkning och få en påminnelse så gäller det att ha struktur. För det första så försöker jag ha så mycket som möjligt på autogiro, tex träningskort, avgiften på lägenheten etc. Brukar också försöka att handla grejer med kort för att få färre räkningar (jämfört om man handlar med faktura) och en samlad översikt av alla småutgifter. Sedan har vi ett pappersfack där vi lägger alla räkningar som kommer med posten. Söndagen efter löning så sätter sig Odd och jag och betalar samt går igenom vår ekonomi (hur mycket ska vi spara, ska vi köpa nya aktier? Kommer vi nå vårt sparande-mål?). Det är viktigt tycker jag att man gör det ihop. Så att båda har lika mycket koll. Alla räkningar som betalas lägger vi i en pärm.

[showhide type=”post” more_text=”Show english translation…” less_text=”Show less…”]

When Pingis and I wrote the Economista book, we read a lot of research on finances. Something that we noticed is that there was a large number of people who only paid their bills and invoices when they got a reminder notice. We calculated how much the habit costs based on four bills per month and it turned out at 2400 SEK per year (50 SEK per notice slip). That’s an extraordinary sum to be thrown away because of laziness, when it could be spent in so many better ways. When it comes to breaking this habit you need to change your mindset. I usually compare it to working out. Going to the gym can feel tough sometimes but I know that after a work out I will be walking on clouds and I keep asking myself why I don’t go more often. Bills are kind of the same way, it’s hard to get started but once you’ve paid everything as you should, you feel freer.

In order for me not to miss an important bill and end up with a reminder notice, I need structure. I almost always try and get a standing order, for things like gym memberships, rent etc. I also try and buy things on my card to get fewer bills (as opposed to paying through an invoice) and to get an overview of all the small costs. Then we have a paper slip where we put all bills that come through in the mail. The Sunday after pay day Odd and I sit down and pay bills and go through our finances (how much should we save, should we buy new shares? Will we reach our savings goal?). I find it important to do those things together. So that we both know what’s going on. All the bills that need to be paid are put in a folder.

Three tips from the Psychology Factory for avoiding the procrastination trap:

1. Identify the first step towards reaching the goal. If the bills are piling up, just opening the envelopes and sorting them in the right order can feel productive. 2. reduce destruktions and avoid multi+tasking. If a task feels boring or hard it’s easy to look for immediate positive reinforcement in the form of distractions like Facebook or Youtube. Minimize the opportunity for distractions, like turn your phone on silent and put it away for a while. 3. Create positive reinforcement. Decide on a small reward like a coffee break or a funny Youtube clip. It’s important to reward yourself once the task is done – never before. 

[/showhide]

Skärmavbild-2014-06-13-kl.-09.57.41

Tre tips från Psykologifabriken för att undvika skjuta upp-fällan:

1. Identifiera ett första litet steg mot målet. Om räkningarna ligger oöppnade i en hög kan ett första steg vara att bara öppna kuverten och sortera dem så att du vet vilka som är mest akuta att betala och när du måste göra det.2. Ta bort distraktioner och undvik multitasking. Om en uppgift känns jobbig eller tråkig är det lätt att söka omedelbara positiva konsekvenser i distraktioner som Facebook eller Youtube. Se till att minimera distraktions-tillfällen, stäng till exempel av ljudet på telefonen och lägg bort den en stund.3.  Inför positiva konsekvenser. Att ha en belöning att se fram emot ökar motivationen eftersom den jobbiga uppgiften då kommer att få en positiv konsekvens. Bestäm dig för en liten belöning som till exempel en fikapaus eller ett roligt Youtube-klipp. Det är viktigt att ge sig själv belöningen efter att uppgiften är klar – aldrig före. 

 

 

 1. Maria skriver:

  Helt rätt tänkt. Tyvärr måste ju räkningarna ändå betalas förr eller senare, vilket gör att betala räkningarna i slutändan kan bli en dyr affär både ekonomiskt och psykiskt..

 2. Cajsa skriver:

  ”Söndagen efter löning så sätter sig Odd och jag och betalar samt går igenom vår ekonomi”
  Men om lönen kommer den 25e och det är på en måndag/tisdag, och räkningarna skall dras runt 27-28e varje månad, då är det ju nästan för sent att betala dem på söndagen efter?

  1. Andy skriver:

   Smartass.
   Nu fick du dit Isabella och Odd. De är inte så smarta som du.

 3. Maria skriver:

  Hej

  Tänkte höra om du har några bra tips på hur man skriver sin CV så att den syns och sticker ut. Jag har liksom fastnat och livet bara rullar på, jag vill hitta något nytt och utmanande att jobba med men behöver en bra CV som grund för detta. Hjälp.

 4. Hur svårt kan det va och betala räkningarna i tid?? Bara att regga på internetbanken när de kommer så dras det på rätt dag när lönen kommer. Hur simpelt som helst.
  Varför låta de ligga och vänta?? Nej, det fattar inte jag…

  1. Andy skriver:

   Ja, så är det tänkt att det ska fungera med internetbanken dvs man ska inte vänta till sista dagen på månaden för då är risken stor att det kraschar. Nordea har haft problem just över månadsskiften men det verkar ha blivit bättre nu.
   Fast en del kanske tycker att det är festligt med att sitta och betala vid ett och samma tillfälle varje månad. Man kan göra det till ett litet event, tända ljus och dricka vin. Då känns räkningarna mindre jobbiga. 🙂

 5. Sanna skriver:

  Hejsan! Har läst ett par inlägg både här och på din FB sida.
  Det senaste som provocerad mig något otroligt är ditt inlägg om att vi är Sverige är bortskämda på grund av att vi endast arbetar en viss procent av vårt dygn.

  Anledningen till att det gör mig provocerad är inte att du anser att det är fel att man ska dra ner arbetstiden till 6 timmar, utan din inställning.
  Bara din syn på saker som att allt är så enkelt och att man aldrig är trött är helt fel.
  Jag kommer från en familj där jag haft en pappa som haft ett stort företag. Vi bodde i MONACO i sex år samt i Oxford i 1 år. Han arbetade utan att överdriva 12 timmar om dagen + att han reste mellan, Tyskland, Sverige, Danmark, you name it. Trots att han är höginkomsttagare och arbetar större delen av dygnet som VD för två företag förstår han ändå budskapet med ”endel vill ha kortare arbetsdag” eller att det inte är så enkelt att bara få ett jobb som ungdom. Han däremot älskar att arbeta och lägga ner tid på sitt företag och har verkligen kämpat. Han uppmanar även oss att allt går bara man ger sig på det. Dessutom är han noggrann med att pusha oss, skaffa extrajobb, fina betyg osv.
  Det jag vill säga är att trots att han lever det livet han gör, förstår han att andra människor inte har samma personliga egenskaper, driv, ambitioner osv. Han skulle aldrig göra några såna uttalanden som du gör. Varken om hur mycket pengar han har, hur driven och bra han är, hur bortskämda alla i Sverige samt barn är, osv….

  1. Mia skriver:

   Bra sagt. Samma för mig. Även om en del vill arbeta hårt och köra järnet så vill precis lika många inte köra hårt. Man måste låta människor göra som de vill i den frågan.
   Din pappa har säkert gillat att arbeta mycket och köra den linjen han kört. Men som du säger. han förstår att inte alla är likadana.
   Bara för att man är rik och tjänar mycket pengar så behöver man inte tala om det för alla andra stup i kvarten. 🙂
   Man kan vara glad och nöjd med sig själv utan att skrika det högt. 🙂

   1. Anne skriver:

    Gick tillbaka till inlägget och såg inget om några summor som intjänats. Isabella är väldigt ödmjuk, hon är nyrik, och kommer ihåg var hon kommer ifrån! Vi börjar alla på BOTTEN, och de med driv tar sig till toppen, så är det bara… så sätt fart, kliv upp ur soffan och förverkliga dina drömma, DET GÅR!! med rätt tänk…det är vad Bella har gjort och vad hon försöker förmedla. Själv är jag 60 år gammal, gick upp 05.00 imorse och fixade flera akuta saker för min verksamhet. Ja jo, detta är lite extremt att gå upp kl 05.00 på en lördag… men det var då jag vaknade utvilad, så det är bara sätta igång. För entreprenörer är alla dagar lika, helger vad är det? Så länge man sysslar med det man gillar, så finns inga helger… man kan slappa på en måndag istället. 🙂

    1. MI skriver:

     Anne

     VAR och NÄR ser du att Isabella är ödmjuk, ödmjuk, inför annat än att bara tänka på pengar, flott bostad, ett ev. sommarhus i skärgården, kläder, smink mm mm.
     Har du i ett enda inlägg sett att Isabella är ödmjuk!
     Nej, mer självsäker, ego, godtrogen, naiv och just nu lever via man och lille sonen. NÄR hon inte är ute på lite ”lyxjobb”
     Okej, Bella jobbar säkert ”hårt” men inte som de i hennes ålder som tjänar nada på att servera på fik/krogen, jobba i butik mm. SÅ ska dessa tjejer/kvinnor hem och SJÄLVA laga mat till sina barn. Pizza finns inte pengar till, husman får trött mamma laga! Bella – tror jag inte, hon har ju en man som fixar allt hemmavid.
     Jag är fö också egen företagare, 61 år.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..