Busy doing nothing at all

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 10.50.03

Jag förstår att det skiljer sig bland olika städer men i Stockholm i alla fall så får man visst jobb som 18 åring. MacDonalds är ett utmärkt exempel, andra restaurangjobb, caféer, hundvakt, barnflicka, matbutiker, mässor. Under sommaren så finns det ännu mer jobb på turistorterna. Ligg på! Det finns jobb men det handlar om hur kräsen man är. På min blondinbella-fb så söker jag just nu efter en person till VJ1890, det är en Marknads-assistenttjänst på 50 %. Bor du i Stockholm så sök, vi har ingen åldersgräns.

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 10.41.50

Första jobbet hade jag som 14 åring. Jag sålde biljetter till klubbfester och fick 20 % av biljettintäkterna. Sedan ville jag tjäna mer pengar och ordnade klubbfesten själv istället med samverkan av Stockholms stad (ställe att hänga på för oss under 18 år). Sedan föreläste jag för Gymnasieguiden när jag gick i åttan, träffade rektorer och berättade för dom hur man funderade kring gymnasievalet. Sedan jobbade jag på ett café i Gamla stan när jag var 16 år och jobbade extra på min pappas firma under tiden som bloggen höll på att bli lukrativ. Klubbfesten och gymnasieuppdraget tog jag tag i på egen hand, caféjobben fick jag ju söka. Under gymnasiet så prioriterade jag skolan i två år men sista året skippade jag på grund av bloggen och bolagen. Behöver jag ens svara på sista frågan? Självklart inte.

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 10.42.29

Att Gillis ska jobba extra har absolut inget med vårt sparande till honom eller som du skriver i sista meningen ”det är ju ändå bara småpengar”. Det är inte summan som är relevant för hans del utan att han lär sig att handskas med pengar samt få in en fot i arbetslivet. Få känna hur det känns. Fastän Gillis kommer att få en summa pengar när han blir 20 år ska ju inte dom gå till mat, hyra etc när han flyttar hemifrån, pengarna är till för en bostadsrätt. Sedan är det upp till honom att få det att gå runt. Min lillebror fick hjälp med boende av mina föräldrar efter gymnasiet, men de skulle aldrig betala hans hyra eller träningskort. Han har jobbat genom hela sin gymnasieperiod och nu när han läser på Stockholms universitet. I Stockholm så måste man ofta  jobba vid sidan av studierna för att få det att gå runt, så är det i storstäder.

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 10.48.52

Vi har tre som jobbar i sommar som går på gymnasiet. Mirza, Teres och Adam.

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 10.44.52

Men, bara för att jag vill att Gillis ska ha ett sommarjobb i högstadiet och extrajobb i gymnasiet så betyder ju inte det att han ska klara sig själv på dom pengarna. Hans pengar som han jobbar ihop är ju hans. Pengar som han kan lägga på nöjen eller spara. Vi är ju hans föräldrar och ska försörja honom men vi tycker att det är viktigt att han inte tar det för givet. Ett extrajobb gör att man förstår hur lång tid det tar för varje hundralapp och då får man större respekt. Dessutom är det alltid roligare att spara ihop och själv köpa något man vill ha än att få det.

[showhide type=”post” more_text=”Show english translation…” less_text=”Show less…”]

That’s fine if you could even get a job as an 17 year old… I’m sure MacDonald’s will soon be asking you for two years experience and an education… it’s hard times Bella, jobs don’t appear out of nowhere, especially not for teens.

I understand that things will differ depending on where you live but in Stockholm you can get a job as an 18 year old. MacDonald’s is a great example, but other restaurants and cafes need staff too, plus you can work as a dog sitter, nanny, till assistant, fair assistant. During the summer lots of jobs crop up in tourist spots. Don’t give up! There are jobs but whether you get one depends on how picky you are. On my Facebook page Blondinbella I am currently advertising a position at VJ1890, it’s a half-time job as a marketing assistant. If you live in Stockholm you should apply, we don’t have an age requirement.

How did you get your first job? How did you get that to fit with your studies and what did you prioritize? If Gillis would struggle in school and need to study extra during the summer, would he be forced to work instead?

I got my first job when I was 14. I sold tickets for club parties and got 20% commission. Then I wanted to make more money and started hosting club parties together with Stockholms stad (somewhere for under-18s to hang out). I held talks for Gymnasieguiden when I was in the eighth grade, it involved meetings with principals and offering them a student perspective on choosing a high school. I worked in a cafe in Gamla Stan when I was 16 and worked part-time at my dad’s firm during the same period that I started making money on the blog. Do I even need to answer the last question? Of course not.

What’s your reasoning here? Not that long ago you told us how much money you have put into your son’s trust fund. We have three children and we’ve helped them with everything from their studies, furniture for their first apartment, getting their driving licence and pocket money. We would rather cut back on spending on ourselves because we felt that they shouldn’t enter into adulthood with debt. We’re not high income-takers but making an average living. All three of them have turned out well and have good jobs. What you’re saying doesn’t seem well thought-through. Of course kids can work part-time but that only earns them a  pittance.

The fact that we want Gillis to work part-time has nothing to do with how we view putting money aside from him or your closing statement that ”they only earn a pittance”. It’s not the sum that’s the important thing but that he learns the value of money and gets work experience. Just so he knows what it feels like. Even though Gillis will get a sum of money when he moves out that’s not intended for food, rent etc. when he moves out, that money is earmarked for him to buy an apartment. Then it’s up to him to make sure it works out. My little brother got help to find somewhere to live when he moved out, but my parents would never pay for his rent or his gym membership. He’s worked throughout high school and still has a job now that he’s studying at university. In Stockholm you need a part-time job to finance your studies, that’s how big cities work.

I’m wondering how many high school students you have employed to work this summer?

We have three high school students working for us. Mirza, Teres and Adam.

If people could get their kid a well-paid summer job like you will, you can think that way. But is Gillis meant to work at MacDonald’s and still afford your lifestyle? Gillis’ clothes cost the same as what most teens get in pocket-money for a month. Or did you expect him to stay at hoe when you travel and not have a phone? Or maybe you want him to buy second hand and have an old Nokia with pay as you go? It doesn’t sound like you’ve thought this through…

Just because we expect Gillis to have a part-time job it doesn’t mean that he has to survive on that along. The money that he earns will be his to spend as he wishes. Money that he can use to do something fun or to put in a saving’s account. We’re his parents and we will support him but it’s important to us that he doesn’t take that for granted. Working part-time will teach him the worth of money and that will make him respect money more. Besides, it’s always more satisfying to buy something you really want with your own money than to just be given it.

[/showhide]

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 11.26.21

Idag är Pingis och jag med i SVD:s Säkra din framtid

 1. whoah this weblog is excellent i like reading your articles. Keep up the good work! You understand, lots of individuals are hunting round for this info, you can aid them greatly.
  http://healthhints.eu

 2. Carro skriver:

  Väldigt bra svar och åsikter tycker jag!

 3. Lisa skriver:

  Absolut det är en jättebra ide att låta sitt barn tjäna egna pengar MEN om ungen sen har ett fett sparkonto som väntar och betalar för både körkort bil och insats till lägenhet så tappar det nog LITE av poängen…..

 4. Hanna skriver:

  Även jag vill passa på att ge lite postitiv feedback till dig Bella. Läser sällan, närapå aldrig bloggar men sedan din graviditet har jag hittat hit ett par gånger och tycker du verkar vara en fantastisk människa! Älskar din energi och positiva syn på saker. De glädjen mig också att du är ödmjuk med dina ekonomiska tillgångar och har vettet att förmedla den synen till ditt/dina barn i framtiden. Alla vi som jobbat sedan 15årsåldern vet att man kan klara skola och studier samtidigt och att det bara är något positivt för förståelsen om pengar. Jag är 22 år och studerar och under sommaren jobbar jag över 100% för att visa vilja till arbete och även aldrig behöva säga ”jag har inte råd” när man ska ta en fika med kompisarna. Allt för många bortskämda som klagar över arbetsbrist men sanningen är att arbete finns, dock kanske inte heltid och fastanställning på drömjobbet är det första som erbjuds. Men att söka jobb man önskar sig som 22 åring blir lättare om man har ett cv som visar på att man varit villigt att arbete tidigare, därför är tanken om extrajobb som tonåring helt rätt!

 5. Emelie skriver:

  Kul grej det där med telefoner och kontantkort…. Jag har aldrig fått en telefon utav mina föräldrar, eller jo den första jag fick men den var begagnad. Resten har jag fått spara ihop till själv och under tonåren hade jag kontantkort vilket jag fick fylla på med mina egna pengar, mina föräldrar sponsrade aldrig med sådant.
  Jag kommer ihåg en sommar då min mobil gick sönder, det var precis innan jag skulle börja sommarjobba. Det var ju hemskt när man var 16 år, bodde i Dalarna men skulle spendera 5 veckor nere på västkusten och jobba där och inte kunde ha någon kontakt med sina vänner hemma i Dalarna. Fick ibland låna min mammas mobil för att kolla av sms, men annars fick jag vänta i 5 låååååånga veckor tills jag fick min lön och kunde köpa en ny mobil.
  Känner att många föräldrar idag tar alldeles för lätt på sånt där och bara ger sina barn allt dom vill utan att ens blinka…..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..