Bortskämda barn

Nästa vecka så befinner jag mig i Almedalen måndag till tisdag. Det är ju politiker-veckan på Gotland för er som har missat och jag brukar vara på plats varje år. På tisdag så ska jag medverka i ett seminarium för Swedbank tillsammans med två häftiga människor, Mia Brunell och Peter Norman. Temat är sparande och det ska bli väldigt intressant. Jag fick en tjock Sifo-undersökning att gå igenom innan och när jag skumläste den imorse såg jag bland annat det här:

 • Mer än hälften av föräldrarna betalar kläder åt barnen även i gymnasiet
 • Mer än 25 % av föräldrarna betalar nöjen åt barnen även i högstadiet
 • Mer än 80 % betalar mobilen, nästan oavsett ålder
 • Mer än hälften betalar Spotify, gymkort, nöjesresor, nästan oavsett ålder/

… Jag fick en chock! Alltså, man blir 18 år under gymnasietiden. Att ha föräldrar som står för alla ens kläder, mobiltelefon, gymkort och resor när man är myndig tycker jag är märkligt. Jag tycker att det är en självklarhet att man extrajobbar i den åldern, just för att ha råd till en sådan sak som solsemestern med sina vänner. Jag förstår att föräldern eventuellt motiverar det med att personen ska ha fokus på studierna men man gör faktiskt en björntjänst. Att lära sig förstå vikten av att tjäna egna pengar samt kunna hushålla med dom är otroligt grundläggande. Och det är något som ska börja när man redan bor hemma, inte få en verklighetssmäll när man flyttar hemifrån och aldrig tidigare gjort en budget. Man kan inte som förälder klaga på att sin tonåring jämt ber om pengar, om det är precis det man har gjort utan att blinka under flera års tid.

[showhide type=”post” more_text=”Show english translation…” less_text=”Show less…”]

Next week I’m going to be in Almedalen from Monday to Tuesday. There’s a political convention on Gotland for those of you who missed it, I go every year. On Tuesday I’m going to take part in a really cool seminar hosted by Swedbank together with two cool people, Mia Brunell and Per Norman. The theme is savings and it’s going to be really interesting. I got a thick pamphlet of Sifo market research to go through before the seminar and when I skimmed through it this morning I realized the following:

 • More than half of all parents pay for their high school children’s clothes
 • More than 25% of parents pay for kids pastimes in junior high
 • More than 80% pay for their phone contract, regardless of age
 • More than half pay for Spotify, gym membership, trips etc. almost regardless of age

… I was shocked! You turn 18 while you’re in high school. For your parents to pay for all of your clothes, your cellphone, gym membership and travel when you’re of age is strange to me. I think it’s a given that you have a job on the side at that age, just to be able to afford to go on holiday with your friends. I can understand that parents may motivate their kids to focus on school but that’s not doing them a favor. To understand the importance of making your own money and be able to budget them is fundamental to growing up. It’s something you need to learn while you live at home to avoid having a massive reality wake-up call when you move out and never have had to live with a budget. As a parent you can’t complain about your teen constantly asking for money if you’ve been handing it out for years without batting an eye.

In our family it’s going to be natural for Gillis to get a summer job when he’s 14-15 and for him to have a weekend job during high school. If every thing goes as planned Gillis will grow up with a lot of financial security compared to how it was for me when I was growing up (I mean, he lives in a 7 million SEK apartment and Odd and I are 26 and 23 years old). He really needs to experience that you need to work hard to get places. Nothing comes for free.

[/showhide]

Skärmavbild 2014-06-25 kl. 14.26.09

I vår familj kommer det vara en självklarhet att Gillis ska sommarjobba när han är 14-15 år och ha ett extrajobb på helgerna under gymnasietiden. Går allt som jag planerar så kommer Gillis att växa upp under väldigt bra ekonomiska förhållanden till skillnad från hur jag hade det som barn (jag menar, han bor idag i en sju miljoners lägenhet och Odd och jag är 23 och 26 år gamla). Han ska verkligen få uppleva att man måste slita för att ta sig någonstans. Inget är gratis.

 1. Sabina skriver:

  Måste säga att jag blir imponerad av ditt tänk Bella! Under min uppväxt fick jag lära mig att pengar inte växer på träd och att jag får jobba hårt om jag vill komma någonstans. Sagt och gjort, idag bor jag och min man i hus, har det bra ekonomiskt och har båda två fantastiska jobb. Min pappa lärde mig tidigt värdet av pengar, och jag har nästan aldrig frågat eller fått pengar av dom, vilket jag tackar dom för idag! Jag kommer ihåg hur avundsjuk jag var på vänner som fick allt de pekade på, men idag är jag så tacksam över min kunskap som mina föräldrar gav mig! Gillis kommer också tacka er!

 2. Jag hade aldrig fixat att jobba helg samtidigt som gymnasiet, varannan lördag hade nog vart bra dock! Jag ägnade mina helger åt läxor och fritid, Det är ju faktiskt skolan som är ens ”jobb”. Men jobba varannan lördag och på loven tycker jag är bra.

 3. Lisa skriver:

  Det är klart man ska betala för sig men nu är det så att vi lever i ett samhälle där det är svårt att få sommarjobb, då är det väl rätt självklart att man som förälder vill hjälpa till ekonomiskt om barnet/ungdomen söker jobb men inte får något.

 4. MA skriver:

  Det är absolut bra att skaffa ett jobb. Man lär sig otroligt mycket av det.Det är en sund inställning att man tycker att sina barn ska förstå vikten av pengar.

  Sedan finns det andra saker som man också kan sysselsätta sig med under sin uppväxt som också kan ge lärdomar om andra viktiga saker i livet.
  Jag idrottade under hela min uppväxt tills jag slutade gymnasiet. Jag hade MVG i nästan alla ämnen när jag slutade gymnasiet trots att jag hade träningar 4-5 dagar i veckan och matcher varje helg. Skola och idrott var det som tog upp min vakna tid och att jobba hade varit väldigt svårt att finna tid till. Jag valde att prioritera idrott före jobb. Det jag har fått utav det är också värdefulla erfarenheter som visserligen inte handlar om pengar men om andra saker i livet så som människor, samarbete med andra, vad hårt arbete kan resultera i, lojalitet, vänskap, motgångar, framgång, målsättning, hälsa, planering, engagemang osv. Detta är saker som jag anser är av värde. Sedan har jag fortfarande lärt mig pengars värde också. Mina föräldrar har aldrig skämt bort mig med materiella saker. Jag fick aldrig något bara för att jag sa att alla andra hade det. När jag började gymnasiet så fick jag hela barnbidraget/studiebidraget och då fick jag själv stå för mina utgifter och lära mig att hushålla med det, även om jag också fick hjälp med det jag som jag verkligen behövde. När jag sedan fick jobb efter studenten fick jag även bidra hemma innan jag tillslut flyttade hemifrån. När jag sedan flyttade hemifrån betalade jag och min sambo allting till hemmet själva för de pengar vi hade jobbat ihop.

  Dom lärdomarna jag har fått från min uppväxt (samarbete,målsättning osv) har du också erfarenhet av fast från andra sammanhang. Men jag har trots att jag inte jobbade tills efter studenten ett sunt tänkande kring ekonomi också. Det finns alltså flera sätt att gå till väga och jag tror att det som är viktigt är att man är mån om att sitt barn lär sig allt som är viktigt att veta i livet för att kunna klara sig själv. Sedan kanske det inte alltid går att bestämma på förhand exakt hur barnet ska lära sig dessa kunskaper men så länge man har en plan för vad är viktigt att kunna så känns det som man är på god väg

 5. Maria skriver:

  Vilken planet lever du på? Det hörs att du lever i din lilla rikemansbubbla. Dags att öppna ögonen kanske?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..