ANNONS

Bortskämda barn

/

Nästa vecka så befinner jag mig i Almedalen måndag till tisdag. Det är ju politiker-veckan på Gotland för er som har missat och jag brukar vara på plats varje år. På tisdag så ska jag medverka i ett seminarium för Swedbank tillsammans med två häftiga människor, Mia Brunell och Peter Norman. Temat är sparande och det ska bli väldigt intressant. Jag fick en tjock Sifo-undersökning att gå igenom innan och när jag skumläste den imorse såg jag bland annat det här:

  • Mer än hälften av föräldrarna betalar kläder åt barnen även i gymnasiet
  • Mer än 25 % av föräldrarna betalar nöjen åt barnen även i högstadiet
  • Mer än 80 % betalar mobilen, nästan oavsett ålder
  • Mer än hälften betalar Spotify, gymkort, nöjesresor, nästan oavsett ålder/

… Jag fick en chock! Alltså, man blir 18 år under gymnasietiden. Att ha föräldrar som står för alla ens kläder, mobiltelefon, gymkort och resor när man är myndig tycker jag är märkligt. Jag tycker att det är en självklarhet att man extrajobbar i den åldern, just för att ha råd till en sådan sak som solsemestern med sina vänner. Jag förstår att föräldern eventuellt motiverar det med att personen ska ha fokus på studierna men man gör faktiskt en björntjänst. Att lära sig förstå vikten av att tjäna egna pengar samt kunna hushålla med dom är otroligt grundläggande. Och det är något som ska börja när man redan bor hemma, inte få en verklighetssmäll när man flyttar hemifrån och aldrig tidigare gjort en budget. Man kan inte som förälder klaga på att sin tonåring jämt ber om pengar, om det är precis det man har gjort utan att blinka under flera års tid.

[showhide type=”post” more_text=”Show english translation…” less_text=”Show less…”]

Next week I’m going to be in Almedalen from Monday to Tuesday. There’s a political convention on Gotland for those of you who missed it, I go every year. On Tuesday I’m going to take part in a really cool seminar hosted by Swedbank together with two cool people, Mia Brunell and Per Norman. The theme is savings and it’s going to be really interesting. I got a thick pamphlet of Sifo market research to go through before the seminar and when I skimmed through it this morning I realized the following:

  • More than half of all parents pay for their high school children’s clothes
  • More than 25% of parents pay for kids pastimes in junior high
  • More than 80% pay for their phone contract, regardless of age
  • More than half pay for Spotify, gym membership, trips etc. almost regardless of age

… I was shocked! You turn 18 while you’re in high school. For your parents to pay for all of your clothes, your cellphone, gym membership and travel when you’re of age is strange to me. I think it’s a given that you have a job on the side at that age, just to be able to afford to go on holiday with your friends. I can understand that parents may motivate their kids to focus on school but that’s not doing them a favor. To understand the importance of making your own money and be able to budget them is fundamental to growing up. It’s something you need to learn while you live at home to avoid having a massive reality wake-up call when you move out and never have had to live with a budget. As a parent you can’t complain about your teen constantly asking for money if you’ve been handing it out for years without batting an eye.

In our family it’s going to be natural for Gillis to get a summer job when he’s 14-15 and for him to have a weekend job during high school. If every thing goes as planned Gillis will grow up with a lot of financial security compared to how it was for me when I was growing up (I mean, he lives in a 7 million SEK apartment and Odd and I are 26 and 23 years old). He really needs to experience that you need to work hard to get places. Nothing comes for free.

[/showhide]

Skärmavbild 2014-06-25 kl. 14.26.09

I vår familj kommer det vara en självklarhet att Gillis ska sommarjobba när han är 14-15 år och ha ett extrajobb på helgerna under gymnasietiden. Går allt som jag planerar så kommer Gillis att växa upp under väldigt bra ekonomiska förhållanden till skillnad från hur jag hade det som barn (jag menar, han bor idag i en sju miljoners lägenhet och Odd och jag är 23 och 26 år gamla). Han ska verkligen få uppleva att man måste slita för att ta sig någonstans. Inget är gratis.

351
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00