Jullängtan

Jag gottar mig julinspiration idag. Förra året så firade Odd och jag jul ihop för första gången i vår första gemensamma lägenhet. Det var stort! Vi (läs Odd) släpade hem en Kungsgran som vi hade i vardagsrummet och det var så mysigt att få pynta den tillsammans. Sedan hade vi julbak här hemma med våra vänner. Själva julafton tillbringade vi med Odds familj. I år känns julafton ännu mer på riktigt i och med att vi kommer att vara en liten familj med lilla G och Christian. Det kommer bli så att vi åker hem till min mamma den 23:e och sover över och efter jullunchen på julafton så åker vi till Odds familj. Lite jobbig att åka runt men det är knepigt med två familjer. Eller så svänger vi om planerna totalt och bjuder in alla till oss? Hur mycket orkar man med en bebis på några veckor?

Hur som helst så ska jag boosta hemmet inför julen i år ännu mer. Vi kommer ju att vara hemma så pass mycket med bebisen och då känns en juligt hem ännu viktigare. Allt ska vara sådär extra. Mer ljus och plädar till sovrum och vardagsrum, en vacker klädd gran, gott julgodis i överflöd och fint pynt överallt. Tur att man kan beställa hem det mesta på nätet idag så slipper man springa runt i butiker med barnvagnen och trängas. Ser fram emot att få sätta igång pyntet!

30ebda1ba911eb31beb6fc675f60456a
78ae955250310ac355b3ef295e0360cb
901efa7d1f70de830a1f1e1a5ed27c18
e204930d0d3391b8cc283f64a959d1fb
06a6b7ab2d458fcb825f1c34f0ef5811
9d2dc0cd39548edde757069390023931

Christian får vara tomte i år!  

 1. Men man ”får” väl typ inte gå ut första veckorna/månaderna efter bebisen fötts? Eller ja, man bör väl inte, pga att bebisen är så infektionskänslig. En nära vän till mig fick nyss barn och vi fick inte ens hälsa på om vi var förkylda eller vart i närheten av någon som var förkyld. Själv gick hon bara ut för att gå på kontroller på vårdcentralen, inget annat. För när man ammar kan man ju typ inte gå någonstans utan bebisen alls.

  1. Klart man får gå ut…(man måste väl komma hem från bb på nått sätt :))
   Så, självklart…så känslig är dom inte…(så man måste sätta dom i en ‘glaskupa’)…

   1. man ska vara försiktig, på vintern går rs-viruset vilket är väldigt farligt för spädbarn! inga större folksamlingar, promenader är självklart okej, men annars skulle jag inte gå ut vidare mycket.

    sen till Blondinbella kan jag säga att man hinner inte med särskilt mkt, är först nu jag tycker jag hinner med annat förutom min lilla bråkunge och hon är 8 månader 😛 men självklart är alla olika och du kanske får jättemycket gjort! vänta och se till han föds bara och känn efter då vad du orkar, ta inte på dig för mycket!

  2. Låter konstigt. Jag har ju fött mina hemma och inom 24-48 ska man t.ex. pallra sig iväg till barnläkaren på kontroll. Där om någonstans kan man väl bli smittad. Men allting är så pass välplanerat att det ammade barnet är väldigt väl skyddat de första tre månaderna. Det är exempelvis så pass ovanligt att ett barn under tre månader får feber att man direkt ska uppsöka vård om det sker.
   Jag har varit ute med alla mina tre, vi var på Disney World förra veckan när Nicolas var tre veckor… Funkar fint.

   Angående delad jul låter det jobbigt. Kan ni inte köra varannan jul? Istället för att hatta omkring på julafton? Jag höll middag hemma med min förstfödda och det var lite jobbigt såhär i efterhand, men om ni har jul hemma och alla hjälper till och tar med något?
   Med andra och tredje barnet är det annorlunda – man är van vid sömnlösa nätter, men vid första barnet är det en rejäl omställning.

   1. Håller med dej Mysmasken!

    Med min 3:dje var jag ute och gick dagen efter förlossningen…skulle aldrig utsätta mina skatter för något. Men allt som ofta (och oftare nu) så hyllar jag sunt bondförnuft…

  3. Man BÖR inte gå ut i stora folksamlingar, som tex för att shoppa i affärer och liknande på grund av RS-viruset som sprids. Det sprids framför allt höst- & vintertid. Självklart ska man ju givetvis gå på de läkarkontroller och BVCkontroller som hör till. Men kan man hålla sig undan stora folksamlingar, vänner som är förkylda osv så ska man göra det. RS-viruset är farligare än vad många av oss kan tro och små barn som blir riktigt sjuka i det kan tom dö.

   1. Handlar det inte också om att man faktiskt ville vara bara inne, som i en ”bubbla” tillsammans med sin bebis och man? Jag väntar barn om två veckor och jag brukar vara väldigt ”julig” men i år är jag totalt ointresserad av att pynta. Det har känts så oväsäntligt, men alla är vi olika 😉 Lycka till!

 2. Låter som du får en trevlig jul. Hoppas du har ork med allt det där. Jag var ganska pigg redan två veckor efter förlossning och var ute och härjade runt. 🙂 Men ee första två veckorna kände jag mig helt överkörd så då blev det inte mer gjort än att städa, laga mat och ta hand om bebis.

 3. Åh det är ju så mysigt med jul!! Jag ÄLSKAR julen!! Inte själva julafton mest utan stämningen runtom med allt pynt och ljus och mys. Mmmm i love it♥
  lotte4 blogspot com

 4. Ja visst är det mysigt. Har precis fotat julpynt i en butik och jag blir ju så sugen att släpa hem det mesta.
  Min äldsta son var bara 3 veckor gammal den första julen…otroligt mysigt…så jag förstår att du vill dra på lite extra av allt.

  Ha det så bra.

 5. Vi bjöd in till knytis men både min sida och sambons sida.Det ffunkade superbra! Men laga som sagt inte all mat själva, blir lite mycket med en liten hemma! Annars är det skönt då ni kan behålla era rutiner då julafton brukar bli sen! Skönt att slippa flänga runt med en veckors gammal bebis!

 6. Jag skulle bjuda hem alla till mig om jag vore du. Jag har mått bra när mina barn varit ca fyra veckor, å andra sidan är det väl mysigt och sova borta också;)

 7. Jag undrar om ni har bestämt er till 100% att er son ska få heta Gustav? Om ni känner att han inte alls passar att heta Gustav när han kommer ut, kommer ni byta namn?

  Lycka till på förlossningen!

  1. Odd har dementerat det för längesen i sin blogg att barnet inte ska heta Gustav eftersom de är vad alla tror.
   Vore konstigt om han ljög om det.

 8. Hej Isabella!

  Du har så vacker smak när det gäller inredning, blir så inspirerad av dina gnistrande, mysiga bilder.

  Tidigare la du upp inspirationsbilder på fina tapeter och skrev då att du hade tagit de från Pinterest.
  Kanman få veta vad du heter där så man kan följa dig även på den mediala kanalen och inspireras?

  Ha en underbar jul med din lilla familj!
  Hoppas han kommer ut snart och snällt! 🙂

 9. Jag tycker ni ska låta julen komma och bli som den blir i år. Man kan omöjligt planera nånting egentligen med en ny liten människa i huset:-). Det enda man kan vara säker på är att det blir jul även om ens planer och önskningar ställs på ända! Njut av er underbara tid ni har framför er och låt saker bli som dom blir, den allra första härliga bebistiden kommer aldrig tillbaka. Stort lycka till!

 10. Vår pojke är född 10/12 så han var exakt två veckor på julafton. Vi kände att vi inte orkade flacka runt till våra familjer på julafton så vi bjöd in alla hem till oss och det blev helt fantastiskt! Alla tog med sig något till julbordet – ingen behövde slita/stressa ihjäl sig. Huvudpersonen var så klart vår lille son, iklädd tomtedräkt. Alla var så nöjda och glada så vi fortsatte traditionen med jul hos oss. Nu fyller sonen 7 år och det blir åttonde julen hos oss med alla nära och kära…

 11. Vad fint och mysigt 🙂

  Jag längtar också efter barn.. vi hade nästan allt planerat och då säger pojkvännen plötsligt att han inte vill ha ett till barn, att han vill bara ha sitt barn han hade sedan innan. Detta har krossat mitt hjärta, trots det säger han att han älskar mig osv.. Men vi måste ju göra slut. Jag vill ha en familj, och när jag läser din blogg blir det ännu mer tydligt vad jag skulle gå miste om med honom.

  En fråga som är orelevant till ämnet,.. hur lyssnar man på economista-poddar? Har försökt via Itunes men samtalen bryts ju mitt i. Måste man ladda ner för att höra hela?

 12. Bjud hem dem till er, med knytkalas! 😀

  I år är första året jag ä n t l i g e n kommer få vara på ett och samma ställe under julafton. Vi har sagt att alla som vill fira jul med oss får komma till vår lilla familj istället. Nu när vi har en 9 månaders och ett stort hus.
  Kan bli roligt med alla familjesituationer. 😉

  1. Lär nog inte behöva bli något knytkalas hemma hos familjen Löwengrip – Spångberg, det finns catering, med eller utan uppdukning. 😉

 13. Ja, passa på allra första bebis-julen med pyntet! Min bebbe var några veckor förra julen och då var allt supermysigt. I år blir det nog inget vidare till pynt, det är svårt att få ha saker hur som helst ifred för en 1åring kan jag lova 😀 😉

 14. Appropå julgodis, om du kommer amma kan det vara bra att veta att vissa saker kan ge bäbisen ont i magen, choklad och nötter exempelvis. Ibland även komjölksprotein, kaffe och lök, men det är ju sånt som märks.
  Allt sånt här kan du prata med BVC om längre fram.

  Lycka till med förlossningen! Det är det mäktigaste man kan vara med om!

 15. Känner precis som du! Vår bebis kommer inom några nu veckor och jag började faktiskt julpynta lite redan igår, ifall tid och motivation skulle tryta längre fram. Ser extra mycket fram emot jul i år, men vart vi ska fira julafton tar vi som det kommer beroende på vad vi och bebisen vill.

 16. Sedan vi fick barn väljer vi ett ställe att fira på per år. Är ci med min familj i år är ci med hans nästa osv…

 17. Åh, längtar också till julen! På tal om bebis och jul, mina grannar födde deras dotter dagen innan julafton och kom hem med henne lagom till Kalle Anka på julafton. 🙂 snacka om fin tidig julklapp 🙂

 18. Skulle bjuda hem alla på ett knytis i stället för att åka bort första julen, är så mysigt att fira hemma. Och man är trött första tiden.

 19. Jag bjöd hem ALLA den första julen med vår första bebis och det gick fint❤ Ändå ammade jag med bara 1-2 timmars mellanrum dygnet runt dom första två månaderna men tyckte ändå jag hann med allt jag skulle och hade en hel del ork! Man hade ju liksom bara EN bebis att ta hand om och ägna sig åt.Man KAN ju sova när bebisen sover mär man bara har en.Nu med två barn är det heeelt annorlunda!! Trots många nattmål så har man två att ta hand om på dagarna.
  Är jag hemma med BARA den senaste nykomlingen (3mån) så är det rena semestern?Storebror är 3 år nu.

 20. Och ett RÅD! Håll dig undan från stora folksamlingar dom första månaderna! Det är INTE värt det!! Gick väldigt illa för min vän med deras bebis när den var två månader. Det sämsta med att föda den tiden på året är alla virus som går under vinterhalvåret.

 21. Det beror sig nog lite på hur din bebis är. Min bebis blir väldigt stressigt bland mycket folk och rörelser. Samt att hon vill amma HELA tiden, då orkar man inte så mycket själv. Även fast man vill.

 22. Hihi du är så lik mig när det gäller julpynt 🙂 ett tips bara, tänk på att allt ska ner sen igen och då måste förvaras någonstans 🙂 köp inte för mycket så att du inte har plats för det fram till nästa år.

 23. Hej, tycker att hela släkten ska komma till er! Och alla har med sig lite julmat så att ni får ihopa ett helt julbord. Då slipper ni fara runt och slipper göra så mycket! Det är mitt förslag :). Vad är det för gott i glaset?? Kramar

 24. Hej! 🙂 Undrar bara om schampot och balsamet innehåller protein? Väldigt sugen att köpa det, men har hört att protein inte passar till löshår som jag då har…
  Kram

 25. Vet hur de är att ha två familjer (tre) dock inte med en kille och sen sin egen men jag gör alltid så att jag firar jul med ena familjen på julafton varannat år och andra familj de andra åren, sen så firar jag antingen någon dag innan eller någon dag efter.
  De är ett jätte bra tips man slipper fara emellan så mycket, visst man vill träffa båda familjerna på julafton men de blir ganska jobbigt ibland också :/
  Kram

 26. Man tror man ska orka så mycket innan man får barn, det trodde jag i alla fall. Beror kanske mycket på hur förlossningen går och hur barnet mår men jag var helt slut efter en lite problematiskt förlossning. Låg mest i soffan och ammade den första månaden, och var inte så pigg på att träffa folk över huvud taget. Nu är hon två månader och allt känns mycket bättre!
  Det bästa är nog att inte planera för mycket kring jul, känn efter när han har kommit hur du känner och vad du har lust med och orkar är mitt tips!

 27. Jättesvårt att säga vad man orkar och vad man inte orkar. Å ena sidan kan det vara sjukt skönt att vakna upp hemma hos mamma, å andra sidan så kan det blir ett helvete om bebis inte sover pga ny miljö. Eller en massa andra variabler.

  Mitt tips är att planera på som vanligt men att också skapa en plan B så hinner ni känna efter i lugn och ro när lille G väl kommit vad som passar bäst. Det kanske inte heller känns bra att ge sig ut i jultrafiken med en nyfödd? Eller så känns det hur enkelt som helst.

  Min erfarenhet är att folk är så otroligt glada i att berätta hur ”man” blir eller hur ”man” har det efter förlossning och att ”man måste faktiskt” som om allas erfarenheter var likadana och alla använde samma lösningar, mår bra av samma saker. Så är det ju inte. Du kommer ju vara samma person som tidigare, om än lite tröttare och med lite fler fläckar på kläderna (om ni inte har skaffat tvättmaskin och torktumlare till lägenheten ännu så är det verkligen min varmaste rekommendation).

  Första halvåret är heller inte så illa som folk ibland får det att låta. Nu ammade iofs inte jag så jag vet inte hur det kan påverka men de första 6 månaderna var extremt lugna för oss. Han sov ju mest så bara man hade käk preppat när han väl vaknade så var det rätt lugnt.(Helt ärligt, du kommer kunna jobba precis som vanligt om du vill det, folk kommer att gapa och skrika om det men något måste man ju göra när de sover) Sen… sen börjar de krypa och gå och då blir det tuffare, hehe.

  Förlåt nu blev ju det här en jäkla uppsats men i ett nötskal: Du märker vad som känns rätt för er när han väl kommit. Var ärliga mot varandra med eventuella nojjor som dyker upp, vad ni vill och skapa en plan B för att slippa åka runt om det skulle kännas helt fel så kommer det gå hur bra som helst.

  Lycka till 🙂

 28. Jag skulle just avråda från att planera in för mycket aktiviteter så snart efter bebis är född men sen kom jag på att vi hade vårt bröllop när lillkillen var en månad gammal, haha. Jag hade visserligen inte planerat det så om jag fick göra om men det gick fint till sist så kör på 🙂

 29. Eller så kör ni julafton hos den ena och juldagen hos den andra? Varför krångla till det? Det blir ju så flängigt att fara överallt. Man kan ju ha det lite mysigt och julklappsöppning på juldagen också med den familj man är med då. Lugnare och så hinner man ju faktiskt umgås och ha det trevligt med båda familjerna. Ett tips bara!

 30. Så länge alla gäster är friska och glada så tycker jag att ni kan bjuda in dom till er så kan du å bebisen få ta det lite lugnt.
  Gästerna kan ju hjälpas åt att fixa all julmat och sånt och du kan gå iväg med bebis i ett annat rum om ni behöver amma eller bara lite ensamtid.
  Jag tror det är bättre än att slänga runt till olika hushåll och stressa så när bebisen bara är ngr veckor.

  Sen ett annat tips, färsk ananas sägs få igång förlossningen…
  Myt?
  Antagligen, precis som allt annat men det skadar ju aldrig att testa haha.
  Annars så är mitt personliga tips att åka på ”semester” i några dagar och släppa ALLT.
  Jag åkte ner till släkten i Falkenberg och dagen efter gick vattnet 🙂

  Kramar

 31. Givetvis var den där jävla mopsen med på foto igen. Men herregud det är bara en hund. Ingen fullvärdig familjemedlem. Fjortisvarning på foton med utklädda djur…

 32. Mitt råd är att ni bjuder hem alla till er. Då kan ni ändå gå undan med bebisen i lugn och ro när man vill. Och glöm inte att ha knytkalas, för att laga julmat till femtioelva personer orkar man oftast inte 😉 /trebarnsmorsan

 33. Fan, jag tycker det är svin kul att läsa kommentarer när det gäller barn! Bara för att man är Mamma (jag har en 5månaders pojke) så kan man inte allt. Vi va iväg på massor med saker, jag va sjukt trött men lyckan av allt runt i kring gjorde det lättare att ”flänga” runt. Sen är vi såna som tänker att ju mer han utsätts för desto bättre kommer han tåla när han når dagis ålder. Lite skit härdar magen 😉 Han åkte på sin första förkylning för en vecka sedan och mår idag toppen tänder växer och han ålar sig fram när han vill ha något. Stort Lycka till Blondinbella jag vet hur det är att vänta (gick över 2veckor) PS packa ner något gott att dricka sjukt värt det när du ligger o krystar 😉

 34. I hear you sister! Vi sitter i samma sits fast snäppet värre med BF 16/12… Ojoj! Man har ju ingen aning om hur eller var man kommer fira jul. Så jag började göra julgodis ikväll å så får man skaffa hem lite julmat. Så har man ju, om man inte kan åka iväg till familjen. Men åhå, får hoppas att vi iallafall har fått vår bebis innan jul, och att du får din lilla G innan helgen är över!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..