Poddavsnitt nr 9

Igår kom Pingis och mitt nionde poddavsnitt ut för ”En Economistas podd”. Vi har döpt avsnittet till smarta tjänster som gör under för ens privatekonomi, allt ifrån bra företag till appar och hemsidor. Jag är ju en person som försäkrar precis allt och Pingis ogillar försäkringar så vi tar också upp mycket kring det. Jag berättar skillnaden på inkomst och intäktsförsäkring som kan vara bra om är anställd eller driver eget. Statstik till podden har vi fått via Insplanet och Myloan. Insplanet jämför alla försäkringar och visar det billigaste alternativet. Jag är som sagt en person som har det mesta försäkrat men jag är också en fena på att pruta på premien och jämföra bolag på vad de täcker till vilken summa. En ny försäkring som det görs mycket reklam om är Folktandvårdens tandförsäkring men den dyker jag in i och inser att den egentligen är väldigt dyr, mer om allt i poddavsnittet!

Economista_BW_1

Något som är på gång hos vissa försäkringsbolag och banker är en spar-försäkring. Skulle du mot all förmodan inte ha råd att spara längre, för att du kanske förlorar jobbet eller bli sjuk så täcker försäkringen ett fortsatt sparande åt dig. Smart tycker jag! 

  1. Tova skriver:

    Varför står det att det är från nov 2013? Finns det bara 13
    Avsnitt?

  2. Tdl skriver:

    Landstinget har tjänat otroligt mycket pengar på frisktandvården. De enda som tjänar på abonnemangen är de där det uppkommer trauman eller andra oförutsedda skador.

    Dessutom så ”nollas” du hos försäkringskassan. Dvs om du inte är nöjd med folktandvården och vill byta till en privattandläkare under året så gäller inte högkostnadsskyddet utan du får betala 100% själv.

    Referenspriset för en undersökning är 745kr hos tdl och 695kr hos thy, är du under trettio år och sköter dina tänder så betalar du 695 minus 300kr som försäkringskassan står för. Alltså 395kr per år.
    I sthlms landsting ligger den lägsta avgiften på 840 minus 300 alltså 540kr/år. MEN det är om man blir placerad i riskgrupp 1. För att hamna i riskgrupp 1 krävs det att man inte har några progrederande kaviteter, ingen tandköttsinflammation, inte röker/snusar, inte är tandvårdsrädd, inte gnisslar tänder, enbart har några äldre, grundare fyllningar, inte har några riskfyllda visdomständer, sköter sin kost samt att man sköter sin munhygien mycket bra.
    Om man får en sådan patient så finns det ingen anledning i helvete att kalla denna en gång per år! Jag skulle rekommendera 18 alt 24 mån revision.

    Summasumarum: denna patient skulle på två år betala 695kr minus 300•2, dvs 95kr, medan hos folktandvården har denne under samma period fått betala 1080kr..

    Har man problem med tänderna så klättrar man snart i premiestegen och det blir en dyyyr premie.
    Självklart finns det de som har tjänat på det. Men den stora vinnaren är ändå landstingen.

  3. Tessie skriver:

    När det görs en bedömning av vilken premiegrupp du hamnar i
    kollar man på fler saker. Dels hur din tandvårdshistoria ser ut,
    har du haft och fortfarande får många hål (vilket du alltid kan
    göra någonting åt själv) så hamnar du såklart i en högre
    premiegrupp eftersom du behöver mer hjälp av tandvården. Det kollas
    också mycket på dina röntgenbilder, om du har parodontit
    (tandlossning) eller visdomständer som ligger lite svårt till när
    de ska ut, och därmed kan skapa komplikationer när de väl
    erupterar. Det skrämmer mig dock när du säger ”Jag är en sån som
    får minst ett hål per år”. Då undrar jag vad det är för tandläkare
    du går till egentligen. Berättar inte tandläkaren VARFÖR du får
    hålen? Pratar ni aldrig om HUR du ska göra för att slippa vara
    ”sjuk i karies”? För det är precis vad man är. ”Karies” är en
    sjukdom och samma namn används också för symptomen av sjukdomen –
    alltså hål i tänderna. Det är något du kan göra något åt själv –
    självklart med tips och råd från din tandläkare/tandhygienist. Bara
    för att du lagar ett hål så är du inte ”frisk” från karies, du är
    fortfarande ”sjuk” i det sålänge du fortsätter med det
    beteendet/icke beteendet som gjort att du fått karies från första
    början. Alla har olika förutsättningar, men ingen behöver få hål i
    tänderna.

  4. Ida skriver:

    Åh vad det verkar dyrt och jobbigt att ha problem med tänderna, jag är 22 .
    Aldrig haft hål eller tandställning, var hos en privat tandläkare här i stan precis nyligen och mina tänder är helt perfekta. Knappt någon tandsten ens.
    Får alltid beröm av mina tandläkare, vet inte om det är bra gener eller att hårda regler från mina föräldrar ang sockerintaget som liten. Lite Lördagsgodis och ett glas läsk i veckan. Jag hoppas verkligen mina tänder är i samma skick när jag är lite äldre och inte längre har rätt till gratis tandvård.

    Men det jag undrar är vad samhället gör åt alla som har stora problem med sina tänder, främst invandrande familjer från Somalia.
    (Och ja det är fakta eftersom jag känner en tandläkare på Göteborgs specialist enhet för tandställning) Som är ett resultat i bristande engagemang hos föräldrarna när barnen är små! Som får dricka läsk när de vill och äta godis varje dag! Detta gäller alla och inte bara familjer från andra länder/ världsdelar. Detta kostar ju oss pengar?! VEM betalar för deras dyra tandställningar och tandvård kan man fråga sig…

    Jag vet vilka det är och det irriterar mig.

    1. Emelie skriver:

      Men är du allvarlig? Vem betalar om du råkar ut för en olycka och behöver alla möjliga mediciner, sjukhusbesök med mera?

      Det finns ändå ett samhällsintresse i att ha en frisk befolkning. Tycker det snarare är sjukt att tandvård inte ingår i allmän sjukvård.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..