Spara till vårt barn

Förutom all förberedelse i lägenheten på att vårt barn ska komma så är diskussionerna kring pengar och sparande lika viktigt. Mina föräldrar sparade tyvärr inte till mig under min uppväxt men det är något som vi ska göra till vår skrutt. I vårt fall så kommer vi att spara minst tusen kronor i månaden till honom, alltså barnbidraget. Att kunna ha en insats till en bostadsrätt när han blir äldre är guld värt. Bättre ekonomisk start kan man inte få. Just nu tittar vi lite på olika sparmöjligheter. Det finns sparkonton där man kan låsa pengar för att få en bättre ränta och såklart fonder och aktier. Just nu är inte Odd och jag ense om vilken typ av sparande som känns bäst men något blir det.

Det är så lätt att låta månaderna gå när bebisen kommer och månader blir till år och så vips behövs pengarna. Börjar man tidigt så kommer pengarna att växa och det blir skillnad. Sparar vi 1000 kr i månaden, med en bankränta (som exempel) på 2,5 % så kommer vi ha stoppat in 240 000 kr på 20 år (ränta på ränta effekten) och haft 310 000 kr på kontot tillslut, alltså 70 000 i ränteinkomst.

Skärmavbild 2013-10-28 kl. 10.15.50

På Kalkyleramera.se så kan man enkelt räkna ut i deras räknesnurra:

Skärmavbild 2013-10-28 kl. 10.20.00

Vilken fantastisk känsla det kommer att bli att kunna ge vår son den möjligheten att börja resan med en ekonomisk start till eget boende. Investerar vi pengarna i en fond eller i aktier istället blir avkastningen ännu högre och slutsumman en annan. Just nu lutar det åt det för jag är verkligen inte nöjd med 2,5 % utan det är mer ett exempel på vilken skillnad det faktiskt kan bli av ett banksparande. Dessutom är 20 år av sparande en lång period och passar utmärkt för fonder eller aktier. Då kan man gå upp i risknivå till och med, eller så tänker i alla fall vi.

Att spara hela barnbidraget varje månad till sitt barn kanske inte är något alla kan göra. Men något kan man alltid spara. Försök att tänka på var du kan ”hitta” hundralapparna. Kan du dra in på godis varje vecka? Tidningsmagasin? Kaffe? Klokare matinköp? Gå igenom dina köp varje månad via din korträkning och utvärdera. Det gör alltid jag. Då ser man ganska snabbt köp som man i efterhand tycker var onödiga och oftast behöver man se summorna för att bryta köpmönstret. Titta på hur just du kan hitta pengarna och lägg undan den summan till ditt barn varje månad. Hellre något än inget! En annan sak är också om ditt barn fyller år. Istället för en massa presenter och julklappar på julafton från mormor och hela släkten, önska insättning av en slant på ditt barns konto istället!

Om man är intresserad av att spara i fonder så ta reda på vad fonden innehåller. Det måste vara produkter som du själv tror på. Och kolla avgiften. Är avgiften värd det tycker du? På fondkollen.se kan man se i deras räknesnurra vad resultatet blir efter att avgiften är dragen. Väldigt enkelt att förstå. Vi har som sagt inte bestämt hur vi ska investera vårt barns tusenlapp varje månad, hur fördelningen ska vara men återkommer när vi har det. Det är otroligt roligt hela processen :- )

 

 1. Hej! Hittade in till detta blogginlägg när jag googlade nyss. Har ni idag kommit fram till vad ni vill göra? Vi fick barn i mars och försöker spara motsvarande barnbidraget – dels genom att sätta in pengar på ett bankkonto (än så länge), dels genom att köpa träd genom Better Globe. Dessa träd bidrar till arbetstillfällen och koldioxidneutralisering samtidigt som de motverkar ökenspridningen OCH ger avkastning (12 gånger pengarna över 20 år) tack vare gummi, nötter, frukt och virke det avger. Superbra affärsidé tycker jag. Kika gärna på hemsidan:
  http://www.betterglobe.com/16996

  Lycka till!
  Jessica

 2. Alice skriver:

  Att starta economista? Varför? Har du någon ordentlig utbildning i ekonomi? Vad får vi lära oss som vi inte redan vet. Allt utifrån samhället påminner ju oss redan om att gå igenom matinköp, göra budget osv. Vad är det som gör företaget så unikt? Från att gå till en bankrådgivare och fråga om tips? Tack för att vi får höra alla ekonomiska råd hela tiden, men det är ju enklare sagt en gjort för många.

 3. Romana skriver:

  Hm… Kan inte låta bli att ta åt mig när jag läser kommentarerna om att folk inte borde skaffa barn om dom inte kan ge barnet ekonomisk trygghet i framtiden. Mina föräldrar kom hit på 90-talet från Balkan p.g.a. Kriget, och tyvärr räckte pengarna inte alltid till. SFI och jobb som ingen ville ha med skitlöner var det dom fick. Mitt och min systers barnbidrag gjorde det möjligt för familjen att ha mat på bordet, möblerna hittade vi bland containrar, kläderna vi bar kom från människor och släkt som hjälpte oss. Så småningom blev det bättre, båda gick klart SFI, pluggade på KOMVUX och yrkeshögskola, vilket ledde till att dom kunde börja spara pengar åt oss.

  Idag är jag 19 år gammal. Jobbar i butik, får en helt okej lön, söker ett till jobb för lite roligare summa på kontot. Har en, enligt mig, hög summa på sparkontot. Frågade min vän hur mycket hon hade på sparkontot och hon hade dubbelt så mer. Så jag frågade min mamma om det här med sparkonto och då drog hon hela historian om underbara 90-talet. Och hon skämdes när hon sa att vi i princip livnärde oss på två barnbidrag i månaden. Fatta att man ser ens mamma skämmas, tittar inte ens mig i ögonen. Det sjuka med det här är att jag inte kände av det så mycket, jag visste att det var ont om pengar (alla hade det problemet i området jag bodde i), men vi fick alltid en massa saker, jag och min syster. Idag är pappa egenföretagare och mamma utbildad ekonomiassistent ( i fd Jugoslavien var hon kemist, men den utbildningen gällde inte i Sverige). Jag känner mig så jävla stolt över mina föräldrar, över att vi klarade det, att vi har hälsan i behåll och hyfsad ekonomi, men jag hade inte velat att mina barn upplever samma sak. Jag kommer nog göra samma sak som Isabella och Odd, spara från början så att dom också kan få en fet summa med en massa möjligheter, men samtidigt lära dom pengars värde, och att det finns så mycket mer i livet än pengar och fina saker! Så snälla, se inte ner på folk som tyvärr inte hade den möjligheten…

  1. Romana!

   Beundrar Dig. Har haft ett liknande liv, men vi hade inte ens mat på bordet, trots barnbidrag…..

 4. Jag tycker det är helt rätt! Jag vet att mina föräldrar har gjort på samma sätt tills jag var 18 år, sedan fick jag sparkapitalkontot själv och har nu ansvar för dem. Jag tycker det är ett jätte bra sätt att låta sitt barn få en ekonomisk trygghet. Det är något som jag har uppskattat från mina föräldrar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..