ANNONS

Spara till vårt barn

/

Förutom all förberedelse i lägenheten på att vårt barn ska komma så är diskussionerna kring pengar och sparande lika viktigt. Mina föräldrar sparade tyvärr inte till mig under min uppväxt men det är något som vi ska göra till vår skrutt. I vårt fall så kommer vi att spara minst tusen kronor i månaden till honom, alltså barnbidraget. Att kunna ha en insats till en bostadsrätt när han blir äldre är guld värt. Bättre ekonomisk start kan man inte få. Just nu tittar vi lite på olika sparmöjligheter. Det finns sparkonton där man kan låsa pengar för att få en bättre ränta och såklart fonder och aktier. Just nu är inte Odd och jag ense om vilken typ av sparande som känns bäst men något blir det.

Det är så lätt att låta månaderna gå när bebisen kommer och månader blir till år och så vips behövs pengarna. Börjar man tidigt så kommer pengarna att växa och det blir skillnad. Sparar vi 1000 kr i månaden, med en bankränta (som exempel) på 2,5 % så kommer vi ha stoppat in 240 000 kr på 20 år (ränta på ränta effekten) och haft 310 000 kr på kontot tillslut, alltså 70 000 i ränteinkomst.

Skärmavbild 2013-10-28 kl. 10.15.50

På Kalkyleramera.se så kan man enkelt räkna ut i deras räknesnurra:

Skärmavbild 2013-10-28 kl. 10.20.00

Vilken fantastisk känsla det kommer att bli att kunna ge vår son den möjligheten att börja resan med en ekonomisk start till eget boende. Investerar vi pengarna i en fond eller i aktier istället blir avkastningen ännu högre och slutsumman en annan. Just nu lutar det åt det för jag är verkligen inte nöjd med 2,5 % utan det är mer ett exempel på vilken skillnad det faktiskt kan bli av ett banksparande. Dessutom är 20 år av sparande en lång period och passar utmärkt för fonder eller aktier. Då kan man gå upp i risknivå till och med, eller så tänker i alla fall vi.

Att spara hela barnbidraget varje månad till sitt barn kanske inte är något alla kan göra. Men något kan man alltid spara. Försök att tänka på var du kan ”hitta” hundralapparna. Kan du dra in på godis varje vecka? Tidningsmagasin? Kaffe? Klokare matinköp? Gå igenom dina köp varje månad via din korträkning och utvärdera. Det gör alltid jag. Då ser man ganska snabbt köp som man i efterhand tycker var onödiga och oftast behöver man se summorna för att bryta köpmönstret. Titta på hur just du kan hitta pengarna och lägg undan den summan till ditt barn varje månad. Hellre något än inget! En annan sak är också om ditt barn fyller år. Istället för en massa presenter och julklappar på julafton från mormor och hela släkten, önska insättning av en slant på ditt barns konto istället!

Om man är intresserad av att spara i fonder så ta reda på vad fonden innehåller. Det måste vara produkter som du själv tror på. Och kolla avgiften. Är avgiften värd det tycker du? På fondkollen.se kan man se i deras räknesnurra vad resultatet blir efter att avgiften är dragen. Väldigt enkelt att förstå. Vi har som sagt inte bestämt hur vi ska investera vårt barns tusenlapp varje månad, hur fördelningen ska vara men återkommer när vi har det. Det är otroligt roligt hela processen :- )

217
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00