ANNONS

Att tänka som en idiot

/

Skärmavbild 2013-10-28 kl. 14.43.29

Det här kan nog vara det vidrigaste jag läst på länge. ”Det finaste är ju att ha klarat sig själv utan ekonomisk hjälp”. Att inte spara till sina barn för att man ska lära dom att klara sig själva. Jag har sett flera liknande kommentarer i bloggen och jag blir smått chockad. Det jag vill ge min son i framtiden är en sådant tryggt liv som det bara går. Att inte spara pengar till honom ”för att han ska lära sig att kämpa själv” är ju rent ut sagt galet. Jag har ingen aning om hur hans liv kommer att se ut om 20 år. Tänk om han blir sjuk i framtiden? Eller det händer något med mig och Odd som gör att vi inte längre kan hjälpa till. Man måste alltid alltid spara och ha en buffert. Har jag lite pengar så går sparandet till mitt barn före mig själv. Varenda krona ska gå till honom. Jag kan ju inte förlita mig på att det kommer att finnas hyresrätter till hands om 20 år, eller att ekonomin i Sverige är stabil. Att lägga över ansvaret på samhället istället för att försöka styra sitt eget barns framtid i rätt riktning när man kan, det är bara galet.

Det finns inget fult med att ha föräldrar som vill hjälpa till, snarare bara fruktansvärt med föräldrar som väljer medvetet att inte göra det. Läs kommentaren i rutan ovan igen ”Det finaste är ju att ha klarat sig själv utan ekonomisk hjälp, att ha börjat med två tomma händer och arbetat sig upp”. Vad är det som är fint med att ha föräldrar som har planerat ekonomiskt dåligt? Och dessutom med flit som det ser ut om ovan bara för att ”barnet ska lära sig att kämpa själv”. Det är just det här som skiljer familjer med pengar och familjer som aldrig har pengar. Det kortsiktiga tänkandet.

Jag förstår att man vill att ens barn ska stå på egna ben, vem vill inte det. Men att kunna ge sitt barn en ekonomisk start i livet krockar inte med självständighet. Det är snarare ett ansvar som man har som förälder att planera för sitt barns framtid. Det är bevisat att barn tar efter sina föräldrars sätt att hantera pengar. Och att man då som förälder kan visa på att man har tagit ansvar och långsiktigt sparat gör ju att ens barn också kommer att förstå värdet av det och vilja göra samma sak till kommande generation.

337
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00