Introvert

Den senast utlästa bok är ”Introvert” av Linus Jonkman. Jag har mycket funderingar innan jag började läsa. Eller många förutfattade meningar helt enkelt. Introverta människor har för mig varit samma sak som asocial, blyga eller tråkiga människor. Eftersom jag är mer än extrovert (adhd) så skiljer jag mig mycket från introverta, därav har jag heller aldrig anställt någon introvert till något av mina företag, just för att man ofta anställer folk som är som sig själva. Efter den här boken har jag verkligen fått en aha-upplevelse och en helt annan förståelse för människor med litet yttre och stort intre.

Linus Jonkman skriver i boken att introversion är biologiskt betingat. Det handlar om den nivå av aktivitet som krävs för att dina hormoner ska berätta för din hjärna att du känner dig tillfredsställd. För en extrovert person så krävs det högre nivå av aktivitet. Linus ställer en ganska rolig fråga till läsaren som brukar ge ett typiskt introvert eller extrovert-svar. ”Du vaknar upp en morgon. Alla människor och djur på hela jorden är borta men allt annat finns kvar. Vad gör du? Många introverta svara att man kanske hade ”odlat grönsaker, läst böcker eller spelat ett instrument”. Medan extroverta funderar på tusen olika sätt att ta livet av sig. Här insåg jag verkligen hur extrovert jag själv är som aldrig någonsin skullle kunna tänka mig att leva ensam på jorden, jag hade hoppat från det högst huset jag sett.

Den här frågan är ju verkligen en förenkling och Linus går in mycket djupare på skillnader. Det är otroligt intressant att läsa. Är du en person som laddar batterierna genom att vara hemma själv snarare än att gå ut och träffa folk (så får jag min energi) så borde du verkligen läsa boken. Men även för oss som är extroverta för att förstå bättre! Hur som helst, läsvärd bok.

IMG_4195

 1. Kul att du läst den – fick nys om den förra veckan, men har inte kommit mig för att klicka hem den. Jag är helt övertygad om att denna bok är en handbok om mig – ”Handbok för att förstå Alice” 😉
  Blev helt eld och lågor när jag läste om den och bara måste ha den! Efter snart fyrtio år står det klart för mig (tror jag).. Jag är inte blyg – jag är introvert. Kanske låter skitfånigt, men jag tycker den diskussionen är vansinnigt intressant. Ha en fin dag!

  1. Jag tror att jag skrattar ihjäl mig! Att ha ADHD har inget med personlighet att göra. Folk med ADHD brukar oftast vara introverta men också extroverta. Att ha ADHD har inget med personlighet att göra. Herregud, idioter överallt.

  2. Verkligen intressant!
   Jag är själv en ”extrovert typ” medan min pojkvän är mer ”introvert”. Han har precis läst boken ifråga och kände äntligen efter 37 år att någon förstod honom.

   Frej von Fräähsen

   1. Kan inte tanter sitta och läsa bloggar? varför läser du hennes blogg för? Du verkar vara en snorunge.. finns lämpligare saker för dig o göra.

   2. Vad är det för fråga? Finns det någon åldersgräns på vem som får läsa bloggar? Sen har du inte med det och göra!! hon får väl läsa hennes blogg om hon vill lika mycket som du får läsa hennes blogg om du vill. Gud vad patetisk och omogen du är!

   3. Och du kommer bli en snabbare än vad du anar. Oj vad förvånad du kommer bli över att du inte plötsligt enbart intresserar dig för stickning och gammeldans.

    1. Tror inte Karin är mycket äldre än dig/eller om hon ens är äldre än dig. Varför kallar du henne för tant när du själv ”absolut inte är någon tant” ?

   4. Mallla: Brukar inte tipsa folk om hur de ska leva…men jag tänker att det är smart idé att inte fortsätta tänka så kronologiskt som du verkar göra. Livet blir så fruktansvärt snävt och i viss mening tråkigt (beroende på vem du frågar) då…”när du är X gammal SKA du göra detta…” etc…

    Men om du vill leva/tänka så…så är ju det okej det med…men håll det isåfall för dig själv! Det är nämligen lika okej att leva på andra sätt än det sättet du lever på 😉

 2. Jag reagerade på meningen att man ofta anställer folk som är som en själv. Det må vara sant men för att få den absolut bästa arbetsgruppen bör individerna i den skilja sig åt i personlighet för att få bäst dynamik och utbyte av idéer etc. Med det sagt att man inte ska komma överens men olikheter kompletterar varandra och är egentligen det bästa för en arbetsgrupp. Alla kan inte vara energiska idesprutor likväl som alla inte kan vara strukturerade organisatörer. Bara en tanke 🙂 Ha det gott.

   1. Ja verkligen. Men Isabella vill ju bara omge sig med ja-sägare annars ryker antingen kompisrelationen eller jobbet för denne.

  1. Tänkte precis samma sak.

   Jag fick vara med och välja en person en gång. Till slut stod valet mellan två personer. Den ena funkade precis som mig (full av energi kort sagt) medan den andra var mer tillbakadragen, kanske lite lugn och så. Det första som slog mig var att jag ville ha personen som var som jag. Efter lite fundering så kom jag fram till slut att den lugna personen borde väljas. Grupper behöver mångfald!

  2. Jag tror inte hon skrev att det är det bästa att göra, snarare att det väldigt lätt blir så..

  3. Många undersökningar visar dock att det är precis det chefer gör. De anställer någon som apellerar på dem och det är ofta någon som liknar dem själva. Jag tycker att Blondinbellas kommentar om det visar på att hon är medveten om det istället för omogen. Det är tyvärr många högt uppsatta chefer runt om i vårt land som inte har en susning om det utan fortfarande anställer en massa ”självkopior”. jag håller med om att mångfald skapar dynamik, men det är svårt att kliva utanför sin vanliga ram utan insikten om mångfaldens dynamik och sina egna handlingsmönster och normer. Linus Jonkman har skrivit om detta i flera av sina böcker och jag antar att han nämnt det även i denna (har inte hunnit läsa den ännu eftersom min mor har norpat mitt exemplar av boken).

 3. Hur kan man bli piggare a att gå ut och träffa folk om man är trött från början? Näääe så funkar inte jag. Visst kanske man blir glad och har trevligt men ack så trött. Svårt att vara kul och trevlig själv när man är trött. Då stannar jag hellre hemma och tittar på film, läser en bok eller sitter på balkongen och lyssnar på fågelkvitter… Det är typiskt mig!

  1. Ah, känslan efter att få komma hem efter att ha ”gått med på” att följa med ut en kväll. Älskar att bara känna lugnet.

   1. Nej, men det har ju heller ingen påstått. Snark åt att läsa in saker som inte har sagts och sedan gnälla på det man själv har faniserat ihop.

    1. Håller med dig, Hanna!
     Tänker du också att föregående talare är mer åt det extroverta hållet? 😉 En sådan som talar utan att tänka före.

 4. Stirra er inte blinda på ”en högre nivå av aktivitet”. Det är ganska långt från definitionen. Dessutom verkar Hon försöka dra fördel av att vara extrovert.
  Se Bill Gates som exempel. Extremt introvert men kräver betydligt högre nivå av aktivitet för att bli tillfredsställd än den här bloggerskan (inte baserat på deras jobb, utan på deras personligheter) Peace bitches.

  Ps. Lycka till med hyn! Hoppas det lägger sig snart

  1. Du har säkert rätt, men hela inlägget faller platt med ditt fruktansvärt omogna ps.. hej johan(na?) 14 år.

 5. Annat boktips som är en verklig ögonöppnare (och som man snabbt paddlar sig igenom så ansträngningen är minimal) är ”under det rosa täcket”. Skulle vara kul att höra dina tankar om den :). Trevlig söndag!

 6. Jag är ganska introvert och tycker det är jobbigt att småprata bara för sakens skull, det är inte för att jag inte kan, har bra social kompetens. Men ytliga tillställningar och fester med massa folk jag inte känner med mera är verkligen meningslös tid tycker jag.

  Tycker också synd om alla introverta skolbarn som tvingas sitta mitt emot sina klasskompisar i klassrummet, eller tvingas arbeta i grupp fast dom egentligen nog skulle kunna lösa problemet bäst på egen hand. Hörde ett samtal för ett tag sen där några snackade om en kille som verkligen var superskarp, han hade läst massa utbildningar på kort tid och var verkligen smart. En som verkligen skulle kunna tillföra något. Men så talade dom om honom i liksom en nedlåtande ton och sa att han nog aldrig kunde ha nån social kompetens mm mm. Det var liksom där fokus hamnade. Så jäkla typiskt det ”extroverta samhället”.

  1. Åh, jag känner igen det så väl, att extroverta ofta är så nedlåtande mot introverta. Varför ska en sorts personlighet värderas så mycket högre än en annan? Hur skulle vår kultur se ut utan introverta? Tänk hur många böcker som inte hade varit skrivna, hur många filmer som skulle sakna bra manus, hur mycket färre konst det hade funnits, hur långt bakåt vi hade legat i utvecklingen både medicinskt och tekniskt. Det behövs människor som prioriterar annat än social kontakt.

   1. Det är ju tvärtom också anser jag. I vissa situationer passar vissa typer av personligheter bättre! I de flesta fall krävs det också att kunna hantera sociala situationer såvida man faktiskt inte är en ensam författare. Det är självklart helt okej det med men jag själv upplever att idag ställs det mer och mer krav på sociala kontakter och jag tycker synd om (låter lite halvt nedvärderande men menar inte så!) de som tycker det är jobbigt att hantera sådana situationer. Man kan bli bättre om man vill. Jag själv har blivit det. Var ganska inåtvänd när jag var yngre men nu är jag något översocialt djur. Hehe.

    1. Fast jag tycker att det blivit en form av häxjakt på introverta och blyga människor i dagens samhälle. Man måste liksom ”lära sig” att vara extrovert, annars blir man inte accepterad i skolan, på arbetsplatser osv. Man anses vara fel och ha ett problem om man inte är extrovert. Man anses behöva terapi.

     Jag tycker att vi människor istället ska lära oss förstå och bemöta varandra, introvert som extrovert, istället för att introverta ska ”lära sig bli bättre”. En extrovert hade ju aldrig accepterat att bli bemött så, tex om någon försökte tvinga denne att ”lära sig ogilla social kontakt”, och ”bli bättre på att vara ensam”, eller om någon föreslog att den extroverta borde ”gå och prata med en terapeut om sitt överdrivna behov till social kontakt”.

     1. Min syster får hjälp med att hantera sitt ”överdrivna sociala behov” så helt svartvitt är det inte. Men jag förstår hur du menar och håller med i det mesta du säger. Vi bör se varann för dem vi är och respektera, då kanske det skulle vara enklare för människor att faktiskt vara sig själva.

  2. Fast är man enstörig och inte kan arbeta i grupp så har man nog inte särskilt hög social kompetens. Nu kanske inte killen är så men grupparbeten har flera syften än att lösa uppgiften – arbeta demokratiskt. Verkar riktigt underskattat i dagens samhälle. Så fort inte någon håller med någon annan så blir det brinnande lågor hos folk. Okej, lite överdrivet men folk kan verkligen inte diskutera idag utan att blåsa upp. Gäller faktiskt mig själv till viss del.

   1. Well… Det är ju oftast just de extroverta som inte kan lyssna på andra utan måste få sin vilja fram till varje pris, som introvert är det lättare att hålla sig i bakgrunden och lyssna och förstå de andra, inte bara köra ner sina åsikter i halsen på alla andra. (om man ska hård dra det)

    1. Ja speciellt i grupparbeten den som pratar högst och mest styr oftast inriktningen. Egocentriska ibland och inte speciellt öppen för andras perspektiv egentligen. Det finns folk som tycker extroverta, dominanta personer är jobbiga att arbeta med eller möta! En anledning kan vara att det finns så många människor som idag som är introverta och många som inte mår bra psyksikt. Tror inte dem orkar med sådana människor ofta/flera gånger om dagen! Och för er introverta där ute. Ni är spännande! Inte som en öppen barnbok som man läser på 5 minuter.

 7. Nu gör du det ju lite enkelt genom att tro att det bara finns två sorters människor.

  Jag är extremt extrovert, högsensitiv, högintelligent men laddar ändå batterierna genom att vara hemma och filosofera just för att jag tar in så många intryck pga att jag är högsensitiv. Min IQ gör det dock lättare att sortera bort oviktiga saker.

  Även du som har ADHD borde tröttas ut snabbare utanför hemmet, för att du tar in så många intryck som du inte kan sortera.

  1. Då borde du ju säkert också kunna tänka längre och förstå att det finns olika grader av både introvert och extrovert.

   1. Självklart gör jag det. Det finns hur många skalor som helst och alla är på olika ställen på de olika skalorna. Just därför jag inte tycker man ska få ner det till två personlighetstyper.

    Ville du få fram något särskilt?

  2. Kan du förklara på vilket sätt som din IQ gör det lättare för dig att sortera bort oviktiga saker? Du får det att låta som att om man inte kan sortera bort oviktiga saker, så har man inte en så värst hög IQ. Det lät väldigt illa… Har man t ex ADD som jag har (är inte samma som ADHD, men det kvittar i sammanhanget) och har svårt att sortera bort intryck eller ”oviktiga saker”, menar du då att man har lägre IQ om man har en koncentrationssvårighet så som ADHD och ADD? Detsamma kan ofta gälla för Autism och Aspergers syndrom, att man kan ha svårt att sortera intryck, och det finns ju flertal människor med dessa diagnoser med väldigt högt IQ. Jag vet att du skrev ”oviktiga saker” när det gällde dig själv, och ”intryck” när du beskrev en person med ADHD, men vet inte om du menade att göra skillnad på dessa eller ej.

 8. Quiet av Susan Cain är också en bra bok om introverta där man kan läsa om de positiva och negativa sidorna av att vara introvert samt relationen mellan extroverta och introverta. Hon har också en jättebra TEDtalk om detta ämne.

 9. Åh den vill jag också läsa! Jag tror att jag är lite båda och kanske? 🙂

  Men Isabella, man behöver inte vara extrovert för att man har ADHD – Bara en tanke som slog mig när jag läste. Det blir så farligt att sätta folk i olika boxar på det sättet – eftersom det inte als behöver hänge ihop.

  Ha en bra dag!

  1. Precis vad jag ville påpeka också – har själv adhd men är introvert, människor finns i alla möjliga kombinationer och konstellationer:-)

 10. Så glad jag blev av att läsa detta! Glad för att du läst boken och glad för att du uppmuntrar andra att läsa den!

  Jag har alltid varit blyg och introvert, och är van vid att extroverta personer placerar en i facket som ”tyst och tråkig” utan titta närmare och försöka lära känna en. Extroverta verkar tro att vara tillbakadragen är lika med att vara tom inuti och sakna personlighet, men det är ju snarare motsatsen, de har en väldigt rik inre värld.

  Och ja, jag tappar energi av att umgås med andra människor. Det betyder inte att jag inte kan njuta av andra människors sällskap, tycker ofta att det är jättekul att hitta på saker med andra. Men efteråt behöver jag få vara i fred en stund och ladda batterierna, annars blir jag bara arg och irriterad.

  Haha, och min spontana tanke till att vakna upp och vara ensam på jorden var ”Coolt, då kan jag gå runt och utforska allting” 😀

  Finns en mycket klok kvinna som pratar om introverta i den här videon: http://on.ted.com/Cain

 11. Absolut Extrovert – would be fun to find a book like that also in English- or I should just learn Swedish-then ‘Hej da’ to google translate… xx

 12. I simply want to mention I’m new to blogging and site-building and seriously liked your web blog. Very likely I’m going to bookmark your website . You certainly have amazing articles. Regards for revealing your webpage.

 13. Jag har genom mitt arbete haft förmånen att genomgå flera personlighetstester och personlig utveckling. Jag hamnar lååångt ut på den extroverta skalan och har under de senaste åren fått en aha upplevelse att internet/extrovert handlar om hur du processar information. Jag som extrovert behöver andra att diskutera/resonera med medans Mona kollegor som är introverta klarar av den processen i dem själva. i lednongsruppen behöver vi inse att vi kanske ska vänta med att fatta beslut på en gång utan låta vissa saker mogna ett par dagar. Insikten har även gjort att jag och min man fungerar bättre, han introvert – jag extrovert. Härligt Isabella när man inser sådana här sake som får en att fungera bättre tillsammans med andra.

  1. Intressant, har inte tänkt på just det här med att processa information och hur det skiljer sig! Men nu när du beskriver det så känns det alldeles självklart.

   Tycker det också är roligt när man tar sig tid att läsa något som gör att man bättre förstår andra människor. Många tycker bäst om att läsa sådant som beskriver dem själva. Dock tror jag att man lär sig mycket om sig själv också genom att förstå olikheter hos andra. Bra inlägg Bella.

 14. Hej Bella!

  Vad tycker du om Karin från Lerum? Jag tycker hon känns sådär lugnt läskig, en sån som verkar vara helt normal men magkänslan säger att det är nåt som inte stämmer. Vad tycker du? Det är ju ändå dig hon är ”besatt” av, något hon faktiskt har bekräftat.

  Kram Frida

  1. Tror att folk reagerar på Karin från Lerum eftersom hon är en av få personer som går ut med namn och bild i kommentaren. Hade hon bara skrivit ”Karin” och inte haft bild hade det varit svårt att veta hur ofta hon kommenterar. Det jag menar är att det förmodligen finns andra som kommenterar minst lika ofta men under mindre uppseendeväckande former.

   1. Hanna: Fast det är inte bara det. Det är vad hon skriver med. Långt innan andra böjande att kommentera Karin så fann jag också henne obehaglig. Hon låter faktiskt som någon som är 14 och har en naiv idoldyrkan till Bella. Det hade jag kunnat bortse ifrån och tänka att hon kanske är lite egen men när det sedan kommer fram att hon är en fungerande människa som jobbar som lärare så får jag inte det att gå ihop.

    Jag undrar nog också som Frida hur det känns för Bella fastän jag inte tycker att Bella ska svara såvida det inte är att hon inte bryr sig eller bara tycker att det är kul.

    1. Intressant hur du får upp en hel bild av en person genom någar kommentarer, eventuellt läsande av hennes blogg. Kom igen. Isabella är mer än Blondinbella till exempel. Isabella är nog ingen genushatare rakt igenom för att nämna något.

     1. Emelie: Men ibland så är det bara så med vissa på nätet, man får en dålig magkänsla som Frida skriver. Den brukar också ofta stämma för min del, men visst jag har säker fel ibland.

      Övriga: Jag har inte skrivit till Karin i övrigt och jag låter henne vara. Det vara Hanna som adresserade Frida som jag vände mig till 😉

     2. Emelie: Ps Fast hela grejen är väl just den att det inte bara är några få utan typ rätt många kommentarer om absolut ingenting.

   2. Karin från Lerum kan ju vara precis vem som helst, kanske Urban 43 el Tessan 15, man har ju faktiskt ingen aning vem som döljer sig bakom ett nick. Och en bild kan man väl sno varsomhelst ifrån, kolla bara på flashback. Ryyys!

  2. Men snälla! Karins skämt om besatthet var dränkt i sarkasm och med glimt i ögat.

   Varför denna uthängning av Karin? Kan ni inte låta Karin vara? Tycker hon skriver oskyldiga kommentarer och jag tror Isabella är glad för att hon lockar en äldre besökare än genomsnittet.

   Till andra som hackar på Karin: SLUTA NÄTMOBBAS.

   1. Hade inte kunnat säga det bättre själv!! Förstår inte varför folk ska hålla på!! Håller också med Hanna, om att folk reagerar då hon går ut med vem hon är. Sköt ert eget istället, ni som mobbas!!

    1. Och ännu ett hålla med från mig!

     Lovar er att det finns en MÄNGD människor som kommenterar de ALLRA flesta inläggen, men de ser ju mycket mer anonyma ut utan bild och hemsideadress, vem kan hålla reda på alla Emmor och Saror och Annor och Marior efter ett tag. Dessutom skriver inte alla under med samma namn varje gång. (Vissa kanske skriver ett helt annat namn, Emma är t.ex. inte mitt förnamn. Andra skriver sitt förnamn en dag, sitt smeknamn nästa, och den tredje dagen bara sina initialer, eller bara nåt i stil med ”nyfiken” eller ”studerande” eller ”hmmm” eller ”kattälskaren”. Ni fattar.)

     Så lägg för fan ner.

 15. Ska nog läsa den här boken om jag får tid! Är ganska introvert och har i perioder tyckt det varit väldigt jobbigt. Och skulle jag vakna upp helt ensam på jorden skulle jag nog snarare tänka ”Gud vad skönt”, haha.

 16. Var det inte du som ville bo på månen för någon vecka sedan? Det lär ju inte vara superbefolkat där precis.

 17. Trodde att man med adhd tar in alla möjliga intryck och att man i röriga miljöer ofta känner sig förvirrad av en överbelastad hjärna? Därmed kan man behöva ro efter en sådan upplevelse. Att du har ADHD är för mig en chocker..

 18. Antingen så är jag en blandning av både introvert och extrovert, eller så är jag en introvert person som kan spela en roll som extrovert.

 19. Måste man vara antingen det ena eller andra?
  Jag är ibland introvert och ibland extrovert…
  Det beror helt på sammanhanget!

  1. Precis så känner jag också, beror helt på sammanhang och med vilka människor, gruppdynamik etc
   Det roligaste som finns är när väldigt extroverta människor som hela tiden måste ha utrymmet kommer med kommentaren….du säger ju inget för att liksom psyka en…trots att jag precis pratat en massa men kanske blir tyst en liten stund för att man även går in i sina egna tankar och ”pratar med sig själv”.
   För mig är de här människorna så patetiska och jag tror det handlar till viss del att de fattar att jag läser av de här människorna och fattar att de egentligen är ganska osäkra personer som måste trycka ner andra. Liksom fatta att vi alla är olika, alla måste inte vara klassens clown. Nu för tiden argumenterar jag emot om någon säger så, händer mer sällan nu att folk kommer med den kommentaren, blivit mer utåtriktad med åren. Men den diskussionen är faktiskt ganska underhållande, speciellt när den andra försöker skoja bort allting då de inser hur korkade de framstår.

   Men det där med attityden när det gäller att anställa så tror jag också helt klart att man vinner på att ha olika typer av människor som är bra på olika saker. Att bara ha extroverta människor blir det lätt en maktkamp där alla slåss om utrymmet.

  2. Det är inte svart eller vitt, utan en skala där ena änden är introvert och tvärtom. Alla människor är någonstans på denna skala, vilket betyder att vissa befinner sig mitt i skalan mellan introvert och extrovert. Det är många faktorer som spelar in för att visa på ifall man är exempelvis introvert. Det är tråkigt med förutfattade meningar och jag vill passa på att understryka hur viktigt det är med att respektera varandra, det finns ju inget ”rätt eller fel”, vilket oftast kan komma på tal. Värt att påpeka är även att de är andra faktorer som påverkar hur man är som person.

 20. Kul att du tar upp det här. Har själv funderat mycket över introvertism, extrovertism. Jag har alltid varit väldigt inåtvänd och varit en ”tänkare”. Inte nödvändigtvis blyg och har aldrig haft problem med det sociala, tvärtom. Däremot alltid känt en press över att behöva vara väldigt utåt, bjuda på mig själv, vara spontan och ta för mig; för det är ju ”så man blir eftertraktad, framgångsrik och beundrad”. Någonstans har det handlat om att jag trott att ”jag kommer att känna dessa attribut komma naturligt den dag jag tycker om mig själv”, men egentligen har jag kommit fram till att det handlar om att acceptera att jag nog INTE kommer att få dessa egenskaper utan att låtsas vara någon jag inte är. Umgås mycket med människor för att jag behöver det, hämtar kraft genom att vara själv. Min mat respektive sömn. Gött att du tar upp det Bella, fler kan nog behöva acceptera sina inåtvända sidor 🙂

  1. Det var klokt sagt, det där om att tro att man förändras om man bara gillar sig själv och är glad. Känner igen det där självbedrägeriet.

 21. Om jag hade varit helt ensam på jorden hade jag nog gjort en massa saker jag alltid velat göra; djuphavsdyka, gått och länsat godishyllan i affären och gått in i folks hus för att se hur de levde (ändå läskigt). Men efter ett tag hade jag nog tagit livet av mig, helt ärligt. Läskigt att vara den enda människan på jorden.

 22. Det var precis det här jag lärde mig i psykologin för ett tag sedan. Introverta personer har högre elektrisk rörelse och behöver inte lika mycket yttre stimulans som extroverta. Men jag tror inte att man behöver vara blyg för att man är introvert. Man har kanske bara inte ett lika stort behov av att prata med andra.

 23. Härligt att höra att du som extrovert tar dig tid att förstå introverta, ofta är det så mycket missförstånd mellan de två typerna av människor. Introverta är ju liksom inte alls tråkiga eller socialt inkompetenta, utan finner bara avslappning och glädjeämnen på ett lite annat sätt. En typisk grej kan väl vara, utifrån mina erfarenheter iaf, att introverta helst umgås max två eller tre åt gången, eller iaf inte i jättestora grupper eftersom man lätt liksom försvinner i mängden i såna grupper. Och de introverta jag känner, däribland jag själv, är ofta fantastiska på att strukturera och organisera, och att få idéer att gå från idé till verklighet. Så introverta är ofta fantastiska att ha i ett arbetslag!

 24. Det är introverta människor som är de mest intressanta, jag är också extrovert men fascineras otroligt mycket av introverta människor.

 25. Det här med introvert och extrovert personlighetstyp är intressant. Var i kontakt med Margareta Lyckens och gjorde personlighetstest på jobbet. Där ska man utnyttja olikheter, och vi fick höra att största framgången på ett företag är en chef som är raka motsatsen till VD:n. Det är spännande med personlighetstypologi, och som du säger så laddar man ”ladda batterierna”. Detta blir väldigt tydligt i jobbsituationer. Men vad Lycken också pratar om (MBTI som bygger på Jungs lära) är att alla människor har bägge sidor, man är bara olika utåt för man använder sin starka sida i sina dagliga aktioner. Tex om man är extremt strukturerad utåt, betyder det egentligen att man är extremt flexibel inåt (och därför behöver det strukturerade utåt) och så tvärtom då. Ska läsa boken, då jag själv är konstaterat introvert 🙂

 26. Ska tillägga att det här med mimik är också onekligen intressant. Extroverta människor tenderar att ha mycket rörelser när de pratar, och visar sina känslor ganska öppet i olika ansiktsuttryck. Den introverta personen har mer ett poker face, vilket ofta leder till missuppfattningar då den extroverta inte kan läsa av den introvertas reaktioner i tex samtalsämnen och kan på det sättet tro att den introverta inte är intresserad av vad den extroverta säger, medan den introverta ofta är mycket intresserad, tar in vad den extroverta säger, låter det sjunka djupt för reflektion och är därmed inte lika spontan och öppen tillbaka.

 27. Jag trodde att jag var introvert, men börjar undra nu. Jag skulle ALDRIG vilja leva helt ensam på jorden om andra försvann! Finns det verkligen människor som kan tänkas att göra det?

   1. Menar du detta på allvar! Skulle vara intressant att höra om det verkligen finns nån sån människa på riktigt! Jag är en person som tycker det är skönt med att vara ensam, men alltid för all evighet? Nej,aldrig!

  1. Alltså, det hade ju blivit lite trist och ensamt i längden om det inte fanns några djur. Och jag hade allt saknat min pojkvän och mina vänner. Men GUD så skönt att slippa alla andra människor, yes please.

 28. Är introvert och trivs bra med det. Har så många gånger fått höra att jag är blyg men jag är inte blyg…i en grupp tar jag hellre ett steg bakåt, lyssnar på alla, hänger med i samtalen och flika in när jag har ngt vettigt att säga. Men ofta har jag fått säga att jag är blyg varade att jag orkar Inge förklara hur jag funkar. En annan nackdel är väl att man har svårt att sälja sig själv, jag är mer än ”mindre snacka och mer verkstad”-människa. Älskar att jobba och har hög arbetsmoral men det känns som i en intervju så framgår man mer som försiktig och osäker. Har dock alltid lyckats få jobb varje gång jag fått in en fot…

  Om jag hade vaknat ensam i världen hade jag nog tyckt det var ganska skönt först haha men sen hade jag nog blivit lite ledsen, är eg väldigt social även om jag tar ett steg tillbaka och mer ”hänger med”.

 29. Nu fick jag större förståelse för DIG. Jag klassas säkerligen som introvert och har aldrig kunnat förstå hur du för energi av att umgås med människor – jag blir bara trött så jag tänkte att du säkert ”bara sa så” för att verka duktig. Men där ser man.

 30. Kul att du läser en bok om introversion. Introversion och extroversion är två ytterst missförstådda drag. De handlar om hur man laddar upp. En extrovert får energi av den externa världen och att vara med människor. Medan en introvert laddar upp genom att vara ensam. Och båda typer verkar betrakta varann som korkade, om man ska döma av diskussioner på nätet och hur en del människor behandlar varann i verkligheten. Jag är en introvert och jag föredrar att jobba ensam för då blir det lättare att tänka för mig. Det tråkiga är att en del människor misstolkar behovet av att få vara ifred som att man hatar dem. Vilket inte är sant. Jag behöver bara ladda upp. Det är allt.

 31. Du behöver ju inte skriva adhd inom parentes efter extrovert, att ha adhd betyder inte att vara extrovert, det är en del av din personlighet inte din diagnos nödvändigtvis.

 32. Gudars va skoj att din blogg hjalper introverta personer diskutera och tom tjafsa med varandra mellan kommentarerna.Du gor ett himla bra jobb Bella.Du ger foda at sma patetiska enstoringar. Ha det gatt och lat oss friska kommunicera med folk sa lange vi kan.

  1. Fy fan vilken okunnig och fördomsfull kommentar. Kör upp något där bak och rotera, jävla idiot.

   1. Hoppas Grekland sjunker fortare än kvickt med dig först. Gissar på att du var/är klassens mobbare? Äckel.

 33. Vad glad jag blir att du är villig att sätta dig in i och försöka förstå hur andra människor fungerar, och ändra på dina förutfattade meningar. Nu hoppas jag att du snart plockar upp en genusbok också.

 34. Tack Gud att jag är precis som du i detta fallet. Har alltid haft svårt för introverta människor. Förstår inte varför man inte bara kan vara social och glad istället för blyg och tråkig? Får alltid lite obehagskänsla när jag träffar sådana människor..

  1. Som sagt, vi människor är olika. Som introvert förstår jag inte din ståndpunkt alls, jag är ju både social och glad men i motsats till dig har jag inte energi nog att vara sådan med alla jag möter. Och jag får obehagskänslor av människor som är närgångna och inte låter mig vara ifred. Men vi får försöka acceptera varandra så gott vi kan, och lära av varandra.

  2. Varför man ”inte bara är” extrovert, ja du, varför är inte du bara mer inåtvänd istället?! Man är olika. Men visst kan man spela nåt annat, det gör nog alla ibland. Tror även extroverta personer sitter tyst på bussen ibland, inte bara är jätte-utåt och tjoho HELA tiden.

   Jag är introvert (och inte bara nånstans ”mitt på skalan” utan väldigt långt från E-sidan), men jag är inte blyg. Eller tråkig. NÄR jag väl är ute med människor så anstränger jag mig (för det är en ANSTRÄNGNING, hela kvällen, det tar verkligen på batterierna för mig att ”vara social”) just för att smälta in bland en massa extroverter (och andra dolda introverter förstås!). Och jag kan ha kul ganska länge. Jag lovar att folks intryck av mig inte är ”blyg och tråkig” när de träffar mig, jag bestämmer ju hur jag presenterar mig själv för folk.

   Jag kan ”leka social”. När jag är på obotligt osocialt humör så stannar jag hemma om jag kan.

 35. Extrovert eller introvert, jag är båda två. De beror helt på vilken typ av människa jag möter. Vissa klickar man med, andra inte, så enkelt är det. Man behöver inte vara social med alla människor man möter. Jag vill själv välja vem jag vill umgås med.

 36. Det är intressant hur alla kopplar ihop ämnet med socialkompetens. Då socialkompetens inte kan stå som ensam nämnare för ett sådant påstående. Det finns introverta som är i centrum i en grupp och tar ledarrollen, men däremot inte är lika beroende av att ha människor omkring sig jämnt. Det går inte att säga att denna personen pratar inte och måste då vara introvert, det är så otroligt många faktorer som spelar in för att avgöra detta.
  Även intressant att höra Isabellas tankesätt kring att anställa personal. Att anställa utifrån sig själv bryter mot de mest grundläggande rekryterings”reglerna”. Skönt att höra att hon hänger med i mångfaldsarbetet..

  1. Lyckligtvis är inte Isabella någon rekryterare så därför har hon ingen förståelse för gebitet. Den enda hon har anställt har väl varit någon assistent/”praktikant” som har fått kicken när denne har ifrågasatt saker och ting.

 37. Oj om jag bara hade vetat om boken förra veckan!!! Skrev 10 sidor på måndag om hur introverta och extroverta människor kan framgångsrikt jobba tillsammans, först och främst från synpunkten av en direktör. Litade också på Eysencks teori, som Joakim där tycks skriva om.

  Det största uppfinningen var nog att jag till slut är en introvert. Fast jag lätt lär känna människor och trivs med andra men till slut behöver me-time utan att känna mig ensam.

 38. Tror fler har skrivit om detta, men att du är extrovert är förmodligen inte förknippat till din ADHD.

  Jag har själv den diagnosen och är för det mesta väldigt introvert. Jag tycker inte om att socialisera mig med människor, det tar onödigt mycket energi.

  Därmed inte sagt att jag är asocial eller socialt inkompetent.
  Jag är faktiskt väldigt social i många sammanhang men jag föredrar att vara ensam.

  Och ADHD skiljer sig mycket från person till person. Inte minst mellan killar och tjejer. I de flesta fall får killar överskottsenergi och blir rastlösa (därav HD, Hyperactivity Disorder) medan tjejer blir mer slutna och deprimerade. Man har antingen en blandning av dessa eller drar mer åt ena hållet.

 39. Bra att du uppmärksammar detta ämne och förstår hur du ser på det utifrån dig själv – det behövs mer sånt. Förutom introvert/extrovert kan man också vara mer eller mindre känslig (HSP), och dessa kan kombineras och mixas. Tycker själv att det är jättelätt att inse och förstå att alla är olika, behöver olika, vill olika, kan olika osv. Tex i en flock med djur (som vi ju faktiskt varit en gång) behövs ledare som går först, som vågar och kör på. Sen finns det de som är känsligare, som tar in de små detaljerna lättare och varnar de andra så att hela flocken inte bara ångar på. Självklart finns det en mix av allt däremellan också. Alla behövs och inget borde vara norm och ideal. För i dagen samhälle föredras det att man är öppen, glad och social tex. Men vi andra behövs också, vi är också bra och kan vara minst lika roliga och givande att känna! Tycker det är lite som med vikt och utseende tyvärr – för mycket mallar som alla ska passa in i!

 40. Gud vad dum man kan vara.. Jag menar, VAD har introvertism med att göra hur rolig man är som person? Jag skulle snarare beskriva introverta som djupa och egensinnade med en intelligent och svårtillgänglig humor, vilken du uppenbarligen inte förstår dig på.

 41. Bra inlägg tycker jag, det är viktigt och intressant att fundera över hur man är och varför, och att man kan vara olika och försöka förstå varför litegrann… Och att inget behöver vara sämre än det andra och att det kanske till och med inte är så stora skillnader egentligen mellan olika sorters människor…? Man har bara olika sätt att uttrycka sig och få ut saker av livet; motiven och behoven är ofta detsamma kanske… Spekulerar bara lite…
  Sen vill jag också tillägga, som många andra, att man med adhd inte behöver vara utåtriktad, social osv, alla är olika och som någon annan här också sa så kan det vara olika faktorer som bidrar till ens personlighet och det är även viktigt att säga att man kan förändras eller bete sig på olika sätt i olika situationer.

  Hoppas någon läste, tack för mig!

 42. jag har ADHD och är rätt så introvert, man måste inte vara en duracellkanin för det. att sedan omge sig själv på ett jobb med endast duracellkaniner, hur går det till?… introverta e kändast för att komma med de bäste förslagen då de bearbetar de mesta innan de yttrar sig. duracellkaniner bara spyr ut va som helst.. men men 🙂

 43. Jag hittade den här sidan när jag letade efter recensioner på nämnda bok. När jag sen läser allas kommentarer så slås jag av hur bitchiga många verkar vara. Massor av påhopp på hon som har bloggen, massor av påhopp på andra som skrivit kommentarer osv. En extrovert person får energi av att interagera med andra människor. Själv är jag mer introvert lagd och laddar mina batterier genom att vara själv eller med någon nära vän. Jag blir däremot nyfiken på vad ni som ägnar så mycket tid till att tycka illa om andra representerar för personlighetstyp.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..