Introvert

Den senast utlästa bok är ”Introvert” av Linus Jonkman. Jag har mycket funderingar innan jag började läsa. Eller många förutfattade meningar helt enkelt. Introverta människor har för mig varit samma sak som asocial, blyga eller tråkiga människor. Eftersom jag är mer än extrovert (adhd) så skiljer jag mig mycket från introverta, därav har jag heller aldrig anställt någon introvert till något av mina företag, just för att man ofta anställer folk som är som sig själva. Efter den här boken har jag verkligen fått en aha-upplevelse och en helt annan förståelse för människor med litet yttre och stort intre.

Linus Jonkman skriver i boken att introversion är biologiskt betingat. Det handlar om den nivå av aktivitet som krävs för att dina hormoner ska berätta för din hjärna att du känner dig tillfredsställd. För en extrovert person så krävs det högre nivå av aktivitet. Linus ställer en ganska rolig fråga till läsaren som brukar ge ett typiskt introvert eller extrovert-svar. ”Du vaknar upp en morgon. Alla människor och djur på hela jorden är borta men allt annat finns kvar. Vad gör du? Många introverta svara att man kanske hade ”odlat grönsaker, läst böcker eller spelat ett instrument”. Medan extroverta funderar på tusen olika sätt att ta livet av sig. Här insåg jag verkligen hur extrovert jag själv är som aldrig någonsin skullle kunna tänka mig att leva ensam på jorden, jag hade hoppat från det högst huset jag sett.

Den här frågan är ju verkligen en förenkling och Linus går in mycket djupare på skillnader. Det är otroligt intressant att läsa. Är du en person som laddar batterierna genom att vara hemma själv snarare än att gå ut och träffa folk (så får jag min energi) så borde du verkligen läsa boken. Men även för oss som är extroverta för att förstå bättre! Hur som helst, läsvärd bok.

IMG_4195

 1. Erik skriver:

  Jag hittade den här sidan när jag letade efter recensioner på nämnda bok. När jag sen läser allas kommentarer så slås jag av hur bitchiga många verkar vara. Massor av påhopp på hon som har bloggen, massor av påhopp på andra som skrivit kommentarer osv. En extrovert person får energi av att interagera med andra människor. Själv är jag mer introvert lagd och laddar mina batterier genom att vara själv eller med någon nära vän. Jag blir däremot nyfiken på vad ni som ägnar så mycket tid till att tycka illa om andra representerar för personlighetstyp.

 2. jag har ADHD och är rätt så introvert, man måste inte vara en duracellkanin för det. att sedan omge sig själv på ett jobb med endast duracellkaniner, hur går det till?… introverta e kändast för att komma med de bäste förslagen då de bearbetar de mesta innan de yttrar sig. duracellkaniner bara spyr ut va som helst.. men men 🙂

 3. E skriver:

  Bra inlägg tycker jag, det är viktigt och intressant att fundera över hur man är och varför, och att man kan vara olika och försöka förstå varför litegrann… Och att inget behöver vara sämre än det andra och att det kanske till och med inte är så stora skillnader egentligen mellan olika sorters människor…? Man har bara olika sätt att uttrycka sig och få ut saker av livet; motiven och behoven är ofta detsamma kanske… Spekulerar bara lite…
  Sen vill jag också tillägga, som många andra, att man med adhd inte behöver vara utåtriktad, social osv, alla är olika och som någon annan här också sa så kan det vara olika faktorer som bidrar till ens personlighet och det är även viktigt att säga att man kan förändras eller bete sig på olika sätt i olika situationer.

  Hoppas någon läste, tack för mig!

 4. mood skriver:

  Gud vad dum man kan vara.. Jag menar, VAD har introvertism med att göra hur rolig man är som person? Jag skulle snarare beskriva introverta som djupa och egensinnade med en intelligent och svårtillgänglig humor, vilken du uppenbarligen inte förstår dig på.

  1. kurt skriver:

   håller med mood mvh kurt

 5. Madde skriver:

  Bra att du uppmärksammar detta ämne och förstår hur du ser på det utifrån dig själv – det behövs mer sånt. Förutom introvert/extrovert kan man också vara mer eller mindre känslig (HSP), och dessa kan kombineras och mixas. Tycker själv att det är jättelätt att inse och förstå att alla är olika, behöver olika, vill olika, kan olika osv. Tex i en flock med djur (som vi ju faktiskt varit en gång) behövs ledare som går först, som vågar och kör på. Sen finns det de som är känsligare, som tar in de små detaljerna lättare och varnar de andra så att hela flocken inte bara ångar på. Självklart finns det en mix av allt däremellan också. Alla behövs och inget borde vara norm och ideal. För i dagen samhälle föredras det att man är öppen, glad och social tex. Men vi andra behövs också, vi är också bra och kan vara minst lika roliga och givande att känna! Tycker det är lite som med vikt och utseende tyvärr – för mycket mallar som alla ska passa in i!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..