Frågor och svar!

Skärmavbild 2013-05-07 kl. 18.04.50

Hej! Tidningen Frida har ett reportage i sitt senaste nummer med titeln Så mycket väger kändisarna. Det är en av Sveriges största tidningar för unga tjejer. Det gör mig så ont. Jag har nu mailat och avslutade mailet med: Ni har ett ansvar mot alla tjejer som läser er tidning och ni har svikit det förtroendet.
Det är helt galet av Frida och jag förstår inte varför de väljer att göra så. Jag tror att tanken från början var att visa att kändisarna väger mer än vad man tror (men nu har jag inte läst reportaget och vet inte), men oavsett om det var tanken så blir det ju fruktansvärt fel åt det andra hållet. Unga tjejer+ en förebild/kändis + en siffra på vågen = Kan inte bli annat destruktivt. Jag började läsa Frida-tidningen när jag var 11 år gammal, vid den åldern hade jag verkligen aldrig tänkt på vågen eller vad jag vägde. Att redan då få läsa om ”vad man ska” väga hade varit förödande. Det är viktigt att alla som bloggar eller som reagerar skriver om det eller mailar till dom. Jag tror att en förklaring kommer mycket snart.

Du skrev i ett inlägg tidigare att du aldrig skulle fisa inför Odd och kan knappt snyta dig i samma rum, ”allt som låter”.. Hur känns det inför en förlossning där man visar hela härligheten och förmodligen diverse ljud kommer. Vore intressant att veta Jag själv är så öppen med allt, jag och min man gör allt framför den andra, men tillochmed jag kan känna att ”jises, ska han få se allt under förlossningen”?
Det stämmer att vi båda är noga med att inte gå över den gränsen i en relation. Vi har varit tillsammans i ett år nu och jag skulle aldrig drömma om heller att gå runt med orakade ben bara för att vi är trygga med varandra. Trots att jag var singel så hade jag jämt lena ben, det är ju mest för min egna skull. Är jag med mina vänner och ska snyta mig så går vi och gör det på toaletten och sedan tvättar händerna, inget annat känns okej. MEN när det kommer till förlossningen så känner jag verkligen strunt samma, herregud VÅR BEBIS SKA UT! Om jag bajsar på mig eller Odd ser allt bryr jag mig inte ett dugg om. Man måste ju ha lite perspektiv på saker, att prutta inför varandra hemma tycker jag bara är vidrigt men  att bajsa på sig när man föder ett barn känns ju bara som något normalt. Odd tycker likadant.

Hur funkar det när man har ADHD, har man arbetsminne då ? För jag vet att har man ADD kan det även saknas arbetsminne dvs man har problem med att komma ihåg saker och ting…Är det så för dig också? För då måste det vara svårt att vara med i ett allmänbildningsprogram och man inte minns allt man pluggat in??
Jag har ju gjort WISE-testet och då var det mycket prövning av arbetsminnet. Jag hade otroligt svårt när psykologen sa siffror som jag skulle upprepa muntligt, ännu värre blev det när bokstäver kastades in och jag skulle sortera dom i huvudet och berätta muntligt. Jag hade otroligt svårt för det. Likaså matte-tal muntligt med en berättelse. Jag kommer inte ihåg något alls utan allt blandas ihop. Däremot har jag lärt mig att sitter jag och skriver ner det jag ska komma ihåg så lagras det på ett helt annat sätt. För att klara vardagen så tänker jag aldrig att ”nu ska jag göra det här och sedan det här” utan allt är nerskrivet. Skulle jag behöva minnas allt så hade mitt liv kört ihop sig och jag hade konstant gråtit!

Hej Isabella! Tror du att du kommer ändra din åsikt om att förbjuda barn på vissa caféer när du själv får barn? Kommer du att välja barnanpassade caféer när bebisen har kommit?
Jag var gravid när jag skrev om det i bloggen. Jag tycker att caféägaren själv ska bestämma om det vara barnvänligt eller inte. Det finns vissa cafér jag redan nu vet att jag skulle undvika med barnvagn oavsett förbud eller inte på grund av att jag vet att många människor har viktiga möten där och så vet jag vissa cafeér som det skulle fungera utmärkt på. Jag tycker bara att det är bra om det blir mer nischat. Då blir vissa cafeer ännu mer barnvänliga, eller jobb eller hund! Dessutom kommer jag aldrig någonsin amma öppet vilket jag tycker är äckligt men det kan vi ta senare ..

 1. Att du ser amning som något äckligt gör bara dig äcklig. Det är i princip det mest naturliga på denna jord precis som en förlossning. Kul att du har så sjukt spridda åsikter om liknande, naturliga saker. Du slutar då aldrig att förvåna en.

  1. Hon tycker nog inte att amning i sig är äckligt, utan att göra det inför andra. Självklart är det något naturligt! Men precis som att de flesta vill gå på toaletten eller peta näsan privat, så tycker vissa att även amma är någon man gör privat. Varför är svårt att säga, men bröst är trots allt förknippat med något sexuellt idag (även om det inte är sexuellt att amma såklart..) och det är inte alla som är bekväma med att låta andra se ens bröst. Det handlar inte om att det är onaturligt. Om man tycker att andra som drar fram sitt bröst och ammar offentligt är äckliga, beror det nog snarare på att man blir obekväm av att komma någon så ”nära inpå”. Jag skiter i om folk ammar offentligt eller inte, men jag förstår inte denna hets på att lägga sig i hur andra väljer att göra.

   1. Det är klart att vara och en ska få välja själva hur det ammar, men det innebär inte att man behöver kränka dem som inte följer samma riktlinje. Jag har själv inga barn, men jag vet att det inte är så enkelt att lugna sin nyfödda bebis utan amning, så det kommer ju bli väldigt svårt för Blondinbella när hon sitter på restaurang – och inte kan amma sitt barn.

    1. Alltså, jag tror att hon kommer försöka undvika situationen. Vissa gånger kommer hon antagligen ha barnvakt, andra gånger kommer hon ha med barnet men då kanske hon har med sig bröstmjölk (eller ersättning) på flaska eller går iväg till någon mer avskild plats. Jag tror absolut inte att detta kommer bli några problem för henne bara hon tänker efter före, åtminstone inte i de flesta fallen. 🙂

  2. Gud vad jag är glad att jag och min sambo har en ”normal” och inte en sån där stiff relation Som Bella och Odd.. Herregud vad fan gör det om man fiser framför varandra nån gång då och då? nu menar jag inte att ligga och fisa ikapp men shit hapens… men så har vi vare tillsammans 5år med. Så kom tillbaka om 5år och du vuxit på dig lite. =D

   1. Jag och min sambo har varit tillsammans i 10 år & jag släpper aldrig väder framför honom, å andra sidan så gör han det gott och väl för oss båda, haha..

    Jag känner mig absolut inte bekväm med det, men så har det alltid varit för mig, ingen aning om varför. Men jag lider inte av det, behöver jag släppa mig så går jag på toan 😉 Jag tycker dock inte vi har en ”stiff” relation för det – vi känner varandra utan och innan och på många djupa plan, känns lite fel att definiera en relation på hur mycket man fiser/pruppar inför varandra..

   2. Haha, eller hur! Är också glad över att jag har ett avslappnat och underbart förhållande och inte sådär jävla stelt och onaturligt. Min pojkvän fiser precis när han vill (dock vill jag inte göra det framför honom, men har inget problem med att han gör det) och rapar såklart! Vi skrattar mest åt det eller ignorerar det helt.. Händer det så händer det, haha! Och när jag får fram en riktig rap så skrattar han bara. En gång sa jag: ”Men förlåt, vad äckligt!”, då svarade han bara ”Haha, be inte om ursäkt! Jag tycker bara det är charmigt när en snygg tjej rapar!”. Så länge vi gör det i hemmets lugna vrå och inte bland folk är det väl helt okej?

  3. Det handlar väl inte om det är naturligt eller inte? Bajsa är väl också naturligt men inte sätter jag mig och bajsar offentligt framför folk för det? Det handlar väl om respekt för sin omgivning. Tycker vissa att det är äckligt så ska dom inte heller behöva utsättas för det.
   Jag tycker personligen att det känns jätteobehagligt och olustigt när någon drar fram sina bröst sådär offentligt, det är inget jag vill uppleva.

   1. Håller med dig! Att fisa, peta nästan och fräsa framför nästan på andra är verkligen inte okej. Det tillhör allmänt hyfs att inte göra det oavsett förhållande på 1 minut eller 100 år!

   2. Om man nu störs så fruktansvärt mkt av att se en mamma som ammar sitt barn så kan man faktiskt titta åt andra hållet. Eller hur? Det är ingen som tvingar dig att stirra.
    Men som mamma kan man också vara lite smidig. Man behöver inte slänga fram sina bröst bara sådär utan man kan göra det på ett lite diskretare sätt så att det knappt märks.
    Men som sagt, glo inte om det stör så dig så jäkla mkt.

   3. Du kan väl inte jämföra bajsa och mata sitt barn. Herregud. Om du tycker det är äckligt får du kolla bort. Jag har ammat ett barn och har sett många amma men inte behöver man stirra på bröstet. Och helt seriöst så tar det några sekunder att lägga dit barnet och sen ser man mindre än nån med en urringning och brösten upptryckta under hakan. Kolla bort, amning är naturligt.

 2. Det där med att amma öppet var det löjligaste jag hört! Kvinnor har ju ammat i alla tider, det är nu på senare tid det har blivit ”tabu” att amma offentligt. Släng på en liten bomullsfilt då så ser ingen dina bröst!

  1. kanske tog hon i lite med att säga att det är äckligt. Som många säger i kommentarsfältet så är man helt enkelt tvungen att amma offentligt ibland. Tycker dock att det är konstigt med mammor som drar fram bröstet och ska börja amma när de har valet att gå undan lite. Är exempelvis inte så passande att amma vid bordet under en middag med en massa människor. Då kanske man kan man gå undan eller sätta sig i ett annat rum? Det är inte alltid nödvändigt att flasha booben för offentligheten, trots att det är naturligt att amma.

   1. VARFÖR, jag frågar VARFÖR är det inte passande att amma bland folk????
    Lite patte har folk inte dött och med tanke på hur mycket pattar man ser på nätet varje dag i bloggar och annonser så lär ju lite riktig patte inte spela någon roll. Då används de dessutom till sånt som de är gjorda för.
    Dra åt skogen, satans spån.

 3. Du har ju lustig syn på mycket?! Varför är det mer naturligt att bajsa på sig på förlossningen än fisa i soffan? fattar inte!? mindre ”naturligt” att i sitt eget hem tvingas springa till toan så fort man känner sig lite gasig?

 4. Hej igen! Min spontana reaktion på att Isabella finner amning av en baby öppet som ”äckligt” bör verkligen förklaras anser jag!! Vad i hela friden är det som är äckligt i att amma sitt barn om någon/några mot förmodan skulle ”se” nånting?? Finns väl ingenting ”onaturligt” i det.Isabella har ju redan visat sig ”naken” offentligt s.a.s i sin egen tidning så vad skulle då detta kunna orsaka………..

   1. Mja… Jag tror hon bara uttryckte sig lite klumpigt med ordet äckligt. Och om ni läser igen så menar hon ju inte att amma är ‘äckligt’ utan att amma offentligt är det. Äckligt är fel ord men jag håller med henne och känner likadant. Blir illa till mods när folk ammar öppet och tycker det är väldigt privat. Men jag tycker inte kvinnor är äckliga om dem vill amma offentligt. Bara jag som blir obekväm men då kan man ju titta bort 🙂 Vi alla är bekväma och obekväma med olika saker och man får acceptera varandras åsikter.

   2. Att kopulera är också naturligt. För att inte tala om att BAJSA, det är också något som är så naturligt som något kan vara, Karin.

  1. Om saker och ting skulle vara ”naturliga” och ”som det alltid har varit” så kan vi ju sluta raka oss helt och hållet bara för att ta ett exempel. Och vad tusan, om det kliar under tutten så är det ju bara att ta av sig tröjan och klia (för då kommer jag ju åt bättre) även om jag sitter på Espresso House. Hmm, jag känner för att masturbera också, där på Espresso House, för det är ju också något väldigt naturligt och inget man ska skämmas för.

   Vad är det för fel på dig egentligen?

   1. Frågar du dig själv vad det är för fel egentligen, eller? Tror du att du själv ser mysig ut när du äter? Gå och göm dig i ett hörn.

 5. Lite kul att du skriver att det är vidrigt att fisa inför odd nu. Jag kommer ihåg ett inlägg som ditt ex nils skrev där du hade fisit för att han inte ”lyssnade” på dig. Men du kankse kände dig mer avslappnad i det förhållandet jag vet inte. Jag tycker inte heller att det är jättesexigt att fisa inför varandra men vidrigt är väl lite att ta i. O nu när du är gravid kankse det trycker på när du minst anar det 😉

 6. Ja fy sjutton! Att amma ett barn är ju så sjukt onaturligt och äckligt! Kvinnor som ammar ska hålla sig inne eller låsa in sig på den offentliga toaletten om dom mot förmodan är ute offentligt… Ett par kvinnobröst är det absolut värsta man kan utsätta sin omgivning för.

  Not!

  1. Snälla du läs om och läs rätt!
   Amning är inte äckligt, hon tyckte att just amma offentligt var det. Stor skillnad!

   1. Jag tycker människor som äter offentligt borde förbjudas helt. Många vidriga människor som har sås runt hela munnen och slafsar och smaskar.

 7. Personligen tycker jag att det är onödigt att sätta sig mitt i alltihop på t.ex. ett fullsatt café och amma. Men tycker absolut att man kan sätta sig lite avsides och ha en sjal över om det inte finns ett amningsrum. Det är ju helt naturligt. Äckligt skulle jag inte kalla det!

  Sen, skitsamma egentligen men, tycker jag att det är så himla lustigt att du tycker att det är ”vidrigt” att fisa hemma inför din partner. Det måste ju bli så himla krångligt! Ska du resten av ditt liv springa in på toa så fort du behöver….? Alltså om ni gått och lagt er och ska sova t.ex. går du upp då?

  En rolig idé!!! Skriv ner det här någonstans och lägg det i ett kuvert. Öppna det om fem år och se om du inte kommer att skratta åt din inställning då. Jag ville inte heller ”göra ljud” inför min pojkvän när vi bara varit ihop ett år men tror inte att det är hållbart i längden. Testa! 😀

  1. Instämmer på alla tre punkter!

   Jag personligen har inte något emot mammor som ammar sina barn bland folk, men de får gärna göra det lite diskret t.ex. med en filt som täcker det mesta eller liknande för att vara lite smidiga gentemot de som tar anstöt. Visa respekt mot de som inte vill se, samtidigt som de som inte vill se får visa respekt för att barnet behöver ammas (inte alltid så lätt att planera när en bebis vill äta ad jag förstått) och att mamman försöker göra det på ett smidigt sätt.

   Ang. mammor och café så tycker jag att det handlar om att vara smidig och undvika caféer där man vet att det är svårt att komma fram med barnvagn eller det sker mycket jobbmöten (något jag är ganska obekant med), men det borde inte vara helt uppdelat eller så att alla mammor ska stanna hemma och undvika att gå ut och fika.

   Och, föregående talares idé om att skriva ner dina tankar idag och läsa om fem år är en riktigt rolig idé. Nåt jag själv är lite sugen på att testa. Jag minns själv att fisa/rapa osv framför min pojkvän var jättepinsamt första året, men det höll inte längre än så. Jag förstår tanken med att ”vara ‘fräsch’, alltid med rakade ben” etc men samtidigt så tror jag att de flesta inte orkar med det i längden. Jag vill få vara just den jag är tillsammans med min sambo och känna att han älskar mig oavsett hur jag ser ut eller vilka ljud jag ger ifrån mig. Att ge vissa ljud ifrån mig och ha orakade ben ibland är en del av att vara jag, men jag tycker inte att det är så speciellt ofräscht egentligen. Att gå på toa med öppen dörr däremot….

   Det verkar som att Isabelle och Odd drar gränsen för vad som är fräscht och inte tidigare än vad många (av de som kommenterat) gör, inklusive mig själv.

   1. Du skriver valdigt sakligt men skulle bara vilja notera att denna ide sa manga har om att ha en filt ”eller nagot” over ar man ammar inte ar helt realistiskt med alla bebisar. Sjalvklart kan man vara diskret men tills man faktiskt har ammat sa inser man inte riktigt begransingen av detta. Att en minoritet tar anstot gar inte riktigt att bry sig om da eftersom det bara slutar i att den stackars mamman mar daligt.

    1) Manga bebisar gillar inte att ha nagot over sig nar de ammar, min ena var ok med detta, den andra inte. Hon at inte om jag hade det! Sa alla ni som tycker att detta ar den uppenbara losningen och undrar varfor inte alla mammor gor detta: det gar inte med alla bebisar. De har sina egna sma personligheter!

    2) Nar bebisen blir nagra manader gammalt sa ar iden om att amma diskret nagot mer komplicerad eftersom bebisar blir mer och mer nyfikna pa sin omgivning. Detta innebar att bebisen kanske (troligtvis!) plotsligt slapper taget om brostvartan och vander sig om, och garna gor det OFTA under amningen!

    Jag LOVAR att mamman som ammar tycker att det ar minst lika jobbigt som du. Dock ar det bara ett brost, ni kanske har sett ett sadant forut? Varlden gar inte under och man kan inte kontrollera en liten bebis pa det viset. Jag vet ingen av mina vanner som detta inte har skett med. So what? Man tacker ju over snabbt men det ar klart att om man sitter och tittar pa mamman sa blir det svart att missa.

    3) (och detta kommenterade inte du Linda men skriver det har anda) alla som tycker att man ska pumpa ut mjolk varje gang man gar ut: Pumpa tar upp MYCKET tid ska ni ha klart for er. Ammar man bara i en manad eller tva och sedan slutar, da ar det kanske ok. Men ammar man langre sa spenderar man i slutandan mer tid att pumpa an vad som ar rimligt.

    Det ar mycket ammande, blojbyte, vak-natter, bad och gos som ska hinnas med. Daremellan ska man garna sjalv fa sova en blund eller tva och kanske till och med sjalv ata nagot och duscha. Att pumpa for en utgang da och da kanske gar men om man gar ut flera ganger i veckan och kanske ar i vag 3-4 timmar sa ar detta helt orimiligt.

    Amma ar det basta sattet for bebisar att fa mat, ersattning ar absolut bra det ocksa for de som valjer det, men inte ska man hanga ut stackars mammor, som gor sitt basta att ta hand om en liten bebis, bara for att man inte gillar att se nagon amma. Titta bort da sager jag! Jag gillar inte nar folk luktar svett eller starkt av parfym men det ar ingen som debaterar om det och sager att de ar ”ackliga” och tycker att de ska halla sig inomhus 😉

 8. Herregud vad alla hugger direkt! Jag tycker också det är äckligt att amma inför folk. Jag har inte barn än men skulle heller aldrig amma inför någon annan är min sambo. Självklart är det naturligt att mata sitt barn men samtidigt oartigt att dra fram brösten. Det äckligaste jag varit med om är när en stor flicka, kanske 3 år börjar suga på hennes mammas bröst, det var otroligt äckligt och jag kan inte låta bli att tänka på hur det barnet kommer att skadas av det som äldre. Jag tror helt enkelt att man måste klippa banden lite med sitt barn när det gäller amning då barnet förmodligen kommer att bli osjälvständigt och aldrig växa upp. 1 år räcker. Så håll amningen för er själva! Och att aldrig sluta amma för att man bränner kalorier är helt galet!

  1. hoho.

   Här kommer den tjatiga men ack så sanna kommentaren: Vänta till du själv har fått barn, man kan ALDRIG föreställa sig det innan! Jag lovar!

   Fan vad jobbigt att jämt gå undan för att man ska ge bebisen mat.

   1. Hållee med Sara!
    Man ska inte säga nått innan man får barn. Man vet inte hur det är! Gallskriker bebisen när man är iväg och man väljer att helamma så är det bara att mata.
    Att säga art det är äckligt att amma bland folk? Ofta äter små bebisar jätte ofta. Hur kan man då ha gäster?

    Blir alltid irriterad när kompisar som inte har barn säger hur man ska och inte ska göra. 😛

 9. Skulle det vara ÄCKLIGT att ge ditt barn mat offentligt!? Skulle du föredra att sitta på en trång cafétoalett och amma sittandes på toastolen- det är väl fan både pinsamt och äckligt om något!?
  Visst, du tycker som du gör och det kan jag inte ändra på- men för tusan människa- hur kan det vara ÄCKLIGT!?

 10. För det första heter testet WAIS. Sen ‘försvinner’ inte arbetsminnet om man han ADD, däremot kan det vara nedsatt. Och dessutom är det inte främst arbetsminnet som är aktuellt när det handlar om att minnas kunskap som man lärt sig, exempelvis i skolan.

 11. Fy va hemskt att FRIDA gör så här! När jag var yngre köpte jag alltid tidningen. Jag själv har varit drabbad av ätstörningar och jag tycker inte att detta är okej att skriva om! Ska också blogga om detta.

 12. Fånigaste jag läst!!?
  Vaddå ”ser allt under förlossningen?” Har han inte sett dig naken förut?
  Vad mer än din nakenhet finns det att se?
  Han står ju vid ditt huvud dessutom, och behöver inte titta nöt bebisen tränger sig it om han inte vill, det är ju en barnmorska som förlöser dig och inte han..
  Att man bajsar på sig under förlossning är superovanligt, mest ett rykte.
  /barnmorska och 3-barnsmor

 13. Så kroppen får bara göra sina naturliga ting, ibland? Att fisa, amma, föda barn, ha hår som växer är ju allt väldigt naturligt.

  Ska du sitta och blockera en toa på ett café och försöka amma en skrikande vrålhungrig bebis i minst 30 minuter för att alternativet är äckligt? Eller vad gå hem? Trist att du kommer få sitta hemma i typ minst 6 månader, för barn följer inte ett klockrent schema.

 14. Jag var också obekväm med att amma offentligt och bestämde mig för att inte göra det. Det var bara det att man typ aldrig kan gå ut då. Glöm fika på stan, gå promenad, gå ärenden. Du kan ju aldrig vara borta mer än 20 minuter. För bebisar kanske äter en gång varannan timme, men ibland vill de iallafall ha efter 20 minuter. Bara rusa hem då eller? Eller sitta gömd inne på en äcklig toalett. Jag fattade ganska snabbt, att vill jag ha ett liv och vara social och slippa sitta inomhus och vara en amningsmaskin, ja då måste jag nog amma offentligt. Och så blev det. Det tog tre veckor. Dessutom är det rätt skönt att amma och sitta och dricka kaffe/te, prata, lyssna på musik, ha fin utsikt, whatever. Man mår bra då! Du kan ha en åsikt nu, men jag tror du kommer värdera om och se vad som egentligen är viktigt. Hur andra ser dig, eller hur du själv mår. Kram

  1. Exakt så tänker jag. Vill man ej stanna hemma, sitta med sin lilla bebis i en provhytt (jag har gjort det med under shopping), en offentlig toalett (aldrig) el pumpa var ledig stund det finns mjölk över för att springa o micra (läs om vad det gör) träna sin bebis att dricka kallt(?) El släpa runt elektrisk värmare om det nu finns samt kylväska för mjölk så finns bara amning offentligt kvar. Med en sjal tex…

 15. Att se någon annans avföring och känna doften av dennes bajs är väl bra mycket äckligare än att känna doften av någon annans osynliga fis?! ”MEN när det kommer till förlossningen så känner jag verkligen strunt samma, herregud VÅR BEBIS SKA UT!”. Ja, och det ska fisen med? Och rapen? Det är precis lika naturligt som att föda barn, så jag fattar inte grejen.. Men du är ju som du är.

 16. Hur kan du säga att det är ÄCKLIGT att amma öppet? Jag ammade min son ”öppet” men jag försökte alltid skyla bröstet med en filt eller nåt. Är det fortfarande äckligt då?
  Jag känner mig lite förolämpad nästan… Du kommer nog märka att när ditt barn skriker och är helt otröstligt för att det vill ha mat, då kommer du sätta dig ner på första bästa bänk och amma! Det är inte alltid det finns amningsrum, och om det finns händer det ofta att de är fulla. Det är inte så lätt som man tror att sätta sig och amma ifred.

 17. Nu sjönk du verkligen. Vilket omoget, naivt uttalande. Vet du vad? Man väljer inte att amma offentligt men bebis är hungrig ofta och vill amma, ibland en gång i timmen och vad gör du då om du inte är hemma och din bebis skriker hysteriskt i sin vagn eller i din famn? Finns inget annat som tröstar en bebis som vill amma- mer än bröstet. Inte alla bebisar som vill ha flaska och inte säkert att du har möjlighet att tillbereda erstättning där du är just då… Vad gör du då? Låter din bebis skrika sig hes och olycklig samtidigt som dina bröst spänner och börjar läcka? För så funkar kvinnokroppen, din kropp reagerar starkt och fysiskt när din bebis skriker. Hoppas verkligen att du struntar i din omgivning då och tänker på din bebis i första hand.

  Många bebisar vägrar flaska och bara bröstet duger. Och ersättning kan ta slut… Men du kanske bara ska sitta hemma med din bebis?

  Du kommer att märka att det inte är så lätt eller kul när ens barn skriker och är hungrigt. Bebisar kan skrika mycket och högt!
  Bli vuxen, täck ditt bröst med en filt och tänk på ditt barn! Vem tittar? Jo, sjuka människor kanske. Ammade själv mitt barn tills det blev 8 månader och många gånger på stan, på flygplatser, ja överallt faktiskt. Upplevde inte en enda gång att någon tittade! Vi har bröst för att amma- inte något annat! Det är det som är bröstens funktion- kom ihåg det.

  Mitt barn har inte varit sjukt mer än någon enstaka gång vilket jag tror beror på amningen (är 1,5 år nu). Dom jag känner som inte ammat har haft sjuka bebisar hela tiden. Det är bevisat att amning är det bästa för barnet. Plus att man går ner sjukt mycket i vikt av att amma. Hade min figur tillbaka på 3 mån utan någon anstränging… Bröstet finns alltid där och inga flaskor, pulver och vatten som ska packas ner hela tiden och rengöras.

  Visa nu att du är stark Isabella! Och kvinna. För du är faktiskt inte man… Hoppas du ändrar dina åsikter tids nog. För ditt barns skull.

  1. Håller med i ALLT du skriver.
   Vad händer när man inte KAN ”gå undan” för att amma?
   Måste man så måste man.

   Och ja,kan man amma,så är det det absolut bästa för barnet!
   Nu ammade jag dock min son ganska länge,strax innan han skulle fylla 2 år sade han själv att han inte ville ha mer ”snutte”. Han fick välja själv.
   Han har nästan aldrig varit sjuk,är en glad och harmonisk liten kille som snart fyller 3!

  2. Perfekt skrivet Karolina!
   Klockrent.
   Trodde att Isabella var mognare än såhär,men med denna
   Kommentar hon gjort av amningen,tror jag hon inte är där ännu.
   Jag menar hur kan man vara gravid och bara tänka tanken att det skulle vara ”äckligt” att amma sitt barn offentligt??
   Vidare menar jag hur svårt kan det vara att ha en sjal med sig?
   Tvåbarnsmamma

 18. Jag tycker nog tvärt om än dig Isabella. Hellre att jag råkar typ fisa inför min kille någon gång än att han ser när jag bajsar på mig under min förlossning. En fis känns mindre äckligt än att min kille ska se mitt bajs, DET är ju fan vidrigt. Haha jaja men alla är olika.

 19. Vilken vuxen människa tycker det är ÄCKLIGT med ett bröst?! Speciellt när det tas fram för att mata ett barn?! Du har ju för tusen själv näckat på ett TIDNINGSOMSLAG!! Det var inte äckligt eller? Skulle vilja se dig sitta långt hemifrån på ett café med en skrikande bebis, och vägra mata det, eller vad?! Tror du övriga vafégäster blir gladare då? Eller ska du sätta dig på en offentlig toalett, hur äckligt är inte det? Otroligt kränkande skrivet mot alla mammor som försöker få livet att gå ihop… Egentligen fattar jag inte varför jag ens skriver här för du bemöter ju ändå aldrig några motargument, utom de allra extremaste… TRIST!

 20. Min pojkvän får fisa och rapa precis när han vill, jag kunde inte bry mig mindre. Själv vill jag inte fisa framför honom (men det har ju hänt några gånger ändå, haha), men jag har inga problem att rapa framför honom! Inte efter han sa till mig: ”Be inte om ursäkt! Jag tycker det är charmigt när en snygg tjej rapar!”. 😉

 21. Amning är inte bara naturligt, det är även något vackert och betydelsefullt. När jag ser någon amma tycker jag bara det ser mysigt ut och får ett leende på läpparna. Närheten mellan en mor och hennes barn.

 22. Jag fiser inför min karl utan att tveka men hade världens ångest över att kanske bajsa på mig under förlossningen. Inte för att just min karl skulle se utan för att jag helt enkelt inte vill att någon ska se mig bajsa på mig. Och om du inte vill amma offentligt så får du nog antingen se flaskmatning som ett alternativ eller sitta hemma och trycka i 4 månader minst.

 23. Känns konstigt att du å ena sidan dissar viktfixering och stoltserar med hur du ”klarat dig undan vikthets och viktnoja, samtidigt som du å andra sidan är fixerad vid att raka benen. Är det inte två sidor av samma mynt?

  Och vänta du tills du blir lite äldre och varje springsteg ackopanjeras av en liten prutt… Spela fotboll med ungarna blir liksom en upplevelse utöver det vanliga…. 😀

 24. jag ser ett ganska tydligt samband mellan Fridas destruktiva framställning av kvinnan och att det är ”äckligt” att amma öppet.

  1. Såå Fridas viktfixering tkr du att har ett samband med Blondinbellas åsikt om att hon tkr offentlig amning är äckligt? Öh okej. Det är bara en åsikt, kan ni som klagar inte bara släppa det?

    1. Oj guuud !! NU börjar det igen, om man inte har läst genusvetenskap på universitet så får man inte ha en åsikt om någonting som är kvinnorelaterat? Jag är så trött på er som sher ”öppna en bok” SÅFORT man säger emot er! Varför tror du att du är intelligentare än mig och Bella tex? Hur vet du att jag inte har läst kvinnohistoria osv? Tycker bara det är löjligt att bara för att blondinbella tkr att det är äckligt att amma offentligt (hon har int ens sagt vrf hon tkr det!) och att Frida är fixerade vid kroppen så måste man dra paralleller mellan det? Minns när margareta Ribbing sa att det inte passar sig i att amma i alla situationer, betyder det då att hon är en kvinnohatande jävla kärring som borde öppna en bok? NEJ man får för fan ha åsikter!!

 25. Hejsan!

  Jag undrar med föreläsningen du ska ha i Helsingfors nu i maj om jag förstått det rätt. Var kommer du ha den och i samband med vem? Kan vem som helst komma dit och hur bokar man i så fall biljetter? Jag vill så gärna komma på en föreläsning med dig och bor i Finland så det skulle vara ett perfekt tillfälle. Hoppas du svarar så snabbt som möjligt så att jag kan boka resan till Helsingfors 🙂 Kramar från Emma

 26. Innan jag fick min son,hade inte jag heller tänkt amma ”öppet”.
  Tänkte att det skulle kännas fel.
  Han föddes och det blev helt tvärtom.
  Var han hungrig så var han. Det var inte alltid det fanns ”tid” till att springa hem,eller att ”ta skydd”.
  En tunn filt över funkar,om man vill det,och en bra amningströja (visar knappast något privat).
  Jag har till och med ammat inne på en mataffär mellan hyllorna! haha.
  Nöden har ingen lag!

 27. Ursäkte – värkligen, jag kan helt enkelt inte dy mig! Men angåande frågan om arbetsminne och ADD/ADHD så MÅSTE jag påpeka några småsaker!

  Testet heter inte WISE, utan WAIS (WAIS-IV för att vara heeeeelt korrekt ;)), och mtp. att lära sig saker under en utbildning, till exempel, så går inte det direkte på arbetsminnet alls. Arbetsminnet går ut på att man har information i korttidsminnet och samtidigt bearbetar den informationen på nått vis, och har inget med att memorera informationen att göra! Man kan fint ha ett fungerandre korttidsminne utan att ha ett särskild välfungerande arbetsminne, dock inte vice versa. Och mtp. ADHD och ADD så är det aldrig så at det ”saknas” arbetsminne. Arbetsminnet kan vara sämre än vad man förventar mtp. ens kognitiva fungerande, ålder, utbildning etc., men saknas gör det inte! Och ja – det är sjukt vanligt med ADHD och ADD att man har problemer med att komma ihåg saker och ting, men ofta är det pga problemer med koncentrationen och inte hukommelsen i sig själv. 🙂 Man är möjligtvis inte riktigt koncentrerad när man skal få med sig det man senare skal komma ihåg, och då vill inte den informationen fästa sig ordentlig i hukommelsen helt enkelt. Så där – lite psykoedukation som det heter på ”psykologspråket”.

  Hälsningar från en blivande neuropsykolog! 😉

 28. Lycka till med att hålla dina pruttar inne senare i graviditeten. Vänta bara tills magen växer ordentligt, då är det inte så festligt med konstant magknip…….

  1. Eller hur? Har hört att många blir jättegasiga mot slutet av graviditeten, att det liksom inte *går* att hålla igen. Jobbigt om det blir så för Bella 😛

 29. Jag hoppas att du menar ”inte amma öppet” som i att visa brösten och inte ”amma öppet” som att amma offentligt men skyla över brösten. Annars kommer du nog få gå med hungrig och arg bebis länge om du inte kan sätta dig ner och amma utan att behöva ett avskilt rum för att göra det. En bebis vill ha mat NU, DIREKT och inte när det passar dig. Annars får du väl pumpa och ha med flaska, men det är inte heller helt lätt när man ska värma upp mjölken inför varje matning. Var glad om du kan amma i stället, min mjölk räckte inte till och så var det med det och det kändes sorgligt på nåt vis.

 30. MEN BELLA!!
  Vad menar du med äckligt egentligen? Väntar mitt andra barn just nu och jag tror du kommer ändra dig när ni fått eran bebis:) Om du nu kommer amma? När en bebis blir hungrig skriker den,och det rejält ibland. Det enda som får tyst på den då är MAT!! Ibland är man faktiskt tvungen på dom mest konstiga ställen även om det inte känns så kul just då 🙂 Och det här med att amma öppet….jag visar iallafall inte bröstet vid amning,bebisen ligger ju för och tröjan eller en filt döljer ju allt. Klart man försöker gå undan lite så bebisen får lite lugn och ro när den ska äta men att behöva gömma sig på nån offentlig och äcklig toalett….NEJ!!

 31. Du har mycket åsikter redan fastän du inte ens är mamma än.
  Usch vad jag är TRÖTT på er som tycker så mycket om hur andra väljer att göra.
  Spring du hem och amma varje timme du, eller välj bort amningen av egoistiska skäl, men låt mig sitta varfan jag vill med min tutte, min bebis och min täckande filt.
  Patetisk du är med alla åsikter om andras livsval.

  1. Blondinbella skrev att hon tkr att det är äckligt att amma offentligt – du kallar henne patetisk. Nu är ni kvitt, för du är precis lika ”patetisk”

 32. Idag var jag på väg hem med min 4 månaders baby i vagnen. Hon blev mycket hungrig och jag satte mig i Humlegården på en bänk i skuggan och gav henne mat (mitt bröst syntes inte). Efter maten somnade min dotter gott i vagnen och jag promenerade hem i solen. Vad är ” äckligast” – det här eller att jag skulle låtit henne skrika av hunger samtidigt som jag själv stressat som en tok för att komma hem?

 33. Men alltså, det här med att amma offentligt… Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Inte för att jag tycker att det är äckligt men det passar inte alltid. För det första gick det inte så bra att amma i början för min del, jag gjorde det bara liggandes i sängen/soffan hemma och för det andra så kan man pumpa ur brösten och ge flaska så att man slipper amma om man är ute bland folk. Köp en bra pump så löser det sig! 🙂

 34. Haahahahahahaaa! Jag kan bara inte förstå hur man kan tycka att man har ett avslappnat förhållande varken till vänner eller partner om man inte ens kan fjärta när det trycker på. Ingen jag känner skulle gå och gömma sig för en sån sak. Jag fiser framför någon varje dag, det gör mig inte ett skit(-ha! ordvits!). Jag skulle ha apont i magen om jag levde annorlunda.

  Och jo, när man börjar räkna tvåsiffrigt på åren man varit tillsammans och man har lyckats få ett par ungar – då bryr man sig inte så värst mycket om orakade ben eller att stänga toadörren om sig heller. Det blir kanske inget gökande i precis den vevan dock.

  Vad det gäller amningen? Well. Jag stod inte ut med tanken på att flasha pattarna, inte med någon av ungarna. Jag fick det inte att funka, och det var nog största anledningen till att det låste sig. Hemma, liggandes i sängen, där kunde vi få till det ibland, men jag slutade kämpa ganska fort och gick över till flarran. Och det var så jävulskt skönt. Fy fan vilken onödig press det ligger på morsor om att det där ska funka. Jag har däremot inget emot att andra ammar framför mig. Mitt problem är mest att jag inte kan sluta glo. Så det är nog mer morsorna som retar sig på mig, haha.

 35. Aldrig någonsin amma öppet?Eller hur,vänta du bara säger jag/2barnsmamma som ammar mitt barn när det är hungrigt.

  1. Håller med dig, man ammar sitt barn när det är hungrigt! Helt sjut om man går på stan och ska ta sig hem innan bebisen får mat om hen är hungrig! Och vad är alternativet? Okupera toaletten 30 min och amma bebben?! Hemska människor om man inte låter barnets behov av mat gå före vad andra ”obekväma” människor tycker!

   1. Har aldrig sett en mamma amma helt öppet med brösten i vädret mitt på mcdonalds heller. De flesta vill väl ha lugn och ro om det går liksom, men om det inte går så låter man inte direkt barnet skrika och gråta av hunger tills man hittat till det perfekta amningsstället. Folk som bryr sig ser brösten som något annat än levererare av mat till bebis :/

 36. I vilken värld är det äckligare att fisa än att bajsa på sig inför sin partner? Alltså.. Jag skulle aldrig fisa inför min partner heller, men helt ärligt skulle jag absolut aldrig bajsa inför min partner!! Hade nog blivit så att om jag skulle föda barn hade min kära pojkvän inte fått vara med på förlossningen eller så hade jag gjort kejsarsnitt. Fast när det gäller att snyta sig ser jag verkligen inte problemet? Tycker inte alls att det är äckligt på samma nivå..

 37. Åh ena sidan står du upp mot vikthets, sen levererar du den ena normen efter den andra som att det är ofräsch att inte raka benen, att det är ”vidrigt” att fisa inför någon annan (som man lever ihop med!?) och att amma offentligt är ”äckligt”. Vad tjänar du på att skriva sånt här, jag förstår inte det. Jag ser inte hur det här leder till ökad självkänsla hos någon. Inte ens dig själv. Tänk efter före!

 38. Isabella, strunta i alla jäkla
  kommentarer från folk, gör det som känns bäst för dig och din bebis när hon/han väl kommer. Ni hittar nog en bra lösning. Man ska inte förutsätta att amning funkar och heller inte hur man skall göra innan man väl är där. Du och din lilla bebis bestämmer vad som funkar för er!

 39. Det kan bli svårt att upprätthålla en helamning om man begränsar barnets tillgång till bröstet, särskilt i början. Så alla mammor som vill amma era barn, lyssna på barnet och amma där det känns bra för ER. Om någon stör sig kan de ju lägga en filt över sitt huvud. Vissa bebisar störs av en filt över huvudet och/eller viftar bort den.

 40. Alltså, hela den här ammningsdebatten har urartat lite tycker jag. Alla får tycka och ha åsikter om det och när vi ändå är igång så kan jag som är 27 år, gift och väntar mitt andra barn säga såhär.
  När jag fick min son som nu är 6 år såg jag till att han var proppmätt för att jag inte skulle behöva amma offentligt då jag med ansåg att det kändes fel.
  Idag väntar jag mitt andra barn som ska komma i Oktober och känner: VARFÖR i hela friden ska jag inte amma offentligt om mitt barn är hungrigt och ledset? Ska jag vänta tills jag hittar ett passande hörn/toalett eller va fasiken det nu blir för att inte väcka anstöt hos andra, när jag matar mitt barn? Mitt barn har väll LIKA stor rätt i ett jämställt land att äta när helst det är hungrigt precis som vilken vuxen människa som helst. Sen behöver jag inte trycka upp brösten i ansiktet på var och varannan människa, utan man kan sköta det snyggt och lägga en liten filt över. Men idag, skulle jag ALDRIG låta mitt barn vänta på sin mat för att hitta ett passande hörn, för att behaga andra människor.

  Annars så ville jag bara säga: lycka till till Bella och Odd =)

  //Emma

 41. Det är precis sådana som slänger ur sig kommentarer om att offentlig amning är ”äckligt” som bidrar till att fler mammor inte vågar amma offentigt. De vill, men de är rädda för vad andra ska tänka! Har man inte barn, så kanske det är svårt att förstå (varför vet jag inte) att precis som du går och äter offentligt på en restaurang eller ett café kan väl också din bebis få äta offentligt. När din bebis börjar skrika när du är på ett fik och människor som du stör sig på detta skrikande barn, kanske det kan vara bra att inse att det ofta beror på att barnet måste ammas? Du vill inte ha skrikande barn när du sitter på ett fik, och du vill inte att folk ska amma offentligt? Om du ska vara så diskriminerande mot människor med barn kanske det är DU som ska hålla dig inne så vi andra kan få leva våra liv som vi önskar, och så våra älskade barn slipper vara hungriga. Många gånger är enda alternativet till att amma offentligt att gå in på toaletten och amma. Skulle du vilja äta din mat på toaletten, så varsågod. Jag tycker du verkar vara en bra person och du har en underhållande blogg, men när du slänger ur dig sådana här saker kan jag inte hålla tyst!

 42. Jag hoppas innerligt att du fram tills förlossningen mognar en aning och lär dig prioritera ditt barns behov framför dina egna osunda åsikter om amning som något äckligt.

 43. Snälla söta rara Karin från Lerum…
  KAN DU INTE BARA SLUTA OCH KOMMENTERA MER PÅ VARJE INLÄÄÄÄGG!!!!!!!!!!!!!!
  Försök så gott du kan och skaffa dig ett liv…

 44. VARFÖR ska du envisas med att använda ord som äckligt? Du pratar ena stunden att inte döma andra och att kvinnor ska puscha varandra – för att strax där efter kalla kvinnor som ammar offentligt för äckliga. VARFÖR gör du så? Det kanske inte är något för dig, men skuld och skam belägg inte dom som gör det. Snälla?! Du är okonsekvent på det viset och det är sorgligt tycker jag. Du har mycket viktigt att säga men det drunknat allt som oftast i bakåtsträvande och konservativa uttalanden. Du är inte den feminist eller förebild för unga kvinnor du strävar efter att vara.

 45. Ha ha ha, blir full i skratt åt dina åsikter. Ibland märks det verkligen att du bara är 22 år. Kanske skulle behöva växa på dig lite innan du blir mamma eller så sker det när du väl blivit det! En kan ju hoppas…

 46. Oerhört lågutbildad låter du. Äckligt att amma öppet. Lycka till med amningen å att kunna göra saker utanför hemmet hörru. Hen. Lär dig skilja på kön å
  genus. Hen är ingen blandning el ett nytt kön. Det är ett nytt ord språkutbecklingen du vet, ett ord man kan använda i rapporter etc. Kub test när du är under 25? Har du avvikelser i släkten? Ibland hoppas man för att du ska få perspektiv på saker å inte vara så
  satans pretto att ert barn får en avvikelser som exempelvis inte känna sig hemma
  i sin kropp. Givetvis önskar jag inte någon det men det hade kanske öppnat dina ögon å fått dig att se saker ur andras perspektiv. Inte bara makt pengar kvinnor å vikt. Gud.

 47. Du är rolig Bella.
  Du visar upp dina nykladdade klor kupade runt din nygasade mage men du kan inte släppa lite luft framför Oddan. Nice förhållande.
  Ja vi kan ju höras igen när du inte kommer in på latteställen med med din guldklimp om några månader.

 48. I always said I would Never breastfeed in public- not because it bothers me when others do, but just because it wasn’t something I was comfortable with. Until I had a baby that wanted to eat all the damn time, if I wanted to get out of the house I had to get over it. Here a lot of people use these ‘hooter hiders’ http://www.bebeaulait.com/brands/hooter-hiders and it shows Nothing. I practiced in front of my husband a few times getting her on and off and had him make sure he couldn’t see anything.

 49. Amning är mer än naturligt, varför skulle det ens vara vidrigt eller som du antyder ‘äckligt’? Förstår inte hur du tänker där utan du måste beskriva betydligt mer. Om du anser att en förlossning med bajs och sådant är normalt, då borde du förstå även att amning är normalt? De båda är riktigt fina och helt otroliga. Hoppas du tänker om. Hoppas även att ingen ska börja tycka amning eller att fisa inför sin partner är vidrigt, även att fisa är normalt.

  Ska du hålla dig i alla dessa år? Som ni har tänkt varit tillsammans? Hur gör du om du har fått i dig någonting som magen reagerar på, springer du på toaletten eller till ett annat rum? Låter fisen höras och kommer sedan tillbaka till Odd tydandes: ” nämen jag skulle bara hämta ett glasvatten ” när din fis har hörts på flera mil avstånd?

 50. Hej!
  Du är ju öppet moderat och även liberal. Jag förstår att du är liberal när det handlar om ekonomi och företagande, så långt är jag med. Hur tänker du kring dina liberala åsikter på ett mer social plan? Speciellt efter inlägget om könsidentitet och omklädningsrum, du har ju i ett tidigare inlägg skrivit att det är viktigt att jobba för bättre rättigheter för transpersoner. Jag tänker även på inlägg om hen, och barn/färger/genus Jag har läst din blogg länge men upplever att du blir mer och mer konservativ? En liberal borde väl gilla fler omklädningsrum, rätt att välja färger och bestämma pronomen? Eller har jag missförstått?

  1. Ja jag har för mig att hon är uttalat liberal dvs att hon sätter individens frihet i centrum. Tycker också att det inte riktigt passar in med hennes trångsynta genusåsikter faktiskt.

 51. Håller med fastän jag inte heller vet innehållet rakt av. Tonårstidningarna har extremt stort ansvar. Jag kom själv ihåg när jag var 14 och läste på ett omslag (kanske Frida, men kan lika gärna varit någon annan tidning) ”VILL DU SPY DIG SMAL?” Kan säga att det var startskottet för min bulimi. Det tog ca halva artikeln på insidan av tidningen att förstå att den var menat som ”avskräckning” eller upplysande. Men eftersom jag var totalt öppen för allt i min 13-åriga hjärna var det långt ifrån den effekten det hade på mig. Min första tanke efter rubriken var” Jaha, kan man göra så….det kanske man kan testa. Hade sen bulimi upp till 24-års ålder. All upplysning är långt ifrån bra upplysning!

 52. Btw du är så öppen med din gasmage.
  Vad kommer ske när du befinner dig långt ifrån hemmet och ditt barn behöver äta?
  Ska du rusa in på bajstoaletten och slänga fram patten eller är det smidigare att ge ungen mat på plats??????

 53. ATT FISA ÄR VÄL PRECIS LIKA NORMALT SOM ATT BAJSA??! SAMMA MED AMNINGEN. ELLER?! Ni är lika ODD båda två!!!

 54. Kan inte du sluta äta på offentliga platser? För jag kan lova att det ser bra mycket äckligare ut när du äter än när en bebis gör det. HERREGUD människa. Jag trodde att du var en av de ”normala” som bloggade.

 55. Jag har håller med dig om många saker. Men när det kommer till amningen så är det lika naturligt som att föda barn eller när du själv äter mat. Att amma offentligt är inte äckligt. Det är helt naturligt. Själv är jag barnlös, men om jag hade barn så skulle jag amma öppet. Förstår inte grejen med att det skulle va äckligt?

 56. Att skriva ” Dessutom kommer jag aldrig någonsin amma öppet vilket jag tycker är äckligt men det kan vi ta senare” är lika lågt som det Frida skriver. Varför ska kvinnan alltid få gömma sig? Varför vill du sprida budskapet att mata sitt barn offentligt är äckligt? Är det sånt du vill lära tjejer? Enligt dig ska tjejer va snygga, kvinnliga, inte fisa och absolut inte amma sitt barn offentligt. Vet du att vissa barn äter varje timme? Ska dessa mammor sitta inlåste första halvåret då för att folk ska slippa se äcklet i att mata sitt barn?

 57. DU ÄR SÅ SJUKT DUBBELMORALISK MÄNNISKA

  I din bok egoboost predikar du om att ingen bryr sig om att man har orakaded ben t.ex. och att du aldrig skulle låta det hindra dig från något.

  Nu plötsligt skulle du aldrig drömma om att gå med orakade ben framför killen och inte heller tidigare.

  Så sjukt sorligt att tjejer läser dina dumma dumma böcker och tror att du själv lever efter dina egna budord. Jag läste ut 3 sidor, sen åkte den i tunnan direkt. Boken skrek dubbelmoral när man kopplade in din blogg. Du är bara ute efter fame och pengar. Du motsäger dju dig själv konstant.

 58. Så ledsamt ord att använda altså!! Det är inte ”äckligt” att amma offentligt! Du behöver inte göra det om du känner dig obekväm, men otroligt klumpigt att utrycka sig så starkt om något så naturligt. Ofta ser man inte något annat än ett bebishuvud i bröstnivå. No more. Man ser mer naket på stranden! Så jag förstår inte hur du kan tycka dett äckligt. Som helammade man hemskt upprörd av ditt uttalande. Ser fram emot förklaringen..

 59. Tycker inte att offentlig amning är direkt äckligt men jag uppskattar när mamman lägger över en liten filt eller duk över barnet och bröstet. Iaf när man är ute bland folk. Man vill ju inte titta men samtidigt är det svårt att undvika, iaf när man pratar med mamman.
  Att fisa och sånt inför varandra är ju helt upp till personerna i relationen. Personligen tycker jag att det är helt ok, men skulle aldrig kunna gå på toa samtidigt med min pojkvän. Skulle heller aldrig gå tillsammans med mina tjejkompisar. tycker det är superkonstigt och obekvämt. Många av mina tjejkompisar går på toa tillsammans och kissar. Fattar inte varför. Känns alldeles för privat tycker jag.

 60. Jag gillar din blogg och tycker att du verkar vettig, men jag blir ledsen när jag läser att du tycker att det är äckligt att amma offentligt. Vad är det som är äckligt? Jag har en tremånaders bebis och har behövt amma offentligt många gånger. Jag har också insett att det är det jag måste göra om jag över huvud taget ska kunna ta mig ut och ha ett socialt liv. I början satt jag mest hemma och ville inte gå ut för jag tyckte att det kändes jobbigt att amma offentligt. Just på grund av sådana åsikter om att det skulle vara äckligt. Jag vill inte att någon ska tycka att jag eller min bebis är äcklig. Jag har aldrig någonsin visat mina bröst, utan använde amningsbh ochamningslinne så att jag smidigt kan knäppa upp. Sedan får min bebis ha en tunn sjal över sig. Visst kan man anta att jag ammar om man går förbi, men man ser ingenting av det. Personligen tycker jag att folk borde störa sig mer över min hungriga bebis som skriker högt och gällt, otröstligt till han får äta sig mätt. Idag ammar jag utan problem offentligt, men diskret.

 61. Jag tycker att man självklart ska kunna amma sitt barn var man än befinner sig. Dock tycker jag att man kan använda sig av ex en sjal eller en filt för att göra det hela lite mer privat.
  Jag ser ingen anledning till att sitta med brösten helt i det fria. Liksom nästan lite demonstrativt, för det är ju så naturligt…

  Nej, amma varhelst ni är när barnet vill ha mat, men gör det till en så privat stund som det går, för både mamma och barn.

 62. Lycka till med att hålla benen rakade & hålla inne fiserna senare i graviditeten! Du har ingen aning om vad du gett dig in på! Haha

 63. Gud vad konstigt, jag trodde inte det FANNS människor som tycker det är ok att amma offentligt. Ärligt alltså. Jag trodde den ”normala” åsikten är att det är BLÄ.

  Fy fan. Själv är jag inte så tolerant. Det är svinigt, rent utsagt. GÅ UNDAN OCH MATA ERA BARN. Det är väl inte svårt? Låt inte ungen gå utan mat så länge att den desperat måste börja tjuta efter tutten mitt i allt, tänk och planera lite.

  GÅ UNDAN OM NI MÅSTE AMMA!

  För ”naturligt” eller ej, det är ÄCKLIGT. Precis lika äckligt som att nån skiter eller kräks offentligt. Jag tycker bara det är så vidrigt.

 64. Hej!

  Tycker också att det är jobbigt att amma offentligt! Inte bara för att jag inte vill att hela Sverige ska se mina bröst. Att alla på ett fik ska se bröstet när min son titt som tätt släpper bröstet för att ”kolla på omgivningen”.. Cafégästerna kanske inte vill se. Jag hade inte velat se någons bröst om jag var 18 år och kille. Vissa tycker att det är äckligt..

  Skulle rekommendera amningstoppen från byleia. Den köpte jag i PUB. Om du inte tänker ge flaska när ni springer runt på stan 🙂
  Lycka till med allt 🙂

 65. Äckligt är ett väldigt starkt ord. Finns väl inget äckligt med en kvinna som ammar sin bebis? Alla har rätt till en åsikt, men jag tycker att man kan välja sina ord i ett så pass känsligt ämne.

  1. Jag blir mycket illa berörd när jag läser att folk gör narr av en fartfylld vardag. Vi kroniska ”förgasare” tar faktiskt illa upp faktiskt! / Juan Carlitos

 66. Angående att amma sa jag likadant förut. Att jag aldrig skulle amma offentligt. Men när man väl har en bebis som verkligen kan bli hungrig när som helst och var som helst har man ibland inget annat val än att sätta sig och amma. Man får tänka på att bebisen är hungrig och att det är för bebisens bästa. I sådana lägen kan man inte vara ego. Dock är man ju medveten om att visa respekt för andra runtomkring. Jag vill inte se andra som ammar med tuttarna fria heller. Om det fungerar går man såklart undan. Och annars täcker man för med en filt eller en tröja. Det är ju inte så man slänger fram tutten så att alla kan se. Det tycker jag inte är okej och det är faktiskt respektlöst. Sitter man till exempel och äter eller fikar finns det faktiskt de som tappar matlusten och man får respektera vilka platser man är på och att det finns andra människor i närheten. Men man kan kompromissa genom att som sagt gå undan lite eller täcka för med en filt eller en tröja. Det fungerar väldigt bra.

 67. Håller med Mattias. Det står ju högst upp i bloggen att hon har en fartfylld vardag! Inget att skämmas för, men jag fattar att hon inte bara vill öppna upp tarmarna och låta gasen ”flöda”

  1. Sant! Själv ligger man ju o gasar riktiga kadaverfjärtar under täcket. Som verkligen framkallar kräkningar hos både mig själv och min tjej. Det luktar verkligen dött!!!

   1. hahhaha aaa herre min je! man ska inte tro att det bara är killar som brakar koblaj! vi tjejer kan gasa så att det luktar riktigt infekterat också!

 68. Sådant ledsamt ord att använda altså!! Det är inte ”äckligt” att amma offentligt! Du behöver inte göra det om du känner dig obekväm, men otroligt klumpigt att utrycka sig så starkt om något så naturligt. Och du som ska stå för ”girl power” & kvinnans rätt i samhället osv?
  Ofta ser man inte något annat än ett bebishuvud i bröstnivå. No more. Man ser mer naket på stranden! Så jag förstår inte hur du kan tycka dett äckligt. Som helammade mamma i 10 månader bir man hemskt upprörd av ditt uttalande. Ser fram emot ”förklaringen”..

 69. Det kommer inte att hålla att du ska gå undan och amma varje gång. Jag tänkte oxå så innan men det orkar man inte 🙂 I början vill bebisen ha mat varje halvtimme… Men varför skulle man flasha sig för att man ammar??? Det finns ju amningstoppar (BOOB:s är bäst) eller så lägger man en filt över. Inga konstigheter alls!

 70. Amma är offentligt är äckligt ? Du är fan störd.
  Tänker du bara amma hemma så kommer du aldrig kunna lämna huset.

  Antar att du skriver detta bara för att provocera.. Eller.. Jag hoppas det iallafall, annars år det riktigt illa.

 71. Herregud vad folk blir upprörda, det är väl upp till var och en hur man vill göra, jag rakade benen innan förlossningen, hade ångest över att tånaglarna hade flagnat lack osv.
  Ang amning offentligt kände//känner jag mig inte bekväm med det, så jag ammar hemma, är vi ute får lillan en flaska mjölkeesättning, funkar utmärkt och är frisk, glad och kry. Det finns en jäkla massa åsikter, i slutändan är det bara man själv som kan bestämma, bara du och bebis mår bra.

 72. Men herrygud, LÅT HENNE TYCKA SOM HON VILL ELLER? Det är inte konstigt att tycka att offentlig amning är äckligt, jag vet många som tycker det och jag är en av dem. Ja, hon kommer förmodligen att ändra sig när hon har fått sitt barn, men och?
  Det ger inte direkt er en rätt att gå på henne som ni gör så fort ni ser att hon inte tycker som er, eller hur?

 73. Hej Isabella. Det är otroligt sällan som jag kommenterar din blogg men när jag läste vissa av dina svar i detta inlägg så kunde jag inte låta bli. Jag är 19 år och därmed ett antal år yngre än dig. Men när du skriver att ”man måste få perspektiv på saker och ting” genom att säga att ”prutta inför sin partner är vidrigt” och avsluta med att säga att ”amma offentligt är äckligt” så kan jag inte låta bli att reagera.

  Du säger ofta att man inte ska döma andra och internetmobbas. Men vad tror du att det du gör är när du slänger ur dig sådant som ovan? Tror du att de som nu släpper sig (vilket är en rätt fånig bagatell enligt mig men nu när du ändå tar upp det) framför sin partner eller de som väljer att amma sitt barn öppet, mår bra efter att ha läst detta inlägg? Tror du inte att de kan känna sig sårade och en aning förnärmade?

  Du får inte missförstå mig, jag är helt klart för yttrandefrihet, men jag kan tycka att du som själv ofta får motta hårda ord och utstå nätmobbning, borde kunna formulera dig bättre så att dina åsikter angående ämnet går fram men samtidigt inte förnärmar de som är oense med din ståndpunkt.

  Som sagt, jag brukar inte kommentera din blogg men jag kände bara att jag var tvungen att framföra min åsikt för även om du förmodligen inte ens kommer läsa min kommentar så hade jag tyckt att det vore intressant att höra vad du haft för gensvar.

  Mvh,

  Karin

 74. Ser fram emot inlägg om amning, kommer bli debatt;) Fattar inte varför det är ett så otroligt laddat ämne i Sverige. Håller personligen med dig om att amma öppet, fattar inte ens varför man själv skulle vilja göra det. Finns ju jättebra amnings sjalar och amningsrum överallt i Stockholm.

 75. Men nu får du väl ändå skärpa dig!
  Är du fortfarande så omogen att du ser en ammande kvinna som någon som fläker ut brösten offentligt, istället för att se vad det verkligen är: Ett litet barn som får den mest naturliga föda i världen.
  Det är inte kvinnan som är huvudpersonen i ammandet, det är barnet!
  Jag kan dock förstå att det finns de som finner obehag av att skymta en främmande kvinnas bröst, men att kalla amningen äcklig…
  Skäms på dig!!!

 76. Jag tycker verkligen det är roligt att höra vanorna och ovanorna i andras förhållande och jämför med mitt förhållande till min man. Jag bara småskrattar och tänker ‘hur kan det där ha betydelse när man älskar varandra och har det bra ihop?’. Jag gissar på att det hänger ihop med hur man är såklart och också vart man kommer ifrån. Min mamma fes alltid runt mig, hela min barndom och sedan när jag flyttade till en annan familj var det likdant där, har vuxit upp med fixar, rapar och att snyta sig, snor överallt och orakade ben, JÖSSES, du ska se mina. Dörren till toadörren är oftast öppen och jag skulle inte kunna tänka mig ett annat sätt. Det är för INTE MIG. Haha! Så.. läser jag din blogg, Stockholmaren som har andan i halsen och ett bra livsperspektiv, ambitiös och karriärsmässig, skulle vara HUR KUL SOM HELST om du släppte loss lite. 😀 Men sån är inte du och det är kul att se. Alla är olika, och tack för det!

 77. Nja, äckligt kan jag inte hålla med om att det är att se en liten bebis få mat och omvårdnad. Det är kärleksfullt och vackert. Och jag vet faktiskt Ingen ammande mamma som slänger ut brösten till allas beskådan, särskilt inte offentligt. Du kommer säkerligen tycka att det är ditt allra viktigaste verktyg för att hålla din bebis nöjd. Du kommer säkert amma där du minst anar det, kanske tom i kön på IKEA. Men! Man kan göra det diskret. Kanske med amningstopp, eller filt över. Och kvar finns bara det härliga kluckande ljudet bebisen gör när h*n dricker. Det är fantastiskt!

  Nu råkar jag vara en ammande mamma just här och nu. Och så råkar jag också vara väldigt pryd och tycker trots allt att det är jobbigt att amma offentligt. Och det gör jag för att jag blir så ledsen när man hör suckande människor runt mig, när jag har både amningstop och snuttefilten över för alla andras trevnad. Jag gör allt för att inte störa. Men jag tror bebisskrik är med provocerande än en mamma som diskret ammar.
  Du kommer märka, man gör Allt för sitt barn – även om det innebär att gå utanför sin comfortzone.

  När allt kommer kring tycker jag ordet ”äckligt” är fel ordval, och det är för mig ledsamt att höra och mycket provocerande. Å andra sidan skiter jag fullständigt i vad andra tycker, är mitt barn hungrigt har jag som uppgift att mata. Naturen har bestämt det så.

  Året är ändå 2013, och både människa och djur har ‘Ammat’ sen begynnelsen.

 78. Har aldrig hört talas om att man inte skulle kunna snyta sig inför sin partner, haha. Fisa okej, men snyta sig?! Det är väl inte så farligt?? 🙂

  1. haha, konstigt att fler inte reagerade på snytandet – skitkul! (no pun intended 😀 ) Hellre snyter jag mig offentligt än känner snoret rinna 😀 Tänk om man har typ något som gör att näsan rinner konstant? Springer man på toa då typ tio gånger under en middag? 😀 😀 😀 Hon är så underhållande.

 79. För er som gnäller på att barnen blir hungrig och då MÅSTE man amma offentligt. Köp Nan … https://www.google.se/search?hl=sv&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1440&bih=693&q=nan&oq=nan&gs_l=img.3..0l10.740.1004.0.1290.3.3.0.0.0.0.59.175.3.3.0…0.0…1ac.1.12.img.JYNZUs-p2vY#hl=sv&site=imghp&tbm=isch&q=nestle+nan&revid=1475892026&sa=X&ei=5vyJUdnVLMmG4gS44YHYBQ&ved=0CE0QgxY&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.46226182,d.bGE&fp=b139aa93f5145fc7&biw=1440&bih=693&imgrc=LqrETR-z3-MrtM%3A%3BlVyQHuSvDHPsnM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.dzieckowita.pl%252Fgalerie%252Fn%252Fnan-1-600g_480.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.dzieckowita.pl%252Findex.php%253Fd%253Dszukaj%2526producent%253D25%3B1772%3B2126

 80. Är du helt jävla störd eller? Vafan spelar det för roll om de lägger upp vikten på kändisar? helvete nu går du för långt!

 81. Jag förstår absolut att vissa tycker det känns obekvämt att fisa/rapa inför sin partner, och att ett förhållandes sundhet inte defineras utifrån huruvida man kan göra det eller inte. Men jag personligen skulle tycka att det kändes konstigt och obekvämt att inte kunna göra det. Den närmsta man har ska man väl kunna vara helt bekväm och avslappnad inför? Att veta att man kan göra precis vad man känner för inför sin partner oavsett är för mig mycket viktigt iallafall, det kommer alltid uppstå situationer i ett förhållande som inte är speciellt glamorösa och involverar bajs/fisar/rapar.

 82. Om du nu kommer amma och ditt barn vill ha mat när ni är ute på stan/ på promenad/ på café så hoppas jag verkligen att du sätter dig ner och ger ditt barn mat! Ungen kommer inte bry sig om att du vill vänta för att det är ”äckligt”. Inte tror jag att de andra cafégästerna vill lyssna till gallskrik hellre än att du plockar fram tutten. Det går ju faktiskt att vara diskret.

 83. ISABELLA!
  Tycker du annars är en så oerhört mogen och klok ung kvinna, önskar sig även all lycka med bebisen.
  MEN, vad är det du säger? att du utalar dig om amning som något äckligt offentligt gör att du Sjunker drastiskt i mina ögon.
  Oj vad du du inte vet något om barn och amning..
  Detta var verkligen naivt.
  Ska också bli intressant när ni väl fått bebisen och du har sömnbrist, påsar under ögonen, ofräsch, mjölstockning, för att inte tala om feber och förkylning när man har en liten också..
  Jag uuuundrar hur ”perfekt” och perfekta du och Odd kommer vara ense mot varandra då.
  Du borde verkligen omformulera detta inlägg du gjorde..

  1. Det spelar väl ingen roll att man är trött? Vet man att man tyckte offentlig amning var äcklig innan man fick barn måste man ju kunna komma ihåg att andra människor kanske inte uppskattar ens tuttar även när man har barn och är trött? Eller glömmer man bort att respektera andra när man får barn? Det verkar fan så. Isabella får väl tycka att amning är äckligt om hon vill. Att bajsa är också naturligt men det gör man fan inte offentligt.

   1. Det är ju stor skillnad på att mata sitt barn och bajsa. Om man ammar och man är på offentliga platser och ens bebis blir hungrig så måste man ju! Man kan ju svepa en filt runt sig, men det är ju absolut inte äckligt!

 84. något som däremot är äckligt, är att skita i att ge sitt barn mat när den behöver de! man vet aldrig när ett litet nyfött pyre behöver mat/eller dricka bara för törst. helt sanslöst att luta omkring som en idiot för att lyckas hitta ett ställe att gömma sig på..tro mig!jag vet, har alltid haft ett obehag av att amma offentlig, men har lärt mig att göra de. Då slipper man ett barn som är så frustrerad att de inte kan äta, de är så mycket som skiter sig med att inte ge barn mat direkt den behöver de. aldrig igen går jag hem /springer hem med ett skrikande barn som vägrade ta bröstet för att han hunnit bli för arg och för hungrig. Panik! ….amma när barnet behöver de,och skyl dig själv och barnet med en tunn filt istället (om du känner dig obekväm på stället du befinner dig på

  1. Amen!
   Nu fick jag visserligen bara äran att amma i ca 7 veckor, men på den tiden hann jag lära mig använda filt osv för att kunna amma smidigt och offentligt.
   ”Normala” kvinnor vill väl inte visa brösten för vem som helst? Tror det känns mer obekvämt för den ammande mamman än för omvärlden och om någon (gud förbjude) skulle se lite extra av ett bröst i samband med det som är dess syfte.
   Men urringningar till naveln, porrfilmer och underklädesreklamer överallt verkar gå bra för de flesta… :S

   1. Ja, eller så har man flaska med mjölk i om man vet att ska hänga på stan eller dyl.
    Satt själv på restaurang och åt när jag plötsligt såg en sitta och amma, tappade matlusten helt.

    Hejja Bella!!

    1. Om man ammar och börjar krångla med flaska kan det rubba så att amningen inte funkar som det ska! Man vill bara det bästa för sitt barn, man krånglar väl inte till det för att andra ska bli nöjda. Med en filt behöver det knappt märkas!

    2. det är inte bara att ha en flaska med mjölk heller om man ska hänga på stan precis som Alex skriver och Ja man kan försöka ha filt, sjalar över sig eller försöka ”gömma” sig lite i i ett hörn, men det är inte alltid man har ett barn som vill detta och då är det bara att snällt foga sig efter dennes vilja (inte att man för den skull behöver köra upp tittsen i någon annans ansikte). Det är hela grejen med att få barn sätta sig själv i andra hand. Jag skulle föreslå att du ”pucko” förflyttar blicken och kollar in något annat som du anser vara mer aptitligt.
     Håller fullständigt med Caroline ovan- helt sanslöst att underklädesaffisher och annat får visas men att ge en annan människa mat anses oaptitligt- det är en snedvriden värld vi lever i.

 85. Att du tycker att det är lustigt och äckligt att göra något så normalt som att fisa inför folk känns konstigt. Vidare när du sen skriver att du gärna bajsar på dig inför Odd för att er unge ska ut.
  Jag resonerar som följer: man fiser oftare bland folk än vad man skiter på sig. Då borde det kännas normalare att fisa än att skita ner sig.
  (Ja jag har själv fött barn och hade en intim relation med pappan vilket innebar snytande och fisande inför varandra)

 86. Jag kan tycka att det är väldigt lustigt att du blir upprörd över tidningen Fridas ”Så mycket väger kändisarna”. Att de har ett ansvar gentemot unga tjejer m.m. Vad får unga tjejer som ser upp till dig för press på sig när du säger i SAMMA inlägg att ”Jag skulle aaaaldrig kunna gå runt med orakade ben hur trygg jag och min partner än är med varandra!” Snacka om att sätta press på unga tjejer att alltid vara ”perfekta”!

  1. Ah fast verkligen inte. De hade kanske gjort det OM inte Bella i nästan samma mening säger att hon gör det för sig själv. De blir en jävla skillnad!
   Hejja Bella, om amning och rubbet!!

  1. Men pröva själv och prutta och skit med öppen dörr så ska du få se hur snabbt vi tröttnar och tappar lusten att ha sex med er tjejer.

   Det är avtändande!

  2. Men pröva själv att prutta och skita med öppen dörr så ska du få se hur snabbt vi killar tröttnar och tappar lusten till att ha sex mer er tjejer.
   Bli inte förvånad om han söker sig till någon annan!
   Det är avtändande!

    1. Lovar att du sitter där och fiser och skiter helt öppet, skyll inte på din brud när hon drar sig till andra!
     Idiot!

 87. Vad ledsen jag blir när du skriver att det är äckligt att amma offentligt. Jag tyckte det var oerhört svårt att amma offentligt med mitt första barn pga av att jag kände att människor runt omkring hade en massa åsikter. Jag tycker också synd om ditt ofödda barn som kommer få en mamma som tycker det mest naturliga i världen är äckligt och nåt som ditt barn kanske kommer att älska om det får chansen. Usch vad lågt och dåligt av dig att skriva så. Ska jag behöva känna att jag är äcklig när jag matar mitt barn? Varför är det inte äckligt att flaskmata? Om man någon gång ska visa en skymt (för det är det det är) av sitt bröst så är det väl just i ett sånt sammanhang. Det är en skymt för den som prompt måste glo när man ammar, för om man inte tittar så ser man heller inget, eller hur?
  Hoppas du tänker om när ni fått ert barn, man brukar mogna en smula då 🙂

 88. Jag och min pojkvän kan göra det mesta inför varandra, men jag tycker det är bra att du och Odd är på samma nivå så att det funkar. Hade ju varit lite jobbigt om du kunde fis framför honom men han tycker det är jätteäckligt. Alla gör som de vill, men tycker man samma som sin partner så underlättar det mycket 🙂 Din mage är väldigt vacker! Ha det fint!

 89. Efter jag hade läst egoboost och din blogg ett tag var du en av mina förebilder, men på senaste tiden har du sjunkigt mer och mer i mina ögon. Efter dina uttalanden om hen, caféér, ammning mm undrar jag vem du är egentligen. vad är du för människa? Jag blir ledsen, du som känns so klok är samtidigt så oförstående och trångsynt. Synd! kommer inte läsa det du skriver mer.

 90. Vad besviken jag blir. Du har så extrema åsikter och slänger ut dem till höger och vänster. Så dom som ammar på annan plats än i sin tysta vrå är äckliga? Det är exakt vad du säger.

  Det känns lite som att du vill provocera? Som att du vill få tjejer att känna sig dåliga och äckliga?

  Intressant är ju också att du var SÅ emot att ha barn som ung, men nu ska du bli ung mamma. Och du hade inte ens varit ihop med din kille i ETT år! Det var ju också ett problem? JAG tror dock att er bebis kommer bli jättelycklig. Men du vänder kappen efter vinden och trycker gärna ned grupper som du inte redan tillhör. Ex; ”svaga” rökare, människor utan könidentitet, unga mammor… m.m

  Snälla, rara… TÄNK på vilket inflytande du har på folk.

  1. SÅ bra skrivet! Bella, du verkar onte vara mer än en bluff. Har så starka åsikter om saker dj inte har en aning om! Och sen hux flux så ändras dem. Pinsam är vad du är! Jag säger bara lycka till med graviditeten & småbarnslivet – du har ingen aning om vad som väntar dig! ”Skutta runt med min mage” haha!

 91. Jag förstår dig när du menar att du & Odd inte fiser inför varandra. Det gör inte jag & min sambo heller och vi har varit ett par i sex år snart. Man har väl begränsningar? Råkar man så är det en sak, men att typ ”ta i” och fisa känns onödigt! Jag vill inte sitta där i hans äckliga fislukt liksom!

  Inte heller går vi på toa med öppen dörr som många andra par verkar göra?
  Och nej, jag ammade aldrig öppet bland folk. Man får skyla sig lite. Det är inte alla som vill se en tutte bredvid sig när man ska hugga in på en Kanelbulle.

  Er förlossning kommer säkert gå jättebra. Man ”bajsar” inte på sig i sån mån att det märks eller luktar. Du kommer knappt märka det då sköterskorna torkar rent. Lycka till med er bebis! Jag tror på en flicka 🙂

 92. ”Dessutom kommer jag aldrig någonsin amma öppet vilket jag tycker är äckligt men det kan vi ta senare ..” Det är INTE äckligt men det var en äcklig kommentar av dig, helt ärligt. Så hemskt av dig att tycka det mest naturliga och fina ska vara något att bli äcklat över.. Usch vad ledsen jag blev när jag läste den kommentaren. //Nybliven mamma!

 93. Hur kan du skriva att det är äckligt när jag matar mitt barn! Du som är en förebild för så många hade verkligen möjligheten att göra något bra för ammande kvinnor. Ååå vad besviken jag blir!

  Och tänk att jag har försvarat dig när någon pratat illa om dig! Det ångrar jag verkligen nu!

  Nä du…gör om och gör rätt!!
  Att amma är något naturligt, vackert, mysigt, nödvändigt och oerhört viktigt för ditt barn!

 94. herre gud, vad fan det är ju det brösten är till för! då är det väl mer äckligt att man ser bröst som något sexuellt eftersom det är där maten till ditt barn kommer ifrån! väx upp nu om du ska ha barn! bara ett tips!

 95. Du verkar inte alls va den ödmjuka person du beskriver dig själv som. Visst du är gravid hormoner o bitchig är man emellanåt men att kritisera kvinnor som inte bryr sig om dem ammar öppet med en skrikande bebis? Kan säg< dig att du tror att ditt mamma liv kommer vara perfekt och att du kommer ha tid att gå i dina klänningar varje dag o tänka på o raka dina ben osv… nej du det kommer du verkligen inte ha tid eller ork för dom första veckorna hemma. Tror inte du förstår va det innebär o vara förälder? Du har ett nytt liv o se efter o med tanke på att du ska amma så kan du knappast spendera all din tid till o raka dina ben eller göra dig snygg o klä upp dig de enda du kommer vilja e o sova så fort din bebis sover..bebisar sover inte långa peridoer hela tiden för att du ska kunna vara sÅ perfekt som möjligt. O dessutom om du tänker att du aldrig kommer kunna amma offentligt kommer du att bli en fånge i ditt egna hem och en deprimerad mamma. väljer man amning så har du inte direkt tid för o tänka på va folk ska tycka när ditt lilla liv skriker efter mat. Kommer komma de gånger du kommer att vara tvungen att amma offentligt de kommer gånger då du måste amma på en restaurang ute på parker osv. Känner man som du gör inför amning så är det nog ingenting som du borde göra. Kom ner på jorden istället o fÖRBERED dig på ett realistiskt liv o ingen drömbubbla om dina barncafeer o att amma skulle va äckligt. Du borde verkligen mogna lite på vägen innan du blir mamma. Och ifall du vill att all din tid ska gå till o se glamorös ut så finns de ju nannys men vem skaffar barn för o anlita en nanny? Då kan man ju lika gärna skippa o bli förälder. Det är verkligen inte okej att man slänger ur sig nedlåtande kommentarer om att de är äckligt med amning du e gravid ja men man får faktiskt inte bete sig hur man vill du kan förstöra för andra mammor som ammar, göra dem osäkra till och med få dem att kapa amningen så tänk på det innan du slänger ur dig elaka ord.

 96. Hej! Jag blir så himla frustrerad när jag läser detta, HUR kan man skriva att ”man som förebild har ett stort ansvar” och sedan att säga att nått så naturligt som AMNING är äckligt?!

  Jag har aldrig varit nått fan av din blogg, men jag vet att tusentals människor följer dig. Och DU HAR ETT STORT ANSVAR. Om du inte vill amma öppet- gör inte det då. Men respektera de mammor som gör det.
  Själv blir jag så desperat arg i den här frågan att jag fanimej ska slänga fram tuttarna på nästa café FAST jag inte ammar. Det skulle ju vara nått. Undrar om karlarna eller de fisförnäma 14åringarna som följer din blogg- skulle bli arga?

  Skärpning.

 97. Alltså. Du säger att du aldrig skulle kunna drömma om att gå runt med orakade ben. Men jag läser just nu i din bok Egoboost på s. 7 om några ”hemska krav som du ska sluta med”: (jag citerar nr 4)
  ”4. Att alltid vara en snygg och fräsch flickvän som doftar gott och har lena ben (vem orkar raka benen på vintern? Och vet ni hur jobbigt det är att smörja in sig varje dag?)”

  Vad hände med det här? Du skriver böcker med råd som du själv inte följer. Jag tycker det är helt okej att ha orakade eller rakade ben vare sig man har pojkvän eller inte. Och det där med att fisa inför sig pojkvän och t.o.m. snyta sig inför sina vänner (herregud Isabella…) – är det inte ett bevis på att man känner sig TRYGG med någon? Ska man behöva gå undan för att snyta sig? Jag förstår att man inte vill ligga och fisa konstant bredvid sin pojkvän men går du hellre runt och har ont i magen av gasproblem ifall han är i närheten? Vad händer om han fiser inför dig – är det slut då eftersom han gått ”över gränsen i relationen” som du själv uttrycker det? G.

 98. Innan jag fick barn tyckte jag att amning var jätte äckligt. När någon gjorde det offentligt gav jag dem sura blickar och sköt från mig tallriken. Jag hade FEL och jag skäms verkligen!! Hur kunde jag?
  När bebisarna skriker hysteriskt (tillochmed ordet hysteriskt räcker inte till) så rinner mjölken till. Det är sådant ingen berättar. När jag var på gymmet spelade de en låt med ett ljud som liknade bebis skrik. Mjölken rann till och jag fick gå hem.
  När mjölken rinner till så käns det obehagligt. Att då springa och ställa sig i kön till toaletten med ett barn som skriker högt, gällt och hysteriskt med läckande bröst som förvärras av att du håller barnet mot dig känns då ganska löjligt. De fina kläderna som du betalat mycketför blir plaskblöta och luktar sur /sött. Du sitter på toaletten som är liten och luktar bajs, tänker på hur lång kö som väntar på att du ska bli klar och på hur de väntar på dig runt bordet. Du blir stressad och nästan lite irriterad över att det tar så lång tid. Folk börjar banka på dörren och du avbryter amningen på den lilla illaluktande toaletten som du tvingat ditt hysteriskt hungriga barn att äta på.
  Nä jag hade så fel innan jag fick barn! Nu vet jag bättre, så det finns hopp för dig med, man får lov att ändra åsikt!

 99. Jisses vilket språk du använder Isabella…

  för det första är det INTE vidrigt att fisa inför sin partner- Att fisa är något riktigt naturligt. Sen att man väljer själv att gå iväg och fisa det är något helt annat. men att sitta där och skriva att det är vidrigt? Jag och min pojkvän är tydligen vidriga då eftersom vi inte bryr oss om sånt utan fiser och rapar bäst vi vill framför varandra.

  För det andra så är det INTE äckligt att amma sitt barn offentligt. Jag kommer att amma mina barn offentligt om det behövs, inte sjutton kommer jag hinna komma hem innan den ska ammas. Dock kommer jag att välja att dölja det med en filt då jag inte vill visa upp mina bröst för halva stan när man väl gör det. Men det är inte äckligt att göra något sådant.

  Fattar inte hur sjutton du kan välja sånna ord till de mest naturliga saker i hela universum. Du borde verkligen skämmas över hur du har formulerat dig i ditt inlägg. Fy skäms på dig!!

 100. Kan hända att det bröst du inte ammar från börjar spruta bröstmjölk ens innan bebisen hinner börja dricka. Då kan det vara till hjälp att förbereda med en amningskupa i bh:n för det andra bröstet att samla upp mjölken i, men då måste du också ha någonstans att tömma kupan om den blir full mitt i amningen (inte kanske heller så lätt att springa iväg någonstans direkt efteråt och tömma eftersom bebisen kanske äntligen somnar efter att den ätit – i din famn förstås, samt vaknar så fort du försöker sätta hen i vagnen). Det kan även vara lite krångligt att med bebis i famnen hålla på med kupor i bh:n, vilka lätt skvätter över då du lite böjer dig. Amningsinlägg kommer du heller inte så långt med om det sprutar ordentligt.

  Då kan du byta ut scarfen som var tänkt att täcka över bröstet med mot en ordentlig trasa. Trasan kan du då hålla mot det andra bröstet så att den suger i sig mjölken som sprutar. Lär även gå att pumpa ut lite ur bröstet först för att få bort det ”värsta”, men då måste du ju sitta (offentligt) och pumpa först vilket är rätt tidsdrygt (och jag tycker det bara gör ont). Så om du har mjölksprutande bröst kan trasmetoden vara mer praktisk än kupmetoden, då du även hela tiden ska hålla på och växla mellan bröst som bebisen dricker från. Jo, för bebisen kanske inte kan dricka från det bröst som sprutar mjölk (sväljer luft och får magknip, storknar, biter ihop bröstvårtan, blir arg) så därför går det bättre att börja med det bröst som sprutar mindre och låta det andra spruta av sig lite först, sen växla. Även för att undvika mjölkstockning (inte roligt!) kan det vara bra att hålla brösten så jämnfulla som möjligt genom att växla bröst under amningen.

  Att amma sin bebis om man har sprutande bröst utan att dränka in sig själv, bebisen och omgivningen i klibbig bröstmjölk som snabbt börjar lukta surt är svårt. Att titta åt andra hållet eller gå undan och ge bebisen matro är desto lättare och respektfullt. Helst skulle man ju kunna förse mamman med ett glas vatten (då amningstörsten anfaller), komma med extra pappersservetter att torka mjölk/spyor med, bidra med extra kuddar eller stol för en bekväm amningsställning (axlarna blir snabbt spända av timtals ammande dygnet runt), stänga fönster och vakta så att ingen öppnar dörren så att det drar på brösten (för då får man direkt bröstinflammation).

  Det är inte ett val man gör om man VILL blotta sig eller ej.

 101. jag misstänker att du kommer skaffa både hemhjälp och nanny, så du har tid att alltid vara len om bena och aldrig behöva handskas med sur mjölk, bebisspya etc. tänk sen när babyn kaskadskiter dig rakt i ansiktet under ett blöjbyte, och din pojkvän då ser dig, täckt i senapsgult, stinkande bajs.
  vad som helst är bättre än att han hör dig fisa, eller hur?

  och om det nu är så jävla äckligt med att amma ett barn offentligt, varför skaffade du då från första början barn? Det är inga kranar du vrider av och på, brösten som kommer vara fyllda av mjölk. som kommer läcka så fort babyn skriker, vart du än, oavsett du är beredd eller ej. men du kommer säkert rusa till närmsta toalett för att byta inlägg i bh:n, smörja trasiga bröstvårtor, pumpa/amma – llt medan din skara av vänner sitter kvar och sörplar på sina kaffedrinkar, knaprar sina kakor och otåligt undrar vad fan du har för dig som ar sån tid. plus den halvmil långa kö som bildas utanför just den toa du tagit i besittning.
  Fast å andra sidan, lyxiga sjalar att gömma dig under, med exakt samma procedur – bröst som sprutar mjölk åt alla håll, droppar ner på dina kläder, en bebis som kanske inte alls vill ligga under en sjal och bli varm och som börjar vifta med händerna så en av dina vänner får sitta och hålla fast sjalen…
  Allt för att omgivningen inte ska se två sekunder av ditt hela bröst (slår vad om att vi sett tio gånger mer utmanande bilder på dig i bikini) eftersom andra människor inte kan VÄNDA BORT BLICKEN när de märker att en kvinna ska amma. För bröstet ska bara vara sexuellt.
  Aldrig att våra kroppsdelar får förknippas med något så lustigt som amning. Bröst tillhör porrindustrin, bröst är sexiga, bröst ska attrahera och tända människor.

  lösningen på allt detta är ju så klart en flaska som du förpumpat ut mjölk i. du lär ju vara ute i det offentliga rummet ganska ofta, så ditt barn kommer tillslut hellre ta flaskan än ammas eftersom det är två helt olika sugtekniker, och flaskan ger ifrån sig maten snabbare än brösten.
  grattis, du kommer bli en två-veckors-ammare, för sen blir det ju bekvämare att använda flaskan.

  du har fans, tjejen, som ser upp till dig, som vill vara som dig. du har med denna simpla kommentar sabbat det blivande mammalivet för tuentals människor. Hoppas du känner dig så jävla bra och duktig nu.

 102. Jag är en stor förspråkare för att amma och speciellt när det kommer till att kunna amma var man än är. För att inte stöta sig eller göra de runt omkring sig obekväma med situationen använder jag en amningssjal. Dessutom hjälper det barnet att få lugn och ro.

  Efter att ha bott i Kanada och använt mig av den bästsäljande amningssjalen Booby Trapper så har jag börjat sälja den här i Sverige. Den har den absolut mest praktiska designen och den är dessutom snygg. Har till och med varit en kändisgåva på Golden Globe Awards.

  Kolla http://www.boobytrapper.se!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..