Fel att redovisa kön i årsredovisning

Eftersom jag sitter med i styrelsen för publika VJ1890 så var jag på kontoret igår och signerade årsredovisningen. Något som gjorde mig förvånad var att i slutet av redovisningen ska vi uppge hur många kvinnor respektive män som sitter i styrelsen. Jag kunde inte låta bli att bli irriterad över en sådan sak. Självklart vill vi allihopa att fler kvinnor ska in i styrelser men att tvinga företag att berätta exakt procentfördelningen känns sjukt. Årsredovisnings syfte är att berätta om företagets ekonomiska resultat och ställning. Att där klämma in att vi är 25 % kvinnor (alltså jag) och 75 % män (alltså tre män) känns som ett övertramp från statens sida. Vad spelar det för roll? Ska VJ1890 få ett diplom nu och hänga upp för att dem har ökat från 0 % kvinnor till 25% kvinnor?

Jag blir helt kräkfärdig på allt som har med kvotering att göra och statens inblandning om kön i företag. Det är inte okej. Det är upp till varje bolag att bestämma vilka personer/kompetenser man vill ha in och då spelar kön ingen roll. Att tro att det här hjälper kvinnor, med att tvinga bolagen att redovisa könsfördelningen, håller jag inte med om. Jag som tjej vill inte väljas in för att höja en jäkla procent i en årsredovisning så att företaget får en klapp på axeln, utan för att jag är jag.

Inom en snar framtid kommer jag troligtvis sitta i en styrelse med bara kvinnor. Hur ska vi tänka då? Ska vi försöka leta upp en kille för att siffrorna ska se bättre ut eller driva företaget utifrån såsom vi vill ha det. Att fokusera på könsfördelning när man driver bolag är en galen felprioritering. Man väljer utifrån kompetens och är det större mängd män eller kvinnor, ja vad spelar det för roll? Motargumentet är att kvinnor inte ens får en chans att visa upp sig för att männen håller ihop. Jag har verkligen funderat mycket på de personer som säger så, och undrar – Har ni ens träffat dem kvinnorna i verkligheten och pratat med dem själva eller är det en offerkofta-grej som ni har snappat upp längs vägen? För jag har aldrig träffat en kvinna på den bolagsnivån som sagt så. Jag träffar kvinnor som sitter på tunga styrelseposter hela tiden. Det är min vardag och aldrig någonsin har jag hört från de att männen skulle varit i vägen. Snarare deras egen självkänsla.

image nya

Mina örhängen, nytt från kollektionen och finns här! 

 1. Lovisa skriver:

  Och vad tror du att deras dåliga självkänsla beror på? Varför tror du att det är så att män har lättare att ta för sig än kvinnor? Kan det vara för att de redan är överrepresenterade på maktpositioner och har varit det i alla tider?

  Jämställdhet är inte en känsla, det är statistik. Det går att mäta. Det är därför det är så viktigt att samla in den här informationen.

 2. Hibba skriver:

  Håller med dig Bella! Kvotering är bara för feminister med offerkoftan på.

 3. Hejsan skriver:

  12% av alla styrelsemedlemmar i Sverige är kvinnor, av dem är 60% suppleanter.

  1. Mats skriver:

   Jättebra, då ska vi kämpa på ännu mer för att få bort den sista procenten kvinnor.

 4. Maggan skriver:

  Jag kan inte uttala mig hur kompetensen ser ut i bolag. Men jag tycker att många inom väldigt många branscher kör argumentet med att de väljer de som är bäst helt enkelt. Ett exempel på det är filmbranschen. Problemet är bara att killar gör sämre film. Visst de kanske är jätteduktiga på att göra nån slags animation i 3D på nån byggnad som sprängs. Men de tänker ofta väldigt obildat och stirrar sig blind på vad som är coolt och då blir resultatet tråkigt, fattigt och fantasilöst. Tjejer gör bättre och smartare grejer i regel och trots detta kommer dom inte fram.

  Jag har kompetens att jobba som lärare på en högskola. Jag har hört av mig massvis med gånger till en skola, men får alltid nej. En jämnårig man med liknade kompetens har fått jobb där. Alla studenter har sagt till skolans ledning att de tycker han är skitkass men de väljer att ha kvar honom trots att han inte har fast anställning. Studenterna har tipsat om mig också men jag får ändå inte komma ens att gästföreläsa trots att jag är bättre och har bättre meriter. På högskolor tycker man bara om män av nån anledning och det vilar nästan något perverst mellan manliga professorer och manliga studenter som professorerna ska ta under sina armar och lyfta fram.

  När jag blev inbjuden att göra en grej på Debaser så var det män som fick betalt och alla var sämst. Han som organiserade det hela kunde ingenting om planering och budget och jag fick i princip göra allt hans jobb. Han kunde inte ens svara på mina mail (han satt väl och åt ostron nånstans!), ljuskillen var sur och kunde inte tänka utanför boxen, två ljudkillar misslyckades med ljudupptagningen, som var deras ända uppgift.

  Att fler kvinnor inte kommer fram i olika sammanhang beror på nånting. Och kvotering verkar tydligen ha sina baksidor. Att lyfta fram kvinnor verkar inte heller ha jättestor effekt. Jag tror istället på att trycka ner och syna hur kassa männen är på allting istället för att gå på när de står och snackar smörja om hur bra de är.

  Har skrivit om vår syn på män (handlar också om det som BB tar upp att göra ner det kvinnliga) http://www.magdalenanordin.se/blog/?p=10840

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..