ANNONS

Fel att redovisa kön i årsredovisning

/

Eftersom jag sitter med i styrelsen för publika VJ1890 så var jag på kontoret igår och signerade årsredovisningen. Något som gjorde mig förvånad var att i slutet av redovisningen ska vi uppge hur många kvinnor respektive män som sitter i styrelsen. Jag kunde inte låta bli att bli irriterad över en sådan sak. Självklart vill vi allihopa att fler kvinnor ska in i styrelser men att tvinga företag att berätta exakt procentfördelningen känns sjukt. Årsredovisnings syfte är att berätta om företagets ekonomiska resultat och ställning. Att där klämma in att vi är 25 % kvinnor (alltså jag) och 75 % män (alltså tre män) känns som ett övertramp från statens sida. Vad spelar det för roll? Ska VJ1890 få ett diplom nu och hänga upp för att dem har ökat från 0 % kvinnor till 25% kvinnor?

Jag blir helt kräkfärdig på allt som har med kvotering att göra och statens inblandning om kön i företag. Det är inte okej. Det är upp till varje bolag att bestämma vilka personer/kompetenser man vill ha in och då spelar kön ingen roll. Att tro att det här hjälper kvinnor, med att tvinga bolagen att redovisa könsfördelningen, håller jag inte med om. Jag som tjej vill inte väljas in för att höja en jäkla procent i en årsredovisning så att företaget får en klapp på axeln, utan för att jag är jag.Inom en snar framtid kommer jag troligtvis sitta i en styrelse med bara kvinnor. Hur ska vi tänka då? Ska vi försöka leta upp en kille för att siffrorna ska se bättre ut eller driva företaget utifrån såsom vi vill ha det. Att fokusera på könsfördelning när man driver bolag är en galen felprioritering. Man väljer utifrån kompetens och är det större mängd män eller kvinnor, ja vad spelar det för roll? Motargumentet

är att kvinnor inte ens får en chans att visa upp sig för att männen håller ihop. Jag har verkligen funderat mycket på de personer som säger så, och undrar – Har ni ens träffat dem kvinnorna i verkligheten och pratat med dem själva eller är det en offerkofta-grej som ni har snappat upp längs vägen? För jag har aldrig träffat en kvinna på den bolagsnivån som sagt så. Jag träffar kvinnor som sitter på tunga styrelseposter hela tiden. Det är min vardag och aldrig någonsin har jag hört från de att männen skulle varit i vägen. Snarare deras egen självkänsla.

image nya

Mina örhängen, nytt från kollektionen och finns här! 

256

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@isabellalowengrip
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00