Påskkärring året runt

Ja, det väcktes en del åsikter efter det här men som ni redan vet är jag fruktansvärt trött på att man ska kasta på sina barn alla färger som finns hemma bara för att ”barnet” inte ska hamna i ett könsfack. Förra veckan stötte jag på två bekanta från länge sedan, båda drog sina nyfödda i vagnar och jag skulle precis säga ”gud så söt .. ehh  .. Är?”. Är det ett mindre barn så ser man inte kön på barnet och då underlättar det att ha något i färgväg att relatera till så att man kan önska grattis till killen eller tjejen. Här var hela regnbågen nertryckt i vagnen och jag hade ingen chans.

Jag tycker att det här färg-genusdebatten är bara en extra tårtbit att addera till de vuxna som gör allt för att passa in i ”Hornsgatansvänstern”. Och det är helt okej såklart, vi människor vill tillhöra olika grupper och visa vad man står för. Frågan är bara om barnet verkligen tjänar så himla mycket på att bli utklädd till en påskkärring året runt eller om det är deras föräldrar som bara villl ha en klapp på axeln och något-hitta-på-ämne att kämpa för i brist på annat i livet.

 1. JAG BLIR GALEN DU HAR JU INTE FÖRSTÅTT DET HÄR ÖVERHUVUDTAGET, SKRIV INTE EN MASSA SKIT OM SÅNT SOM DU INTE FÖRSTÅR DIG PÅ. LÄS PÅ FÖR GUDS SKULL

  1. Håller med, blir bara irriterad då jag läser ett sånt inkompenent inlägg. Visst, Isabella får vara emot genus hur mycket hon vill men snälla – läs om ämnet först så du vet vad du är emot.

   1. Blondinbella, är du verkligen så dum? Är detta i marknadsföringssyfte? Jag vet inte ens hur jag ska argumentera mot dig i detta, du för resonemang som avslöjar hur fruktansvärt opåläst du är. Det enda jag vill säga är att i JUST DE JÄVLA TILLFÄLLENA NÄR DU INTE VET VILKET KÖN DET ÄR SÅ HAR DU EN JÄVLA ANVÄNDNING AV ORDET ‘HEN’.

    1. Har följt Isabellas blogg i två år nu tror jag. Har pendlat mellan att bli imponerad och provocerad, men på sistone har det senare utgjort en allt större del. Får känslan av att hon medvetet vill provocera vilket är tröttsamt, jag förlorar förtroendet för henne. Det är slutläst för min del och det känns riktigt skönt faktiskt.

    2. jag håller fullständigt med Isabella! Är inget fel att klä upp sin dotter i rosa eller pojke i blått. Hen är det mest nedvärderade ord som finns, säger att det är fel att tillhöra ett kön. Då är det alltså fel då att vara kvinna eller man? Nej finns viktigare saker att jobba mot som att till exempel hur vi stärker barn att vara stolta för att de e tjejer eller pojkar! Det gör vi inte med ordet hen. Nä sluta klä era barn i brunt bara för att det ska vara så köns neutralt vi kommer ändå döma när man ser att det är en pojke eller flicka! Jobba istället för att sträva mot att det inte är ngt fel att tillhöra ett kön. Stå på dej blondinbella, jag avskyr med hen människor!

     1. Heja Blondinbella!

      Schyman & Sveland m fl kan gå och bada med sitt genusvansinne. Folk blir tydligen galna av feministtjafset och det ser man av de kommentarer som läggs in där man dumföklarar de som inte tycker som genusmaffian. Rena rama kommunisttiden. Men så kommer ju feminismen från marxismen också.

      VÅGA VÄGRA FEMINISMEN!

     2. ”att det är fel att tillhöra ett kön. Då är det alltså fel då att vara kvinna eller man”

      Var har du fått det ifrån? Hen kan användas om personer som inte känner sig hemma i en könsuppdelning mellan man och kvinna, och som därför tycker att hon eller han inte passar dem. Det kan också användas om personer vars kön talaren inte känner till, till exempel uttalanden om hypotetiska personer, istället för att skriva ”han eller hon” eller av ideologiska skäl.

      Alltså, det är ingen som tvingar någon att inte vara man eller kvinna, det handlar om något helt annat. Pinsam du är

 2. Men vadå? Det räcker väl med att säga ”grattis till barnet”? MÅSTE man alltså säga ”grattis till flickan/pojken”…vad spelar det för roll? Varför ska andra klä sina barn enligt DINA regler för att DU ska se vad för kön barnet har?

  Det här med att signalera och markera vilket kön ens barn, varför är det så viktigt för andra människor utanför den egna familjen? Om jag går på stan med mitt barn i vagn, eller bär barnet, så skiter jag väl i om folk inte kan SE vad för kön mitt barn har? Varför ska främmande människor ha vetskap om det?

  1. Håller med här och det är väl inte så konstigt att man inte ser skillnad på flicka och pojke när dom är så små! Om det nu endast verkar vara färgen på kläderna som avslöjar könet så kanske föräldrar heller inte borde ta illa upp om man råkar säga fel kön om deras barn, uppenbarligen är det knappt någon skillnad på så små barn.

  2. Exakt… om om det nu är pinsamt att inte veta vad sina ”vänner” har för kön på sin bebis så funkar det alltid att fråga om det är en liten pojke eller flicka.

 3. Jag varken håller med dig eller inte. Har inte funderat tillräckligt mycket på frågan för att ha en ”hållbar” åsikt. Däremot tycker jag att det är trevligt om barnen har kläder som passar ihop. Alltså färger och former som är snygga tillsammans. Sedan om det blått, rosa ,brunt eller gult bryr jag mig inte om. Det som jag undrar över dock, när det gäller att klä barnen könsneutralt är, ger ni era barn könsneutrala namn också? Och i så fall vilka?

  1. Att klä barnen könsneutralt handlar inte om att klä en pojke som en tjej och tvärs om. Det handlar om att ett barn ska få vara barn, kunna använda alla färger oavsett kön och att kläder ska vara praktiska och lekvänliga. Så det handlar faktiskt inte om (som tyvärr det flesta människor tror som inte har läst på lite) att ett barn ska vara könlöst.

 4. Jag kan också tycka att just hen-debatten kan bli lite överdriven, men att klä sina barn i olika färger är väl jättebra? Vad är det som säger att jag gillar rosa trots att jag har fått en flicka? Jag kanske tycker hon passar bra i svart eller mörkblått eller lila eller kanske rosa också… Vad är det för fel att säga grattis till barnet snarare än grattis till killen/tjejen?

  1. Hen är han/hon/mittemellan/vadduvill.. vad är så hemskt med det? Inte som att man kallar män och kvinnor man känner för ”hen” (om dom nu inte vill kallas det förstås)

 5. Njae, om du nu har så svårt att ta dig an ett genusperspektiv på val av barnkläder så kanske du istället kan tänka att föräldrar väljer färger på sina ungars kläder som de själva tycker om, inte vad designers av barnkläder tycker att flickor respektive pojkar ska ha. Varför välja rosa till en bebis som inte har några egna önskemål om färg på tröjan om mamma/pappa tycker att det är fult? Och varför klä sitt barn i en viss färg för att en ytligt bekant inte ska ”göra bort sig” genom att kalla en han för hon?

 6. Jag hållet faktiskt med dig. Förstår inte varför folk bara inte kan acceptera att det finns två olika kön, och att det faktiskt är vissa skillnader mellan dessa kön och att man ska sluta låtsas som att alla människor i världen är av ett kön. Självklart ska man behandla en liten flicka lika bra som man behandlar en liten pojke, och vise versa, men låt barnet själv få bestämma i vuxen ålder om den gillar rosa/blå eller inte! Är så trött på att människor överdrivet allt nu för tiden. Känns som att folk försöker leka viktiga och tar sig an en sådan åsikter som de ska kämpa för bara för att leka ”icke trångsynta hjältar”, men jag ser det nästan som tvärtom!

  1. Om du läser på lite så märker du att fan.. vi behandlar faktiskt barn olika beroende på om det är en flicka eller en pojke. Pojkar blir till exempel oftast redan i förskolan sedda och uppmärksammade som individer, ”Kalle, pelle och John”, medans flickor blir bemötta som en grupp ”flickorna”.
   Ett boktips är boken modiga prinsessor och ömsinta prinsar, som handlar om just hur små barn bemöts olika beroende på kön. Har läst en kurs som bland annat tog upp genus i min lärarutbildning, och det vi lär oss vilar på forskning, det är inte hitte på.

   1. Asch ORKA, det blev ju människor av oss också… Tycker jämställdhet är bra, men måste det vara så superanalyserande och överdrivet?

  2. Det handlar inte om att man ska se alla människor som ett samlat kön, men det är en hemskt vanlig missuppfattning. Genusdebatten fokuserar på det TÄNKTA könet, alltså hur en som person uppfattar sig själv, inte om det biologiska könet (dvs det som finns mellan benen). Små barn lär sig om samhället av sin omgivning, HELA sin omgivning, och de har ännu inte lärt sig kritiskt tänkande och kan därför inte (eller åtminstone sällan) uttrycka, eller ens inse de galna normer de växer upp i. Att klä sitt barn ”regnbågsfärgat” och att inte behandla sitt barn könsstereotypt (alltså på det sätt ett barn av samma kön har behandlats/ skulle ha behandlats enligt tradition) ger barnet större möjligheter senare i livet att kunna göra fria val utan att någonstans känna att hen går emot sina föräldrar. Barnen ska få rätten att göra det de tycker om och klä sig som de vill utan att få höra att det inte passar för att det är ”tjejgrejer” eller ”killgrejer”.

   Jag tror att du menar väl däremot, och att med lite mer kunskap i just detta ämne så skulle du troligtvis förstå och hålla med om att det finns fördelar med att inte behandla barn könsstereotypt.

 7. Jag tycker du blandar ihop Hen-debatten och genusdebatten, det är en viss skillnad.

  Hen används av många som ett tredje personligt pronomen, och att deras barn inte är en ”han” eller en ”hon”, utan ”hen”. Men det är inte den primära användningen, utan oftast lyfter man fram ”hen” som ett ord för att anonymisera. Tex i domar om sexualbrott mot barn där man av sekretess vill skydda barnet. Då kan det vara en fördel att använda ”hen” eftersom man inte vill avslöja om det är en flicka eller pojke som blivit utsatt.

  Genus-debatten å andra sidan, handlar om att ge barnen en chans att bli den de är utan att behöva påverkas av sitt kön. Det handlar inte om att man ska förbjuda pojkar från att använda pojkiga kläder och pojkleksaker, eller att förbjuda flickor från att ha rosa och dockor. Det handlar snarare om att pojkar som vill ha rosa och leka med dockor ska accepteras på samma sätt som flickor som vill ha blått och spela fotboll ska accepteras (vilket det i viss mån redan gör). På sätt och viss är det en jämställdhetsfråga. Ett exempel: Jag har en tvillingbror. När vi var små var jag en ”pojkflicka” medan min bror var ganska mjuk, känslig och hade lätt till gråten. När jag var på utvecklingssamtal fick jag hör att jag var en bra flicka, stark och hade skinn på näsan. Men min bror däremot, han behövde ju tuffa till sig, kanske börja spela sport så han inte är så känslig längre? Genusdebatten handlar ju om att jag ska accepteras som ”pojkflicka” men också om att min bror ska accepteras som en ”flickpojke”. Man vill ta bort stämplar som att om en pojke har rosa så är han bög. Det handlar om att alla barn ska accepteras, oavsett om de inte följer normen över vad de borde vara.

  Att ett barn har många färger behöver ju inte heller handla om att mamman och pappan klätt på barnet det, det kan ju vara barnet som satt på sig det den vill ha – och då blir det ju lätt tokigt.

  Nu blev det långt, hoppas du läser och förstår vad det är jag menar! 🙂

  1. Håller med dig.

   Och det här med att det inte alltid är föräldrarna som klär sina barn, utan barnen själva, kan jag intyga. Jag gick till dagis utklädd till groda en gång, genom att ta på mig gröna byxor och tröja, och om jag minns rätt – ett par röda cykelbyxor över de gröna byxorna. En annan gång hade jag endast strumpbyxor och instoppad t-shirt. Och för att ta ett annat exempel – vad sägs som dalmatinerprickiga byxor och senapsgul-randig tröja. Alla dessa fina kreationer hade jag själv valt att ta på mig.

  1. Vekligen. Så att feminism och genusvansinnet kan friläggas i öppen dager och få sig ett par riktiga motargument.

   1. Bara för att du vill att människor ska fortsätta leva i total ignorans, okunskap, fortsätta placera in folk i fack och trycka ner dom allt vad du kan. Leva på skadeglädje för att du själv inte mår bra med livet. Att inseminera antar jag också du tycker är skrämmande eftersom man i praktiken inte behöver karln längre? Känns det jobbigt att inte sitta på tronen längre och känna dig behövd och eftertraktad för vad du har mellan benen eftersom det finns trevligare alt än att vända sig till en sådan person som dig? Att du inte skäms med en sån kommentar. Hade du varit tjej eller tillhört någon annan utsatt grupp hade du förmodligen inte uttryckt dig i närheten av vad du gör, tragiskt bara att alla ignoranta människor i din omgivning bidragit till att du blev just som du blev.

    Dessa debatter behövs, inte för din skull utan för alla de andra som fortf inte anses vara lika mycket värda som du, för det är ju så du uttrycker det! Att din sida och åsikt är det enda som är värt nåt! Det är manliga som du som får en att vilja kräkas när man hör sånt. Att skilja på maskulint/feminint och ge fler alt än så är en sak men att fortsätta förespråka en syn där man antingen är man/kvinna och indirekt är ägare/ägodel är så jäkla stenåldern så det finns inte! Att du inte skäms över ett sådant inkompetent inlägg. Men du är väl bara nöjd över att du sitter i den stereotypa gruppen som slipper ifrågasättanden

 8. Jag tycker du har helt rätt – man ska kunna se på ett barn (och vuxna människor) vilket kön de har. Självklart ska man klä barn i färger som överensstämmer det könet. På samma sätt bör man klä sig i färger som stämmer överens med sexuell läggning (t.ex. homosexuella bör klä sig i rosa så man ser att de är homosexuella – så man vet om man ska gratta någon man ser, med ny ring på vänstra ringfingret, till nya maken eller frugan), etniskt ursprung (irländare t.ex. bör klä sig i grönt, så man vet att man ska gratta dem på engelska och inte på svenska) och religionstillhörighet (sjukt jobbigt att önska en jude god jul ju, eller säga glad påsk till en muslim – dock så vet jag inte vilka färger man skulle kunna ge andra religioner… vänta, kanske kan man låta dem ha armbindlar som signalerar religion, typ låta judar ha davidsstjärnor på armarna, eller muslimer halvmånar…).

  1. Snälla jag hoppas att du skämtar, för annars så låter det som att du vill att det ska bli som det var i nazi-Tyskland.

    1. Du jag vet vad ironi är men hur vet du att hon inte menar det hon skriver och så tycker jag att det är att dra ironin för långt det funkar inte.

  2. Jag håller med! Isabella borde ha en svensk flagga på sin jacka och ett litet moderatmärke på väskan. Dessutom måste hon ha en skylt som visar att hon är emot rökare. Det sista ska jag nog skaffa mig också.

 9. Ska jag klä min dotter i kläder för att andra ska se att hon är en tjej? Haha okej! 😉
  Min dotter heter Charlie och har väldigt lite rosa kläder. För att jag tycker att hon passar bättre i andra fäger, såsom brunt blått och grått. Folk tror jämt att det är en pojke. Först pga hennes kläder, och sen hennes namn. Men jag köper ju inte killkläder till henne, utan väljer tjejkläder med dessa fäger. Sen när hon blir lite äldre och vill välja kläder själv, får hon ha precis vilka fäger hon vill och om det ska vara tjej eller killkläder. Jag förstår inte varför du bryr dig så mycket om andras barn? Vad du vill göra med dina barn är väl upp till dig, och vad andra vill göra med sina barn är väl INTE upp till dig?! Jag kan bara tänka mig vad du hade rasat om någon sa sånt här om dig och dina barn. Herregud vilket liv det hade blivit. Låt folk ta på sina barn vilka kläder dom vill, precis som DU tar på dig kläder som du gillar, många tycker ju att du klär dig som en gammal tant.

 10. Så om barnet i vagnen var klädd i rosa, så skulle du säga grattis till flickan. Och om det visade sig att det faktiskt var en pojke som låg där, så skulle han vara en påskkärring?
  Så du menar att flickor som är klädda i blått och pojkar i rosa är påskkärringar?
  Låt föräldrarna klä sina barn hur de vill, utan att behöva ta hänsyn till eventuella avlägsna kompisars svårigheter att gissa rätt kön. Oftast frågar man väl endå vad det blev, så är det problemet löst. Jag tror verkligen inte barnet tar skada eller ens är medveten om vilken färg det är på babyoverallen. Däremot är det skrämmande hur du dömer människor utifrån utseende. Pojkar i rosa är påskkärringar och har man en tatuering är man wite trash. Sen blir du förnärmad när du blir tagen för ”blåst blondin” istället för affärskvinna. Vill du inte bli dömd utifrån ditt utseende, kanske du inte ska döma andra heller.

 11. Men då är ju HEN jättebra! Så slipper du säga ”eeh” eller ”barnet”. Du säger helt enkelt hen istället för honom eller henne.

  Du verkar bara outbildad och korkad när du skriver sånt här.

 12. Tur sättning treåring inte ännu kan läsa eller få höra sådana här kommentarer. Han älskar nämligen rosa, gult, grönt, blått, rött, ja alla färger. Tyvärr kommer han säkert snart möta människor som får honom att förstå att rosa inte är för pojkar. Jag hoppas innerligt att jag hinner göra honom stark nog att stå emot de gränser sådana som du sätter upp för honom. Ett tips när du möter en bebis vars kön du tydligen är väldigt nyfiken på, säg ”grattis – vad heter den här lilla godingen då?”. Så slipper föräldrarna köpa enhetliga garderober för att underlätta för omgivningen. Mötte många som sa ”vilken söt liten flicka” till min son när han var ny men vad gör det? Det är en liten Sixten sa jag bara, vi tog inte illa upp – någon av oss 🙂

 13. Hej Isabella!
  Jag har följt din blogg dagligen i flera år och tycker du är en stor inspiration gällande tjejers självkänsla och förmåga att tro på sig själva. Men här måste jag säga att jag inte håller med dig. Att föräldrar ska hålla sig till sociala normer för hur de ska klä sina barn bara för att andra ska se ”vad de är” är faktiskt väldigt löjligt. Jag anser att alla ska få klä sina barn i det de tycker är fint och att andra ska ha en åsikt är rätt överflödigt. Vill föräldrar klä flickor i rosa eller alla regnbågens färger spelar väl ingen roll? Tycker detta är en onödig diskussion och att det är upp till var och en att bestämma vilka kläder deras barn ska ha. Färg är fint och inte ska föräldrar begränsas efter vilket kön ens barn har 🙂
  // Ida

 14. Men snälla, slösa inte tid på att skriva långa inlägg i denna debatt!
  Isabella bryr sig inte alls om ämnet utan hon har bara kastat in en brandfackla som ska brinna på bloggen medan hon och Odd tar sig hem från Italien. Den kanske rentav ska hålla bloggen igång resten av helgen också.
  Och läsarna sväljer betet, kroken, reven och så gott som hela fiskespöt än en gång. Isabella vet hur man provocerar fram kommentarer eftersom det mesta av hennes blogginlägg under åren har varit just sådana irritationer som vissa har svårt att låta stå oemotsagda.

  1. Jag vet precis vad hon håller på med. Hon har rent ut sagt i en föreläsning vad för slags inlägg hon ska se till att ha med i bloggen varje dag – ett inspirerande, ett om självkänsla, ett som provocerar osv..
   Detta har hon uppenbart skrivit för att provocera.

   Dock tycker jag det är viktigt att ha en diskussion bland kommentarerna, om inte för Isabellas skull, men för andra folk som läser hennes blogg, ser upp till henne och tar till sig hennes åsikter. Då kan det vara bra om dom får se en annan sida av myntet också.

   1. om så är fallet blir jag väldigt besviken på henne. Att hon inte utnyttjar sitt inflytande på ett bättre sätt. Dessa åsikter är inget hon kommer att kunna ta tillbaka sedan, så nu har jag bella förstört alla chanser att delta i genusprojekt och liknande så hon vinner inget på att provocera på lång sikt.

 15. Min son som är just över 2 år älskar alla färger och ibland då han väljer kläder själv så ser han lite ut som en påskkärring men han är så stolt och tycker att han är fin, varför skulle jag förstöra det? Han är ju ett litet barn som skall uppmuntras! Och ser han lite rolig ut på förskolan en dag är det inte hela världen.
  Det som är riktigt hemskt dock är att en (påsk)kärring som du skulle kunna kritisera honom eller mig för att han har dom färgerna på sig och inte följer dina normer för vad som är rätt och fel.

  Skäms på dig Bella! Hoppas du vuxit till dig tills du fått barn.

 16. Håller med föregående talare – du klär dig ju som en 75-årig tant.
  Du ser ut som en Östermalmskärring året runt, du kastar på dig malätna tantkläder för att låtsas tillhöra rikemansfacket.
  Du är ju inte rik, så varför försöka se ut som nåt du inte är? Det skulle underlätta om du klädde dig i H&M prylar så att vi vet vilket klass-fack du ju faktiskt tillhör.

  Frågan är bara om du verkligen tjänar så himla mycket på att vara utklädd till rik pensionär året runt eller om du bara villl ha en klapp på axeln och något-hitta-på-ämne att kämpa för i brist på annat i livet.

 17. Till och med de två okända 70+ arna som hälsade på min son som var klädd i rött med rosa napp i barnvagnen har ett öppnare sinne än dig.

  De trodde såklart min son var en tjej och jag rättade till dom sen, inga pinsamheter för någon. De var bara glada att få gulla med honom!

 18. ”Hornsgatanvänstern”? Det var då ett uttryck jag aldrig hört förr. Så inte nog med att barn skall definieras av vissa färger beroende på kön, skall man bli indelad i politiska fack beroende på vart man bor nu också? Lilla vän, det är bara tröttsamt att se hur en tjej med så vriden världsuppfattning gång på gång ska försöka förklara för alla hur vår värld ser ut. Håll dig till det du kan istället, vad det nu än är egentligen. Om du inte vet vad dina vänners barn har för kön, fråga dem. De är dina vänner, de kan väl upplysa dig om läget, om du nu inte är så pass insatt i deras liv att du inte vet vilket kön deras barn har? Många barn ärver faktiskt kläder och dylikt från äldre syskon, jag fick ärva allt från min storebror när jag föddes. Betyder inte att vi var fattiga, för det var vi inte. Föräldrar tänker väl inte på att det måste finnas specifika färger så att resten sv världen kan se att åh, det är en pojke, eller en flicka? Patetiskt, helt ärligt så himla patetiskt. En bagatell jämfört med viktigare problem!/tjej på söder som inte är kommunist

 19. Jag håller både med dig och inte… För jag tycker ändå att jag ska kunna klä min son i en rosa tröja och att det är okej, men jag känner också att vissa har tagit detta lite för långt. Tjejer ska få vara tjejer och killar ska få vara killar. Det är ju vissa föräldrar som gör allt för att sina barn ska få bestämma själva om de vill vara tjej eller kille, wahts up med de?! Antingen är man tjej eller så är man kille. Men bara för att man är kille så måste man inte klä sig i blått, och bara för att man är tjej så måste man älska balett.
  Så i det hela står jag väll i mitten… Det är uppenbarligen ett känsligt ämne för många (om man läser kommentarerna).

  (Gå gärna in på min blogg 🙂 jag skriver om mitt liv i Frankrike (bor för nuvarande i Nice) och en del om mode.
  http://johannaholmberg.spotlife.se/)

 20. Men föräldern kanske förstår att det inte är lätt att se om det är en kille eller tjej:) Man kan ju säga ”grattis! vad heter hon eller han?” typ:P

  1. Och jag trodde du hejjade på ett fritt samhälle som i USA, ska inte folk få klä sina ungar hur de vill utan att få din kommentar på sig?:) Jag menar, du skadas ju inte av det, du kan ju klä DINA barn som du vill sen!

 21. Just därför är hen ett så himla bra ord! Gratulera till föräldraskapet, fråga hur det känns och/eller fokusera på något roligare än klädkodade könsroller. Varför behöver du ens veta kön på bebisen?

 22. Vad bra att det finns ett litet ord som ”hen” då!

  När du då möter ett ”Hornsgatanvänsterpar” som känner för att klä sin unge i lite olika färger kan du säga ””gud så söt .. hen .. Är?”

  Vsg för den uppenbara lösningen!

 23. Det hade ju varit ett utmärkt tillfälle att använda ordet hen. Varför är det så viktigt för dig att veta barnets kön för att kunna gratulera?

 24. Låt bebisarna ha de färger som de passar i och som föräldrarna tycker om för allt i världen, men själv skulle jag inte klä min babypojke i rosa, nej. När en kille är äldre kan ju rosa däremot vara riktigt fräckt.
  Men HEN…sluta med det larvet! Det är så himla konstruerat att det är skrattretande och väldigt tröttande. Och du som ovan tyckte att det var bra i t e x kriminella rapporter att skriva HEN för att dölja könet på offret. Ja men skriv då BARNET för sjutton. Det gör inget om det blir upprepningar i en rapport.
  HEN är urlöjligt…och väldigt typiskt för dagens Sverige, då alla ängsligt måste vara så fritänkande, nydanande och fria från alla former av inrutningar, ”intolerans” och gammaldags värderingar. Det verkar som om det måste provoceras om precis allting nu för tiden. Låt våra ungar vara flickor och pojkar, och när de kommer upp i ålder, så låt dem själva bestämma hurdana flickor och pojkar de vill vara…pojkflickor, flickiga pojkar, homo eller straigtha. Det är väl det som är en sann frihet…och inte ett konstruerat och hopkletat HEN.

  1. Jag undrar hur de överlever i Finland.. Där finns bara ett pronomen för han/hon, alltså ett hen. De måste vara helt förlorade där.. Inga män och inga kvinnor! Herregud! Stackars folk! (Jag är ironisk.)

   1. Här i finland är vi numera alla könlösa apor, håller på att utvecklas till hermafroditer allihopa.

 25. Håller med alla ovan men det finns också ett praktiskt tänk. Små barns behov när det gäller kläder inskränker sig till att de är torra, lagom varma och bekväma. Det du skriver om är yta/utseende. Många av oss bryr oss inte ett dugg om det du kallar horngatsvänstern däremot är vi ekonomiska och tänker återanvändning. Syskon ärver syskon, vi övertar och lämnar kläder vidare till släktingar och kompisar. Vi låter inte HM och Lindex bestämma över våra barns kläder.

 26. Ska man argumentera för eller emot någonting är det ju en fördel om man från början har ett adekvat underlag för sina argument.

  Din slutkläm var också av ett riktigt lågvattenmärke. Gång på gång lyser din elitistiska sida igenom. Du tycker det är ett hittepå att kritiskt granska invanda beteenden som befäster en normativ struktur i samhället? Det är exakt samma kritiska förhållningssätt som till slut gjorde att kvinnor också sågs som likvärdiga individer på 20-talet (rösträtten). Förstår du inte att detta är en del, och en utveckling, av samma samhällstänk och som kommer växa i takt med västvärldens utveckling?

  Tänk vilka möjligheter alla nyblivna individer ställs inför om de SLAPP alla förväntningar de har utifrån sitt kön istället. Så tråkigt att en innovatör som du inte ser möjligheter istället för att prompt bete dig som en oförstående bakåtsträvare. Du sköt dig just i foten vill jag meddela.

 27. Jag vet inte hur jag blir inlurad på din blogg gång på gång? Jag vet ju att jag kommer att vilja dunka huvudet hårt i väggen när jag läser dina åsikter om kön och genus. Och det värsta är att du ju egentligen är en väldigt klipsk person; du är bra väldigt okunnig i ämnet och vet uppenbarligen inte vad debatten handlar om. Trist när du uttalar dug så kategoriskt trots att du inte har koll.

 28. Jag håller delvis med dig. Varför ska man ha ”hen-debatt”
  Det är väl bättre att man klär barnet i de kläder som man tycker om utan att klä i tjejiga alt. killfärger. Men det är ju inte hela världen om man säger han till henne om det är en baby. Det ska ju inte avgöra om det är en hen-debatt eller inte..

  Stoffe

 29. Håller med dig. Hela hen- påfundet är trams för att inte säga pinsamt i en tid när mänskliga rättigheter rimligtvis bör handlar om annat. Läs David Eberhards böcker, framförallt Ingen tar skit i de lättkränktas land.

 30. Men hjälp vad pinsamt detta blev. Om det inte kommer ett inlägg senare där du bara säger att du skämtade…

  Tycker du är himla duktig, och i viss mån en bra förebild för alla möjliga människor. Du har självklart rätt att tycka vad du vill (om detta nu är dina åsikter, och inte bara ett sätt att få uppmärksamhet på), men jag tror inte att du har läst på tillräckligt när du skriver som du gör.

  Var tror du att du, och alla vi andra kvinnor, hade varit idag om det inte varit för feminismen?

  Du säger att du vill vara en förebild för unga kvinnor. Jag vet inte om jag tycker att du klarar det riktigt…

 31. Men det är ju du som vill kategorisera folk och känna samhörighet IOM att har behov av att veta barnets kön. Vi vill ge alla samma möjlighet att få vara sig själva! Jag råder dig att läsa lite genusvetenskap innan du yttrar dig flera tokigheter. 🙂

 32. Du vill ju vara en klok kvinna i mångt och mycket. Menar du att du inte reagerar på att kvinnor och män har olika lön för lika arbete år 2013? Att kvinnor mästras med sk härskartekniker för att inte få ta sig fram i det som ”alltid varit männens värld”. Jag är förvånad Isabella. Mycket förvånad.

 33. Jag är sååå med på dina noter Bella. Blir så trött på alla som ska klä sina killar i rosa bara för att visa vad man står för. Tror inte att barnet kommer att påverkas varken positivt eller negativt bara för att man har haft den uppväxten. Tjejer och killar är olika – låt det förbli så! Jag kommer aldrig använda ordet ”hen”!

 34. fast om barnet i vagnen har rosa eller blått på sig så kommer du att agera annorlunda mot barnet om det är blått eller rosa. Om det är rosa kommer du förmodligen prata om hur söt och gullig liten prinsessa som ligger där. Om barnet bär blått kommer du troligtvis prata om vilken liten kille som ligger där..

 35. Du kanske bara har missat att igår var det påskafton och då klär många ut sina barn till just påskkärringar! Du kanske ska gå ut och kolla på bebisar en vanlig dag.

  1. Och du har tydligen missat att det är på skärtorsdagen man klär ut sig till påskkärring och åker till Blåkulla….

   1. Och du Anna verkar ha missat att det finns olika traditioner när man går påskhäxa. I Finland t.ex. går de finskspråkiga barnen traditionsenligt på Palmsöndagen medan finlandssvenskar vanligen går påskhäxa på Påskaftonen.. Så din kommentar var bara pinsamt omedveten.

 36. Jag håller med dig, men jag tycker samtidigt att det är något som var och en får bestämma själva. Jag har en kompis som har en liten flicka och hon tycker inte om rosa och röd som är typiska tjej färger så hon klär flickan i bruna, blå och andra färger. Det viktigaste tycker jag är att man får klä sitt barn i vilka färger man vill 🙂

 37. Men god -.-‘ Om du inte vet vilket kön det är på bebisen, och det är din väns bebis dessutom, kan du inte bara fråga?! ”Är det en tjej eller kille?” Om föräldrarna nu valt att inte klä sin dotter helt i rosa så lär de inte heller bli förolämpade för att du inte kan se vad det är!

  Människor påverkas av färger, även i vuxen ålder, och du som är så jävla mycket för det fria valet borde väl om nån tycka att det 1) Är helt okej för varje förälder att välja själv hur man vill klä sitt barn. och 2) tycka att barnet själv ska få välja om de vill bara flicki-flickit / pojki-pojkit eller om de vill vara mer könsneutralt, när de väl blir gammalt nog att göra sina egna val.

  Jag VET att folk kommer att ha åsikter om ditt föräldraskap när du blir mamma, eftersom folk har åsikter om allt du gör, men vet du, sålänge du har åsikter om hur andra föräldrar uppfostrar sina barn så behöver du inte skriva gnälliga inlägg om hur folk har åsikter kring hur du gör, vilket jag också antar att du kommer att skriva.

  Du är verkligen duktig på att skapa och driva företag, på att tjäna pengar, men på många andra områden är du verkligen blåst. Men men, så är vi väl alla, smarta ibland, och riktigt korkade ibland..

  1. ”Kan ni stilla min nyfikenhet över hur barnet är skapt mellan benen, flååås flåååååås”. Att folk inte fattar hur perversa de är med sin besatthet över bebisars könsdelar. Tycker föräldrar att de ä viktigt att folk vet vad som gömmer sig i blöjan på barnet upplyser de väl omvärlden om det.

 38. Vad ledsamt att du förstör så för dig själv. Man blir ledsen på riktigt när unga kvinnor dom borde vara en stark bra förebild gör så här. Ont-i-magenledsen.

 39. Fruktanvärt korkat skrivet! Vad spelar det för roll om det är en tjej eller kille? Det här inlägget pekar verkligen på enorm okunskap.

 40. Du kan ju testa med att säga ”grattis till barnet” – eller är det ett sådant där läskigt könsneutralt ord som du inte riktigt vågar använda?

 41. Jag håller med! Varför får inte tjejer vara tjejer och killar killar? Vi är ju födda till ett visst kön, det är väl inget dåligt med det?

  1. Ett kön är något biologiskt som vilka organ och hormoner man har i kroppen, bland annat.

   Ett socialt konstruerat kön, kallat genus, är något vi människor pådyvlar varandra i tron om att flickor är på ett visst sätt och pojkar på ett annat. Det tar sig uttryck i form av färger på kläder och andra utseendedetaljer, men också t.ex. i föreställningar om att kvinnor är vårdande, mindre intelligenta, otekniska etc, att män är mentalt starka, aldrig visar vekhet, inte kan ta hand om andra, etc.

   Att vi har olika biologiska kön är ett faktum, att vi konstruerar föreställningar om hur dessa kön är och ska bete sig är mycket onödigt och begränsande för många inblandade. Därför är det av nytta att få bort såndant skräp från vårt samhälle. Isabella bidrar just nu till att bevara unkna könsstereotyper som i förlängningen begränsar folks frihet.

   1. Det är när ditt tänkande kommer ut i arbetslivet som det blir problem tex när kvinnor blir brandmän men ej orkar slå in en branddörr tex.

    1. Nejdå, inte om man tillämpar principen att tillsätta den person med bäst kompetens till en post.

     För ett yrke där råstyrka är ett kriterium skulle den person som var starkast vara mest lämpad (om det är det enda kriteriet för yrket). Således, en sökande man som är starkare än en sökande kvinna skulle vara mer lämpad för posten, och på motsvarande sätt då en kvinna söker som är starkare än sina manliga konkurrenter skulle vara mer lämpad.

     Nu är väl detta ett ganska svart-vitt exempel, det flesta situationer brukar vara något mer nyanserade.

     Kvotering kan bli mycket fel, om det är det du fiskar efter, och inget man automatiskt sympatiserar med om man tycker att en jämlik behandling av män och kvinnor är något som ska råda i vårt samhälle.

   2. Bra sagt av Skriver Igen tycker jag. Det är ett faktum att vi har kön – män och kvinnor. Det går inte att komma ifrån. Det jag stör mig ENORMT på är att rosa ska vara ”flickigt” och blått ”pojkigt”. Varför liksom? Kan inte alla färger bara få vara färger? Varför ska färgen i vagnen avslöja vad det är för kon? Kan inte bebisen vara en rosa-klädd pojke?

    Och likaså leksaker, varför är bilar pojkiga och dockor flickiga? Jag tycker inte att det ska handla om att ”en flicka ska få vara pojkig och en pojke ska få vara flickig” utan snarare ska det vara accepterat att gilla bilar OCH Barbie, utan att leksaker ska könsstämplas som ”flickleksaker” och ”pojkleksaker”. Om jag hade barn skulle jag inte undvika rosa på flickor och blått på pojkar bara för att gå emot normen, men jag skulle klä mina barn i rosa, blått, rött, grönt, gult whatever, bara för att det är fint. Nu kanske Isabella skulle tycka att de ser ut som påskkärringar, men det får jag väl ta i så fall 🙂

    Ursäkta om det var en obvious point, men jag är långtifrån expert i denna debatt utan tycker bara att den är intressant.

  2. Alexandra- Det är väl ingen som vill förbjuda killar att vara killar eller tjejer att vara tjejer? Hur skulle man ens kunna förbjuda det? Kön är ju precis som du säger något man föds med.

 42. Det är fruktansvärt att du skrålar ur dig åsikter som du inte ens kan stå bakom med hållbara argument. Alla som säger emot dig, med hållbara argument, har dessutom blivit nätmobbare, avundsjuka etc. Alla vill inte leva i Blondinbella-bubblan du lever i.

  Att du med den här attityden till feminism och jämställdhet ens fått trycka en ”självhjälpsbok” är väldigt tragiskt, du är 22 år och är liksom jag i startskedet utav ditt liv. Du är nog en av dem som verkligen skulle behöva läsa en självhjälpsbok, skriven utav någon som varit med om mer än Östermalm och charterresor. Det säger jag inte för att trycka ner dig, det säger jag för att det är väldigt uppenbart vilken värld du lever i – vilken värld du i alla fall utger dig för att leva i.

  Hen har aldrig handlat om att byta ut feminint och maskulint, det handlar om att könsneutralisera när könet är irrelevant. T ex en läkare, en advokat.

  Om du på riktigt tror att kvinnor (och män, naturligtvis) inte skadas utav könsnormerna, så föreslår jag att du googlar runt lite. Eller varför inte se dig omkring, gå till ett dagis och titta på hur barnen beter sig. Är det medfött att kvinnor tycker om kläder, smycken, vara renrakade, sminkade, rosa, Barbie och allt därtill som sägs vara ”flickigt”? Tror du att den där tvååriga pojken har en inbyggd gen som säger åt honom att ”jag ska leka med traktorn och bygga klossar”?

  Jag kan säga att det har skadat mig, som får smutskänslor av hår på benen, är mån om mitt utseende på ett sätt jag aldrig upplevt att en man är – samtidigt som att jag känner ”det är så det är, det har inte skadat mig”. Inte fysiskt. Jag är inte trasig, jag gör mig inte till ett offer – men hur män ser på kvinnor över världen ÄR ett problem. Hen är ett steg i rätt riktning.

  Ge inte dina barn en könsroll, är allt dessa föräldrar du pratar om säger, förvänta dig dig inte ett visst beteende utav en flicka och visst beteende utav en pojke. Det finns inga medfödda gener som talar om för dig vem du är. Släpp riktlinjerna.

 43. Men Bella, vad trött jag blir. Du har koll på så mycket men här visar du helt brist på analysförmåga. Hen är för det första ett könsneutralt pronomen, inte ett barn till någon från ”hornsgatanvänstern”. Det finns personer som kanske inte vill definiera sig som kvinna eller man och därför vill gå under hen, men det är en mycket myclet liten grupp individer.

  Man bör inte klä ut sina barn till påskkärringar. Men man klä dom som just barn. Inte sätta på en kostym för ”tjej” eller ”kille” redan när barnet är så litet att som du säger, inte ser könet på. En tre månader gammal bebis är inte en kille eller tjej, det är en bebis.

  Kläderna påverkar hur barnet blir bemött, gulliga daltas med och coola är pappas lilla superman. Du får naturligtvis klä din dotter i klänning utan att hon blir ett litet våp. Men det är något man kan ha i bakhuvudet.

  Att så länge det är möjligt, låta barn vara barn.

 44. Hornsgatansvänstern? VAD är det?

  Du vet väl att på söder bor många artister-konstnärer-författare-forskare mm mm.

  Det du kanske skulle kalla ”intelligentsian”, i Sthlm bor många av just de människorna, de intelligenta och smarta, de kompetenta, utvecklande och ”starka” människor/personligheter på Söder.

  Ang. Genus, det är INTE fel att klä sina barn som man vill.

  Fö är regnbågen mycket vacker och dess färger står för det vackra, men även för ett visst utanförskap som vi alla måste motarbeta.

  Du är väl god vän eller VAR god vän med en hel del av människor som tillhör ”regnbågsfolket”.

  Ps, att sätta på sin baby massa märkeskläder säger fö mer om föräldrarnas wannabee-tänk än barnets kön.

 45. ‘Grattis till bebisen’ och ‘gud så söt bebis’ funkar väl lika bra? Då har du absolut en chans att värja dig från eventuella felsägningar. 🙂

 46. Så föräldrar ska klä sina barn i färger som visar vad deras barn har för kön bara för att du ska förstå om det är en flicka eller pojke som ligger i barnvagnen? Ja det är ju i princip vad du säger. Ärligt talat så får ju föräldrarna klä sina barn i vilken färg de vill. Tror det är få föräldrar som har något politiskt tänk bakom vilken färg de väljer på sina barns kläder. Kan tänka mig att du kommer bli en sån där mamma som köper rosa gulligull kläder, dockor osv om du får en dotter och blåa, svarta, gröna kläder med coola tryck och bilar om du får en son. Visst förutfattade meningar från min sida, men det är den uppfattningen jag fått. Är det inte lite tråkigt att göra det som förväntas? Att köpa rosa och gulliga saker till en flicka och blåa coola saker till en pojk? Jag tycker nog det. Är inte det, om något, att placera barnen i ett fack? Nä vill man klä sin son i rosa och sin dotter i blått ska man kunna göra det. Är det någon som har problem med att se vad det är för kön på ens barn, ja då är det deras problem.

 47. Absolut, vi är födda med ett BIOLOGISKT kön. Men bara för att jag råkar ha ett kvinnligt könsorgan vill jag inte bli automatiskt insatt i fack för hur jag förväntas se ut eller vara. Och dessutom, en bebis… Du hade inte en chans? Varför behöver du en chans?
  Varför ska man bestämma barnets identitet med hjälp av kläder?

 48. Alltså jag brukade beundra dig, Bella, men det här inlägget visar bara hur otroligt blåst och obildad du är! Att påstå att folk som vill ge sina barn en genuin chans att leva som de vill oavsett kön och göra samhället mer jämställt är ett hitte-på-ämne? Herregud, vad jag skäms över dig.

 49. Ja gud vad hemskt om du inte kan säga ”grattis till ….” räcker det inte med ett simpelt GRATTIS? Det här med färger och kön är väl trams om något. Jag har aldrig gillat babyblått/babyråsa , så jag kommer använda neutrala cleana färger. Inte mitt problem att du känner dig bortgjord, urlöjligt.

 50. Varför är det så viktigt att veta könet då? Varför inte bara säga ”Åh vilken fin bebis! Grattis! Vad heter den/hen/vilket-man-nu-föredrar”? Jag tänker inte klä mina barn i könsfack för att andra ska ha det bekvämt. Jag bryr mig faktiskt inte om nån tror att mina söner är flickor eller att döttrarna är pojkar. Dom får ha på sig det som dom tycker är fint. Precis som du, Isabella.

 51. Jag tycker du har helt rätt! För mig ÄR kön viktigt. Jag är en kvinna. Jag har en POJKVÄN. Jag har också en MAMMA och en PAPPA.

  1. Vad roligt att kön är viktigt för dig! För mig är det helt oviktigt. Jag har också en pojkvän, en mamma och en pappa. Och jag vet könen på dem. På vissa andra vet jag inte könet, och jag skiter helt ärligt i det. Och jag kommer klä mina barn i alla färger, för jag klär mig själv i alla färger (fast mest grått tyvärr…). Och vet du? Du har inte med att göra ALLS vilka färger jag eller mina barn har. Och jag lovar, ingen är ute efter att byta ut din pojkväns snopp mot en snippa 😉

   1. Nej, naturligtvis har du och dina barn rätt att bära de färger du vill. Det säger jag absolut inte emot. Jag tycker inte det är en förälders ansvar att klä sin lilla tjej i rosa för att andra människor ska se att ungen är en flicka. Däremot anser jag det väldigt tröttsamt med personer som klär sin tjej i blått och sin kille i rosa. Bara för att liksom.

    Naturligtvis är ingen ute efter att byta ut min snippa mot en snopp, eller min pojkväns snopp mot en snippa. Problemet enligt mig är istället att det kan anses som FEL att en tjej har rosa, och FEL att en kille har en blå tröja. Jag kanske har missat hela poängen, men jag anser att det finns mycket större problem i jämnställdhetsfrågan än färger på bebisars kläder.

    En fråga av ren nyfikenhet; om du mötte en människa (vuxen), där du inte ser om vederbörande är en man eller kvinna, skulle du då fråga?
    Det skulle jag göra, men det finns säkert de som skulle reagera annorlunda.

     1. Jag har försökt förstå. Kanske du skulle ta och förklara då på vilket sätt en rosa klänning på en tjej skulle vara fel eller bidra till något negativt?
      Vill du klä din kille i rosa, så gör det, varken jag eller BB kan hindra dig att klä ditt eventuella barn i de färger du vill. Men kan du förklara för mig på vilket sätt jag gör fel som kommer att klä min tjejbebis i rosa och min killbebis i blått?

   2. Du vill ha frihet att göra som du vill men tydligen får inte Blondinbella ha en annan åsikt utan att du skall klaga. Vilken frihet ger du henne?

 52. Men snälla du. Räcker det inte med så sött barn, så fin
  Människa, vilken underbar person? Och om du är så besatt av att veta barnets kön så kan du väl fråga?

 53. I och med ditt problem så hade ju ”hen” underlättat för dig i de jobbiga situationer du inte vet vilket kön det är? Men den stora frågan är Isabella, varför varför spelar det så himla stor roll vilket kön den lilla bebisen har? Och ”hitta-på-ämne”, vad pratar du om liksom? Läs på om genusdebatten, feminism o s v så förstår du att det inte är något ”hitte-på” överhuvudtaget utan högst relevant och viktigt i vårt samhälle.

 54. Man får väl klä sin dotter i rosa och sin son i blått om man känner för det, alla väljer hur de vill göra. Men man klär ju verkligen inte sin dotter i rosa för att förmedla till omvärlden att det är en flicka, utan i så fall för att det är fint :s

 55. Läs på innan du uttalar dig om en sån här sak. Kan inte fatta att det ska vara så jävla kinkigt att veta vad för kön barnet har… Vad händer annars? Ångest? Sömnlösa nätter? Kärnvapenkrig?

 56. Förstår inte på vilket sätt ”vänstern” kommer in. Är det utifrån den politiska ideologin en väljer att klä sitt barn? Tveksamt.

  Och ifall det är svårt att avgöra om det är en pojke eller flicka, så kan du väl bara fråga? Tänker mig att det inte är svårare än så.

 57. Hen-debatten handlar ju i första hand om personer som inte passar in i han-och honfacken, och inte ens i trans-facket. Det finns människor som inte vet eller vill bestämma sig för vilket kön de tillhör, eller som känner olika vid olika tillfällen. Jag tycker hen är ett jättebra alternativ, dessutom är det ju jättebra när man, precis som du säger inte vet könet – ”Vad söt hen är!”

 58. Fasen, vad skönt att du är så ärlig, Isabella! Du säger vad många nog tänker, men inte vågar säga längre om man inte vill bli påhoppad… Skitbra att du skrev detta, skönt att veta att det finns folk som fortfarande är lite traditionella och som inte är rädda att stå för det! Bra!

 59. Håller med dig!
  Varför tycker vissa att det är så fel att klä sina barn i rosa eller blått?
  Varför tycker vissa att man inte ska vara stolt över att vara kvinna eller man?
  Finns det inte större problem i världen att lösa?
  Fattigdom, kvinnoförtryck osv.. Skäms att vi i Sverige lägger ner energi på om deg finns gröna och gula polotröjor till hen-barn när det finns så viktiga saker att lägga ner sin energi på.

  1. Tror inte nån tycker det är fel att klä sina barn i blått/rosa. Eller att man inte ska vara stolt att vara kvinna/man. Hen är ett ord man kan använda när man inte vet könet (så man slipper säga ”det” ”eehhrrmm” eller helt enkelt säga fel). Och man får klä sig i och sina barn i vilka färger man vill. Att däremot kalla folk för påskkärringar i en fråga man uppenbarligen inte är inläst på är lite fult.

   Och, Varför är det så viktigt att klä sina barn i könade färger. Vuxna kvinnor klär ju sig lika mycket i blått som vuxna män gör i rosa. Varför är det så oerhört viktigt att man ser på ett barn vilket kön det har? På vilket sätt påverkar det din vardag?

   Slutligen, människor som är insatta i genusfrågor är generellt också insatta i andra jämställdhetsfrågor både i Sverige och världen. Varför får jag inte vara engagerad i den svenska genusdebatten utan att först rädda resten av världen? Det tycker jag är orättvist.

 60. Fy fan. Det borde finnas en gräns på hur korkade åsikter man får ha egentligen. Jag spydde faktiskt lite inombords när jag läste det här. Flera av kommentarerna här innehåller allt man som genusamatör behöver veta för att bemöta människor på ett sätt som inte trycker ner folk ännu mer i ”flicka och pojke”-facken.

  Snälla BB, gör oss alla en tjänst. Läs på lite. Det lär du inte dö av, jag lovar.

 61. Du får tycka precis vad du vill om detta. Vi har åsiktsfrihet i Sverige (även fast många har tänket: ”tyck vad du vill bara du tycker rätt”) Men vad har Hornsgatanvänstern med detta att göra? Eller politik överhuvudtaget? Finns nog ultramoderater som klär sina barn könsneutralt också ska du se. Om du vill att folk ska respektera dina åsikter som du är vid din fulla rätt att ha, ska du nog tänka på att inte förlöjliga dom som har åsikter som inte stämmer överens med dina. Du framstår inte som speciellt bildad eller vettig med detta inlägg utan mest som en ung, och väldigt inskränkt person som inte kan komma med vettiga argument utan måste använda sig av löjliga uttryck som Hornsgatanvänster, ”barnen ser ut som påskkärrningar” osv.

 62. Du sjönk i mina ögon nu… Vad är det som gör att könet spelar någon som helst roll när man ska ”hälsa” på ett spädbarn? Det hörs ju på namnet att det bara är ett BARN. Det är samhället som ”könar” alla barn. Du måste väl veta att det är en väsentlig skillnad på biologiskt kön och genus? Och om du nu hade läst på i ämnet vilket det är tydligt att du inte har gjort så skulle du veta att genusmedvetenhet inte handlar om att förbjuda barn eller någon annan som helst att ha på sig en viss färg. Pojkar FÅR ha på sig blått och dom FÅR ha på sig rosa utan att det ska vara fel på något. Detsamma gäller även att flickor får klä sig i blått precis lika mycket som de får klä sig i rosa. När barn klär sig i speciella kläder eller en viss färg får de genast en stämpel av samhället. Flickor får bara höra att de är så fiiiiiina och pojkar att de är så cooooola. Och du som brinner för tjejers rättigheter och möjligheter, borde du inte ha märkt ett samband mellan små flickor klädda i rosa och ett förfärligt dålig självförtroende och självkänsla eftersom de alltid har lärt sig att det enda som räknas är utseendet. Så var snäll och läs på i ämnet innan du uttalar dig mer. Du får självklart klä din framtida dotter i rosa och glitter, men då ska du veta hur samhället kommer att påverka henne resten av livet.

 63. Det här är tyvärr sista gången jag går in på din blogg. Jag är ledsen men det här kan jag bara inte stödja. Det är sån här okunskap som SKAPAR vår moderna tids köksklyftor.

  Tack Bella du har varit underhållande men alla har en gräns och min går här.

 64. Isabella, den här kommentaren känns mest omogen och det märks att du inte satt dig in i varken genus- eller hendebatten särskilt mycket. Sedan att du gillar ”traditionsenliga färgval” på barnkläder är väl fullkomligt fine, välj det den dagen du själv är mamma och låt andra föräldrar göra sina egna val – hur de än må vara. För de allra flesta föräldrar är jag övertygad om klär sina barn i färger som de själva tycker om, inte en färg som ”avslöjar” dess kön eller basunerar ut ngt budskap om jämställdhet. Min 6 månader gamla dotter får kläder från både flick- och pojkavdelningarna, i de färger former och mönster JAG som förälder själv tycker om. På stan har främmande människor vid ett flertal tillfällen misstagit henne för en pojke, vilket jag struntar fullkomligt i, för vad spelar det egentligen för roll? Den dagen hon själv kan uttrycka en åsikt om vad hon ska ha på sig kommer hon att få bestämma det i allra största mån, och är det då en rosa tyllkjol eller tröjor med Teletubbies-tryck på som önskas – ja, då blir det så.

  Säg ”grattis till gullungen” eller dylikt i fortsättningen om färgvalen gjort dig så himla ”förvirrad” och slipp ”pinsamma situationer” hädanefter. Svårare än så är det nog inte.
  //Jennie

 65. Håller med dig Blondinbella, jag kan dock säga att jag inte alls är insatt i detta ämne. Det roligaste att alla reagerar så hemskt mkt på det.

 66. Förstår ni inte att det är viktigt att klä barnen i BLÅTT eller ROSA så att såna som Isabella kan VETA vad det är för kön. Det är ju jätteviktigt att veta det. För…för…eeh…Ja i alla fall. Tänk på stackars Isabella som inte hade en CHANS att se vad det var för kön. Gud vad taskigt mot Isabella. Det borde faktiskt alla småbarnsföräldrar tänka på, att klä sina barn i färger som Isabella vill att de ska ha.

 67. Detta inlägg visar bara på arrogans och okunnighet. Jag tycker att det är imponerande det bella har byggt upp och jag gläds åt hennes framgång men jag blir förvånad över sådana här uttalanden. Du säger att du vill bli en skicklig ”business women” och du ger ut en hel del tips till allmänheten om hur man sk bli en framgångsrik affärskvinna. Jag är själv 22 år, civilekonom och jobbar inom finanssektorn. Visst, du är bra på att starta och driva företag, men för att bli riktigt skicklig ska man enligt min mening akta sig för att bli en ”fackidiot”. Detta uttalande visar på okunskap och brist på ödmjukhet vilekt enligt min mening är viktiga faktorer.

  1. ”Jag är själv 22 år, civilekonom och jobbar inom finanssektorn.”

   Det låter väldigt seriöst…

 68. Visst är det stora problem att diskutera.
  Hur tror ni de tänker i u-länderna om den här
  problematiken?

 69. Roligt när outbildade tar sig rätten att kommentera och nedvärdera ett ämne som så många har kämpar för. Denna bloggprinsessa förstår inte innebörden av det hon uttalar sig om.

 70. Bella är liberal och tycker att man ska få frihet att bestämma över sig själv och sitt eget liv. Förutom hur man klär sina barn då. För fan, man ser ju inte om det är en kille eller tjej! (och så klagar hon på att andra inte har viktigare saker att bry sig om)

  Nej det här är nog Bellas dummaste inlägg hittills, i konkurrens med tatueringsinlägget. Men det är härligt att läsa kommentarerna under och se hur många kloka läsare hon har iallafall. Gör mig glad.

  Nu inväntar vi Lady D’s respons!

 71. Håller med dig helt och hållet. En väninna till mig har en underbart söt dotter men hon klär henne som en kille. I gröna tröjor med dödskallar. Tycker inte det passar på en liten söt tjej. Man behöver inte klä en flicka i rosa men något som liknar tjejkläder ska det allt vara. Den där Hen-debatten är bara så galen. Det heter hon eller han, inget annat.

   1. Suck….det finns söta små killar också men de behöver inte vara klädda i rosa. Du fattar säkert vad jag menar men ska förvränga orden.
    Kan däremot tycka att kläder med dödskallar är fula, oavsett på vem de sitter.

 72. Varför är det viktigt att kunna läsa av kön på barnet då? Man behöver såklart inte överengagera sig just med syftet att man inte ska ”kunna se” vad det är för kön. Men varför är det viktigt för oss människor att veta? Spelar det någon roll vad barnet är fött med för kön? Räcker det inte med att säga grattis till barnet?

 73. Tack och hej då ”Blondinbella”. Du har just uppfyllt mina fördomar om blonda fjortisbloggare och jag ser ingen som helst anledning att fortsätta läsa din blogg.

 74. Känns det viktigt att provocera fram kommentarer och klick, på bekostnad av ditt varumärke?
  Samma varumärke som ska sälja böcker, föreläsningar och..inneskor?
  Jag har länge tyckt om din blogg. Men på senare tid vet jag inte om du är desperat (=provocerar) eller om du inte var redo att hantera ditt egna varumärke, själv..?
  Jag hoppas du provocerar, och jag hoppas att du vaknar upp och återgår till ditt mål att ”peppa unga tjejer” och försöker se saker lite mer utifrån ett vidare perspektiv. Jag hoppas verkligen det. För om detta är ditt sanna jag, som kommer fram, tror jag du är på väg utför…

 75. Extremt roligt att du anklagar påskkärringföldrarna för att vara vänster när det är du som vill gå in & styra deras vardagliga val här i livet. Vem fan är du att bestämma nånting över någon annan människa? Kommer klä ut min son till en påskkärring idag bara för att djävlas med dina idiotiska sovjetdrömmar.

  Förstår inte varför det är viktigt för dig att se vad människor (speciellt barns) har för kön, förstår att en så trångsynt människa som du gärna stämplar folk pga utseende men med tanke på att du målat upp dig själv som någon slags förebild för unga tjejer så kanske du inte borde bete dig som en ärkeidiot.

 76. Blev lite förvånad nu, Isabella. Det finns debatter och så finns det debatter – av olika dignitet.

  Att få barn är stort och inget självklart. Ser jag en vän (eller bekant) med barnvagn, inte är min första tanke att jag ska kunna ”gratulera till flickan/pojken”. Det är ett barn, en individ.
  Mamman eller pappan kommer säkerligen att berätta ändå vad barnet heter. Om klädseln på ett barn är en fråga att uppröras över, då har man inte mycket perspektiv på tillvaron …

 77. Alla har rätt till våra egna åsikter. Men jag håller verkligen inte mer dig Isabella! Skulle vara givande om du skrev ett inlägg varför du är mot ”hen” och där du inkluderar vad andra tycker om det! Tack för en bra blogg 🙂

 78. De är inte bara skillnad på könen mellan en man och en kvinna. De finns stora skillnader på hjärnan också, varför? För vi är olika. De är skillnad mellan en man och en kvinna och att blunda för de är som att blunda för verkligheten. Buu för hen!

  1. Mycket okunskap ligger bakom denna kommentar. Visst, det existerar skillnader i kognition hos män och kvinnor, men skillnaderna är så små att man generellt sett brukar säga att skillnaderna INOM könen är desto större. Mycket beror även på vår miljö och hur vi uppfostras till att vara.
   ”Stora” skillnader på mäns och kvinnors hjärnor finns det med andra ord verkligen INTE.

   Att dessutom påstå att det skulle vara ett rimligt skäl till att slopa hen och genustänk känns inte särskilt genomtänkt.

   1. Precis och bara fullkomliga idioter skulle påstå något så genomkorkat och verklighetsfrånvänt som att män är längre och har större fötter än kvinnor för variationen inom könen är ju faktiskt större än mellan… hahah suck vilken ankdamm den svenska genusdebatten är.

  2. Men det intressanta är om skillnaderna är biologiska eller sociala/kulturella.
   För inte så länge sedan var rött en mansfärg och blått en kvinnofärg i Sverige. Bland massajerna (eller vissa grupper av dem?) så har männen långt hår och smycken och kvinnorna rakade huvuden.

   Människor har 46 kromosomer och en av dem bestämmer könet.
   (Kvinnan har X-kromosom och mannen har Y-kromosom). Detta leder bland annat till att det är vanligare med färgblindhet hos män än hos kvinnor. Ska man behandla alla pojkbebisar/pojkar/män som om de vore färgblinda och alla flickbebisar/flickor/kvinnor som om de kan se skillnad mellan alla färger?

   Vissa könsskillnader gäller för så gott som alla människor. Till exempel att män har kuk och kvinnor har fitta. Dessa ska man såklart inte förneka.
   Men skillnader som man inte vet om de är kulturella eller biologiska (som vilka färger man föredrar, högst sannolikt är det kulturellt), eller som faktiskt finns i DNA men som bara är marginellt (som att fler pojkar än flickor är fägblinda) – dessa är väldigt onödiga att fostra barn in i.

 79. Gillar verkligen många av dina åsikter men här skiljer vi oss… Vad spelar det för roll vad det är för kön som ligger i vagnen? Varför är det en så viktig detalj? ”Åå vad söt den lilla är”, räcker väl långt? Sen är det klart att det kan vara skoj att veta vad det är för kön men är det verkligen just klädernas färgskala som absolut bör avgöra det? Det är väl nästan lite larvigt? Bättre att fråga föräldrarna… Synd att du ska behöva irriteras för att ett spädbarn kläs i regnbågens alla färger. Låter bara härligt i mina öron.

 80. När ett av mina barn var fyra månader hjärtopererades han. Det var tufffa dagar
  innan vi visste om han skulle överleva. Färgen på hans babykläder kändes ganska sekundär kan jag säga, både för familjen och vår omgivning …

 81. Antar att någon redan har skrivit det, men räcker det inte att bara säga ”åh vilket sött barn”?
  När min dotter var liten frågade folk vilket kön det var fast hon hade rosa på sig, antar att hon måste ha sett ut som kille. Stackars barn.

 82. BLI INTE SÅ UPPRÖRDA FOLKET!, alla kändisar vill provocera eller tycka konstigt för att få fler läsare och kommentarer, och se redan har hon 151 kommentarer:) så de kan sin bloggning.. Vi är deras framgång!

 83. Det känns tattigt att du inte kan betala för din egen semester. Tror ärligt talat du är ganska så FATTIG. Det skiner igenom att du vill dra av denna resa. Som sagt TATTIGT!

  1. Det här inlägget är faktiskt riktigt äckligt. Tattigt alltså? Tattigt som kommer utav ordet tattare som i sin tur anspelar på resande romer. Att ifrågasätta Isabellas uttalanden, argument eller ickeargument, hennes val eller agerande är en sak, att slänga sig med ord som är nedvärderande för en hel folkgrupp och att använda dessa ord som skällsord är dock INTE okej.

  1. Därför att man skall ta sitt föräldraansvar och inte använda sitt barn i genusmaffians tankesnurr.

 84. Det som gör mig så trött på dig Isabella, är att du har så mycket åsikter som rör saker du inte har npgon aning om. Du säger att man ska klä barn så man ser könet. Men är ju inte säkert du kommer göra de själv då du själv får barn. Och klär du ditt framtida barn efter kön, så stackars barn. Välj de som barnet passar i oavsett färg. Men du lär väl följa könssterotyperna. Aldrig att din son lär få dansa balett och din dotter boxas. Hoppas om du nu är så här trångsynt att du inte lyckas få barn eller att din son blir transa.

 85. Det här var så korkat att jag inte ens orkar argumentera. Blev dock glad av att Blondinbellas läsare är mer pålästa på ämnet.

 86. Alltså vad fan snackar du om? :S Du passar inte direkt in i överklasseliten, de ser dig i princip som WT skulle jag anta. Jag menar: ingen utbildning efter gymnasiet, överviktig, finnig och allmänt äcklig. Förlåt men blir bara så jävla trött på att du måste provocera så fort du får dåligt med pengar. Btw är jag själv inte med i Stockholmseliten, men jag försöker inte heller utan lever mitt liv och skiter i vad andra säger. Usch. Du är den sämsta bloggerskan, Kenza, Tyra och Egoina är så mycket bättre. Fy fan blir bara så jävla trött på dig människa du kan ALDRIG bara sluta!

  1. +1
   Dessa provokationer (många gånger bestående av ren okunskap förmodligen beroende på låg utbildning) samt den överlägsna attityden mot sina läsare kommer att få konsekvenser, många har tappat den lilla respekt de haft och fler lär det bli, så onödigt att provocera och samtidigt dumförklara läsarna i det ena inlägget efter det andra.
   Att man är kritisk mot Bella har ingenting med jantelagen att göra, bara sunt att då och då sätta ner foten och säga ifrån en del av de galenskaper som kommer med inläggen, finns massor med unga, duktiga bloggare som är både kunniga, snygga och ödmjuka som man önskar lycka och framgång för beroende på att de är värda både beundran och respekt!

   1. Förstår inte hur hennes utseende har med hennes åsikter att göra? Och varför behandla någon efter vilken utbildning de har?
    Förstår ingen av er kritik!
    Jag kan inte förstå Bellas kritik till att klä sitt barn i de färger som är vackra men att då också tycka illa om en person på grund av utseende eller utbildning är väldigt tråkigt. Enligt mig. Men vem är väl jag, som inte berättar vilket bmi, utbildning eller hårfärg jag har…

  2. Varför läser du något som uppenbarligen är så dåligt i dina ögon? Hur mår du egentligen som känner att du måste nedvärdera en annan människa på grund av utbildning och vikt? Är det något som är allmänt äcklig är det folk som du, som inte kan föra sig i det allmänna rummet.

  3. Folk från ”överklassen” talar sällan i sådana termer du nyss gjorde ”Isabell”. Jag håller fullständigt med Isabella i hela ”rata hen-genus-allt-vad-man-nu-vill-kalla-det-debatten”.

   För det andra tror jag inte någon heller skulle klassa Isabella som ”white trash”. Det är en definitionsfråga för alla. Ska vi klassa kungen som det också, med tanke på att han varit på strippklubb? Kom igen. Väx upp, och tänk innan du talar. Den svenska avundsjukan är så extremt pinsam. Du kanske är lite smått upprörd över att du var tvungen att gå klart gymnasiet för att kunna få något jobb? Du verkar inte besitta något vidare stort ordförråd eller kreativitet för den delen. Som sagt, väx upp! Sluta läs hennes blogg om du nu tycker att den är ”såååå dålig”.

   Och slutligen – Bella, keep up the good work, fortsätt stråla och rocka dina grymma former!!

 87. Förmodligen har du fått så mycket respons på ditt inlägg att du inte ens läser detta men för min egen skull vill jag bara skriva några ord.

  För mig är det helt oförståeligt hur någon kan ha ett sådant tunnelseende som du. Som tänker att livet handlar om vi mot dom och att lycka är något svart med lite glitter på som man dyrt kan inhandla i en Chanelbutik. Tänk dig själv hur ett liv utan lyx och olika indelningar skulle se ut. Skulle du vara mindre lycklig då? Är det konstigt tycker du att det sticker i ögonen på medmänniskor som har mindre resurser och får lägga sina pengar på livsviktiga saker som mat till exempel? Det finns massor av människor som kämpar massor för att ekonomin ska gå runt varje månad och ditt bekymmer verkar vara huruvida du matchar dina lyxkläder eller om man ser ifall ett barn tillhör ett visst kön. Det är pinsamt att se hur någon som ofta framställs som smart och kompetent brister så hårt i förmågan att tänka utanför sin egen lilla lyxbubbla och missartotalt världen utanför. Jag tycker synd om dig som går miste om så mycket äkta glädje som.inte består av ytliga kommentarer om utseende och prylar. Du är en dålig förebild.

  1. Men herregud människa? Man skulle nästan kunna tro att du är en man, om du tror att simultankapaciteten är så usel hos folk. Livet består väl för fasen inte av ETT enda problem åt gången?! Jag har också problem med olika saker, men bara för den sakens skull stannar inte livet helt av vid det problemet!

   Problemet som Blondinbella kan ha är att hon blandar privata åsikter med de hon jobbar med. Uppenbarligen finns det en hel hord människor som inte klarar av att se någon skillnad överhuvudtaget.

 88. Det första jag tänker när jag läser ditt inlägg är…. Vad snackar du om???? känns som jag läser en outbildad 15-årings blogg tyvärr :S är detta ett trick för att få reaktion? eller vad är det egentligen du vill säga med ditt inlägg? haha, ditt inlägg är helt RÖRIGT bella! har inte du gått journalistik?

 89. Tappade precis all respekt jag hade för dig. Jag har alltid sett dig som en eftertänksam och klok person, nu framstår du som varken eller. Trodde verkligen att du höll dig till att uttala dig om saker du verkligen satt dig in i. Gud så besviken jag blir, Bella.

 90. Helt hopplöst ”svar” på kritiken du fått. Ingen analys, inga argument eller något vettigt att tillföra.
  Vad det är fel på att klä sitt barn i många härliga färger kan jag inte förstå, jag kan heller inte förstå varför det är så viktigt för DIG att känna till barnets kön?
  Dessutom undrar jag varför du tycker att mammor och pappor måste anpassa kläder efter vad du tycker är rätt så att du ”har en chans” att kommentera barnets kön?
  Ibland märks det att du vuxit upp i en skyddad överklass miljö och saknar förmågan att analysera och förstå andra människor. Att du inte kan sätta debatten i ett större perspektiv och sammanhang säger mer om dig än om föräldrar som ”klär ut sina barn till påskkärringar” som du så okunnigt uttrycker det.
  Läs ladydahmers blogg är ett tips -en helt ny värld kommer att öppna sig – jag lovar. Tänk utanför boxen ibland och fundera lite över varför könsroller är så oerhört viktiga för dig och varför föräldrars val provocerar dig så oerhört att du fördömer dem för att de väljer att klä sina barn i fina glada färger istället för bara rosa eller blått. Vakna upp ur din moderat bubbla och inse att det inte är 1950 längre!

  1. Ja, varför har du ett behov av att veta barnets kön?! Kommer du hälsa på ett annat sätt om det är en tjej och inte en kille? Bete dig annorlunda? (och det är precis så vi skapar våra olikheter i beteende…).
   Herregud. Ok, om det var på 90-talet. Men nu 2013.

 91. Det här är så pinsamt att det gör ont i mig. Inte konstigt att du blir hånad och utskrattad runt om i landet.

  1. Det enda som hänt är att genusfeminsterna skämt ut sig igen. Bara att studera deras sanna ansikte här. Att man skriker mest och högst betyder inte att man har rätt.

 92. Alla har rätt till sina åsikter, och jag håller helt med dig Bella. Hela ”hen” hysterin i Sverige är störtlöjlig. Det är inte leksakerna eller färgerna som skapar könen. Det finns biologiska skillnader och varför skulle det vara dåligt att det finns två kön? Acceptera att det finns två kön och se det som något positivt istället. Varför skulle det vara bättre om alla kvinnor och män var lika? Jag tycker att olika kan vara bra. Jag tror att det är ger en större negativ social påverkan på barnen om man tvingar på sin lilla son en prinsessklänning och döper honom till Lisa.

   1. Ja, exakt.. I Finland finns inte han eller hon. Tycker du för den sakens skull att Finland är mer jämställt? Nej, just det.

     1. Bara för att det inte finns han och hon betyder inte det att man inte kan se det på ett barn. Om ett barn har blått kommer väldigt många automatiskt tro att det är en kille, ännu mer om det är ett tryck på tröjan med en bil eller något. Men ja, det är mer jämställt i Finland. Man kan ju fråga varför faktiskt

 93. Men var kom påskkärringen ifrån? När mitt barn är klädd i byxor och tröja i någon av alla de färger som finns – ser han ut som en påskkärring då? Svar: nej. Och varför måste du köna när du ska uppmärksamma en liten nyfödd unge i en vagn? Kan du inte kalla den för ”barn”, ”sötnos”, ”bebis”…?

  Att vara genusmedveten handlar om att alla ska få vara precis den de är utan att ses som ”normala” eller ”avvikare”. För som bekant är inte alla människor lika – och som bekant har inte alla människor samma rättigheter och möjligheter i den här världen eller i det här landet.

  Crash course i normkritik i mycket lättbegriplig och tydlig form hittas här, helt gratis:

  http://minasannaord.wordpress.com/2013/02/27/nej-det-gar-inte-att-skylla-pa-normkritiken/

   1. Vafan är det du skriver?! Jag känner inte Sanna men sådär skriver man inte! Hur fan kan du veta hur barnet ser ut? Att kanske ha ”fula” kläder enligt dig, betyder inte att kläderna bärs av en ful människa. Måste ju fråga, hur gammal är du? På sättet du skriver måste du vara under 12 år i alla fall.

  1. Ditt inlägg är så himla rätt Sanna! Precis det jag försöker säga till människor som inte ”förstår sig på” genus.
   Vill du inte att alla ska få vara precis så som de vill vara, oberoende av kön?
   Svaret blir:
   ”Näää, kan vi inte bara låta det vara som det alltid har varit?”

 94. Första gången jag kommenterar någonsin. Detta inlägg var om möjligt ännu värre än det första utspelet. Du kommer skämmas så mycket den dagen du är insatt i ämnet, för det är du uppenbarligen inte nu.

 95. Hmmm jag brukar tycka att du har hyfsat sunda åsikter och imponeras av din framåtanda men med det här inlägget sjönk du rejält. Det är ju just det där könsdebatten handlar om, man behandlas olika beroende på vilket kön man tillhör. Det är väl inte svårare att fråga om det är en kille eller tjej eller så behöver man väl inte lägga energi på om det är en kille eller tjej. Fråga vad bebisen heter istället om du tycker det är jobbigt att fråga om det är en tjej el en kille. Ta dig en funderare på vad du hade sagt till bebisen om du såg att det var en pojke resp. en flicka….antagligen inte samma sak. Du om någon borde väl kämpa för att tjejer inte behöver ha rosa eller killar blått….egenskaper och personligheter sitter väl inte i kläderna eller i könet?!

  1. Där tog du orden ur munnen på mig! 🙂
   Exakt svårare än att fråga är det väl inte? Och om man tycker att blått är den vackraste färgen som finns och vill ha det på sin barnvagn med en flickbebis i, tycker du att dom är hycklare då?

 96. Du kunde väl helt enkelt sagt grattis till barnet, eller bara grattis. Spelar det någon roll vad barnet har mellan benen? Där sjönk du tyvärr rejält i mina ögon…

  1. Men allvarligt talat? Nu får ni ge er, grattis till killen eller grattis till tjejen? Vad fan spelar det för roll?! När barnmorskan sträcker fram barnet efter födseln ska hon då få skit för att hon gratulerar till pojken eller flickan? Vart fan är Sverige på väg! Hen hit och Hen dit, löjligaste jag någonsin hört… Pojke eller flicka, snopp eller snippa, han och hon. Så är det, har alltid varit och kommer alltid att vara.

 97. Herregud, får hjärnblödning på det här inlägget och vissa kommentarer.
  Vill banka huvudet i väggen varje gång någon skriver ”Men varför får pojkar inte vara pojkar och flickor vara flickor?” DET HANDLAR INTE om det, grejen är att MAN SKA FÅ VARA SOM MAN VILL. Oavsett kön. Inget är bättre eller sämre än det andra. Varför vill man begränsa barn på det sättet genom att stoppa dom i fack pga kön?
  Och Blondinbella, du tycker ju att rätten att röka ska finnas eftersom du är så jävla liberal, men föräldrar ska inte ha rätten att klä sina barn i vilka färger dom vill, eftersom du och andra utomstående ska kunna se vilket kön det är? Med andra ord ska killar vara på ett sätt och tjejer på ett annat, för det är så samhället har bestämt att det ska vara. Otroligt liberalt.

  1. Nä du ”samhället” har inte bestämt hur tjejer och killar ska vara.Det bara är så biologiskt sett .Män och kvinnor är olika !! Har alltid varit och kommer alltid att förbli! Det spelar ingen roll hur mycket alla korkade genusförespråkare håller på Hurra för skillnaden mellan könen!!!

   1. Yvette, läs en bok eller en vetenskaplig artikel om psykologi och samhällskonstruktioner så förstår du nog lite bättre.

    1. Haha gud Yvette, ursäkta att jag skrattar, men ja alltså du verkar inte vara så inläst på ämnet. Klart vi är olika biologiskt sätt, men inte fullt i närheten så olika som vi görs på socialkonstruktivistiskt sätt.

 98. Shit det här var det dummaste jag läst på länge.

  Om det är så jobbigt att inte veta vilket kön barnet har, varför inte bara fråga?!
  Eller säga ”Vilken söt bebis”.

  ”Hen-debatten” handlar väl knappast om vilka färger barn har på sina kläder. Läs på lite och lär dig något, du som ska vara en förebild för så många människor….

 99. Forskning visar att vi behandlar barn olika från start beroende på deras kön, vi tilltalar dem olika både i tonläge och samtalsämnen. Tycker du verkar väldigt trångsynt i ditt uttalande och känns konstigt att uttala sig om något som man inte verkar ha någon som helst aning om när man driver en så stor blogg som du gör!

  Mer intressant kan det ju vara för dig att ställa dig frågan VARFÖR är det viktigt för dig att veta om det är en pojke eller flicka? Om föräldrarna klär barnet på det sättet så är det förmodligen inte människor som skulle ta illa upp om du misstog dig på könet…

  Jag är själv ingen expert, och jag kämpar ständigt med mig själv i min roll som förskollärare att behandla alla barn lika oavsett kön, att erbjuda dem samma sorters leksaker, att ge dem komplimanger som inte anspelar på kläder och utseende. Sen väger ju inte vågskålen över åt ena eller andra hållet om man behandlar barnen olika men det finns ändå forskning som borde få alla att reflektera över ämnet lite djupare än vad du verkar ha gjort…

 100. En kan ju börja undra här, om din spökskrivare har klantat sig eller om du faktiskt är lite… Ja, jag vet inte. Antingen desperat efter fler läsare/kommentarer/följare eller kanske inte tar dig tid att sätta dig in i ämnen du skriver om. Oavsett varför, känns det oerhört respektlöst att inte ägna lite extra tid åt att utbilda dig själv innan du ger dig in i en debatt! Detta är en stor fråga som bör tas på allvar och det är vad jag förväntar mig att du gör! Tack!

    1. Jaha? Om ni tycker att hen är ett löjligt ord så använd det då inte! Men de som Tycker att det Är ett bra och användbart ord har all rätt att få använda det. Eller hur?! Språket är föränderligt, har alltid varit kommer alltid att vara. Var motstridiga och sjunk till botten eller surfa på vågen!

 101. Om bb på allvar menar det här så är hon ju jävligt okvinnlig själv eftersom hon hela tiden försöker få makt och uppmärksamhet, precis som en man. Skäms!

 102. Håller med till fullo både om det du skrev i det här inlägget och även det ovan. Har själv tänkt i samma banor och det är skönt att höra att man inte är den enda, trots att många idiotförklarat en!

 103. Varför måste man önska grattis till tjejen/killen? Varför inte önska grattis till den nya bebisen?? Det finns många nackdelar med att klä barnen ”efter kön” och jag kommer definitivt inte göra det när jag få barn!

 104. Som någon annan också har skrivit, så antar jag att du inte kommer att läsa detta, men jag skriver ändå.

  Något som jag inte alls förstår är varför det är så viktigt för dig att veta könet på ett barn endast för att bekräfta deras utseende och säga ”Åh, vad söt han är!”. Om det nu är så viktigt för dig att säga att barnet i fråga är sött, varför då inte tilltala det med sitt namn (för jag antar att barnet har ett namn?). Till exempel ”Åh, så söt Edvard är!” eller något liknande.

  För övrigt så skriker hela inlägget dubbelmoral, brist på analys och okunskap.

 105. Självklart har du rätt att skriva din åsikt Bella men här tappade du all min respekt. Självklart får man vara kritisk till genusdebatten men då gäller det ju att komma med bra saker också. Att provocera som du nu gör, skadar bara dig själv. Kommer nog inte att läsa din blogg framöver, läser ändå i princip aldrig längre men detta blev liksom droppen. Tack för mig.

 106. Tycker som BB. Det finns skillnader i kvinnor/män, tjejer/pojkar. Idiotiskt att henn finns! Alla väljer att klä sina barn som de vill, genusneutalt eller inte. Tycker alla andra som inye accepterar och går emot de som tycker som man tycker är trångsynta. Låt alla tycka som de vill, så länge det inte nedvärderar en människa! Hur personen blir sitter inte i färgen på kläderna.

  1. Oj, lite motsägelser här hör jag!

   Du skriver: ”Tycker alla andra som inye accepterar och går emot de som tycker som man tycker är trångsynta. Låt alla tycka som de vill, så länge det inte nedvärderar en människa!” och samtidigt skriver du: ”Idiotiskt att henn finns!”

   Du tycker att man är trångsynt om man går emot någons åsikter? Du tycker alltså att du själv är trångsynt eftersom du går emot de som har åsikter om att ordet hen är ett bra och användbart ord. Och ja jag kan ju säga att jag håller med dig till viss del där! Ja, alla har rätt att få uttrycka sin åsikt, men Jag tycker att man är trångsynt om man inte tar andras tankar och åsikter i beaktande och fortsätter att utveckla sitt eget tänkande istället för att bara spinna på i sitt lilla hamsterhjul. Detta inkluderar såväl mig som dig och alla andra.

 107. Hela debatten handlar främst om, Varför är det så viktigt att veta om en person är kille eller tjej, varför är det så viktigt? För att du själv är så inprentat i att om det är en pojke så beeter och säger du saker på ett visst sätt och vice verse! Att ha dessa åsikter som du har handlar bara om egoism och rädsla för sin egen del. Att du måste ändra ditt beetendemönster, bryta något som du är lärd att det ska vara och hur du ska bete dig mot en hon eller han! Allt blir roligare och trevligare om man pratar med en person ist för en han eller hon. Bebisen i vagnen skiter fullständigt i om hon/han är klädd i regnbågensfärger! Tråkigt att höra sånna här inskränkta åsikter. Hoppas du med tiden kommer på att det inte spelar den minsta roll om man har rosa eller blått på sitt barn, som jag tror dom flesta ha kommit på! 2013!

  1. Det är en viktig fråga att diskutera för en del och du kanske kan skaffa dig ett liv som gör samma sak

 108. Det här är beviset på hur intolerant en stor del av Sveriges befolkning är. Att ”tappa respekt” och håna för en människa som gör vadå? Just det: yttra en åsikt som avviker från det som samhället anser att vara modernt just nu.

  Herregud.

  1. Ja vilar åsikten inte på någon synlig stadig grund så är det svårt att inte motsäga när man vet mer och tycker annorlunda. Om någon skulle säga till dig att det är så jävla töntigt det här med att svarta ska jämställas med vita för att de är så olika varandra, då kanske (förhoppningsvis) skulle du reagera? Det är nämligen lite samma sak, en åsikt utan grund som man tycker annorlunda om.

 109. Så jävla bra skrivet! Jag håller verkligen med dig och det är häftigt att du står upp i en värld som sitter och självklart ska folk nedvärdera att du tycker nåt överhuvudtaget, att du står upp och är lite kontroversiell, det uppskattas aldrig av mellanmjölkssverige. Kör på din grej, alltid retar man ju nån. Låt de sprida sin irriterade energi, ta inte åt dig för du har inte fel, du har en åsikt. Och det är jävligt bra!

  1. Visst är det bra att ha en åsikt, alla har vi åsikter, vi tycker och tänker om det mesta vi hör och ser. Problemet här är att bb verkar tycka men glömmer bort att tänka. Hennes resonemang är motsägelsefullt och saknar djupare analys.

  1. Jag håller med. Läs på Bella. Shit vilket korkat argument.
   Här med slutar jag läsa den här bloggen.

 110. Men alltså, nu fattar jag inte? Vad tänker du att barn ska ha på sig för färger då? Babyblått och ljusrosa? Annars ser de ut som påskkärringar? Har läst din blogg i många år, men det här är något av det märkligaste, larvigaste och mest konstiga du skrivit tror jag.

  Jag är helt emot att klä sina barn könsneutralt för att göra dem till politiska marionetter. Jag anser att det viktigaste föräldrar kan göra är att vara goda förebilder och t.ex. dela på föräldraledighet istället. Däremot så har jag en son som passar otroligt bra i färgglada kläder och precis som jag inte särskilt bra i pastellfärgat. Så min son har orange, rött, marinblått, turkost, grönt osv. för att jag tycker det passar honom bäst. Liksom det passar vissa vuxna bäst att ha vissa färger. Alla som klär sina barn i mycket färg gör det inte av politiska skäl eller för att undvika könsfack. Smaken är som baken och ärlig talat, är det verkligen så jobbigt att inte veta om det är en kille eller tjej i vagnen?

  Ett hett tips om du inte vill använda hen (vilket jag själv inte gör) är att ”prata direkt till barnet” och säga ”men ooj så söt du är” eller vad du nu ska säga eller att säga ”oh vilken sötnos/tuffing/gullunge” eller vad du nu tycker passar. Hur svårt är det liksom? Problem solved.

 111. Jag har inte läst en enda kommentar, jag kommer heller inte att läsa något svar på denna kommentar heller…

  Så JÄVLA RÄTT Blondinbella!! Ge dessa satans feminister och genusidioter en rejäl känga rakt upp där solen inte lyser!

  Sen till er idioter, högskoleutbildade eller inte, denna äckliga politiska korrekthet kommer hoppa upp och bita er i det onämnbara en vacker vecka, tänk bara på att barn är inga försökskaniner!

  /Gunwald L
  Jag finns på twitter

  1. ”Så JÄVLA RÄTT Blondinbella!! Ge dessa satans feminister och genusidioter en rejäl känga rakt upp där solen inte lyser!

   Sen till er idioter, högskoleutbildade eller inte, denna äckliga politiska korrekthet kommer hoppa upp och bita er i det onämnbara en vacker vecka”

   Hmm, hört talas om KARMA? Jag tror inte att förmågan att uttrycka sig korrekt och bildat kommer hoppa upp och bita folk i röven en dag, varför skulle den? Att uttrycka sig så är väl inget fel, eller? DÄREMOT, att kalla människor idioter tror jag snarare är någonting som kommer slå ett slag tillbaka till den som yttrade sig. Att vara Elak gör nämligen att man genast själv passar in i kategorin ”idioter” och gör en inte vidare omtyckt.

  1. Ooh, den var bra! Får en varje gång jag försöker förklara den här debatten för mina klasskompisar i London och de tycker den är nåt av det mest knasiga de hört talas om…

 112. Men gud människa, väx upp! Du uttrycker dig som en riktig snorunge! Snacka om okunskap och trångsynthet. Du har ju inte fattat någonting. Tyckte du var cool men nu sjönk du ordentligt.

 113. ÄNTLIGEN!!! Underbart att läsa detta Bella. Jag har 2 barn själv som är 2 år och en nyfödd. Jag blir så trött på folk som ska hålla på med sitt HEN tjafs. Det är förmodligen det dummaste påhittet på 2000-talet.

  Att man skulle sätta dem i fack, det är nog enbart föräldrarna själva som har det problemet, jag tror inte ett skit på att barnen skulle ”tvingas” in i ett fack bara för att man råkar ha ”kill” och ”tjej” kläder. Det är bara dessa vänsterfolk och annat patetiskt pack som vill verka speciella.

  Min syster håller på med HEN skiten och det var så otroligt skönt när hennes son tog dockor och allt han kom åt och lekte att det var ett svärd eller när han tog en annan docka och låtsades att det var en bil… Konstigt att killar alltid ska göra sådant fast han är HEN uppfostrad. Kanske för att det ligger i deras natur…

  Sen kan ni tycka vad ni vill jag tycker det är ni HEN-folket som borde skaffa er ett jobb så ni kan lägga er tid på något vettigt i stället….

  Heja Bella…

  1. Förstås! Att ingen någonsin tänkt på det?! Klart att det ligger i små killars natur att leka med bilar, det har ju små killar ALLTID gjord. Eh. Har du tänkt på när bilen uppfanns? Vad har leksaksbilar med ”natur” att göra?

   1. Seriöst, hur många gånger har jag inte hört korkade feminister köra med argumentet ”bilen har bara funnits i hundra år”… Det är inte bilen i sig som är det viktiga. En pojke för säg 120 år sedan hade kanske låtsats att dockan var ett tåg, eller varför inte en häst? Det viktiga i exemplet med dockan ligger i att pojken tar en leksak med ”mjuka värden” (eller vilka värden som helst) och använder den som något praktiskt. DET ligger i pojkars natur.

    1. Kunde inte sagt det bättre själv, men som alltid så tar ju dessa radikalfemenister orden bokstavligen.

  2. Du, som många andra, verkar ha missuppfattat ”hen”. Det är inte att ersätta han och hon, utan när man vet att man pratar om en han så säger man han och tvärtom. Däremot om man inte vet ifall man pratar om en han eller en hon, kanske läser man en text som någon skrivit som man faktiskt inte vet könet på så kan man säga hen, istället för att behöva säga ”han/hon”. Förstår du? Jag tycker det är viktigt att påpeka för hen ska inte alls ersätta han och hon, och de som nu tror det har missuppfattat syftet helt.
   Dessutom tror jag att de flesta som uppfostrar sina barn könsneutrallt inte tvingar på sina pojkar dockor och klänningar osv utan istället ger de möjligheten att göra det de vill. Vill pojkarna leka med bilar så är det ok, men det är lika ok att de ska få leka med dockor och ha klänningar på sig. Däremot att tvinga på sina barn en roll är idiotiskt och dumt, det är lika illa ifall man tvingar en pojke att vara vad en pojke är enligt normen (”tuffa” kläder, bilar, osv) som att tvinga en pojke att vara en flicka enligt normen (Klänningar, dockor, osv).

   Kanske gett dig lite klarhet och hoppas att fler läser mitt svar 🙂

  3. Genus och ”hen” handlar inte om att sudda ut skillnaderna. Det handlar om att bli mer medvetna om att det vi ser som typiskt manliga eller kvinnliga egenskaper är inlärda mönster och värderingar. Men det handlar också om något som är aningen större…nämligen lika löner för lika arbete…men det är kanske bara vänsterfolk och annat patetiskt pack som vill vara speciella som tycker att sånt är viktigt. Du kanske tycker att det är helt ok att kvinnor får sämre betalt trots att de är bättre utbildade och har mer arbetslivserfarenhet än sina manliga kollegor tros att de utför exakt samma sysslor? Du kanske tycker att det är OK att en man som jobbar som undersköterska kallas fjolla eller att en kvinna som jobbar som bilmekaniker får utstå massa sexuella trakasserier? Det är nämligen ur detta (som tack och lov inte händer lika ofta längre) som genusdebatten och ”hen” föddes. Lika lön för lika arbete och möjlighet att välja yrke efter intresse – inte kön.

   Anledningen till att det tagits ner på barnnivå är för att vi redan från början ska kunna ge barnen bättre förutsättningar för jämställdhet och frihet för den egna personen än vad vi i de äldre generationerna haft (att vår uppväxt och uppfostran har enorm betydelse för hur vi beter oss i vuxenlivet är knappast en nyhet). Att lära barn från början att det inte spelar någon roll vilket kön de har handlar om att värdera könen, val i livet och sysslor/arbete likadant och ge både pojkar och flickor samma möjligheter att själva välja hur de vill leva sina liv utan att det värderas som rätt eller fel av andra (så länge det hålls inom lagens ramar förstås).
   Det om något borde väl vara något som du som förälder vill ge dina barn?

   Jag håller f.ö. med dig ang kläderna. Jag tror inte att en spädbarnspojke kommer att ta skada av att kläs ”som en pojke” eller att en spädbarnsflicka skulle ta skada av att kläs ”som en flicka”. Men av samma anledning tror jag inte heller att ett spädbarn kommer att ta skada av att kläs i kläder med regnbågens alla färger eller klädesplagg med färger,tryck och mönster som enl gamla könsroller skulle passa motsatta könet bättre. Spädbarnen bryr sig säkerligen inte ett piss om hur deras kläder ser ut så länge de håller dem varma/svala och torra. Dem enda det sticker i ögonen på är andra föräldrar (eller bara andra vuxna)…men å andra sidan så finns inget som är så omgärdat av olika bud om rätt och fel som föräldraskapet och hur man tar hand om sitt barn. Nyblivna mammor (som borde stötta varandra) klankar ner på varandra och blir (skade?)glada när de se att någon annan har problem med sina barn eftersom de då kan titta på sina egna fantastiskt väluppfostrade och smarta barn och klappa sig själva på ryggen för att det gjort ”allt rätt”.
   Precis som du själv skriver:
   ”Min syster håller på med HEN skiten och det var så otroligt skönt när hennes son tog dockor och allt han kom åt och lekte att det var ett svärd eller när han tog en annan docka och låtsades att det var en bil”…
   Skönt för vem och varför? Skönt för din systerson som äntligen fick vara ”en riktig pojke” (som om ”hen-skiten” skulle ha förbjudit honom från att vara en…) eller skönt för dig för att du fick ha mer rätt än din syster (eller iaf uppleva känslan av att det var så)?

 114. fyfan vad du sjönk i mina ögon nu. är inte sådär jätte insatt i hendiskutionerna men varför skulle man vara en ”påskkärring” om man klär sig i ex. gröna byxor och röd tröja? detta inlägget var pinsamt då det verkar som att en tonåring skrivit det. alla gånger jag sett upp till dig pga din kropp raderades ganska snabbt nu.

 115. Underbart att någon mer vågar gå emot denna hen-debatt! Det går verkligen till överdrift. Om dessa människor istället la tid på sig själva och att förverkliga sina drömmar istället för att se till att allt ska vara exakt lika, inte minst för andras barn, så hade vi haft en bättre samhälle. Det är jag säker på.

  1. När det finns barn som faktiskt inte kan nå sina drömmar på grund av att man blir köns diskriminerad i skolan tycker jag det är en fantastiskt bra fråga att diskutera så man kan nå VILKEN dröm man vill. Och inte en tjejig eller killig dröm. Och jag kan nog ge dig facit hur samhället hade sätt ut, som medeltiden eller vi behöver nog inte ens gå så långt.

 116. Det är sådant här som får mig att tappa tron på mänskligheten, om och om igen. Denna ständiga rädsla för förändring som inte gör något annat än hämmar både dig och så många andra. Jag antar att du inte satt dig in i varken feminism eller genusmedvetenhet överhuvudtaget, för då hade du aldrig skrivit ett sådant här, åtminstone för mig, totalt obegripligt inlägg.

  Alla har självklart rätt till sin åsikt och det är bra att du uttrycker din här, så att denna viktiga debatt kan lyftas ytterligare. Genom det kommer förhoppningsvis fler människor att se dagens ljus och därmed välja att motarbeta våra extremt inpräntade och förlegade könsroller, som jag är helt övertygad om inte leder till något positivt, whatsoever.

  För nej, pojkar föds inte med ”bilgener” och chefsegenskaper och nej, flickor dras lika mycket naturligt till rosa som de har sämre hjärnkapacitet än män, dvs. inte alls. Så snälla, snälla ni som hävdar detta år 2013 – tänk till lite. Tack.

  Puss på er!

 117. Vet inte om jag ska skratta eller gråta men detta var det absolut dummaste jag läst någonsin Isabella. Du framstår som ytterst trångsynt och obildad tyvärr…

 118. Hahah, åh, BB, poor you little stupid girl. Det kan inte vara kul att inför så många läsare framstå som uberkorkad och inskränkt. Bilda dig lite snälla, innan du uttalar dig.

 119. Jag hoppas att du läser dina kommentarer. Bella, det sista barn behöver just nu är att placeras in i könsrollerna igen och igen och igen.

  /inez, 16år

 120. Måst hålla med att hela hen-faktor har gått allt för långt. Det kommer alltid att finnas flickor och pojkar i världen och de kommer alltid att finnas skillnader på dessa genus. Och till att det inte i finskan skills åt mellan han och hon är inte heller alltid så smart 😉

 121. Bella, du blandar bort korten och kan inte hålla isär genusdebatt och hendebatt.
  Du vädrar dessutom åsikter som är så reaktionära att man baxnar. Trodde att du var en modern tjej från 2000-talet och inte en reaktionär nucka med värderingar från 1846.
  Nästa gång Bella, vässa tanken innan du vässar pennan.
  Och, visst vet du att din blogg läses av tusentals unga tjejer.
  Ta lite ansvar och släng inte ut tankar direkt från reptilhjärnan. Utan låt dem ta omvägen igenom både stora och lilla dito. Jag tror på dig och att du egentligen bara behöver använda dina stora resurser lite bättre.

 122. Jag gillar dig Bella och jag gillar att du går din egen väg. Men jag glömmer ibland hur ung du är, jag tror att du kommer förstå den här debatten bättre när du själv får barn. Jag vill inte att min dotter (1år) skall bli begränsad för att hon är tjej. Om hon har myror i brallan i skolan och inte kan sitta still vill jag inte att hon blir bemött annorlunda än sin pojkkompis som säkert får höra att ”pojkar är pojkar”. Jag vill inte att min lilla tjej ska tro att allt hennes värde sitter i hennes utseende. Jag vill att hon ska skita i om hon blir lerig när hon leker något roligt. Jag vill att hon alltid ska veta att hon är bra som hon är. Och tyvärr påverkar klädvalet alla dessa faktorer. För det ändrar hur vuxna bemöter henne. Jag kan köpa att någon som du som står till höger politiskt kan tycka att det är vänstertjaffs med genus eftersom de flesta debattörer står till vänster. Men genus är väldigt politiskt överskridande.

 123. Vad spelar det för roll vad barnet har för kön när man ska gratta nyblivna föräldrar? Kan man inte bara säga Grattis till tillskottet?

 124. Får vi inte kalla varandra han eller hon längre så kan vi väl lika gärna ta bort våra namn också så kan ju alla här i världen heta hen! Super trevligt alltså!!

  Varför tror ni vi har olika kön för och utseende när vi blir äldre? Jo för att vi ska kunna skilja på man och kvinna men eftersom vi har valt att bära kläder på oss så måste vi ju också anpassa kläderna. Därför klär vi oss i vissa färger för att kunna fortsätta skilja på de!

 125. Jag förundras över alla dessa människor som är så upprörda över hen-debatten. ”Får vi inte kalla varandra han eller hon så kan vi lika gärna ta bort våra namn” skriver Ellen. Är det överhuvudtaget NÅGON som debatterar för att förbjuda människor att använda han och hon? Jag tror att det handlar om att många är rädda för förändring. Hur kan andras val att skriva hen istället för han/hon skada någons identitet? Befängt.

 126. Du kan ju alltid säga – Grattis till barnet. Det blir ju aldrig fel för ett barn är det ju oavsett vilket kön. Jag gillar att klä min pojke i ljusblått,grått,grönt. Men de som vill klä sina små i regnbågens alla färger får ju göra det och behöver inte ta hänsyn till nån som behöver färgkoder för att kunna se om det är en pojke eller flicka. Man kan ju också fråga. Är det en pojke eller flicka? Enkelt.

 127. Till en nyfödd liten bebis har man förmodligen inhandlar massvis med neutrala kläder som passar både en tjej och en kille eftersom man oftast inte vet vad det är för liten filur som kommer ut!

 128. så jag får inte klä min dotter i blått, grått, brunt eller i byxa och tröja utan fjärilar eller blommor? för att man måste se att hon är en flicka? Va? måste flickbebisar ha klänning eller rosa och lila på sig för att uppfattas som flicka? fattar ingenting.
  snacka om att göra världen ännu mindre med att ta bort 50% av färgerna.
  tycker du har helt fel.

 129. Tack!! Håller med dig så jävla mycket… blir så himla förbannad på alla idioter som ska ha allt precis helt jämnställt.. Gaaaah så sjukt irriterande, skaffa er ett liv typ?

  1. Ja jag förstår att du är en såndär bakåtsträvande människa. Inget fel med det. Du vill helt enkelt tillbaka till köket, slippa jobba, bara föda barn, det ska vara okej för din man att våldta dig, du ska slippa rösta, få lägre betalt (eller juste du vill nog inte jobba nej), bli sedd som objekt snarare än subjekt, du vill inte att sin åsikt ska vara lika värd som männens osv. Helt okej. DET är verkligen ett liv värt att skaffa! Jämställdhet är en jävligt löjligt påkomst!

 130. Så när eller om du får barn så kommer du endast klä de i rosa eller blått, beroende på könet, för att andra ska se vilket kön ditt barn har? Du har inte funderat på att bara fråga vad ungen heter?

 131. För det första tycker jag att det är mycket tråkigt att läsa så många hårda kommentarer kring Isabellas utseende och person, istället för bemötande av hennes åsikter.

  För det andra, Isabella, så undrar jag varför det är så viktigt att säga rätt kön till barnet? Varför inte bara ett ”grattis till er lilla”, eller något liknande? För ett barn är ju trots allt framförallt just ett barn. Min dotter och son är inte först och främst sina könsorgan, de är personer. Och frågan du egentligen bör ställa dig är varför det är så frustrerande att inte veta könet på barnet, vad skulle du göra/säga annorlunda då (förutom att kunna säga ”grattis till dottern/sonen”)? Vidare handlar inte hen-debatten om att ta bort ”han” och ”hon”, något du säkerligen vet om du läst på.

 132. Vad jag hoppas att dina eventuella framtida barn kommer att få en pappa med lite verklighetsförankring. Förhoppningsvis så kommer han stå för de sunda värderingarna och för hela barnens uppfostran, för den bild du har börjat visa av dig själv det senaste året är skrämmande!

 133. Har du fått färre besökare? Eller vad är det som hänt med din blogg de senaste två veckorna? Provocerarinläggen tätnar som på den gamla goda tiden. Och sure, du får tycka precis som du vill, men det är synd att du inte förstår budskapet i hela den här ”hen-debatten”. Men du kanske bara spelar en roll för att få ilskna kommentarer, vad vet jag.

 134. Äntligen någon som vågar säga vad hon tycker i denna Hen-debatt!
  Hoppas nu att du vågar stå för dina tankar och inte börjar backa så fort någon journalist ringer och klagar.

 135. Hjälp! Trodde jag var ganska säker på vem jag var, men nu vet jag inte. Här är grejen:
  Jag har nästan aldrig på mig kjol eller klänning pga tycker det är opraktiskt och passar liksom inte riktigt in i min stil. Bär också mest svarta, blåa, gröna, gråa och röda kläder, och vid eftertanke äger jag nog inte ett enda rosa plagg. Sen äger jag nog ingenting som riktigt framhäver det faktum att jag har bröst heller, det blir mest skjortor och t-shirtar.

  Här är mitt dilemma: Kan folk se att jag är kvinna när jag klär mig så här? Jag har ju alltid varit ganska säker på att jag är en tjej, har ju vagina och så. Men allt annat pekar ju på att jag är en man? Vad tror du? Vad kan jag göra för att visa tydligare att jag är kvinna?
  Tacksam för svar

  Mvh
  Jätterädd för att få snopp

 136. alltså..spelar det någon roll för dig vilket kön barnet har eller? nej, du vill veta vilket kön det är så du kan anpassa ditt bemötande utifrån om det är en flicka eller pojke. Trodde det fans bloggare med någorlunda verklighetsuppfattning men det här inlägget bevisar hur fel jag hade.

 137. ”Något-hitta-på-ämne att kämpa för i brist på annat i livet”, jämställdhet anser nog de flesta är bland det viktigaste i samhället. Att föräldrar försöker dra sitt strå till stacken genom att inte schablonisera sitt barns kön redan från födsel är väl ett tecken på att vi faktiskt kommer någonstans med jämställdheten.

 138. Jag har själv barn och förstår precis vad du menar. Visst att man får klä sina barn hur man vill men jag klär min dotter så att hon ser ut som en liten tjej och har alltid gjort. Använde en del neutrala grejer i början pga att det var det man hade köpt under tiden man var gravid, men efteråt har det varit rosa, rätt, lila och tjejiga kläder!

  Den dagen hon blir stor nog att välja allting själv får hon gärna välja vilken färg hon vill, men fram till dess så blir det fina tjejkläder för hennes del!

  Kram

 139. ”Grattis till… eh… är?
  ”Tom! En pojke alltså”
  ”GRATTIS TILL SNOPPEN!!”

  Varför är kön så viktigt? Säg grattis till att de har fått ett barn, inte till att de har fått en kön. Ge barnen en chans att ses som individer istället för kön!

  1. Det är enbart ni som kör ert genustjafs som ser detta som ett kön och inte en individ. Bara för att man vet att det är en kille eller tjej utesluter väl inte att man skulle se det som en individ.

   Jag kan inte förstå, nu ser ju samhället ut som det gör och barn är barn. Så kommer en kille till skolan i en knallrosa klänning så kan man ju förvänta sig att han kommer att bli retad. Varsågod, vill ni utsätta er son för detta så gärna för mig men jag skulle aldrig göra detta mot min son bara för min egen skull som jag tycker att det är.

   1. Det är så otroligt tråkigt att barn blir riskerar att bli retade om de inte uppfyller de vuxnas normer.
    Om jag hade en pojke skulle jag undvika att klä honom i kläder som anses för flickiga eller feminina, just för att jag är rädd för att han skulle bli retad. På det viset har flickor större möjligheter, det anses inte lika provocerande om de klär sig i kläder som anses pojkiga/maskulina.
    Men tänk om en pojke själv väljer en knallrosa klänning, utan att de vuxna har uppmuntrat honom. Det är jättesynd att pojken inte får ha den klänningen. I förlängningen handlar det om ännu viktigare saker, som att pojkar inte får gråta, visa känslor, leka med dockor, dansa balett, hålla på med konståknig osv utan att riskera att mobbas. (Men samhället kanske har förändrats sedan jag var liten, hoppas det.)

    Just det här med att föräldrar inte vill att barnen ska bli retade. Det är nog därför det här ”könsneutrala” har uppstått.
    Man vågar inte klä en pojke för ”flickigt” eller ge honom för ”flickiga” leksaker. För att ibland variera sig från alla ”pojkiga” kläder och leksaker köper man då ”könsneutrala”.
    Det är jättetrist tycker jag. Att man kompromissar och köper könsneutralt istället för att barnet får både ”flickigt” och ”pojkigt”.

    Detta ”könsneutrala” som alla pratar om. Det är alltså en konsekvens av att föräldrarna är rädda för att barnen ska bli retade om de bryter för mycket mot könsnormerna.
    Och varför blir de retade? På grund av könsnormerna.

    Skippa könsnormerna så slipper vi det könsneutrala. Då vågar alla barn vara både flickiga och pojkiga om de vill.

 140. Ja du Bella.
  Du har inte tänkt på att man som förälder klär sitt barn i det man tycker är fint, och det här med färgglada kläder till barn är ju rätt modernt (utifall du missat det)
  Just a thought liksom…

 141. Jag håller med dig i detta, Bella.

  Jag förstår inte varför man inte kan vara en individ ‘trots’ att man har snopp eller snippa.. Folk är så rädda. Folk vill alltid skylla på något. Nu är det inte invandrare så är det snoppen och snippan.

  1. Fast..det är ju exakt det som är poängen med att tänka genus ch ”uniex”…Att man ska kunna vara en individ baserat på vem man är som person och vad man är intresserad av oavsett vilket kön man har. Man ska kunna ges egenskaper som tuff, fin, söt, snäll, mjuk, hård, påhittig, driftig eller busig och att det inte ska spela någon roll hur det ser ut mellan benen för det ska inte vara det som sitter mellan benen som avgör vilka egenskaper man kan ha.
   Självklart finns det dem som tar det till överdrift men det finns det u i allt…

   För det andra…Ordet snippa hör lika mycket till genusdiskussionen som hen gör – just saying 😉

 142. På riktigt?! Skämtar du?! Ska vi klä våra små i rosa och blått för att underlätta själva grattandet?! Hur skulle det vara om du bara sagt ”Grattis till nytillskottet! Blev det en flicka eller pojke?” Man kan t.o.m. vara lite wild and crazy och strunta i att fråga om könet och bara fråga ”Mår ni bra?”. Jag är nyfiken på hur du skulle gratulera annorlunda om vagnens innehåll var klädd i rosa kontra blått? Kanske skulle du säga till ett rosa ekipage ”Åh, grattis till en liten prinsessa! Så söööt!” Eller till ett blått ekipage ”Grattis till en liten prins! Vilken tuffing!” Och lek då med tanken att dessa två kommentarer är det dessa mammor och barn får höra hela uppväxten för att barnen är just ”könsklädda”. Förklara för mig då hur det kan vara flickans egna fria vilja att vilja vara söt i prinsessklänningar när hon blir lite äldre eller att pojken blir lite ”vildare” för han vet att han alltid varit en tuffing!
  Med vänlig hälsning, Hen.

 143. Det hade ju varit ett ypperligt tillfälle att använda just ordet hen! Varför är det viktigt för dig att veta barnets kön när du ska gratulera?

 144. Självklart finns det en biologisk skillnad när man pratar om kön men det är inte det detta handlar om! Detta handlar om att barn växer upp med förväntingar på sig och präglas av dessa. En flicka som förväntas klä sig i rosa, spets och kjol förväntas öppna leksakskatalogen och hitta de rosa sidorna som i princip visar ett stereotypiskt liv för den äldre generationens kvinnor: dockor att omhänderta, spisar för matlagningen och städredskap. Pojkar däremot kläs i blått och hittar till de tuffare sidorna som visar krigsleksaker, sporter och experimentkit. De ska utforska och tuffa till sig så de blir starka män som ger sig ut i världen och tar för sig medans flickorna ska växa upp för att ta hand om hemmet och familjen. Även om vi inte vill att det ska vara så här så är det ofta så det ser ut. Vi har förväntningar på barn utifrån vilket kön de har, och det har vi alltid haft. Tack och lov så har vi fått upp ögonen för detta och kan göra något åt det! Synd bara att det fortfarande finns de som inte förstår att ett barn präglas av omgivningen och de förväntningar som finns på honom/henne. Dags att vakna och förstå, och tillåta, att det är insidan som ska få spegla utsidan oavsett vilket kön man är! Att säga att pojkar inte får kläs i ”regnbågens färger” för man då inte ser att det är en pojke, det är där fördomarna och respektlösheten mot HBT-personer föds! Säger det igen, dags att vakna!

 145. Dere svensker har mange rare problemer 🙂 Jeg sier bestandig ”barn”, ikke han eller hun. For eksempel; ”for et søtt lite barn. Problem løst.

 146. heelt seriöst, dom grejer som du ”kämpar för” är väll också påhitt isåfall eftersom du alltid har dubbelmoral och egentligen inte vet något om något. herreguuuuddddd

 147. Men herregud. Säg BARNET istället så blir det inte så pinsamt att säga fel. Förresten vad har ”hen” att göra med att du inte ser könet på dina vänners barn? Hen är enbart ett ord och passar perfekt att säga om man inte vet någons kön. Vill man inte säga hen, så passar som sagt barnet alldeles utmärkt. Måla du din värld rosa och blå om du vill det, men jag är tacksam för att det finns folk som ser det viktiga i att kämpa för något annat.

 148. Åh hjälp… Bella, hänvisar dig till Hanapee’s blogg där det finns ett ytterst välskrivet, bildat och smart svar till detta! Förresten, varför känns det viktigt att säga ”grattis till KILLEN” eller ”grattis till TJEJEN”? Barnets kön känns inte viktigt här? Säg grattis till barnet eller bebisen istället så slipper du problemen 🙂

 149. Inte för att jag är ngt stort fan av genusdebatten heller men orka bry sig om hur andra människor klär sina barn. De kanske gillar färgglatt. Det är väl bara att fråga om det är en pojke eller flicka om man nu undrar.

 150. Stackars barn och ungdomar har redan svårt att finna sig själva,”hitta sin identitet”, och veta vem dom är i dagens samhälle. Hur ska det då gå ifall dom inte ens får veta sitt kön?! ”Du är ett hen mitt älskade barn, mer säger jag inte.. gå och hitta dig själv bäst du kan”. ”Vi tänker inte ens berätta ifall du låg i mammas eller pappas mage, för vi är samma sak också, alla i hela världen är hen!”

  Idiotiskt, dumt, orättvist mot stackars barn. Reser man runt om i världen och nämner detta för folk som inte hört talas om det så skrattar dom bara högt. Det är ett galet påfund! Tur att det finns folk kvar som förstår att detta är helt fel och håller sig borta från det, you go!

  1. Men du, läs på om hen-debatten. Handlar noll och inget om det du beskriver. Vidare kan du, när du ändå är igång, läsa på om kön respektive genus (sex och gender på engelska). Att det finns bilogiska skillnader, såsom vad det gäller vem som kan vara gravid ifrågasätts inte av någon. Däremot genus och hur en flicka/pojke respektive man/kvinna ska vara för att anses vara rätt. Genuset är i konstant förändring. Och om det nu, mot alla former av förmodan, skulle finnas i vår dna:a att flickor tycker om rosa och tyll medan pojkar tycker om brandbilar och blått så ja, då behöver du ju inte oroa dig. Vidare undrar jag verkligen om det som definierar dig allra mest är ditt kön? Jag är kvinna ja, men enormt mycket mer (som på föga vis är kopplat till min vagina eller dubbla x-kromosoner ). Jag vill uppfostra mina barn till att just hitta sig själva, den de är – oberoende av sitt kön. De behöver inte vara på det sätt som media eller dylikt pådyvlar dem. Att helt enkelt erbjuda dem alla alternativ, istället för några få.

 151. Jag tycker att det är jättebra att du säger vad du tycker. Detta är ju trots allt DIN blogg, här får du skriva i princip vad du vill så länge det inte bryter mot yttrandefrihetslagen (vilket detta inlägg inte gör) Jag förstår att folk tycker att du måste tänka på vad du skriver för att du är offentlig och en förebild, men å andra sidan måste du ju få säga vad du tycker, som sagt. Hen-debatten kommer nog aldrig ta slut, och det är väl inget fel med att ha skilda åsikter? Herregud, lugna ner er. Alla har sin egen åsikt, och att vara emot ”hen” är absolut inget fel. Tycker tvärt om att HEN har eskalerat så till den milda grad att det inte ens gör någon nytta, snarare tvärt om.

 152. Tack Blondinbella! Du säger det en majoritet av oss andra tänker, hen- och genusmaffian har fått för mycket utrymme i media, självklart ska kvinnor se ut och uppträda som kvinnor och män vara mer män.

 153. SÅ JÄVLA RÄTT!! Skit i alla dessa äckliga människor som tydligen var tvungen att blanda in utbildning i det hela. Utbildning har inget med det här att göra.
  Du fick just all min respekt. Cred till dig att du vågar säga vad du tycker om den här JÄVLA hen debatten!

 154. Pingback: Okej. | Jennifer's
 155. Varför blir alla så arga för att hon uttrycker sin åsikt? Jag håller helt med dig Bella! Kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män, så har det alltid varit och så borde det alltid vara. Det betyder inte att ena gruppen ska nedvärderas eller liknande, vi är bara skapade olika!

  1. Fast där har du fel! Så har det inte alltid varit, så sent som på 1700-talet fanns inte våra två kön! Kvinnan sågs bara som en inte fullt utvecklad man, dvs en sämre version av mannen…

   Sen är jag jättenyfiken på hur man är man och kvinna. Vad kännetecknar dem? Kan du inte berätta?

   1. Det var ju lätt! En kvinna är en person som går klädd i rosa färger.
    En man är en person inte kan bära rosa kläder. Så enkelt var det!
    (jag förstår inte heller logiken bakom det resonemanget, men det är en väldigt vanlig ståndpunkt)

   2. En har snabel en har slida? Du menar alltså att dessa kom till på 1700-talet? En är våldsam och starkare? Den andra har moderkänslor och leker med dockor redan som barn? Du menar alltså att det är en konstruktion? Norska och amerikanska studier visar att killar gillar att leka med klossar och tjejer med dockor och att det är ett tydligt mönster redan som små babisar som inte kan prata..

    Att dekonstruera könet gör man således på barnens bekostnad som kommer bli förvirrade och missa att ta vara på just sin unikitiet och hamna i dålig samklang med sig själv och omvärlden.. Vänstern får gärna expremintera på sig själva men de kan ju hoppa över att experimentera med sina barn och andras barn.. Och som sagt ”Hen kan du vara själv Gubbkärring som någon så vacker sa”.. Skoja bara.. ;D

    1. F.ö. så är våldsam inte en bra grej om det ballar ur men det är väll en sorts försvars mekanism och önskan till större fysisk aktivitet önskan att skydda andra jag syftar på. Sen så visade studien att killar i högre grad gillar system och tjejer mer relationer och ofta därmed hamnar i sådanna yrkeskategorier som jobbar med omsorg.. Nors studie som jag fick höra om på norsk dokumentär..

   3. Är du sann?? En kvinna har bröst och vagina och kan trycka ut en jävla unge ur sitt kön. En man har snopp… Är du skön på riktigt eller?

    Men nej, det var ingen skillnad va??

    1. Kan du inte läsa!? Klart penis & vagina fanns. Men kvinnan sågs inte som kvinna utan bara som en sämre version av mannen (en halvfärdig man, ingen riktig människa).

 156. Ja här var det fullt livat på ett antal kärringar och patetiska ursäkter till män.
  Min erfarenhet säger mig att de ”kvinnor” som har problem med att bejaka sin kvinnlighet oftast är de kvinnor där man på utseendet har svårt att se vilket kön de tillhör. Det innebär att det som Bella påpekar fortfarande hänger i långt upp i medelåldern och vidare. Det är samma kvinnor som ondgör sig över att betraktas som sexobjekt även att det är högst tveksamt om de någonsin har betraktats som sexobjekt. Ofta har dessa kvinnor en mage som putar ut framför brösten och mjukisbyxor för att det ”är bekvämt”, dvs inget annat passar.
  Så Bella, ditt problem med hen och regnbågens färger är inte åldersrelaterat. Det är väl möjligen det man kan protestera mot.

  1. jag råkar vara 17 år, välklädd, smal och vältränad. Jag kan berätta för dig att jag har stora problem med att bli betraktad som ett sexobjekt och det Isabella skriver i det här inlägget går emot det mesta jag står för. Tack för mig/inte gammal fet slaffsig kärring

  2. jag är 18 år och anses som snygg (efter vad som normativt katigoriseras som snyggt) jag är stereotypiskt femenin och (precis som Johanna skrivit nedan) så går isabellas inlägg imot allt jag står för.
   Mvh snygg_ung_brud

  3. Haha precis så tror jag också det är 😀 Ps: Bella, detta var det bästa jag har läst angående ”Hen” (höna) Debatten! Så jävla sant det du skriver!

  4. Oj! Jag visste knappt att sådana som du fanns längre!

   Hur är det här du tar upp relevant? Vad har du eller Bella med mina livsval att göra? Vad har du att göra med mitt utseende? Varför tar du dig den rätten?

   Jag trodde Bella var liberal och trodde på frihet, det här är minst sagt frihetsberövande och myndighetsberövande.

   Jag vet inte bäst hur du borde leva, visa liks respekt och återgälda det!

 157. Håller med till 100%, Bella starkt av dig att våga göra ett uttalande som inte är så PK, hen eller som jag brukar kalla det gubbkärring debatten är sjuk kvinna är kvinna och man är man.

 158. Får huvudvärk av hela den här hen-debatten och det kryper i kroppen när jag läser alla dessa kommentarer. Det är tydligen ”en stor och viktig” fråga. Nej, störtlöjligt är vad det är! Gå ut i världen och berätta vad vi håller på med här i Sverige om du vill unna någon ett gott skratt. Könslösa människor, så otroligt dumt och onödigt att hitta på. Varför får inte flickor kläs i rosa och pojkar i blått, VA!? VAD är det som förstör barnen så till den milda grad att det fodrar en så hetsig debatt och att så många ska lägga ner så mycket tid och energi på det här? Jag älskade mina klänningar och dockor när jag var liten och inte bryr jag mig om att mina föräldrar fostrade mig så! Jag vet att jag är en stark och duktig kvinna iallafall och jag kan göra vad jag vill i livet, utan att vara bunden till en spis, precis som Isabella! Vilken jävla lyxfråga för folk som inte har några bekymmer i livet och alldeles för lite att göra om dagarna.

  1. Jag tycker att det är en otroligt viktig fråga hur vi behandlar våra barn, en fråga väl värd att diskuteras. Att barnen inte blir begränsade på grund av sitt kön.
   Att lägga energi på att bli arg över att folk inte klär sina barn könsstereotypt, det tycker jag däremot är lite konstigt.

   Det är ingen som har velat ta ifrån dig dina klänningar och dockor. Men hade du skadats om du även hade fått en och annan bil och ett legorymdskepp att leka med, jag tror inte det. Barn får ju snabbt en egen vilja och väljer ju själva vilka av sina leksaker de vill leka det. Om det nu hade varit din riktiga personlighet att älska dockor och klänningar så hade du ju valt dem ändå, och dina föräldrar hade köpt mer av det du gillade. Ingen skada skedd alltså.

   Jättebra att du kan välja själv vad du vill göra i livet. Önskar du inte alla andra samma sak?
   Det finns en struktur i samhället, som till exempel gör att kvinnor bedöms mer för sina utseenden, förväntas bry sig mer om sina utseenden, förväntas ta större ansvar för hemmet och barnen, och får mer dåligt samvete om de inte gör det, som gör att en man som gör cirka hälften av hushållsarbetet får otroligt mycket beröm, men ingen ifrågasätter om kvinnan gör den största delen. Vore det inte bra om vi skrotade strukturen, så är det ännu lättare för människor att välja fritt vad de vill göra i livet. Att alla människor får samma möjligheter i livet utan att vissa behöver kämpa mer för dessa möjligheter.

 159. Jag förstår varför folk reagerat som de gjort.
  Det känns fel att behandla barn olika beroende på klädfärg eller kön när vi är under 10 år, för då finns det fysiskt och i synnerlighet mentalt knappt andra skillnader än att flickor inte kan stå och pinka.
  Om särbehandlingen hade slutat vid genans att inte veta om det är en han eller hon så hade debatten inte funnits och reaktionen på det du sa inte lika stark. För dig kanske det inte spelar någon roll, men många föräldrar idag vill bryta från gamla traditionella roller och önskar sina barn friare val än de själva haft, och klädfärgen är bara toppen på isberget.

 160. Men snälla Bella! Hur står det till i huvudet? Vem är du att kommentera vad dina bekanta väljer för kläder till sina barn? Har du tänkt på att dom kanske valde dom kläderna/färgerna för att dom tyckte det var fint? Hur snällt är det av dig att hänga ut dom i din blogg och stämpla dom som genus-fascister? Själv tycker jag att hela ”hen” rörelsen är trams. En kille är en kille och en tjej är en tjej. Jag klär min lille pojk i grönt och blått mest. Och just nu gillar han Cars och Monster trucks. Men skulle han någon gång vilja ha prinsessklänning och rosa skor så får han det. Så visst jag fattar din poäng. Typ. Men ganska sårande sätt to make a point.

  1. ”Men skulle han någon gång vilja ha prinsessklänning och rosa skor så får han det.”

   Det är lite det som är EXAKT HELA POÄNGEN med genustänk. Det är EXAKT det det handlar om. Att ge barnen alla möjligheter.

   Du kanske tycker det är ”trams”, men du agerar ändå på ett vettigt sätt. Du kanske inte vet det, men du är ”genus-fascist”.

 161. Härligt skrivet. Precis så 99% av världen tycker. Hen debatten är sorgligt onödig och förstör mer än det hjälper.

   1. Statistiken kommer ifrån olika undersökningar som har gjorts! Bara för dig att acceptera eller har du blundat för dem?

     1. Jadu, det blir lite svårt att finna de undersökningar då dessa gjordes i början av hen debatt tramset! Men du borde ha sett dem då de fanns en del såna! Plus så borde du ha märkt av motståndet mot hen m.m som man också ser idag och om man öppnar sina ögon och öron lite extra så märker man att majoriteten av befolkningen är emot genus och sånt trams! Men du kanske ser saker i syner?

     2. Du blandar ihop ett och annat här Tommy. Hen är ett ord, ett nytt ord. Du vet kanske att språket är föränderligt och att nya ord med jämna mellanrum tillkommer i ordlistan. Ord bildas av folket då folket saknar ett ord för det de vill säga, eller inte tycker att de ord som finns tillgängliga passar in tillräckligt bra. Hen är ett ord som många tycker är användningsbart. Varför är du så emot att svenska språket förändras? För det är precis så enkelt det är.

      Sedan kommer vi till diskussionen om genus vilken är skild från diskussionen om ett nytt svenskt ord. Vad menar du med ”emot genus och sånt trams”? Genus handlar om att människor formas av sin omgivning till att vara på ett visst sätt beroende på vad man har mellan benen. Detta sker oftast omedvetet. Men det är ett problem! Länge har män fostrats till att inte vissa känslor, vara tuffa,ta plats osv, medan kvinnor fostrats till att vara känsliga, söta och inte ta plats. Ser du hur detta kan bli ett problem och att detta inte bidrar till att alla får samma möjligheter oberoende av vad man har mellan benen? Varför menar du att detta är trams?

     3. Tommy, med tanke på att du skriver att majoriteten av befolkningen är ”emot genus och sånt trams” kan man ju fråga sig hur genus har kommit att ta plats i läroplanen för förskolan:

      ”Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.” (skolverket, 2010, s. 5)

      (http://www.skolverket.se/om-skolverket/publicerat/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2442)

 162. Jadu Bella.. Jag förstår vad du menar..typ. Men jag tycker hen är ett bra ord för dem som inte vill eller kan identifiera sitt kön. Det ordet är ju jättebra!

 163. Jag trodde på riktigt att detta inlägg var ett 1:a aprilskämt….tills jag såg att det var skrivet igår!!!
  Och alla kommentarer sen???
  En del är ju verkligen dumma på riktigt?!?!

 164. Gillar inte detta nedvärderande & dryga sätt du talar om vänstern, feminister & genustänkande människor. Vem är du att bestämma & klaga på hur dina bekanta klär sina barn? Låt de uppfostra sina barn & det är väl inte så värst kränkande att fråga vilket kön en bebis har? En bebis har ju knappast kvinnliga former om man säger så.
  Detta med hen är ett perfekt ord i situationer som graviditet ex. eller då det skrivs om brott eller liknande där kön inte kan nämnas(brottsling ej identifierad) eller då könet ej får nämnas än.
  Nae, detta tyckte jag var ett väldigt dåligt inlägg med taskig nedvärdering mot oskyldiga människor med åsikter. Har din bok på min hylla ovanför sängen & hade sett fram emot att läsa den, tyvärr sjönk längtan lite nu.
  Tänk till lite angående detta tycker jag, vad har du för rätt att uppfostra deras barn & vad vore felet med att låta barnen finna sin egna väg?

 165. Tack att någon som du som är en offentlig person kan säga såna saker öppet. Det är så tabu att säga vissa saker i Sverige men jag är glad att någon kan va ärlig och säga det många tänker men inte vågar säga. En tjej är en tjej och en kille är en kille jaaaa det är skillnad! Det är inget jävla HEN. En kille ska vara en kille och en tjej ska vara en tjej inte nåt mellanting bara för att man ska ”välja själv” vad är det för vänsterdumheter? Jämställdhet JATACK men man behöver inte överdriva!!!

 166. Du kanske inser att ”Vad heter hen?” är en ganska praktiskt formulering när barnet är klätt i någon jobbig, könsneutral färg som vitt eller svart?

 167. instammer med blondibella. ar en sur gammal gubbe som personligen skiter i om folk kan se vad mina ungar ”ar”, men efter att oavsiktligt lyckats genera ett antal sma tanter pa stan sa till den grad att det uppenbarligen lamnat dem illa berorda, har jag insett att fargkodning av ungar faktiskt fyller en social funktion.

  det tycks finnas en oskriven regel for sma gummor att de korrekt maste kunna konsbestamma spadbarn, och nar de misslyckas pga att jag dragit en rosa mossa over lillgrabbens huvud sa ar det som att man generar dem offentligt – vissa tar verkligen illa vid sig.

  sa. ibland funktion framfor form i all ara men ibland far man faktiskt acceptera att samhallet har vissa normer och rosa for flickor och ljusblatt for pojkar ar en av dem.

  1. Hahaha ja jag håller med Olle om gummornas osäkerhet gör dem otrygga för de vet inte hur de ska bete sig när man inte kan se könet på barnet. Jag blir osäker dock om det är ett generations, traditions eller kulturproblem eller om det bara kan ses som ett lyxproblem. Hursomhelst kan det bäst undvikas genom att man klär sitt/sina barn i klädkoder så att man ser att de är olika (kön), så slipper vi obehagliga missförstånd gällande detta. Keep going strong Blondinbella!

  2. Man måste inte rätta tanterna. Jag nickar och ler bara när folk tycker jag har en söt pojke/tuff grabb/whatever när de möter min dotter.

 168. Brist på annat? Du kanske ska fundera över hur samhället ser ut. Kvinnor och män behandlas olika bara för att en man råkar ha en snopp och en kvinna råkar ha en snippa. Det är könsrollerna som samhället skapar genom att säga vad som är kvinnligt och vad som är manligt. Som tur är finns det kvinnor som kämpar för kvinnan, för såsom det låter på dig så skulle gärna samhället fortfarande se ut som det gjorde på 30-talet. Jag säger inte att vi inte ska lyfta fram våra kön som något att vara stolta över, men det är inte kul att behöva arbeta mer bara för att jag råkar vara kvinna. Dessutom är det inte kul att se ett barn med bara rosa kläder, det är ju nästan omöjligt att se skillnad på klädesplaggen till slut.

  1. Snälla du, normala människor lärde sig evolutionsteorin när de gick ut grundskolan. Men så finns det såna som du 😉
   Tänk efter en liten stund. Tror du att tiotals miljoner år där det ena könet betalar hela det biologiska priset för fortplantningen inte kommer ge massiva evolutionära anpassningar? Hur obildad är du egentligen? Se på djurvärlden, tror du att vi är annorlunda? Tror du att vi bara har fysiska anpassningar till att det ena könet betalat hela det biologiska priset för evolutionen? Båda könen är ”perfekta”. Och båda könen fyller olika funktion, svarar mot olika krav.

   1. ”Hela det biologiska priset för fortplantningen” skulle det vara, inte ”priset för evolutionen”.

   2. Homo Sapiens Sapiens har bara funnits i ca 200 000 år enligt ledande teorier… Om du går tillbaka tiotals miljoner år så kommer du till organismer som har betydligt fler än två kön…

 169. Är det ett dåligt skämt från en dum blondin eller menar hon allvar?! Ser man inte vad barnet har för kön så varför inte fråga mamman?! Vill man inte fråga rakt ut om det är en tjej eller kille så fråga vad sötnosen heter kanske haha. Det händer så mycket tråkigt i världen. Krig, fattigdom, barn svälter, dödas, våldtas och Bella hänger upp sig på att en bebis inte hade rätt färg så att hon kunde avgöra könet på en bebisen. Vilken fantastiskt blåst tjej! Grattis Bella, ingen är dummare än dig!

  1. Om man läser dig inlägg och sedan granskar det med de ordval du använder så ser man ganska fort vem som är korkad! Inte fan är det Bella!

 170. Hanapee svarade dig på hennes blogg. Tycker du ska gå in och läsa faktiskt, jävligt bra skrivet av henne enligt mig 🙂

 171. Jag blir så less när folk säger att kvinnor ska va kvinnor och män ska vara män, när dom menar att kvinnor ska ha klänning, smink, långt hår och glöm inte att de allt ska raka sig. Män får inte klä sig i rosa eller i kjolar, de ska ha skägg och muskler.

  Man måste börja tänka längre och se bortom dessa könsroller. Om ja hade haft barn hade jag gärna klätt mitt barn i en färg som inte är standard för dens kön. Helt klart. Sen när vart könsroller viktigare än våra egna åsikter om vad som är snyggt oc h bekvämt?

  1. Eller hur?! Fattar folk inte hur dumt det låter att de säger att kvinnor ska ha klänning, smink, långt hår och raka sig medan män ska ha skägg och muskler. För det Är ju det de måste mena när de säger att kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män! Sjukt..

 172. Det här var bland det vidrigaste jag läst på den här bloggen; dock har jag inte hängt här så länge.

 173. Hej Isabella,
  Jag kan förstå din sociala frustration över att inte veta vad du ska gratulera till. Här kommer ett par förslag: Föräldraskapet, bebisen, barnet och varför inte hen?
  Nu till en fråga som jag vet berör dig. Liberalism. Frihet. Att befria sina barn från könsstereotypa färger/kläder/leksaker mm betyder även att man befriar dem från vissa normer, förväntningar och mallar att passas in i. Dessa kommer barnet med stor sannolikhet själv försöka anpassa sig till i viss mån när hen blir tonåring. Det jag är ute efter är att barnet själv bör få forma sin identitet så gott det går, istället för att vi ska lära hen hur hen bör se ut och bete sig (”tjejigt”/”killigt”). Det finns en uppsjö sätt att vara kvinna respektive man och det bör därför finnas en uppsjö sätt att vara flicka respektive pojke. Den individuella friheten måste väl ändå vara viktigare än den sociala bekvämligheten i att kunna placera små människor i fack?

 174. Önskar att du hyrde en fransk film ”Tomboy” nästa gång du vill ha en fin hemmakväll. Otroligt fin film som jag tror att du skulle tycka om och kanske få dig att tänka i nya banor. Det är alltid härligt att tänka utanför boxen, så att säga. Lycka till!

 175. Jag tänkte först om detta var ett aprilskämt, men såg senare att det var postat fel datum för att kunna vara ett skämt.
  Det märks att du är ganska ung, men att du försöker och vill gärna vara lite bättre och lite vuxnare, men den omogna sidan lyser igenom.
  De provokativa inläggen visar en hel del om hur du tänker.
  WT-inlägget, inlägget om att du jobbade dubbelt så mycket som en ”vanlig” människa och nu detta, börjar läsarna sina och du måste ta till lite hårdare tag för att kunna få fler besökare och mycket kommentarer?
  Allt du förespråkat går du själv emot och jag tycker att du bör inse snart att du är precis som vem som helst, en helt vanlig människa och jag tror personligen att vi andra jobbar dubbelt så hårt, fikar mindre än vad du gör.
  Denna översittarstilen passar ingen och allra helst inte någon som inte har högre utbildning än grundskolan. (Ja, det är relevant).

 176. yey! kan inte mer än hålla med bella! Vi är pojkar eller flickor. Och ordet hen är jag allergisk mot – och det är bara så. vi kan inte ändra att vi är olika kön, jämställdhet i all ära men vi ÄR faktiskt olika!

 177. 1. Hen = brynsten enl. SAOL, förstår inte riktigt vad det har att göra bland pronomen.
  2. Alla har vi våra platser och roller i samhället, vi skall inte försöka leka eller rucka på dem, för det går inte och det blir fel.
  3. Tack för ”hornsgatsvänster” bra ord.

  1. 1. Du vet väl att det är folket som bestämmer vilka ord som kommer med i SAOL? SAOL har ändrats mycket under åren och anpassats efter det språk befolkningen använder. Jag rekommenderar er alla att titta på ”Värsta språket”, mycket bra och upplysande program 🙂

   2. Du vet väl att folkgruppers platser och roller i samhället ändrats och ändras kontinuerligt? Exempelvis har det ju hänt en hel del med de mörkhyades roll och plats i samhället på ”senare tid”. Så nog går det allt. Tycker du inte att detta är till det bättre? Även kvinnans roll i samhället har ändrats drastiskt på ”senare tid”, men än är det en bit kvar tills fördomar försvinner och människor oavsett kön och etnicitet räknas som lika värda. Kampen måste fortsätta.

  2. 3. Ja, om du tycker det är ett bra ord och många använder sig av det kan även det komma med i SAOL till slut.

 178. En kvinna ska vara en kvinna, en man ska vara en man. Varför vill folk att man ska klä sig neutralt, till sist kommer alla tjejer se ut som killar och killar se ut som tjejer, inte bara kläderna som det drabbas..”Min flicka ska inte kläs som en flicka för jag vill inte hon ska bli behandlad som en flicka” BULLSHIT alltså!

  Stå på dig!

  1. Jaha så jag gör fel när jag inte sminkar mig, inte har klänning, inte rakar mig? ÄR jag inte kvinna då, menar du? Trillar snippan av då? Förklara gärna!

    1. Haha (inte road) Jaså? Det är ju kul att du säger för det bevisar bara ännu mer för mig hur lite du vet Tommy, eftersom jag sitter här med min snygga kropp som facit i hand. Och för det andra så är det lite det som är poängen här också; kvinnor är inte till för att behaga äckel som dig, min kropp är till för mig och det är främst jag som ska trivas och må bra, men visst älskar jag även att behaga min kille också så som han behagar mig. Men MIN KROPP är inte till för dig eller någon annan!

    2. Är lite nyfiken, Tommy, är man inte snygg om man inte sminkar sig, bär klänning och rakar sig? Antar att svaret är nej med tanke på ditt uttalande. Du tycker med andra ord inte att någon är snygg utan smink och inte heller om personen bär byxor (där under kan det ju dölja sig mänskligt hår! Fy!!)

     Då är min nästa fråga: sminkar du dig? Bär du klänning? Rakar du dig under armarna och på benen?

 179. Håller med dig i principen av det du säger.

  Dock kan du ju säga ”ååh vilken söt liten bebis” eller ”åååh vilket sött litet barn” om du är osäker (Tips).

  Att gå som katter kring het gröt i såna här frågor får det bara att framstå som att det ska vara något fel med något visst kön eller färgval (vilket det inte är). Alla får välja vilka färger dom vill! Även regnbågsfärgad!

 180. Men fy…. Förstår verkligen inte att du kan skriva sånt… nejnej, jag menar hur du kan tycka sånt!!! Hoppas du snart blir vuxen och förstår va innebörden av din komnetar är… och den dagen du får egna barn inte bara vill klä dina, vackra, unika glada barn i de färger som anses ”höra till” de kön som barnet har! och varför är det viktigt vad den har för kön, det är ett BARN! Alla färger klär en skönhet!

 181. Men för guds skull. Fram tills nu har jag gillat dig, men oj vad fel man har. Att sätta en färg på ett kön är inte rätt, förr i tiden var det bara adelsmän och högt uppsatta karlar som fick bära rosa/cerisa tyger?! Förstår du inte hur fel det är att placera in barnen i stereotypa könsroller bara för att fylla en social funktion. Nej tacka vet jag egen vilja! Min son får möjlighet att ha rosa kläder och leka med dockor så att när han blir stor nog kan välja själv om han vill eller inte. Det handlar om alternativ, att låta sitt barn vara den han/hon är. Du har inga barn alltså borde du inte yttra dig i detta ämne. Var inte så feg, våga fråga om det är en pojke eller flicka istället. Det är inte pinsamt! NU var DU pinsam…

  1. Mitt FD hat-ord, Stereotypa könsroller.

   Men nu har jag testat detta och det är ju kanon med könsneutrala barn.

   Jag hävdade att min son är ett könsneutrala HEN barn vilket gör att han valde själv att vilja byta om på damernas vilket gjorde att jag var ju tvungen att följa med in dit eftersom att han bara är 1,5 år. Kanon för mig.

   Tror jag ska byta helt och bli en HEN lover. Vilka fördelar pappa kan dra av detta.

   Tack för tipset.

 182. nu har jag inte läst ALLA kommentarer det är ju omöjligt men om min son har en RÖD tröja på sig är det också fel enligt dig? Är det en tjejfärg också eller vilka färger menar du gör att du lättare ser vilket kön barnet har? Rosa för tjejer o blått för killar eller?
  Trist inställning du har verkligen, färg som är så fint!
  Ska bli intressant att se den dagen du skaffar barn om du får en tjej om hon BARA har rosa då och kille endast blått… eller jag förstår inte riktigt ditt resonemang.. sorgligt hur du kan tänka så..

 183. Herregud, kan man lyckas samla så många puckon på samma sida.
  Talar nog även om mig själv. Tänk vad folk kan bli förbannade bara för att alla andra inte tycker som er.

  Jag hatar allt som heter könsneutrala, HEN och fri uppfostran. Dessa tre hör enligt mig ihop med varandra. Nu kanske jag drar alla öven en kant men det skiter jag i.

  Jag har 2 barn och har under de senaste åren sett detta mycket tydligare, dels bland folk man träffar och på öppna förskolan.

  Det är till 95% alltid de barnen som har en så kallad könsneutral uppfostran som ex en kille som sprang omkring i en knallrosa klänning och hans mamma pratade högt och tydligt enbart för att få uttrycka HEN X antal gånger. Det är dessa barn som samtidigt har en fri uppfostran där man inte ska varken säga nej eller ens höja rösten åt det stackars barnet, då kan han/hon ju kanske lära sig vad som är rätt och fel. Tro mig jag har sett det på väldigt nära håll och dessa barn är för mig en stor plåga. De kan varken lyssa på vad man säger utan gör precis som det vill, eftersom att ingen har satt regler för dem ifrån början. Hur ska dessa klara sig i skolan sen?

  Men det är klart då har väl utvecklingen gått framåt och idag skyller man allt på ADHD så fort ett barn inte kan sitta stilla, om några år är det ju bara att säga ett ens barn är ett könsneutralt barn som har haft en fri uppfostran.

  1. Ojdå, du har verkligen bedömt fel och dragit en stor del av oss alla över en gräns och satt oss alla i ett fack på grund av din erfarenhet av En människa, En mamma. Okej, isåfall om vi ska vara såna så måste du vara dum i hela huvudet för jag kände en gång en kille och Han var ju dum i hela huvudet, och eftersom du är man så..

   Jag föreslår att du ska läsa in dig på ämnet innan du yttrar dig som om du vore klok. Att man inte lär sina barn vad som är rätt eller fel bara för att man tycker att ordet HEN är användbart eller för att man vill klä sitt barn i kläder som inte påverkar omgivningen till att förstärka könsrollen hos barnet.. Jadu, det är helt enkelt korkat uttryckt av dig. Klär jag mitt flickebarn i klänning får hon väldigt mycket komplimanger för sitt utseende t.ex. vilket lär henne att det är viktigt att behaga sin omgivning med sitt utseende. Detta kanske inte jag tycker är särskilt hälsosamt, exempelvis! Däremot ska hon ha klart för sig vad man gör och inte gör, hon ska lära sig empati, respekt och vett. Tycker du att det låter som en omöjlig ekvation?

  2. Men bara för att man inte öppet könsdefinierar sitt barn och för en som du kallade ”fri uppfostran” så betyder ju inte det att man inte säger till sina barn om de gör rätt eller fel. Men måste man ryta? Man kan faktiskt få fram saker på annat sätt. Tycker du drar alla över en kant, verkligen. Jag tycker dock att om mitt barn kommer till mig, och är kille, och säger att han inget annat vill än att ha på sig en rosa tunika eller nått, varför ska han inte få ha det då? Måste pojkar klä sig i mörka färger, eller bara blått. Det verkar ju jätte konstigt. Att man ska ge barn restriktioner och neka dom färg om dom vill det. Rosa kanske var hans favvo-färg.
   ”Det är dessa barn som samtidigt har en fri uppfostran där man inte ska varken säga nej eller ens höja rösten åt det stackars barnet, då kan han/hon ju kanske lära sig vad som är rätt och fel. Tro mig jag har sett det på väldigt nära håll och dessa barn är för mig en stor plåga. De kan varken lyssa på vad man säger utan gör precis som det vill, eftersom att ingen har satt regler för dem ifrån början. Hur ska dessa klara sig i skolan sen?”
   Tror faktiskt inte ett dugg på vad du säger.
   Som att föräldrar som låter sina barn klä sig i olika färger istället för att falla för könsnormer, inte skulle kunna säga nej till sina barn. Löjligt.

 184. Hej! jag tycker du ofta skriver bra texter osv. men här känner jag att du kanske inte är så påläst och då har iallafall jag lärt mig att man ska vara tyst. varför inte bara fråga en enkel fråga som * så söt, har ni kommit på något namn än? * och föresten Isabella så är det ju inte precis döden som väntar om man råkar fråga fel.. vi lever i år 2013.. på mitt jobb så har massa elever killkläder på sig & det är inte för att dom ska vara hen utan för att dom själva vill ha *killkläder*, jag har också hellre * killkläder* då det är bekvämare, men har aldrig fått höra att jag är kille för det.

  så läs hanapees blogg, så kanske du lär dig nått 🙂

 185. Det här tyckte jag var en allmänt konstig text.
  Jag tycker också om att vara feminin som du skriver i ett senare inlägg. Men det är ju inte så att alla känner sig super-kvinnliga i höga klackar och klänning. För vissa kanske femininiteten kommer fram på annat sätt.
  Jag älskar att vara kvinna. Jag älskar att kunna ha klänning och så. Men man ska vara bekväm också. Och med det menar jag inte som bekväm=funktionell, utan bekväm på ett sätt som man känner sig nöjd med.

  När du säger sådär ”Hornsgatanvänstern”, då tänker man bara att du är en överklass snobb som lever i en värld som varit skyddad och där könsnormer är väldigt viktigt. Det är ju inte heller vad som är viktigt i världen.

  Varför är det så viktigt för dig att notera om barnet är en kille eller tjej? Kan du inte säga ”gratulerar till ert fina barn” – ”gratulerar till er skatt” – ”vilken vacker varelse”, varför måste könet noteras?

  Vi människor har en tid på jorden då vi har möjligheten att se ut som en regnbåge, innan man måste följa dresscode för vissa arbeten och så. Vi har en tid på jorden då vi kan klä oss i tusen färger utan att nån noterar det. Det är när vi är barn.
  Dessutom så är det nog så att de flesta föräldrar klär sina barn i massa färger för att de är barn och barn är fina i färg. Färg är också bevisat att utveckla tänkandet hos barn. Det signalerar hjärnan att utlösa lyckopiller. Tror inte att de klär sina barn och tänker ”nu ska jag vara väldigt politiskt korrekt och inte könsdefiniera mitt barn”, tror bara många föräldrar tycker om att se sin lilla skatt i massa fina färger. Att behöver inte vara blått och rosa.

  Tycker du ska tänka efter lite.
  För du låter väldigt väldigt väldigt gammalmodig.
  Något jag inte tänkte att du var innan du skrev detta.

 186. Det sexualiserade våldet mot kvinnor är den största våldsbrottproblematiken som samhället har idag. Och det är ett symptom av objektivifieringen av kvinnor, könsnormerna och segregationen mellan könen. Kalla mig gärna PK eller påskkärring eller vad fan men all evidens bekräftar detta.

 187. Det är verkligen fruktansvärt när en ung, framgångsrik och självsäker kvinna vågar påstå att unisex-kläder kanske inte är svaret på jämställdhetsproblemet. Hon ska minsann inte ha några klappar på ryggen.

  Eller vänta nu, kanske vi istället borde ta fasta på att hon är just en ung kvinna som totalt slagit sönder könsstereotyperna, och alltså till skillnad från de flesta av er GJORT något?

 188. Bra skrivet av dig Bella! Håller med dig helt och hållet! PS: När man läser kommentarerna på din blogg om detta ämne så börjar jag direkt tänka på ordet ”näthat” Vänstern pratar så mycket om det men man märker tydligt och klart att detta inte gäller dem då de tycker att de får skriva och tycka vad de vill!

  1. De och dem och dom, jävlar vad folk ska delas in i fack hela tiden. Vänstern är si, högern är så, har du snippa ska du vara såhär, har du snopp ska du vara sådär, kommer du från Sverige är man på ett sätt och kommer man från något annat land så är man på något annat sätt. Tycker ni inte att det är dags att tänka om?

    1. Men jag menar ju det Tommy, Alla är vi olika på många olika sätt, det är orimligt att tilldela människor massa egenskaper bara på grund av deras etnicitet, kön eller politiska åsikt.

 189. Kunde du inte sagt något i stil med ”vilken söt baby – så lyckliga ni måste vara – grattis”?

  Om man vill veta om ungen har en snopp/snippa/whatever kan man ju fråga föräldrarna. Eller är det för pinsamt för fröken Fin-i-kanten? Du som bryr dig så mycket om mode borde skippa dubbelmoralen – den är inte klädsam.

  Det här säger jag inte som nån vänstersympatisör, utan tvärtom om nån en bra bit till höger på skalan.

 190. Tack för ett fräscht inlägg i en ofräsch debatt. Om föräldrarna inte signalerar vad det är för kön på barnet är det helt ok att chansa. Chansar du rätt så sätter du griller i huvet genustramsarna och chansar du fel så blir till och med genustramsare litet störda över att deras barn är manhaftigt/fjolligt. Så det är win-win!

  Apropå orde ”hen” förresten. ”Hen” är ett onödigt ord vars ända syfte är att politisera. Vi har redan ”hen” i formen av ”den” och ”en”. Det här har en språkhistorisk förklaring. En gång, för länge länge sedan, så hade svenskan tre kön, ”hon”, ”han” och ”det”. Men! Någon gång på typ sjuttonhundratalet så slutade nästan alla ord att ha kön. Alla ord som tidigare hade haft kön blev ”den” ord. Alla ”den” ord på svenska var före 1700-något antingen han eller hon. Stolen han, soffan hon, droskan hon, lien han etcetera. Det här hade-en-gång-tydligt-kön-men-har-det-inte-längre heter Utrum på svenska. Trist nog har vi idag i svenskan nästan bara utrum och neutrum vilket är väldigt innehållslöst och meningslöst. Däremot går det alldeles utmärkt att säga ”Den som vill röka får göra det på balkongen”. Ibland känns det litet knöligt att använda ”den” istället för han/hon men man vänjer sig fort.

  Den som använder ”hen” deklarerar för alla och envar att den är extremist, och dessutom obildad.

  Den som istället använder ”den” visar att den tycker det är viktigare att kommunicera med sina medmänniskor än att försöka tvinga på dem extremistiska politiska perspektiv.

  1. Ack och ve! Ser nu ända istället för enda och en massa anant otäckt. Där lär jag mig att skriva i notepad innan jag postar. Och visar för alla och envar hur korkad jag är 🙁

 191. Helt riktigt! Det är hane och hona. Man och kvinna.
  Det är inga konstigheter. Mannen och kvinnan
  kompletterar varandra och det är sanningen.
  Det är synd att denna våg av degenerering som sveper
  tack vare medierna över landet har blivit så
  omfattande, men det är en annan historia.
  Du får min uppskattning för detta inlägg Isabell,
  än finns det hopp för mänskligheten!

 192. Åh herregud. Antingen har du gått tillbaka till taktiken du hade då du skrev saker för att provocera, eller så är du helt enkelt dum i huvudet. Vilket otroligt snedsteg dethär var, Isabella.

 193. Det är ju inte så svårt att fråga vad det är för kön, om man nu undrar det. Jag som förälder hade inte tagit illa upp, that’s the point liksom.

  Sen är i alla fall jag sån som oftare säger ”en sån söt liten skrutt/plutt/bebis/osv”.

  Problem löst!

 194. Jag är en feminist. Men jag håller med dig.

  Man ska inte ta bort barbie och ken, vi är skapta av drömmar, och just de har blivit vår verklighet.

  Vi ska inte utvärdera könen.

  Vi ska bara vara oss själva. Precis som du säger! Alltså vi har våra kön!

  Tack!

 195. Så jag som älskar ALLA färger till båda mina barn(kille o tjej) ”får” inte klä dom som jag tycker är fint då för då kan du ha svårt att se vad det är?
  Jag skiter fullständigt i om någon råkar kalla min tjej för han eller tvärtom, varför skulle jag bry mig? Dom bryr sig inte? Dom vet vilka dom är och jag ger dom alla möjligheter och låter inte mina barn begränsas bara för att dom har en snopp eller snippa. Verkligen korkat uttalande. Pinsamt hur lite som går in i folks hjärnor, det handlar inte ens om att sudda ut könen.

 196. Scenario: Ett litet barn har på sig kläder som föräldrarna har valt. Barnet får höra att föräldrarnas väninna samt en massa random människor på dennes blogg tycker att barnet ser ut som en påskkärring pga av klädseln som barnet inte själv valt, (eftersom det är ett barn och inte beslutar sån själv). Barnet blir jätteledset och känner sig fel och olustigt. Vem har gjort fel? Barnet, barnets föräldrar eller han/hon/de som hånar barnets klädsel?

  Jag är också skitless på den här debatten om barnkläder och färger, men det är precis såna här inlägg som gör att den fortfarande behövs. Just för att det fortfarande finns människor som tar sig rätten att bedöma och bestämma hur folk ska klä sig själva och sina barn för att inte väcka anstöt. Som tycker att det viktiga är att barnet är klätt så man ser vad det är för kön, inte att barnet får chansen att så småningom utveckla sin egen smak, eller överhuvudtaget har kläder och slipper frysa?

  Om detta är ett klockan tre inlägg från dig Bella, menat att provocera, så tycker jag du ska ta och fundera över om det verkligen är värt att fortsätta sprida intolerans mot människors sätt att leva och vara för att du ska kunna dra in några extra besökare till din blogg?

 197. För att vara helt ärlig förstår jag inte varför det är fel att klä sin bebis i rosa/blå kläder för att göra skillnad på genus. Det är inte som att ett barn på 6 månader förstår skillnaden ändå. Lägg ner kraft på att skapa lika jämlikhet i andra områden istället.

  Jag är själv uppvuxen med en mamma som gillade att klä mig i rosa och vägrade låta mig klippa av mitt långa hår. Känner inte att jag tagit skada av det precis, jag kan idag välja att klä mig i blått och har kort hår. Det är viktigare att lära barn att alla är lika mycket värda och att inte diskriminera de som är olika istället för att säga att tjejer inte får ha rosa och killar inte få ha blått.

 198. Glädjande. Bra sagt och formulerat. Tragiskt = att man kan bli upprörd över det du skriver, som väl är finns det en värld som har större besvär att hantera än många kritiker av ditt inlägg. För mycket fritid…

 199. Suck! Om det nu ska vara så problematiskt för dig, prova ”vad heter gullungen?” Borde rädda dig i sådana kniviga situationer…

 200. I barnvagnen tycker jag inte att det spelar nån roll vilken färg barnet har. Ingen alls.
  Det är mer när de blir äldre som det är tråkigt om en grabb bara får välja mellan mörkblått och grönt, medans en flicka ska nöja sig med rosa och lila. Färg gör en glad.

  Ett tips.
  Nästa gång. Säg ”så söt”, Le mot föräldrarna och fråga vilket namn de har valt? 🙂

 201. Politiken med jämlikhet har gått ner på individnivå med själva utraderandet kvinna-man. Det är helt korrekt med att behandla och belöna människor på lika villkor, men man måste inte bli så likadana att tydligheten kvinna-man suddas ut. Då försvinner spänning och elegans, stil och skönhet.
  Jag besåg Shen Yun på Cirkus igår. Där var det uttryckligt kvinnligt och manligt: http://sv.shenyunperformingarts.org/
  …eller åk till Ryssland eller Ukraina och bevittna med egna ögon. Det är väldigt tydligt att se vem som är man eller kvinna och de respekteras för detta.
  Filosofi och religion har inte varit en stark sida för svenskarna på flera decennier och den andliga medvetenheten har fått stiga åt sidan för de materiella värdena. Köp dig vacker…, men det fungerar inte om människan själv har tappat självrespekten för den hon är. De finns svenskar som klär sig för den de är med stil och skönhet, kvinna som man, men jag ser oftare att många utlänningar har bättre smak. Estetiken är inte lika viktig som det materiella idag. Estetiken sitter inte i ägodelarna, den kommer inifrån individen. Politik är inte en vägledning för individens existens, vilken börjar mycket högre upp.
  Då kvaliteten hos individen återfås, stärks integritet och andra immateriella värden och den grå vardagen byts till ljus och färger och skönheten ska åter stråla.

 202. Skulle just till att skriva någon slags protest om att könet på ett barn är helt ointressant. Är barnet friskt? Önskat och välkommet? Det borde vara viktigare. Men så ser jag att det redan kommit en drös kloka kommentarer här ovanför. Tack alla ni för dem! 🙂

 203. Slinker in en kommentar här några dagar senare:

  Tänker precis lika som dig. Det är så sjukt provocerande med äckliga könslösa samhälle och fjanteri. Sverige håller på att moralisera ihjäl sig!!!

  Bodde i USA i fem år och sånna här debatter får mig att vilja flytta tillbaka omedelbums. Där är kvinnor kvinnor och män är män.
  Kräks på detta vänster-feministiska trams.
  Ungar i fula 70-talsfärger/mönster *rysningar*
  stor kram!

  1. I USA går allt ut på att mannen ska jobba och tjäna pengar och kvinnan ska vara hemma och suga av sin man när denne kommer hem. Fint samhälle. USA ligger bakom Sverige så mycket när det kommer till jämlikhet och jämställdhet.

 204. Låt alla ha tillgång till alla färger, har aldrig förstått varför vissa färger skall vara kodade till ett visst kön.
  Jag tror på att lägga till. Låt oss män få ha rosa, lila, rött och turkos t ex.
  Finns 2 avskräckande exempel på när vi förvägras detta; träningskläder och gummistövlar.
  Att gå in i en sportaffär är deprimerande, bara svart, blått, grått och kanske lite orange. Lika så i en skoaffär, finns inga gummsitövlar för män i rött, rosa, lila eller turkos. varför skall det vara så? Kan inte vara så svårt att designa snygga gummistövlar till män i starka färger. Hade gladeligen gått i sådana!
  nej, låt att få tillgång till rengbågens färger.

  Sen tror jag inte på idén att ta bort eller förneka. Vissa föräldrar som inte låter sina döttrar ha rosa eller inte talar om könet på barnet för barnet själv.

  Jag tror på individen och det fria valet så länge man väljer till. Vill föräldrar tapetsera döttrarnas rum i rosa och killar i blått gör det! Men möjligheten till det omvända skall vara självklart!

 205. 1) Tanken med ordet ”hen” är att det ska användas när man inte VET vilket kön en person har. Till exempel: Imorgon ska vi till doktorn så att hen kan titta vad det är för fel på dig.

  Om man säger ”han” som majoriteten av oss skulle göra så bidrar vi undermedvetet till att förstärka normen om att en läkare är en man, vilket naturligtvis gör det svårare för kvinnor att tänka sig läkaryrket, eller att göra karriär som läkare. Mycket enkel matematik.

  2) En helt annan diskussion är alla de människor som INTE känner sig hemma i en traditionellt manlig eller kvinnlig identitet. Hur ska man förklara deras tillstånd om man har en strikt ”rosablå” uppdelning av världen? Är de inte ”naturliga”? Var i naturen visas det att flickebarn är rosa och pojkebarn är blå?

  Hemligheten är att vi alla får välja och vraka bland alla de olika identiteter och stilar som finns till buds; gullegullfeminint, powerkvinnligt, androgynt, pojkflickigt, könsneutralt, skogshuggarmanligt, kostymgentlemannigt, Harajukiflickigt, surfdudigt, jeanstjejigt för att nämna några. Alla får välja precis vad de vill! Och för att de ska kunna göra det så är det väl bra om föräldrarna inte styr in barnen i ett tvåfärgat fack utan visar att regnbågens alla färger faktiskt finns. Och så får Blondinbella, om hon nu så gärna vill veta vilket kön barnet har, helt enkelt fråga!

  Jag ÄLSKAR att klä mig feminint för jag VÄLJER det. Men jag vill inte att alla barn ska prackas på det! Jag älskar alla färger och skulle inte drömma om att isolera mitt barns kläder till en viss färg bara för att gårdagens samhällsnorm säger så. Vad har blått med manligt att göra egentligen? Och rosa med kvinnligt? Vems påhitt är det? Då utövar vi ju väldigt mycket makt över våra barn genom att tvinga in dem i ett väldigt snävt synsätt. Utöver det är det bevisat genom en rad studier att vi behandlar samma bäbis olika om vi tror att det är en pojke eller en flicka. Och DET är ett problem, som naturligtvis fortplantar sig in i exempelvis styrelserummet. Allt hänger naturligtvis ihop!

 206. Jag personligen har blivit kallad kille… Just för att jag inte trivs som tjej.. Och då klär mig lite mer manligt ibland.
  Därför föredrar jag att ordet hen överhuvudtaget finns…

  För oss som faktiskt inte trivs i vår könsroll är det bra.

  Och alla tjejer gillar inte rosa.. t.ex jag passar inte i rosa när det kommer till min hud ton och det finns fler som inte gör det.

  Ska vi då behöva bära rosa för att folk ska se att vi är tjejer..?

  Min mamma spökade ut mig i rosa och vitt när jag var liten.. Och dem kläderna blir ju skitiga på 2 sekunder pga att dem är så ljusa, speciellt då både killar och tjejer leker i sandlådan som barn, för barn existerar inte det är med att tjejer har rosa killar blå och så vidare, på dagis/förskola lekar alla lika om då inte föräldrarna försökt banka in idiotier i huvudet om att man ska leka med tjejer för killar ska man enbart vara tillsammans med.
  Så det är mer praktiskt för föräldrar med lite mörkare kläder på bägge könen.

  Och hur gör du den dagen du själv får barn, och dem kommer upp i tonåren och blir precis som jag kanske?
  Uppkäftig, står för mina åsikter, färgar håret i olika färger var och varannan månad, har en alternativ stil(goth,synth,punk,fashioncore,lolita),

  Gillar att göra manliga saker – alltså jag sitter INTE och snackar killar, sex mm med mina tjejkompisar, Jag har EN tjejkompis.. resterande är killar.. just för att jag inte orkar med tjejiga tjejers beteende.
  Jag är dessutom bisexuell, sätt dig gärna in i mitt liv så får du se livet från en annan sida. Jag är gärna öppen och berättar för dig hur mitt liv sett ut genom åren, då tror jag att du kommer förstå lite.. bla att könsrollen ska inte spela så stor roll

  Man utformar rätt lätt ett barn till motsatsen av en själv om man försöker banka in sådant i huvudet på dem.

  Jag har en mamma som är homofob och min pappa accepterar alla. Jag har växt upp mest hos mamma – nu är jag motsatsen..

  så snälla Bella… det finns en hjärna i ditt huvud med, använd den och inse det praktiska 🙂

 207. WOW, jag vet ett ord du skulle kunna använda om du inte ser om barnet är en kille eller en tjej. Hen. Du vet det där onödiga ordet? ”gud så söt hen är”

  Och så var det problemet löst 🙂

 208. Amazing blog! Do you have any recommendations for
  aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m
  a little lost on everything. Would you recommend starting with a
  free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..

  Any tips? Many thanks!

 209. Undra vart jag hamnar i debatten? Jag låter mina barn klä sig som de vill och dottern vill alltid har rosa, djur eller ”prinsessigt” på kläderna och sonen superhjältar och grönt och blått och ”häftigt”. Men utomhus är dom ”påskkärringar” i alla möjliga glada färger. Dels för att ytterkläder är otroligt dyrt och jag vill att mina barn och småkusinerna deras ska kunna ärva allt av varandra och dels för att färgglatt gör att dom syns bra ute. Både när jag och när förskolefröknarna ska hitta dom när dom är ute och ränner.
  Tänk! Allt är kanske inte politik och medvetna val? Vissa val utgår från det som är praktiskt och ekonomiskt också.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..