Fortsättning

.. Sitter i loungen i Frankfurt och vår flight går 19.00. Jag har läst igenom era kommentarer och där det skiljer sig från er som inte håller med mig är synen på kön. Antingen tycker man att det är viktigt med män och kvinnor medan vissa tycker att vi kan skrota allt som har med kön att göra. Tycker vi olika där kommer vi aldrig enas. Jag tycker att kön är fruktansvärt bra och härlgt och det känns märkligt att argumentera för något som alltid har varit. Män och kvinnor vi är olika. Om det är något som går fel i Sverige idag är att vi nedvärderar kvinnlighet och mannlighet. Att beskriva en kille manligt såsom att han stora händer, mörkare röst och är orädd är elakt enligt vissa. Att säga att höfter, bröst etc och mindre risktagande är kvinnligt gör också vissa rasande. Men i de flesta fall är det så, men såklart inte alla.

Jag är otroligt stolt över att vara tjej. Jag älskar att få vara feminin. Men i Sverige får man nästan skämmas för det. Med dagar spenderade i Italien är skillnaden också stor. Kvinnorna är stolta och vackra men omsorgsfullt valda kläder och make. Männen ser ut som män. Jag tycker att det är respektfullt och vackert.

Att skapa ett jämställt land handlar ingenting om att ta bort det som är typiskt manligt eller kvinnligt. Det är inte de som är i vägen. Va en stark förebild och stå upp för dig själv snarare än att dra på dig offerkoftan för det du har mellan benen. Det är inte det som är problemet. Är problemet för få kvinnor i styrelser eller sämre lön – Ja ut och kämpa för dig och din karriär och gör skillnad istället för att skylla på alla andra istället. Lika lön har inget med att minska på din kvinnlighet. Var stolt över det och bejaka den snarare!

 1. Det är inte femininitet och maskulinitet som i sig utgör problemen, det är vad dessa konnoterar i samhället idag. Ingenting i feminismen säger att varken kvinnor eller män får ”vara” feminina respektive maskulina i sina attribut. Just så, men för att förtydliga: varje individ har rätt att välja sitt eget uttryck. Det är just detta som är så viktigt, inte ditt kön eller den färg du har på tröjan. Och heller inte ska ditt kön bestämma färgen på din tröja. Jag är av kvinnokön men har aldrig trivts i vad de feminina attributen betyder i vårt samhälle. Är jag mindre vacker, mindre kvinnlig enligt dina normer då? Är jag bara kvinna om jag är feminin? Det finns ingen kvinnlig eller manlig essens som säger att vi bara ”är”, det finns inget inneboende i dig och mig som gör att vi delar lika intressen och smak just på grund av att vi har samma kön. Jag vet inte huruvida du kommer att orka ta dig igenom alla dessa kommentarer, men, läser du detta, försök. Snälla, försök att tänka ett steg till utanför bubblan. Hur tror du att en människa känner sig när någon gör ett fördomsfullt antagande just på grund av dess kön? Det kallas sexism och i många fler fall än du förmodligen tror så sårar och förolämpar detta. Det är just det, en förolämpning. Dessa fördomsfulla antaganden är uttryck för samhälleliga normer som behöver brytas. De skadar nämligen och stänger in oss. En människa ska få leva till sin fulla potential utan att någon kommer och bryter ned hens stolthet med könsstereotypiska antaganden.

  Jag hoppas att du tar dig mödan att läsa detta och kanske lär dig någonting nytt. Genus är en vetenskap som innefattar mycket komplex kunskap om människor och om samhället idag. Det är fascinerande, frustrerande, men stöttande. Vi ska stötta varandra, inte nedvärdera varandras åsikter. Feminism och jämställdhet är inget radikalt uttryck, det är ett tankesätt som ämnar lyfta människor till samma nivå.

 2. emma skriver:

  hur tycker du då att ett barn med de olika könen ska klä sig då?

 3. Malin skriver:

  Jag har inte läst alla kommentarer här så jag kommer förmodligen inte med något nytt… ingen kan uppenbarligen bestämma vad du ska tycka men snälla sluta vara så jäkla tvärsöver och tänk efter lite. Frustrationen som uppstår när jag läser detta är obeskrivlig.

  Jag kommer absolut aldrig mer att läsa din blogg!

 4. Lovisa skriver:

  Och DÄR bestämde jag mig för att aldrig mer läsa din blogg.

 5. Hedvig skriver:

  ”stå upp för dig själv”, men var inte en sån där jobbigt ”genusfascist” för det är fel…

  ”stå upp för dig själv”, men uppfostra inte dina barn på just det sättet för det är fel och larvigt.

  Hur… hur tänkte du nu?

  Du är inte så bra på det här med frihetstanken inom liberalismen verkar det som.

  Kom ut som konservativ istället, det passar dig bättre!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..