Mer kvinnligt företagande!

Här kommer ett klipp från när jag blev intervjuad av Gefle Dagblad igår. Vi diskuterade även varför kvinnligt entreprenörskap är så lågt. I Stockholm är det endast 7% av alla kvinnor som jobbar som driver eget, 93% är anställda. Den siffran är läskigt låg och Sverige är tredje sämst i hela Europa när det gäller kvinnor som driver eget. Jag tror att det är en attitydfråga som kommer från grundskolan. När jag gick i skolan så stod det i läroplanen att man skulle lära sig att bli anställd. Förra året under hösten så tog man fram en ny skolplan som ska gälla där det står att man måste använda sig av entreprenöriellt lärande i skolan, bara en sådan sak tror jag verkligen kommer ge skillnad i framtiden.

Sedan är det fler saker som bör ändras. Idag får du inte vara arbetssökande hos arbetsförmedlingen och samtidigt pröva att starta företag, inte heller om du är mammaledig får du ägna den tiden åt en affärsidé som du kommer på under din föräldrarledighet. Det är oftast i sådana situationer som man inser att man vill driva eget och då går inte det. Vilket jag tycker är galet. Sedan kan vi ta det där med anställningsproblematiken en annan dag, det förtjänar ett eget inlägg.

 1. Jag tycker att entreprenörskap och småföretagande ofta blir allt för huassad och glorifierat. Visst är det ofta bra och nödvändigt, men samtidigt är det inte någon superlösning på allt.

  Man kan också fråga sig vad som är det mest effektiva och bästa för samhället, tio företag med två ansällda eller två företag med tio anställda? Att ha massvis med enmansföretag är knappast någon bra lösning ur effektivitets synpunkt. Dessutom är många direkt olämpliga att driva företag, även om de är väldigt duktiga på sitt yrke. Många är dessutom tok för naiva när det startar upp sin företag och förstår inte alltid vad som krävs i form av kundskap, tid och pengar.

  Sedan är det nog svårt att jämföra olika länders företagande då sammansättningen av ländernas ekonomi har stor påverkan. Sverige har i förhållande till landets storlek relativt stor del stora industriföretag, vilket kräver fler anställda. Lander med stor del jordbruk och turism skapar troligen fler småföretag.

 2. sandra skriver:

  Hej! Jag håller på och startar eget och jag undrar om du har några tips på hur man kan få hjälp ekonomiskt? vet du några bidrag man kan söka? tror jag hört att det finns för unga kvinnor men vet inte vad de heter. Tacksam för svar! Ha en härlig kärleks-weekend! Kram/Sandra

 3. Fia skriver:

  Jag tror att jag är en typisk sådan person som har potentialen att starta eget, inom design, men inte vågar för att det är för osäkert.. och vart ska man få in jobben?

 4. Lilly skriver:

  Jag brukar aldrig kommentera, men nu har du faktiskt fel Bella. Du får visst starta eget när du är föräldraledig, däremot får du inte ta ut 100% i ersättning från Försäkringskassan om du sysslar med annat samtidigt som du är hemma med ditt barn. Du kan t.ex. jobba 50% med ditt företag, samtidigt som du är hemma 100% av tiden, men då gäller det att du också tar ut max 50% av den ersättning du är berättigad. Men, sen tillkommer problemet att du kanske inte har någon vidare SGI om du inte arbetat och tagit ut lön tillräckligt länge…men det är en annan femma…

  Dessutom så brukar man prata om Kvinnors företagande, inte kvinnligt företagande…eftersom själva företagandet inte är kvinnligt… Företagande är väl ganska könlöst får man hoppas…hehe. Det kan visserligen vara en viss typ av företagande som kvinnor oftare sysslar med…men företagandet är inte kvinnligt för det…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..