Cigg är inte livsmedel

Förra veckan skrevs det mycket om rökning i tidningarna för att Sveriges lungcancerorganisationer gick ut och sa att dom ville att regeringen skulle förbjuda rökning i Sverige senast 2025. Det dör enligt dom fler personer i lungcancer än i bröst och prostatacancer. Ni som följer mig vet hur mycket jag avskyr rökning så jag om någon borde ju hoppa av glädje efter denna önskan om att förbjuda cigaretter. I en sådan här dilemma går den ideologi jag står för gång i mig och säger till mig att det värsta jag vet är när staten ska bestämma över individen på dessa nivåer. Individens frihet och egna val måste gå före statens kollektivbestämmelser, trots att den för något gott med sig.

Men det finns oerhört mycket som man kan göra för att minska på rökningen utan att kriminalisera den. Idag röker 35 % av alla tjejer som går i årskurs två på gymnasiet. Vilket är helt galet mycket. En sak som jag skulle vilja förändra i Sverige är attityden till cigaretter. Idag ses det som vilket självklart livsmedel som helst. Cigaretter kan man köpa i alla butiker, dygnet runt. Varför ska cigaretter kunna köpas nere på ICA eller Coop? I Norge har man en lag som säger att cigaretter inte får exponeras vilket jag tycker är en bra lag. Förbjud tobaksreklam, sluta se det som ett livsmedel och sälj det på endast vissa butiker och till ett högre pris. Tobak är ett fritt val men gör det svåråtkomligare. Mina vänner som rökte innan dom var 18 år köpte alltid i små tobaksbutiker, kanske vi ska sluta sälja det där eftersom 18 års gränsen inte fungerar.

En annan sak som jag också har funderat på. I Sverige idag får du inte röka om du är under 18 år. Och det är straffbart att sälja cigaretter till minderåriga. Varför är det inte också straffbart att röka om man är under 18 år? Jag vet att polisens prioriteringar inte är att gripa alla minderåriga som röker men kanske skulle det ändå skrämma ytterligare. Straffbart om du är under 18 år och röker, samt om du säljer till minderåriga. Efter att du är 18 så får du röka hur mycket du vill men tobaken ska vara mer svåråtkomlig.

Sedan skulle jag också vilja att vissa platser utomhus där många människor samlas också skulle vara rökfria. Jag som har astma kan inte stå och vänta på en buss bredvid någon annan som röker utan att behöva ta upp min bricanyl. Likadant med uteserveringar på sommarhalvåret. Vill inte vissa restaurangägare skapa en avdelning av uteserveringen där man inte får röka? Även allmänna platser där vi som inte vill andas rök utomhus måste få finnas mer av. Hur som helst, att förbjuda cigaretter känns fel i min liberala syn på livet men att hitta lösningar och alternativ som får fler att sluta samt underlättar för människor som inte vill ha passiv rökning är ett måste.

 

 1. Håller med om att man bör skapa fler rökfria zoner. I New York är det till exempel förbjudet att röka i vissa (kanske alla?) parker. Tycker inte att barn som leker i parken ska utsättas för passiv rökning. Uteserveringar är ett annat bra exempel. Tycker dessutom att flera krogar tillåter att gästerna står precis vid entrén och röker så att när man går in måste man gå genom ett rökmoln. Känns inte så fräscht.

 2. Säger hon som snusar… Dubbelmoral så det skriker om det! Samt att du har en pojkvän som hyllar sitt snus till skyarna…

  1. Fast snus skadar ingen i din omgivning. Det är inte kul att vara astmatiker. Vissa dagar när min astma är som sämst kan jag inte gå ut på stan ens för att rök försämrar mig. Men snus har ju ingen sån effekt.

   1. Stina –
    När man stoppar snus under läppen sprids tusentals ämnen ut i blodet, många av dem kan ge skador och sjukdomar. Har du sett insidan av munnen på en snusare?!
    En del tror att det inte är farligt att snusa, men det stämmer inte.
    Snus innehåller mer nikotin är cigaretter, och kan ge cancer.
    Dessutom är det så att tobaksodling förstör miljön på många sätt och odlarna skadas av giftiga bekämpningsmedel.

    Men eftersom Isabellas pojkvän snusar så låtsas hon inte veta detta… Dubbelmoralen på denna blogg är verkligen enorm.

    http://www.umo.se/Alkohol-tobak-droger/Snusning/

    1. Nu är det ju så att snus inte påverkar DIN OMGIVNING negativt, på det sättet som rökning gör. Det är otroligt farligt även med passiv rökning, och att man ska behöva bli sjuk för att någon annan människa inte respekterar att det står ickerökare runt omkring är helt sjukt.

     1. Daniel – är det inte omgivningen (skattebetalarna) som måste betala för skadorna som snuset orsakat snusaren? Är det inte omgivningen (och miljön) som får betala priset för de farliga tobaksodlingarna?
      Är det inte omgivningen som måste trampa i hens äckliga snusloskor?

     2. Men Suss – så kan man ju inte heller tänka. Då måste vi förbjuda alkohol också eftersom vissa inte kan hantera alkohol och kanske kastar sönder en glasflaska på trottoaren, och personer blir alkoholister och då kanske skattebetalarna måste stå för vård pga följdsjukdomar eller rehabilitering. Och alla gastric bypass-operationer som är väldigt poppis bland överviktiga, som också är något som skattebetalarna står för.
      Personligen tycker jag att en oupplockad hundbajs på gatan är värre än en gammal snus.

      Rökning tycker jag är värre. Jag har själv (fest)rökt tidigare men försökte respektera ickerökarna och tänka på att inte stå mitt i en folksamling med en cigarett eller sitta och röka medan man äter på en uteservering. Förutom att det är farligt har jag själv alltid tyckt att det varit ganska ofräscht. Dock tror jag inte att förbud är sättet att lösa allt på.

    2. Ja, snus innehåller mer nikotin än cigaretter. MEN det finns inga studier som visar att den varianten av snus med det användingssätt som vi har i skandinavien ökar cancerrisken, trots att många studier gjorts. Jag säger inte att det är ofarligt, för det men det är öndigt att sprida falska rykten. Däremot finns studier på tuggtobak som visar på ökad cancerrisk.

    3. vet du vilken som är den största boven i nedskräpningen? fimpen, JA cigarettfimpen. så himla äckligt, det är mer vanligt att se cigarettfimpar än snus på gatorna. inte för att något av det är bättre än det andra, men rökning är bevisat farligare för rökarens omgivning samt rökaren själv. om man stoppar in snus i munnen är det ens eget val men man snusar inte ner omgivningen, kysser man en snusare så är det också ens eget val. det borde förbjudas att röka i bostäder för den delen också, alt. göra rökzoner i bostadsområden så att icke-rökande boende inte heller ska behöva utsättas för all den äckliga rök som sprids till ens lägenhet eller det äckliga fimpandet på bostadsområdena.

     rökning är SKIT. slöseri med pengar, giftigt för dig själv, giftigare för din omgivning, skräpar ner, dåligt för miljön, dåligt för allt. säg nåt positivt med rökning? och nej, att det är ”gott” räknas inte.

 3. håller med dig helt och hållet i detta inlägg bella, tror det är helt rätt väg att gå för att få folk att sluta förgifta sig själva och sin omgiving med dessa hemska, äckliga cigaretter.

 4. Jag tycker också att det är svårt med förbud med tanke
  på att självbestämmandet går för i mina ögon MEN när man nu mera vet hur
  farligt rökning är så kanske ändå ett förbud är på sin plats. Vi har ju förbud mot knark som
  också är skadligt…

  Av rent egoistiska skälv så får det gärna bli förbud. Finns inget vidrigare
  än att tvingas andas in nån annans rökmoln!

 5. Hej Bella! Vad glad jag blir av att du skriver om rökning! Jag är själv rökare och har varit det i snart 9 år….trots att jag bara är 23 år. (Sjukt!!!) Jag har under ca 6 månader verkligen försökt att sluta med detta ”svineri” men utan speciellt goda resultat. Jag är fortfarande så pass ung att jag fortfarande ser fräsch ut och märker inte av hälsoriskerna…men, jag känner mig fruktansvärt äcklig och jag vill inte ens veta hur mina lungor ser ut! Det är så hemskt att så pass många ungdomar börjar röka…jag önskar att jag aldrig börjat och jag vet inte alls hur jag ska ta mig ur detta ”missbruk”. Även om du inte är rökare, så kanske du har tips på HUR man ska tänka? HUR man ska övervinna nikotinmonstret som lever i kroppen som bara vill ha mer, mer och mer.

  1. Det är jättestarkt att du skriver om det och visar att du faktiskt vet hur äckligt det är med rökning! Jag tycker du är skitduktig, för t.ex jag som inte röker kan ju inte bara säga ”Men sluta rök bara om det är så äckligt”, för rökning är ju ändå ett beroende, precis som mycket annat.

   Men ett tips: En närstående till mig dissade det där med att ”trappa ner”, och gå från 7 cigg om dagen till 4, till 2 o.s.v…

   Försök bestämma dig en dag och bara sluta helt. Vänta på den dagen du vaknar upp och känner ”Nu får det fan vara nog”, och då slutar du helt. Du kanske börjar äta en massa godis istället, eller blir förbannad, men det går över. Ha tålamod. Det tar ca.28 dagar för kroppen att se något du gör som en vana. Det är alltså en jävulsk månad oftast, den första. Men sen går det bara uppåt! Ha en belöning efter 2 månader kanske, typ.. de pengar du sparat på att inte röka, lägg dem på en spa-dag!:)

  2. Jag slutade själv för 6 veckor sedan, idag! Och det enda jag kan sägs är att sluta direkt. Bestäm dej bara. När du rökt upp sista ciggen i ett paket så ge bara tusan i att köpa ett nytt paket. Första 3-4 dagarna var heeemska, men sedan gick det bättre och bättre. Självklart jobbig när man blir irriterad eller ska skriva en tenta. Men bestäm dej för att nu är det nog och räkna dagarna, känn dej stolt! Varje dag som rökfri är en vinst!

  3. Jag har idag varit rökfri i 32 dagar. Jag har rökt sen jag var 13år ( är 29år idag) visst har jag velat sluta tidigare men aldrig hittat rätt tillfälle. Det jag har upptäckt är att det finns inget rätt tillfälle, det är bara att bestämma sig. För mig blev det så att vi kom hem från vår bröllopsresa, iom att det tog 10timmar att flyga och att vi inte hade tid att leta efter några rökrutor så bestämde jag mig för att nu fick det vara nog. Jag hade en ciggarett kvar i paketet och visste det att om jag tog denna så skulle jag vara tvungen att köpa ett nytt paket och detta ville jag inte göra för då visste jag att då skulle jag inte sluta nu heller. Så jag lät den vara. Idag 32 dagar senare ligger den fortfarande kvar i sitt paket i en låda hemma och jag har inte köpt något nytt paket heller. Detta påminner jag mig om varje gång jag känner suget vilket inte är så ofta. Jag har verkligen tröttnat på att röka. För mig är nog vanan svårare att ändra. Det är bara att bestämma sig, för varje dag som du klarar dig är ett steg på vägen. Lycka till! Jag tror på dig =)

  4. Hej Mimmi!
   Jag känner igen mig i det du skriver och upplever precis samma sak. Jag har rökt sedan jag var typ… 18? 19? Är 23 idag. Kommer inte ens ihåg när och hur jag började vilket är lite otäckt.

   Jag har i alla fall ett tips till dig, nämligen en bok! Tar du kontakt med läkare för att du vill ha hjälp att bli av med ditt missbruk är de många som ”skriver ut” denna bok som ett recept till patienter, nämligen Allen Carrs ”Äntligen icke-rökare!”. (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1848372345)

   Den har hjälpt miljontals människor att sluta röka och innehåller inga skrämseltaktiker som så många andra böcker och metoder gör. Jag har läst ungefär halva och blev FRUKTANSVÄRT peppad att sluta. Sedan blev jag rädd och la ifrån mig den, skulle jag verkligen klara av detta? Skulle jag vilja lämna ”min bästa vän” efter så många år? Det är okej att lägga ifrån sig den men på’t igen bara! Man kan behöva tid att förlika sig med tanken och det är helt okej. Jag skall ge boken ytterligare en chans nu för jag är så jävla less på att ha konstant äcklig andedräkt, jag är rädd för tanken på hur mina lungor ser ut, hur jag skadar min omgivning och hur jag hela tiden känner mig i vägen p.g.a. mitt beroende. Det är faktiskt inte schyst att utsätta omgivningen för ett äckligt beroende, det ÄR egoistiskt.

   Så ge boken en chans för det tänker jag göra! Det är helt klart mitt bästa tips! Det var genom boken som jag blev medveten om mitt faktiska beroende och vad jag utsätter både mig själv och min omgivning med. Ett annat tips är att ladda ned en app (om du har en smartphone) som räknar hur många cigaretter du har avstått under din sluta-röka-period, där får du också reda på hur mycket pengar du har sparat genom att skippa x antal cigg. Hela tiden byggs summan på och det kan ju fungera som extra pepp!

   Kram och lycka till!

   1. Hej alla rökare som vill sluta!

    Jag vet det är förbaskat jäkla svårt! Man vill så gärna sluta men längst bak i huvudet så vill man det inte. Man uppskattar den där ciggen till vinet på uteserveringen eller på balkongen på förfesten så därför när det väl kommer till valet eller kvalet så väljer man ciggen. Jag är 23 år och hade rökt i många år innan jag bestämde mig för att sluta för 2 år sedan. Jag hade sagt flera gånger förut till mina vänner att jag skulle sluta men egentligen ville jag inte. Tills den dagen en kille jag verkligen gillade (som numera är min sambo) sa att jag var äcklig. Och inte vill man vara äcklig heller?! Nu, två år senare, hatar jag lukten av rök och rökares andedräkt är rent utsagt vidrig! Jag hade ingen aning om hur han egentligen upplevde det fören jag slutade. Det gäller att verkligen bestämma sig, att verkligen vilja, att känna fan nu räcker det. Annars kommer det tyvärr aldrig hålla! Som en motivering till alla er rökar, det kanske inte påverkar alla till att sluta men kanske någon, ni luktar så jävla äckligt 😉 Kram på er!

   2. Kan varmt rekommendera Allen Carrs bok. Har slutat m h a den och känner flera andra som också gjort det.

  5. Hej!
   Jag jobbar som rökavvänjare på en vårdcentral. Jag tycker du ska kontakta din vårdcentral för stöd och hjälp!
   Du kan behöva samtalsstöd men kanske även behandling med Champix. Denna medicin tar bort abstinensbesvären när du slutar röka. Den blockerar även nikotinreceptorerna. Jag har träffar sjukt många nöjda patienter som provat detta läkemedel. Lycka till!

 6. Du som läser en bok på 2 timmar som du säger borde kunna läsa mejlen fort… gissar du ljuger om detta med =P

  1. Det är ju dock lite skillnad på en bok för nöjes skull och en massa jobbmail. Räcker inte med att bara läsa igenom mailen utan du ska ju faktiskt svara på majoriteten utav dem dessutom.

   1. Men du måste väl fatta att hon inte läser en bok på 2 h, hon kan ju knappt läsa eller skriva.
    VARFÖR SÅ NAIV?????

    1. Vad baserar du de åsikterna på? Det verkar osannolikt att en analfabet ska kunna driva en av Sveriges största bloggar och dessutom ge ut böcker.

     De flesta kan lära sig läsa böcker i hög hastighet. På många universitet anordnas det kurser i studieteknik där just lästeknik är fokus. Det är inte naivt att tro att någon kan läsa en bok på ett par timmar. Att läsa varenda ord är sällan nödvändigt för att få en övergripande förståelse för en boks innehåll.

  2. Just det, skillnad på att läsa en bok för sin egen nöjes skull och att läsa en massa mail som man även ska svara tillbaka på.

 7. Du är sån stor inspiration för mig, Isabella. Din bok Egoboost har verkligen hjälpt mig och allt jag har verkligen stor respekt för dig. Att du i så tidig ålder har lyckats med så mycket. Förebild.

  Men jag har en liten fråga… det kanske inte är något du har tid med just nu, men jag undrar om du inte skulle kunna börja skriva lite om självkänsla och sådant som händer runt tonåren igen? Det kanske redan är något du har gjort i ditt liv och vill börja på något nytt. Men ett förslag. Jag skulle i alla fall bli väldigt glad.

  Många kramar /Emelie

 8. Så ett inlägg för att få lite komentarer för din blogg håller på att dö ut.

  Jag har slutat röka för 1 år sen och jag kan ärligt säga jag har INTE förpestat nån med min rökning. Jag gick alltid långt i från om jag skulle röka eller fråga om det var okey.

  Rökning skulle INTE finns om inte staten tjänade mer pengar på det än utgifter i slutändan och samtidigt tycker jag var och en av oss ska få bestämma över sig själv.

  Det är fler som dör av Övervikt än rökning. Du har själv vare överviktig Bella det är betydligt farligare och kostar samhället betydligt mycket mer pengar. För att inte tala om alkoholen hur många brott och elände görs det inte tack vare att folk inte kan behärska den? nä rökning är inte det största boven i samhället på långa vägar!

  1. bra att du inte bidragit till passiv rökning! men du måste väl vara medveten om att väldigt många andra gör det? det kan man väl inte blunda för.

   och varför ha motargument som ”men det här är också farligt!”? som om det ena skulle utesluta det andra. ja, rökning är farligt. ja, övervikt är farligt. ja, alkohol är farligt. handlar också om att både rökning, alkohol och dålig mat är en del av det här samhället och därför handlar om en helhet som måste förändras. men hellre att man kämpar för en fråga (rökning i det här fallet) än att inte kämpa alls.

   1. Precis som Ronja skriver så är inte rökning mer okej bara för att fler dör i övervikt. Rökning är också ett väldigt stort problem för samhället. Bara för att du inte bidrog till passiv rökning så betyder inte det att alla gör som du. Lååångt ifrån! De allra flesta rökare tänker inte på eller bryr sig inte att de skadar andra.

  2. Bella skriver ju dock klart och tydligt att hon också tycker att alla SKA få bestämma själv. Herregud, läs ordentligt!

   Dessutom, du gick alltid långt ifrån när du rökte? Haha. Luktade du på dina kläder efteråt också, eller? Verkar inte så. För en icke rökare luktar en rökares kläder förjävligt, tillräckligt för att någon med astma ska få besvar. Så skärpning, att du inte förpestat någon med din rökning är bullshit och det vet du om.

   1. Mli, stämmer det du säger. Folk som röker en cigarett innan de kliver in i en hiss eller tåg/buss… jag byter plats då för jag klarar inte av att sitta bredvid de. Håller på att kräkas då för att de stinker så hemskt 😛

 9. Du har så himla rätt Bella ! Jag avskyr rökning, och jag avskyr verkligen att man tvingas andas in det vart man än går. Det borde inte vara en sådan självklarhet att så många röker.
  Jag kan för mitt liv inte förstå varför man väljer att röka. Det ger en ingenting. Bara elände.

  Dina ideér låter kanonbra ! Hoppas någon gör dem till verklighet 😉

 10. Jag slutade röka för ganska exakt 5 månader sedan vilket känns fantastiskt. Jag är inte heller för att förbjuda för människor men att göra det mer svåråtkomligt är faktiskt en bra idé.

  Som fd rökare kan jag dock bli ledsen över hetsjakten på dessa människor och bemötandet de får. Samma sak med överviktiga och andra utsatta grupper. Det är lika ”irriterande” med röklukt som en person som luktar för mycket parfym, barnvagnsmammor som kör på en i köpcentret för att de tycker de har rätt att ta upp precis all plats utan att visa någon som helst hänsyn för andra människor osv.

  Det människor idag verkligen borde få lära sig är att visa hänsyn och respekt gentemot alla människor! Att vara elak mot någon bara för att de röker, är överviktiga eller vad det nu kan vara är bara korkat. Man vet ingenting om personen, dess liv eller varför situationen är som den är. De är inte dåliga människor, men de har gjort ett mindre bra val. Varför? Det vet bara de. De är fullt medvetna om att det inte är bra att vara överviktig/röka. Det behöver ingen tala om för dem! Men varför har andra ett sådant behov av att jaga dem?

  Så ja, gör det mer svåråtkommligt, såklart ska alla kunna vistas på allmänna platser. Även rökarna. Men vad ska vi göra åt problemet att människor känner ett behov av att röka? Att allt fler tonåringar äter antidepressiv medicin? Att allt fler människor är socialt utsatta? Att så många lider och i Sverige 2013 är fattiga och lever på Försörjningsstöd? Kan det och den ökade rökningen/övervikten ha ett samband?

 11. Helt rätt!
  Tycker själv att det är konstigt att vi ska ha en sådan normaliserad syn på rökning. Jag tycker det är konstigt att det ska vara monopol och strängare restriktioner på alkohol än på tobak. De allra flesta av mina kompisar som började röka innan de fyllt 18 köpte också sina cigaretter själv eftersom det är lätt att göra på småbutiker som inte bryr sig om åldersgränser. Jag är också väldigt trött på rökare som tycker att de har ”rätt” till att få röka på alla allmänna platser där de utsätter omgivning för passiv rökning

 12. Tycker alkohol är MYCKET värre, tänk bara på alla som kör bil fulla, misshandlar folk när dom är fulla osv.
  Men alkohol konsumerar du ganska REJÄLT mycket av?
  Dessutom snusar din pojkvän?
  Nä, gör om gör rätt, präktiga dubbelmorals-Bella.
  Antar att du bara ville provocera dock, för att få välbehövlig trafik till bloggen.

  1. Alkohol suger det med, men jag tycker inte att det är värre än rökning. Utan lika hemskt i så fall. Som jag har skrivit längre ner så kan rökning skada och störa så många i rökarens omgivning. T.ex. när jag hade barnastma så fick jag anfall när jag råkade andas in någon annans rök och nu har jag psykiska ärr och får panikkänslor och svårt att andas så fort jag känner lukten av rök, vilket är ofta. Så tänk hur många rökare och astmatiker det finns. Det är många! Jag tror inte att Bella dricker så mycket att det stör någon och att snusa är också skit, men Odd’s snus flyger inte in i munnen på någon annan. Det är hans egen kropp som han skadar och ingen annan tar skada av det eller blir störd av det. Förutom alla fula snusprillor som sitter lite överallt.

   1. Madeleine – du anser alltså passiv rökning vara värre än att få sitt barn ihjälkört av en rattfull?

    1. Som jag skrev så är rökning och alkohol lika hemskt. Om jag hade ett barn och hen dog av ett astmaanfall utlöst pg a en rökare eller blev överkörd av en rattfull så hade jag blivit lika ledsen. Hur du än försöker så kommer jag fortfarande tycka att rökning och alkohol är lika dåligt. Jag tänker inte tycka att någonting är mer okej än det andra. Inga undantag här inte.

     1. Konstig jämförelse, du hade väl blivit lika ledsen om ditt barn nog av kvävning när hon åt en apelsin, är apelsiner lika hemskt som tobak då?

     2. joss: Nu pratade vi ju om droger som alkohol och tobak och inte allt annat som man kan råka dö av. Ska man tänka som du gör att ”vadå, ett barn med astma kan ju dö av att sätta en apelsin i halsen så därför är rökning inte så farligt ändå, för man kan ju faktiskt dö av allt annat också”. Det tycker i alla fall jag är ett konstigt resonemang.

    2. Och glöm inte bort hur mycket man skadar dem som arbetar på tobaksfält i fattiga länder. Så jävla vidrigt och respektlöst.

     1. Så Micke du menar att det är bättre att bli skadad på sin arbetsplats än att vara arbetslös? Så kan man ju också resonera…

 13. Genom att hänga på olika ämnen i samhällsdebatten försöker Isabella bevara sin svajiga plats i media. Hon hoppas självfallet att kvällstidningarna, Nyheter24 och diverse debattprogram i tv och radio ska höra av sig och vilja ha ytterligare synpunkter, kommentarer och kanske medverkan från henne.
  Mediakåt så det skvalpar om det!

  1. men herregud hon sa ju bara sin åsikt! så jävla trött på alla er bittra människor som sitter och kommenterar sjukt onödiga och elaka kommentarer på bellas blogg hela tiden, GRÄV NER ER NÅGONSTANS!

   1. woooooh, den första vettiga kommentaren, håller med till hundra. Så vill jag bara passa på att tacka för ett bra inlägg och säga att hälften av alla kommenterare här måste ha tolkat det fel. Läs det igen…gör om gör rätt. Tack för mig 🙂

 14. Du är en inspirationskälla av guld!
  Håller med dig. Har du märkt hur mycket fimpar det ligger på alla badstränder? Det tycker jag är äckligt. Och som hundägare får man knappt bada för att hunden skulle skita ned på stranden.. Förstår inte hur vissa tänker..

  1. För att inte tala om hur äckligt det är att råka trampa i dessa snus-loskor som ligger på trottoarerna!
   Snusar inte Odd förresten?

 15. Jag håller med dig Bella. Jag önskar att det fanns fler rökfria zoner utomhus. Jag tycker t.ex. att det är jobbigt om man går på en smal trottoar med folk framför sig som röker och måste få deras rök i ansiktet och man inte kan gå runt dem pg a mycket trafik på vägen. Eller när man står vid en busskur och någon röker så måste jag flytta på mig efter vinden så att röken inte blåser upp i ansiktet på mig. Det värsta jag vet är när vissa rökare är så respektlösa att de blåser ut sin rök precis när man ska gå förbi dem så att mitt ansikte hamnar i ett äckligt moln av cigarettrök.
  Jag hade barnastma som växte bort när jag blev äldre och när jag var liten så fick jag anfall när jag andades in någon annans cigarettrök. Även om jag inte har astma nu så sitter det kvar psykologiskt, så när jag känner röklukt så får jag genast svårt att andas och panikkänslor. Så tänk på det ni som röker, att er rök kan utlösa ett anfall hos astmatiker, både hos barn och vuxna. Vill ni det eller? Det är liksom inte bara ni som blir påverkade. Var inte så förbaskat egoistiska!

 16. Nu trampade Bella i klaveret igen.
  Sitta och moralisera över cigg, när hennes pojkvän snusar, och hon själv är överviktig och väldigt glad i sprit. Ska vi kanske förbjuda fet mat och alkohol också, eller det passar inte lilla damen? Priset för skadorna av alkohol och övervikt är inte precis gratis för samhället.
  Sopa rent framför din egen dörr osv.

  1. Rökning och snus är inte riktigt samma sak. Rökning skadar både rökaren och de i sin omgivning. Snusning skadar bara snusaren själv och påverkar inte andra, så därför bryr sig folk inte lika mycket så länge de inte påverkas av andras dumma val. Är Bella överviktig?! Hon kanske har varit det tidigare, men om du inte har sett det så har hon gått ner en hel del i vikt och ser ut att vara helt normalviktig. Antingen så har du inte sett de senaste bilderna på henne eller så har du en skev bild på vad som är överviktigt och inte. Sen är det ganska så typiskt rökare att försöka få annat att låta värre (så som alkohol och övervikt). Att skylla på annat. Rökning är inte mer okej bara för att alkohol och övervikt är skit. Alla skador pg a rökning är inte heller direkt gratis för samhället. Så sluta skyll ifrån dig och ta ditt ansvar rökare.

   1. Madeleine –
    När man stoppar snus under läppen sprids tusentals ämnen ut i blodet, många av dem kan ge skador och sjukdomar. Har du sett insidan av munnen på en snusare?!
    En del tror att det inte är farligt att snusa, men det stämmer inte.
    Snus innehåller mer nikotin är cigaretter, och kan ge cancer.
    Dessutom är det så att tobaksodling förstör miljön på många sätt och odlarna skadas av giftiga bekämpningsmedel.

    Är det inte omgivningen (skattebetalarna) som måste betala för skadorna som snuset orsakat snusaren? Är det inte omgivningen (och miljön) som får betala priset för de farliga tobaksodlingarna?
    Är det inte omgivningen som måste trampa i hens äckliga snusloskor?

    Men eftersom Isabellas pojkvän snusar så låtsas hon inte veta detta… Dubbelmoralen på denna blogg är verkligen enorm.

     1. Tack, då vet jag mer om snusning och kan nu säga att rökning, alkohol, övervikt OCH snusning är alla lika dåliga och man ska inte förminska alla problemen rökning för med sig. Om du nu inte är en rökare så förstår jag inte varför du vill får rökning att verka ofarligt.

  2. Fast hur mycket stör det dig när någon snusar? Deras andedräkt kan vara åt skogen men du behöver inte stå någon så pass nära en person som snusar. En rökare känner man på långt avstånd. Jag är själv rökare och har varit det i väldigt många år. Jag själv tycker det är bra att dom tagit bort rökning på krogar, tycker även det vore bra om det fanns rökfria zoner, förstår att dom som inte är rökare tycker det är jobbigt att andas in rök.
   Och ja övervikt är ett problem (inte för Bella, hon är Inte överviktig), men är det verkligen något som stör andra, på samma sätt som rök? Nej.
   Jag ska sluta röka en dag, innan jag skaffar barn. Och jag kommer då inte vilja att folk ska röka om jag har mina barn t.ex i en lekpark. Fast det borde man förstå själv som vuxen att man inte ska göra.

   1. Jo… Övervikt stör också andra, i vissa situationer. 😛

    Som sist när jag skulle åka långt med tåg, och en seriöst fet människa (och nu snackar jag inte ”mullig” eller en fettvalk eller två runt midjan, utan ohälsosam och grotesk fetma) har platsen bredvid mig. Hade nere armstödet och satt vid fönstret. Så drar kärringen flåsandes och stönandes upp armstödet och VÄLLER ÖVER på min plats! Så jävla äckligt! Jag önskar jag vore otrevlig nog att säga nåt, men istället satt jag inklämt mot fönstret i ÅTTA TIMMAR! Fick alltså inte ens ha MIN plats ifred!

    Tar man upp två platser så ska man fanimig köpa två biljetter också, som hundägare eller folk med barn t.ex. som vill ha en ”extra plats” eller så.

    1. Okej, ja i den situationen kan jag förstå att man stör sig på överviktiga.
     Fast jag tror ändå att det är värre för en ickerökare att gå igenom ett rökmoln eller sitta bland rökare än att sitta bredvid en överviktig (som förhoppningsvis inte då sitter på en)

 17. Rökfriazoner! Vi har ju fått rökfria krogar och restauranger, det skulle vara underbart att även kunna vänta på bussen/tåget utan att behöva bli passivrökare, eller ta en joggingrunda i parken, för den delen! Vi lever ju i friskvårdstider!

  1. Jag tycker snarare rökzoner… att få röka på allmän plats borde inte vara normen, utan undantaget, även om det suger att behöva anpassa sig till en totalt onödig ovana som de flesta håller på med bara för att de inte kan sluta.

   //Emma Hå

 18. Jag tycker man borde sälja tobak på typ systembolaget. Då känner jag mig trygg med att åldersgränsen respekteras. Kanske skulle man också höja åldersgränsen till 20, men att man får röka vid 18? Att tobak är mer lättillgängligt än alkohol (som jag inte tycker är lika farligt för kroppen) tycker jag är helt fel och jag tycker de borde ha minst lika hårda regler vara minst lika svåråtkomliga – och dyra! Höj priset ytterligare något och förbjud dem på platser med mycket folk där ”man inte vill flytta sig för en cigg”, tex utekonserter, tågperronger, uteserveringar etc. Och så tror jag på information, kanske ännu tidigare i åldrarna.

 19. Inte fan kan man förbjuda rökning, lika lite osm man kan förbjuda narkomani.

  Men precis som det är strikt förbjudet att sälja narkotika utan läkarförskrivning så kan jag stödja förbud mot att sälja tobaksprodukter nånstans efter 2025 (snarare 2050).

 20. Du är grym Isabella! En av mina största förebilder som gång på gång vinner mitt förtroende i det du skriver. Är själv liberal och håller med i största grad i det du säger! Hoppas att rätt personer läser detta och tar till sig det du skriver som stämmer!! Go Isabella!!!

 21. Säljer man det på systembolaget blir det nog inte lika stor impulsgrej heller. Man får anpassa sig till öppettider i större grad och det blir inte att man svänger in på närmsta bensinmack eller köper ett paket cigaretter när man handlar mat. Det samma bör även gälla med snus. Jag tror det skulle ge ett bra budskap till barn också, att cigaretter inte bara är något man köper i förbifarten, utan att det är något farligt som faktiskt dödar den rökande och personer i ens omgivning.

 22. Ett klokt inlägg. Här nere köper man inte cigaretter i livsmedelsbutikerna, här finns tobaksaffärer eller cigarettmaskiner på restauranger/pubar. Har själv varit rökare och avskydda doften av det hela tiden, klöktes när jag tömde askfatet och luktade fan om fingrarna. Men ändå tog det tid innan jag slutade. Och nu, jag lovar att aldrig börja igen!

  http://annorlundaunderbara.wordpress.com
  Tusen fötter under soffan

 23. Blir nästan lite arg när jag läser sånt här då man INTE tar upp hur det ligger till för de som arbetar med att framställa tobaken som man sedan gör cigaretter(och snus, osv.) av. Ta till exempel ett fattigt land i Afrika, där de som arbetar på tobaksfält inte får någon skyddsutrustning mot alla gifter som sprutas på plantorna, får sitta i samma obekväma ställningar (oftast kvinnorna), får en förbannat liten lön som man nätt och jämt kan leva på, och så vidare, och så vidare. Rent sagt förjävliga arbetsförhållanden. Och detta stödjer man, varenda gång man köper ett paket cigaretter eller snus.
  Fruktansvärt respektlöst.

  1. Självklart är det fruktansvärda arbetsförhållanden och det borde inte vara acceptabelt idag, men samtidigt måste man se det från en annan vinkel: Slutar vi handla med dessa leverantörer så tar vi också bort jobben för dem. Vi löser ett problem och skapar ett annat.

 24. Sluta, du kan inte behöva ta upp din Bricanyl varje gång någon röker vid en busshållsplats, då borde du behöva gå runt med den i handen och andas i den såfort någon går förbi dig på gatan och röker också. Skillnad om någon står och röker dig i ansiktet.
  Håller dock med om att det borde bli mer svårtillgängligt. Jag röker själv och försöker sluta men man blir påminnd varje gång man går in på tex coop. Då kommer jag alltid ut med ett paket trots att jag bestämt att inte köpa igen, ibland nästan omedvetet. Skulle vara skönt om jag kunde bryta vanan genom att inte bli påminnd. Och höjer dom priset ännu mer så måste jag sluta handla. Skulle underlätta mycket, för det är fan inte lätt att sluta!

  1. E, det märks att du inte vet hur det känns att ha astma. För jo, så hemskt kan det vara. Vissa astmatiker är känsligare för tobaksrök än andra.

   1. Jag har astma och så är det. Jag får även svårt att andas av att sitta bredvid någon som luktar om kläderna genom att de nyss rökt.

  2. E, jo jag är också tvungen att ha med mig Bricanylen varje gång jag går ut. Sitter jag i en dammig lokal kan jag få otroligt svårt att andas, ännu värre när någon röker och står nära mig.
   Jag tar mediciner dagligen för min astma och röken försämrar andningen otroligt mycket!

 25. Staten styr ju över att vi inte får ta/konsumera droger. Så varför inte cigaretter? Det skulle inte funka att förbjuda det på vissa områden för polisen har inte resurserna att gå runt och kolla. T.ex. så är det förbjudet att röka vid busskurer och det är även förbjudet att röka inom visst avstånd från universitetet där jag går. Ändå röker ALLA där. Förbjud skiten så man kan andas

 26. Jag håller med till hundra procent Isabella om att det borde vara hårdare tag mot rökning dels för att det är skadligt och kostar samhället mycket pengar och för att jag personligen tycker att det är fruktansvärt äckligt helt enkelt. Har själv besvär med astma och tycker att det är väldigt jobbigt när någon står och röker vid busshållplatsen till exempel (man kan ju inte välja om man ska andas eller inte) och det är helt orimligt att övriga i samhället ska behöva anpassa sig till rökarna. Dock förstår jag inte riktigt ditt resonemang angående huruvida staten har rätt att lägga sig i vad folk gör i detta fall? Om nu staten finansierar vården för rökrelaterade sjukdomar såsom lungcancer och kol med skattemedel har väl också staten rätt att ställa krav för att förhindra/minska dessa problem? Det är lag på bilbälte för att skadorna blir så mycket större om man krockar och inte har bälte på sig, vilket då kostar samhället mycket mer pengar. På samma sätt tycker jag att det är en självklarhet att staten kan ställa krav på rökare.

 27. Det här var ju ganska komiskt faktiskt. Du motsäger dig själv hela tiden, ena stunden ska staten inte få bestämma över individen men i nästa så ska staten bestämma över individen ändå. Och då självklart på ett sätt som gynnar dig. Dina argument håller inte, tyvärr

  1. Undrade när någon annan skulle uppmärksamma det 🙂 Tycker det är lite lustigt när folk tycker att de är ”liberala” och att ”staten inte ska bestämma över individen” på det här sättet – nejmen, vi FÖRBJUDER inte det, vi gör det bara jävligt SVÅRT för dig att göra som du vill. För det är ju samma sak som att individen själv får bestämma. Eller…?

 28. Håller med dig till 100 %! Dessutom drabbas vi i omgivningen också. Om vi står bredvid en person som röker får vi i oss 70 % av röken. Jag vill inte förstöra mitt liv bara för att andra gör det.

  1. Hej Hedda,
   Du får gärna visa upp hur du tänker nu?
   Du kan väl räkna med att du och en rökare sitter på en uteservering och det blåser 2 m/s. Du sitter bakom rökaren och vindens riktning är mot dig.
   Ska bli spännande, inte ofta man träffar på ett mattegeni.

 29. Bra inlägg!! Själv fattar jag inte hur man kan röka och sedan tro att det inte skadar andra. Det känns snarare som brist på medmänsklighet än något annat. Även om man måste stå ut med folk som röker vid tex busshållsplatser så är det ännu värre med folk som precis rökt och kliver in och slår sig ned brevid. Det luktar som en blandning av skit och spya och förpestar ett helt rum. Och ni som lämnar anonyma, negativa ”kasta skit”- kommentarer till Bella är ju praktexempel på hur ett dåligt samvete fungerar. Istället för att ta ansvar över hur ni hjälper till att förstöra samhället så projicerar man över felet på dem som faktiskt gör rätt. Ta ansvar och inse att det ni gör förstör era egna liv tillsammans med andras och det är egoistiskt och ELAKT. Att medvetet göra val som skadar andra människor är aldrig rätt hur mycket ni än försöker rättfärdiga det. Att försvara en dålig vana som skadar andra är bara idiotiskt och det måste ni ju fatta själva? Men det är förbryllande hur långt folk är beredda att gå för att försvara ett beroende egentligen. Lite komiskt nästan. 🙂

 30. Apropå brott, kan någon berätta om det är eller inte är straffbart att lura tusentals unga tjejer att börja prenumerera en tidning som inte fanns till att börja med?

  Och att straffa barn, hur tänker du, Bella?

  Vuxna ska ta ansvar för sina handlingar (vilket inte verkar gälla för dig), men BARN ska inte ta straffas för att de förförs av manipulativa reklam om cigaretter och alkohol. Här är DU skyldig som vuxen när du har, genom åren, förfört unga till hets-shopping och stor konsumption av alkohol.

  Varför inte börja med dig själv?

  1. Nu får man ju förmodligen inte lungcancer eller kol av att prenumerera på en tidning så din kommentar är ganska så irrelevant i det här sammanhanget. Sedan menar Isabella förmodligen inte att man ska sätta barn i fängelse för att dem röker. Det är vansinnigt att det INTE är olagligt att röka när man är omyndig. Precis som det är olagligt att dricka alkohol, (eller skjutsa på cykel när man är under 15, vilket faktiskt ger böter). Sätt en böter på ett par hundra och ett pinsamt samtal till föräldrarna?

 31. Snus skadar väll också omgivningen? Risken för munhålecancer är stor vid snusning och om man skulle få det så skadar det ju också omgivningen. Dock tycker jag att folk klankar ner mycket på rökare och kallar oss äckliga rakt i ansiktet på oss. Vi VET att det är farligt och äckligt så vi behöver det inte tryckt upp i fejset. Och ni som inte röker kan inte förstå vilket hemskt jobbigt beroende det är och det är inte ”bara” att sluta. Det är upp till var och en vad man vill göra med sitt liv, sen tycker jag såklart att man kan begränsa platserna där man får röka. Jag röker själv men jag tycker att det är respektlöst att tända en cigg i busskuren och blåsa folk i ansiktet. Då kan man gå undan som jag gör för jag förstår att folk inte vill andas in röken.

 32. så jäkla fjantigt med alla som försöker komma med saker som är ännu farligare och tar upp anledningar till att det inte behöver lösas; det handlar ju om rökning i detta inlägg och att det är en sak hon vill förändra. man måste väl börja någonstans?
  så långsökt att börja argumentera om vad hon inte pratat om i ett enda inlägg.

 33. Bra inlägg! Jag har inte samma politiska uppfattning som du, men när det kommer till detta håller jag nog med dig. På vissa platser bör rökning definitivt förbjudas, och visst borde man inskränka butikers rätt att alls sälja tobak. På sikt kanske sådana åtgärder trots allt leder till att rökning blir näst intill förbjudet 2025, men då sker det liksom då successivt att få hinner slå bakut och bli tokförbannade… kanske?

  För nej, jag anser inte att det är var och ens rätt att få röka precis där de vill. Att röka, ja om du nu måste det, men inte på vilken plats som helst och absolut inte på bekostnad av alla oss andra. Alla argument som över huvud taget inbegriper ”men tänk på oss rökare då…” tar jag otroligt lättvindigt på – det är ditt val att börja röka, och då borde du även kunna ta beslutet att lägga av. Det är dock inte ditt val – din rätt – att förpesta andras tillvaro.

 34. Jag tycker redan att inställningen till rökning är väldigt negativ bland svenskarna om man jämför med hur det är i resten av Europa där det är mkt mer accepterat att röka. Det är jättelöjligt att förbjuda rökning och en väldigt orealistisk ide. Det kommer förmoderligen aldrig hända… Sen tycker jag att alla har ett valt när det gäller att folka klagar på att det utsätts för passiv rökning, man kan alltid gå därfirån. Dock tycker jag det är bra att det finns rökfria zoner. Men i slutändan har alla rätten över sitt eget liv, så om jag väljer att sitta i mitt rum och röka ett paket så får är det mitt beslut. Sen är det itnressant att denna diskussion om rökning tas upp ofta men det finns ingen som skulle kunna tänka sig förbjuda alkohol som också kostar samhället en massor med pengar, och som egenltigen är en större fara.

  1. ”Ingen”?! Känner många som tänker som jag, som vill förbjuda alkohol helt, nolltolerans, säljstopp.

  2. Jag blir oerhört kränkt när folk säger att jag har valet att gå därifrån om jag anser mig utsättas för passiv rökning. Rökaren har inte företräde till allmänna platser, och vanliga människor skall kunna röra sig utomhus utan risk för astmaanfall på grund av cigarettrök. Vill du prompt behålla en ovana du själv skapat, som inte ger dig något och som skadar din omgivning är det DITT ansvar att se till att hålla dig ifrån folk när du utövar denna. Jag tänker inte tolerera folk hänsynslösa cancerspridande i ett samhälle som jag tillhör lika mycket som de, de får gärna sitta i sitt rum och bolma då om de så måste, men att sprida avgaser på det viset är knappast moraliskt befogat. Inför rökzoner istället för rökfria zoner; rökaren skall vara undantaget och inte normen.

   //Emma Hå

 35. Tycker det låter bra det du skriver! Jag menar, systembolaget gör ju inte ofta reklam på tv, borde vara samma för tobak.

  håller oxå med om att det inte ska vara lag på att ingen får röka, det är av fri vilja man röker (och kanske får lungcancer) men bröst,-och prostatacancer är ju inte mycket man kan göra åt för att undvika få det..

  1. Steph, du kan omöjligen ha sett reklam för tobak på tv, eftersom det sedan länge är förbjudet.

 36. Undrar om några från media hört av sig till Isabella angående hennes svammel om rökning idag?
  Kanske redaktionen för Debatt eller Robert Aschberg?
  För att bli uppmärksammad av media är naturligtvis huvudsakliga syftet med inlägget om rökning vid sidan av att få kommentarer på bloggen.
  Mediakåt, javisst!

 37. Men var det inte sa att det är detta som har varit uppe som förslag? Tanken är inte att helt plötsligt totalförbjuda cigaretter, utan det ska först förbjudas pa vissa platser ex lekplatser och sedan sakta med säkert blir det ganska naturligt med ett förbud. Jag ser absolut inga nackdelar med att förbjuda cigaretter och jag hoppas verkligen att Sverige kommer vara ett gott föredöme och visa vägen för andra.

 38. Bra skrivet. Min mamma fick lungcancer förra året pga cigaretter. Jag har sån ilska mot cigg nu för tiden så ni anar inte. Det e så egoistiskt av rökare att röka nära människor, jag har inte valt att röka själv för jag tycker det e så dumt men ändå när man går bakom en människa så ska man få den där röken på sig, det är inte ok.

  Vill du dö av lungcancer så rök hemma där du inte stör nån annan för jag vill inte ha den skiten nära mig.

 39. håller med dig samtidigt som ett förbud skulle vara bra eftersom ingen skulle börja röka då… Men som det ser ut idag (och jag håller med om att det är varje människas val även om många inte förstår vad de ger sig in på) så skulle iaf rökfria zoner vara riktigt bra. Vidrigt att stå och andas in någon annans rök ofrivilligt och framför allt farligt…

 40. Fast där kan jag inte riktigt hålla med om. Jag är en rökare. Jag anpassar mig efter olika platser där jag befinner mig för att röka. På uteserveringar och andra allmänna platser ska man få röka. Det räcker med att vissa bostadsrätter bestämmer att det ska vara rökfritt i byggnaden. Det är inte ok. Jag får en väldans huvudvärk när tjejer och killar överdoserar med parfym. Då är det kräksjukan direkt. Jag mår sjukt dåligt och får huvudvärk när jag hör barn skrika på allmänna platser eller uteserverignar för den delen. Inte fan är det barnförbud. ”Dom är barn”. Ja, vi är rökare. För att det ska va rätt så borde man höja priserna gällande all tobak, även snus. men det är inte ok, för det stör inte omgivningen. Jo, det gör det faktiiskt. Det luktar, små doser överallt, såsom fimpar. Om vi ska förbjuda ciggaretter ska även parfym förbjudas, och snus. Och när vi ändå håller på, barnförbud vore optimalt för att kunna ha en vanlig konversation utan att ett barn skriker, springer omkring eller en mamma som byter barnets blöja offentligt och det luktar då APA. Så vi kör all in då tycker jag!

  1. Men hur ofta möter man på någon som stinker parfym jämfört med hur ofta man möter på någon som röker vid en /stinker rök? Inte så ofta. De finns personer som är allergiska mot parfym, ja, men ALLA skadas av cigarettrök. ALLA.

   Det är bra att du anpassar dig till omgivningen men 90% av alla verkar skita i det.

   1. …och hur ofta möter du någon som luktar parfym och du får långsiktiga skador av det? Vad jag vet har ingen blivit skadad av ”passivparfymering”.

    1. …kanske borde lägga till en sak. Jag vet att parfym kan utlösa asma hos människor och jag själv tycker att det luktar förjävligt med överdosering av parfym, men det ger iaf inte cancer.

  2. Som flera påpekat så kan man visserligen få obehag av starka dofter, och kanske tom astmaanfall om man har otur, men då vill det till att man redan har en benägenhet att drabbas av det. Men du får inte mindre cancer av cigarettrök för att du gillar doften. Att förbjuda cigarettkonsumtion överallt utom på vissa utvalda ställen (som man exempelvis gjort med alkohol, det är förbjudet att dricka på allmän plats om det inte är på ett ställe som med rättigheter, med några undantag givetvis) och sedan se till att dessa ställen har en bra filtrering av luften innan den går ut igen är nog det enda vettiga alternativet.

   //Emma Hå

  3. det är skamligt hur du kan få för dig att ens jämföra barn med rökare. barn är oskyldiga, harmlösa och det är helt naturligt att dem kan skrika och tjoa. du har själv varit ett barn, som om att du skulle varit ett tyst och ”fint” barn. rökning är onaturligt och dödande. hur många människor har nånsin dött av lite barnskrik va?
   det är skillnad på parfym och rökning också för den delen. Man parfymerar sig själv och kan lukta ja, däremot röker du ner både dig själv och din omgivning. de giftiga rökpartiklarna sätter sig nämnvärt bättre än parfym, det är förvånande att du inte tycker att rökning är jobbigt då du är känslig mot parfym?

 41. Förbud hjälper tyvärr sällan, människor måste själv förstå att det är bra att inte röka. för dem att inte röka. Jag är såå glad att jag aldrig börjat. En äcklig vana.

 42. Tror du verkligen att att så mycket mindre minderåriga skulle sluta röka bara för att det är förbud mot det?
  Såklart så skulle antalet minska, men inte så värst mycket tror jag.
  Men att vi skulle minska antalet butiker där det säljs tobak låter som en väldigt vettig idé.
  Sedan tycker jag verkligen att allt fler platser där mycket folk vistas ska vara rökfria, till exempel järnvägsstationer. Det skulle vara smart ifall det skulle finnas speciella ”rökzoner” så att folk som inte vill känna lukten av rök slipper det.

 43. Att förbjuda rökning helt kommer aldrig att funka. Någonsin. Jag röker själv men är fortfarande lika mycket människa som någon annan, som många ickerökare vägrar tro om mig. Det enda problemet med rökning är egentligen bara avsaknad av vett och etikett. Jag röker själv aldrig inne i busskurer, kollar alltid runt på uteserveringar vilka som inte röker och frågar i så fall om de skulle störas om jag tände en cigg. Och om dom störs? Ja, synd om mig, då är det bara att skippa ciggen eller gå en bit där ifrån. Barn ska vi inte snacka om, då jag aldrig ens kan gå förbi ett dagis med en cigg i näven.

  Skippa moralpredikan om att rökning är kass osv, det vet vi om. Däremot kan man göra det svårarare att få tillstånd för tobaksförsäljning i de mindre butikerna. Själv sprang jag till högstadieskolans grannbutik och köpte cigg på rasterna utan större problem. Om rökning var ball, förstå då hur fräckt det var att kunna köpa själv som 14-15-åring. Om färre börjar röka i tidig ålder så tror jag faktiskt att det blir färre rökare generellt till slut.

 44. Haha, Varför skulle vi inte förbjuda de ?
  Är sjukt i mina ögon att man kan få tag på något runt hörnet som dödar miljoner varje år. Bort med skiten helt ist. De som bryter ihop får väl börja snusa. Tror ärligt att ingen normal människa vill röka. Har själv gjort de i nio år, och är så glad att jag lyckades sluta. Förbjud skiten och sätt samma lag som vid rökning av marijuana.från Ankpung Bloggar om att leva med skyddad identitet, att förlora sina föräldrar i cancer, och att vara en mamma till en liten son.

 45. Det är intressant att du anser att det värsta som finns är när staten bestämmer över individen, men det är precis det du vill att de ska göra, då du anser att staten ska gå in och höja priset (skattepålägg antar jag att du menar) på cigaretter istället för att marknaden får styra priset. Det blir då dessutom ett större vinstöverskott för tobaksbolagen (om inte efterfrågan minskar väldigt mycket), och det leder också till att staten får mer pengar, vilket du inte tycks förespråka. Om staten dessutom reglerar var cigaretterna får och inte får säljas påverkar det individen i högsta grad, framförallt alla de små tobaksaffärer som går runt på grund av sin cigarettförsäljning. Du som förespråkar frihet och entrepenörskap borde rimligtvis inte förespråka förbud för vissa att sälja det som de lever på att sälja. Jag anser att upplysning är rätta vägen, och att låta människor röka om de vill det utan att inskränka deras frihet.

 46. Skulle det inte vara jättesmidigt om man gjorde så att man endast sålde tobak på Systembolaget? Dvs. ha samma reglering som för alkohol? 20 års åldersgräns, vilket förhoppningsvis ökar åldern på de som röker något iaf, och sedan blir det större kontroll och mindre lättåtkomligt. Jag är inte för att staten ska styra den enskilde alltför mycket, men man kan ju fundera kring varför tobak ska vara lättare att köpa än alkohol då de båda två är skadliga substanser. Och då vi redan har ett hyffsat fungerande sätt att sälja alkohol kan man väl göra det lite småenkelt för sig och göra på samma sätt för tobak? Enklare att se till att all personal är ordentligt utbildad för att ta legitimation osv då också!

 47. SÅ bra att du tar upp detta Bella!!! Jag håller med dig till punkt och prickar! Jag vill då inte sitta på en härlig uteservering i sommar och andas in farlig gift!
  Jag lider själv inte utav astma eller liknande men det stör mig något så FRUKTANSVÄRT mycket med rökare som inte tar hänsyn till alla icke-rökande individer. Jag vet inte hur många gånger jag har stått i busskuren och väntat på bussen, och självfallet ställer/sätter sig en rökare och tänder cigaretten i kuren. Jag äcklas och blir så arg på sådant här. Om du röker, fine, men ta ditt ansvarför och låt inte andra påverkas av din idioti!

 48. Hej!
  Jag är också en astmatiker som är trött på cigarettrök.
  Förra sommaren när jag var på peace & love fick jag så svåra problem med all cigarettrök att jag fick flera svåra astmaanfall, bl.a. att jag vaknade mitt i natten med andnöd. Jag som älskar musik och festivalen har bittert fått inse att jag inte kommer kunna gå på peace & love i sommar eftersom det skadar min hälsa så pass mycket.

  Jag tror det är svårt för en icke-astmatiker att förstå hur mycket cigarettröken faktiskt påverkar oss! Jag tycker det är så fel att man ska behöva påverkas så negativt av något man själv inte har någon makt över! Var tionde person i Sveirge lider ändå av astma, så jag har svårt att förstå hur det inte kan tas på allvar mer.

  You go girl!

 49. Är själv rökare och håller med dig till 100 %. Tycker själv inte att tobak ska säljas som det gör idag, och istället för att man som ickerökare ska anpassa sig efter rökare borde det finnas rökrutor på alla serveringar/torg osv. Jag kan faktiskt överleva det, av ren respekt.

 50. Jag tycker att det ska vara upp till var och en att bestämma om man vill röka/snusa! Man lever bara en gång och är att röka något av det bästa man vet så varför ska man inte få göra det?

  Det enda som stör mig är att många (inte alla) rökare har så jävla svårt att visa hänsyn till sin omgivmning. Jag röker inte och det är mitt val, då vill jag inte bli påtvinga nån jäkla rök när jag väntar på bussen tex.

 51. Det är inte förbjudet att röka om du är under 18, det är heller inte förbjudet att GE cigaretter till de som är under 18. Det finns ingen lag som säger att du inte får ge ett cigarett paket i gåva heller.

 52. När jag gick läkarlinjen så fick jag gå en dag med en cancerläkare. Var med när läkaren berättade för en man att han skulle dö, då han hade en cancertumör i lungan lika stor som en mindre boll, pga rökning då. Detta har avskräckt mig rejält kan jag säga…

 53. Håller med!
  Förbjud även parfym på allmänna platser tack… Fruktansvärt att åka i en knökfull buss med personer som dränker ner sig i parfym.

 54. Jag tycker att det är viktigast att förbjuda småbarnsföräldrar att röka. Det påverkar ju deras barn med betingat beteende vilket barnet i vuxen ålder sedan såklart inte har något att säga till om. Att de hamnar i deras föräldrars livsstil utan att kunna påverka detta tycker jag är jättefel. För att inte tala om de föräldrar som tar att barnbidraget som ska gå till barn för att köpa sina cigaretter. Och såklart kan ju barnet faktiskt drabbas av lungcancer pga deras föräldrars rökning.

 55. Mycket bra inlägg!
  Jag är själv rökare oc benade i denna fråga för några veckor sedan.
  http://stoffisen.com/2013/02/13/stoffe-debatt-om-cigaretter/
  Att vara rökare.

  Det är ett komplext ämne som kräver många faktorer innan man kan resonera. Det är en drog och klassas långt därifrån. Kostar sjukvården extremt mycket pengar om man bortser från den hemska traditionen att blossa

  Stoffe

 56. Vart i lagen står det att man inte får röka när man är under 18? Nej, just det ingenstans! Röka får du göra under 18 år men man får inte köpa cigg eller snus om man är under 18 år! Stor skillnad!

 57. Jag bor i Sydney och här har de nyligen infört lagar rörande rökning. Alla cigaretter är i vita skåp bakom kassorna och paketen ser likadana ut. De får ha sin lilla logga men i övrigt är paketen täckta av ruggiga bilder. Cigaretter skattas hårt och pengarna går till vård av rökare. Ett paket tror jag kostar runt $20 , vilket typ är 140kr. Och nu är det olagligt att röka på tågstationer, vid busshållplatser och på uteserveringar. De gör rökning mer krångligt och svåråtkomligt och jag tror det kommer fungera!

  1. Japp, i Finland exponeras inte tobak i affärerna längre. Och vi som jobbar i kassan får inte erbjuda tobakssorter, utan kunden måste själv veta exakt vad han/hon skall ha. Legitimation kollas på ALLA som ser ut att vara yngre än 30 år (ny lagstiftning, förut var det om kunden såg ut att vara yngre än 25 år).

 58. Hej
  Jag är inte rökare men jag är astmatiker. Jag hatar cigarettrök. Min granne som bor ovanpå mig är en notorisk rökare och är ute och rökar flera gånger i timman på sin balkong. Detta gör att jag får in cigarettrök i min lägenhet och det luktar hemskt. Dessutom har hennes rökning gjort att det inte går att sitta ute på balkongen på sommaren. Vi är flera i huset som mår dåligt och prata med henne går inte. Nu har jag varit i kontakt med fastighetsägaren för andra gången och de har lovat att prata med henne. Det är ett gissel för oss ickerökare. Rökarna går ut för att inte röka ner i sin lägenhet men samtidigt får vi ickerökare in cigarettrök i våra lägenheter och vi mår dåligt.
  Att förbjuda rökare är nog ingen lösning. Jag pratade med fastighetsägaren om rökfria hus/trappuppgångar och det införs mer och mer i nybyggda hus men tyvärr så är det svårt i äldre hus.

 59. Tycker inte man ska ha så strängt oså som du skriver för nästan hälften av alla människor röker ju istortsätt, och det är väl egentligen upp till var och än. Men håller med om att det borde va mer rökfria platser osv tex på stationen oså. 🙂

 60. Man borde förbjuda all tobak för de som är födda efter år 2000, de är bara 13 år och borde inte vara beroende av tobak än och på detta sett kan man så småningom få bort all tobaksförsäljning vilket kan leda till färre skador av just detta.

 61. När man läser kommentarerna på detta inlägg blir den generella uppfattningen att medelåldern här är kanske 21? dvs att det verkar inte vara många här som har varit med om hur rökningen/rökare har anpassat sig hitills till det nya samhället? åldersgräns och rökförbud på div serveringar. Det är just denna inställningen att förbjuda som är ett problem, men ingen skriker högt när de inte berör den enskilde individen. Vad blir följden av att styra människan? Var går gränsen? Ska nu rökning förbjudas, då undrar jag vart skattepengarna som dras in på rökare, var ifrån ska det tas istället? barn eller äldreomsorgen kanske?

 62. Jag som 21 årig rökare tycker själv att det här var det vettigaste inlägget du någonsin skrivit. Jag började när jag var 13, av den enkla anledningen att det var förbjudet men ändå så lättåtkomligt. Det var ett enkelt steg att ta för att få den där känslan av ”jag gör vad fan jag vill”. Hade det inte varit så lätt att köpa ett paket cigg på lunchrasten, hade jag antagligen inte varit rökare idag.

 63. ”Mina vänner som rökte innan dom var 18 år köpte alltid i små tobaksbutiker, kanske vi ska sluta sälja det där eftersom 18 års gränsen inte fungerar.”

  Och inskränka på småföretagarnas rättighet att verka inom en fri marknad? (Vilket ju skulle gå emot dina kapitalistiska ideal). Tobaksförsäljningen utgör nog ingen liten del av en tobaksbutiks vinst, om man säger så. De skulle ju gå i konkurs omedelbart, i storföretagens favör.

  Om du säger att vi måste sluta se cigaretter som livsmedel borde det ju för dig verka mer logiskt att förbjuda försäljningen i just livsmedelsbutikerna, såsom Coop och Ica – storföretagen. Vilket såklart inte är realistiskt (Eftersom att det skulle gå emot kapitalismens/storföretagens mål/ideal).

 64. Jag tror inte på att förbjuda men jag tror absolut på att göra det svårare att få tag på. Som någon hade skrivit om Australien där det kostar ungefär 140SEK för ett paket.
  Som någon även skrev och jämförde med systemet, det tycker jag låter jätte bra. Att ha större butiker som har begränsade öppettider och med kunnig personal som kollar leg på alla.
  Är själv rökare och försöker sluta, har kastat paket efter paket men trillat dit igen dessvärre..

 65. Enligt min mening kan man använda e cigarett istället för tobak cigarett e cigarett är användbart för att minska rökning vana och dess säkert också, det gör det inte skadar vår hälsa. Jag är också med hjälp av e cigarett och jag har köpt det från eciggshop.se/collections/e-cigarett

 66. Ja jag tror också att att rökning bör minskas eftersom det är skadligt för hälsan. Du har rätt Cig är inte mat. Det finns många alternativ tillgängliga för att sluta röka en av dem är att använda e cigarett. Du kan diskutera mer om e cigarett på e cigarett diskussionsforum http://www.ecigarettforum.se/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..