Cigg är inte livsmedel

Förra veckan skrevs det mycket om rökning i tidningarna för att Sveriges lungcancerorganisationer gick ut och sa att dom ville att regeringen skulle förbjuda rökning i Sverige senast 2025. Det dör enligt dom fler personer i lungcancer än i bröst och prostatacancer. Ni som följer mig vet hur mycket jag avskyr rökning så jag om någon borde ju hoppa av glädje efter denna önskan om att förbjuda cigaretter. I en sådan här dilemma går den ideologi jag står för gång i mig och säger till mig att det värsta jag vet är när staten ska bestämma över individen på dessa nivåer. Individens frihet och egna val måste gå före statens kollektivbestämmelser, trots att den för något gott med sig.

Men det finns oerhört mycket som man kan göra för att minska på rökningen utan att kriminalisera den. Idag röker 35 % av alla tjejer som går i årskurs två på gymnasiet. Vilket är helt galet mycket. En sak som jag skulle vilja förändra i Sverige är attityden till cigaretter. Idag ses det som vilket självklart livsmedel som helst. Cigaretter kan man köpa i alla butiker, dygnet runt. Varför ska cigaretter kunna köpas nere på ICA eller Coop? I Norge har man en lag som säger att cigaretter inte får exponeras vilket jag tycker är en bra lag. Förbjud tobaksreklam, sluta se det som ett livsmedel och sälj det på endast vissa butiker och till ett högre pris. Tobak är ett fritt val men gör det svåråtkomligare. Mina vänner som rökte innan dom var 18 år köpte alltid i små tobaksbutiker, kanske vi ska sluta sälja det där eftersom 18 års gränsen inte fungerar.

En annan sak som jag också har funderat på. I Sverige idag får du inte röka om du är under 18 år. Och det är straffbart att sälja cigaretter till minderåriga. Varför är det inte också straffbart att röka om man är under 18 år? Jag vet att polisens prioriteringar inte är att gripa alla minderåriga som röker men kanske skulle det ändå skrämma ytterligare. Straffbart om du är under 18 år och röker, samt om du säljer till minderåriga. Efter att du är 18 så får du röka hur mycket du vill men tobaken ska vara mer svåråtkomlig.

Sedan skulle jag också vilja att vissa platser utomhus där många människor samlas också skulle vara rökfria. Jag som har astma kan inte stå och vänta på en buss bredvid någon annan som röker utan att behöva ta upp min bricanyl. Likadant med uteserveringar på sommarhalvåret. Vill inte vissa restaurangägare skapa en avdelning av uteserveringen där man inte får röka? Även allmänna platser där vi som inte vill andas rök utomhus måste få finnas mer av. Hur som helst, att förbjuda cigaretter känns fel i min liberala syn på livet men att hitta lösningar och alternativ som får fler att sluta samt underlättar för människor som inte vill ha passiv rökning är ett måste.

 

 1. Ja jag tror också att att rökning bör minskas eftersom det är skadligt för hälsan. Du har rätt Cig är inte mat. Det finns många alternativ tillgängliga för att sluta röka en av dem är att använda e cigarett. Du kan diskutera mer om e cigarett på e cigarett diskussionsforum http://www.ecigarettforum.se/

 2. Enligt min mening kan man använda e cigarett istället för tobak cigarett e cigarett är användbart för att minska rökning vana och dess säkert också, det gör det inte skadar vår hälsa. Jag är också med hjälp av e cigarett och jag har köpt det från eciggshop.se/collections/e-cigarett

 3. Frida skriver:

  Jag håller med till 100%.

 4. Frida skriver:

  Jag tror inte på att förbjuda men jag tror absolut på att göra det svårare att få tag på. Som någon hade skrivit om Australien där det kostar ungefär 140SEK för ett paket.
  Som någon även skrev och jämförde med systemet, det tycker jag låter jätte bra. Att ha större butiker som har begränsade öppettider och med kunnig personal som kollar leg på alla.
  Är själv rökare och försöker sluta, har kastat paket efter paket men trillat dit igen dessvärre..

 5. ”Mina vänner som rökte innan dom var 18 år köpte alltid i små tobaksbutiker, kanske vi ska sluta sälja det där eftersom 18 års gränsen inte fungerar.”

  Och inskränka på småföretagarnas rättighet att verka inom en fri marknad? (Vilket ju skulle gå emot dina kapitalistiska ideal). Tobaksförsäljningen utgör nog ingen liten del av en tobaksbutiks vinst, om man säger så. De skulle ju gå i konkurs omedelbart, i storföretagens favör.

  Om du säger att vi måste sluta se cigaretter som livsmedel borde det ju för dig verka mer logiskt att förbjuda försäljningen i just livsmedelsbutikerna, såsom Coop och Ica – storföretagen. Vilket såklart inte är realistiskt (Eftersom att det skulle gå emot kapitalismens/storföretagens mål/ideal).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..