Mitt drömgymnasium

20130131-135027.jpg

.. Nej det tog jag inte upp alls igår Therese!

För att få gymnasieutbildningen ännu mer attraktiv så tycker jag att man ska jobba ännu hårdare på att få den verklighets-förankrad. Att plugga i tre år ska inte vara att gå in i en studiebubbla utan kontakt med näringslivet. Självklart ska man få göra det om man vill men skolan måste i allmänhet vara mer i direktkontakt till vad som sker i Sverige. Med det menar jag att praktik borde få ta ännu mer plats. Att skolor samarbetar med företag är bra. Jag satt ju med några år sedan med i en grupp åt Stockholm Stad som skulle ta fram en ny sorts skola, ett kommunal gymnasieum  som var inriktat på entreprenörskap och teknik. Tanken var att den skolan skulle jobba aktivt tillsammans med Google (det var redan på gång) och att varje år så kunde elever få åka dit och göra praktik. Eleverna skulle även ha en mentor som man varje vecka fick träffa helt själv, som en egen studie och yrkesvägledare.

Det är trist att Stockholm Stad inte gick vidare med Stockholm Startup School som den skulle heta (och ligga i Kista). För det behövs bra kommunala gymnasium också som en bra konkurrens till friskolorna. Jag tror på en skola som hela tiden anpassar sig efter eleverna. Blandad kompott av lärare som har behörighet samt från yrkeslivet. Jag vill även att man ska främja elever tidigt till att våga ha kontakt med arbetslivet, hinna extrajobba, ha tid till ens idrott om man vill satsa på det eller en eget företag som man drömmer om att starta. Gymnasiet idag måste andas framtid och personlig utveckling, inte trycka in elever i en fyrkant, banka in ouppdaterad information som ingen egentligen förstår riktigt varför man läser, betyg som bara sätts efter en gammal mall och inte sätts för att hjälpa eleven att växa och styra sin utbildning själv. Jag tror på eget val av ämnen, utöver grundämnena såklart. Skräddarsy sin egen utbildning efter intresse, men hela tiden i kontakt med högskolor och arbetsliv så att man kan matcha det man vill göra. Där har du svaret på din fråga!

 1. Åhh, vad jag håller med dig! Jag har själv hela tiden känt att det inte finns något program som passar mig perfekt. Jag valde därför NV, som sägs vara den bredaste linjen. Men med ointresset för vissa kurser följer även sämre betyg som till viss del begränsar mina framtida förutsättningar. Om jag främst fått läsa de ämnen som intresserar mig hade det såklart även påverkat mina betyg positivt!

 2. Sara skriver:

  Herregud vilken diskussion som sattes i gång i kommentarerna..

  Min upplevelse av gymnasiet var att jag var tvungen att läsa vissa ämnen som jag inte var intresserad i och som jag idag inte har någon användning för alls.
  SJÄLVKLART ska man alltid se till att alla utbildningar är grundläggande för att komma in på universitet och har alla obligatoriska kurser.
  Men varför tvinga en humanistisk elev att läsa naturkunskap b??
  När denne istället skulle kunnat fördjupa sig i ett vettigare ämne som t.ex retorik osv.?
  Att skräddarsy ett program som ändå har de grundläggande ämnena vore perfekt!
  Då skulle kanske även de skoltrötta eleverna orka igenom 3 år till 🙂

 3. vendela skriver:

  Håller med dig till 100%!

 4. Lb skriver:

  Dem borde göra ett alternativ till komvux, tex att man skall kunna välja att gå ett helt gymnasieprogram i senare dar, så att det inte känns allt för hopplöst för dem som hoppar av i gymnasiet och börjar jobba då utan att det skall finnas en bättre möjlighet att ta upp studierna igen. Som det är nu spelar det nästan ingen roll om du läser på komvux då du hamnar långt efter i intagningsköer osv när du gör det även om du får bra betyg.

 5. Cecilia skriver:

  Bra Bella!!
  Precis det du pratar om är ett gymnasium som jag hade velat gå på!
  Just nu går jag i tvåan och läser naturvetenskap med inriktning på musik. Och jag vill verkligen ha ett extra jobb efter skolan för att tjäna extra pengar men jag hinner inte!
  Detta gör mig ännu mindre motiverad och jag tycker det är så sjukt trist att bara sitta i skolan varje dag i över åtta timmar och inte få se något annat än skolans fyra väggar.
  Håller med dig till fullo! kram

  1. Annika skriver:

   Varför räcker det inte med de pengar du redan har? Skolan är en heltidssysselsättning – face it och var lite sparsam istället! Eller har dina föräldrar skämt bort dig så mycket?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..