ANNONS

Mitt drömgymnasium

/

20130131-135027.jpg

.. Nej det tog jag inte upp alls igår Therese!

För att få gymnasieutbildningen ännu mer attraktiv så tycker jag att man ska jobba ännu hårdare på att få den verklighets-förankrad. Att plugga i tre år ska inte vara att gå in i en studiebubbla utan kontakt med näringslivet. Självklart ska man få göra det om man vill men skolan måste i allmänhet vara mer i direktkontakt till vad som sker i Sverige. Med det menar jag att praktik borde få ta ännu mer plats. Att skolor samarbetar med företag är bra. Jag satt ju med några år sedan med i en grupp åt Stockholm Stad som skulle ta fram en ny sorts skola, ett kommunal gymnasieum  som var inriktat på entreprenörskap och teknik. Tanken var att den skolan skulle jobba aktivt tillsammans med Google (det var redan på gång) och att varje år så kunde elever få åka dit och göra praktik. Eleverna skulle även ha en mentor som man varje vecka fick träffa helt själv, som en egen studie och yrkesvägledare.

Det är trist att Stockholm Stad inte gick vidare med Stockholm Startup School som den skulle heta (och ligga i Kista). För det behövs bra kommunala gymnasium också som en bra konkurrens till friskolorna. Jag tror på en skola som hela tiden anpassar sig efter eleverna. Blandad kompott av lärare som har behörighet samt från yrkeslivet. Jag vill även att man ska främja elever tidigt till att våga ha kontakt med arbetslivet, hinna extrajobba, ha tid till ens idrott om man vill satsa på det eller en eget företag som man drömmer om att starta. Gymnasiet idag måste andas framtid och personlig utveckling, inte trycka in elever i en fyrkant, banka in ouppdaterad information som ingen egentligen förstår riktigt varför man läser, betyg som bara sätts efter en gammal mall och inte sätts för att hjälpa eleven att växa och styra sin utbildning själv. Jag tror på eget val av ämnen, utöver grundämnena såklart. Skräddarsy sin egen utbildning efter intresse, men hela tiden i kontakt med högskolor och arbetsliv så att man kan matcha det man vill göra. Där har du svaret på din fråga!

80
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00