En bok blir till!

Vår förläggare Adam köpte med sig lunch till oss alla idag och så satt vi tillsammans med Lotten som är vår redaktör och gick igenom sida för sida, i vår nästan 300-sidiga bok varav 30 kapitel, det tog ett tag! Det är en del olika faser som man går igenom när man ska ge ut en bok:1. Skriva en synopsis, en slags förklaring samt ett gäng kapitel av boken. Först då ska förlaget bestämma sig för om dom vill ge ut och skriva kontrakt eller inte.


2. Avtal skrivs och man får ett förskott på vad man tror att boken kommer att sälja. Ett datum sätts och efter X antal månader så ska hela manus in. Dock brukar man ses två, tre gånger under tiden för att bolla kring texten. I mitt fall har jag ofta haft fyra månader på mig innan manusinlämning. Men skriver man romaner eller deckare brukar det ta runt ett år att skriva klart en bok så det är så himla olika.


3. Manuset lämnas in! Det tar cirka två veckor för förlaget att läsa igenom, sedan bokas ett nytt möte (och det var det som vi hade idag). Då går man igenom alla kapitel och alla sidor, varenda stavfel.


4. Författaren får en månad på sig att korrigera alla fel.


5. Under tiden så gör man formgivningen, plåtar omslag och bestämmer hur boken ska se ut.


6. Sedan görs boken till en PDF-fil där man får se exakt hur den ska se ut efter formgivningen. Du får då se varenda sida, allt ifrån ”tack till” till sista ordet. Alltid en häftig upplevelse. Då får du en vecka på dig att göra sista lilla ändringen, denna tid är alltid frustrerande för plötsligt så vill man ändra precis allting.


7. Boken trycks och efter några veckor får du den i din hand! LYCKA.

Från att man signar ett avtal till att boken ligger i butik så tar det mellan 1-1,5 år.