En bok blir till!

Vår förläggare Adam köpte med sig lunch till oss alla idag och så satt vi tillsammans med Lotten som är vår redaktör och gick igenom sida för sida, i vår nästan 300-sidiga bok varav 30 kapitel, det tog ett tag! Det är en del olika faser som man går igenom när man ska ge ut en bok:

1. Skriva en synopsis, en slags förklaring samt ett gäng kapitel av boken. Först då ska förlaget bestämma sig för om dom vill ge ut och skriva kontrakt eller inte.
2. Avtal skrivs och man får ett förskott på vad man tror att boken kommer att sälja. Ett datum sätts och efter X antal månader så ska hela manus in. Dock brukar man ses två, tre gånger under tiden för att bolla kring texten. I mitt fall har jag ofta haft fyra månader på mig innan manusinlämning. Men skriver man romaner eller deckare brukar det ta runt ett år att skriva klart en bok så det är så himla olika.
3. Manuset lämnas in! Det tar cirka två veckor för förlaget att läsa igenom, sedan bokas ett nytt möte (och det var det som vi hade idag). Då går man igenom alla kapitel och alla sidor, varenda stavfel.
4. Författaren får en månad på sig att korrigera alla fel.
5. Under tiden så gör man formgivningen, plåtar omslag och bestämmer hur boken ska se ut.
6. Sedan görs boken till en PDF-fil där man får se exakt hur den ska se ut efter formgivningen. Du får då se varenda sida, allt ifrån ”tack till” till sista ordet. Alltid en häftig upplevelse. Då får du en vecka på dig att göra sista lilla ändringen, denna tid är alltid frustrerande för plötsligt så vill man ändra precis allting.
7. Boken trycks och efter några veckor får du den i din hand! LYCKA.

Från att man signar ett avtal till att boken ligger i butik så tar det mellan 1-1,5 år.

20130130-145107.jpg

20130130-145115.jpg

 1. Anna skriver:

  Risk ELLER roulette?

  Roulette ÄR ju en risk?

 2. Åh processen som är både härlig och jäkligt jobbig samtidigt 🙂
  Väntar själv på svar från en förläggare – vilket är kul. Även om ämnet i manuset är mycket tungt – skrivit den för att hjälpa och stötta kvinnor i utsatt situiation.

 3. Kajsa skriver:

  Vore intressant att se vad du har för tips till studenter. Att vara student betyder för de allra flesta att ständigt vara utan pengar. Då räkningar och hyra är betalad har jag som student cirka 2000 kr kvar att leva på, vilket inte tillåter någon direkt nyanserad fritid.

  Gymma? Friskis
  Mat? Ica Basic
  Nöje? FIlmkväll
  Restaurang? Taco Bar

  Jag har svårt att tro att du som har så ekonomiskt tillåtande livsstil har mycket att säga till en student. Att vara student innebär att man behöver vara kreativ och hitta på lösningar för att få en dräglig tillvaro. Jag har t ex valt att arbeta vid sidan av plugget, men min sambo har inte haft möjlighet till det pga många schemalagda föreläsningar.

  Jag tycker också att det är tråkigt att du väljer att använda ord som prinsessa och godess, när boken enbart vänder sig till unga kvinnor. I de orden ligger så mycket tyngd, och tyvärr inte till det positiva i den ekonomiska bemärkelsen.

  Well, jag har kanske missuppfattat dig och vad din bok kommer innehålla. Jag får helt enkelt låna den på biblioteket och skapa mig en egen uppfattning.

  Ha en trevlig torsdag! Kramis

 4. Karin skriver:

  Intressant!

 5. mmm skriver:

  För att komma med lite konstruktiv kritik så är det märkligt att du ger sig på att skriva en bok när du blandar stora och små bokstäver i början på meningar samt stavfel och annat. Kanske är det så att man är född till författare eller kanske är det så att man låter göra andra grovjobbet när man tafatt försöker kasta sig in i författarrollen.

  Det är skrämmande att man lämnar in ett utkast med så många fel, bara i innehållsförteckningen.

  1. Tove skriver:

   Det som är mest skrämmande är väl att man kan misstänka att det är Pingis Hadenius som skrivit innehållsförteckningen…
   Och hon är ju den som man inbillar sig både är bäst på att skriva svenska och förstå de privatekonomiska spörsmålen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..