Pröva något nytt

Amorteringsnivå, strukturerade produkter, marknadsränta, reporänta, BRIC-fonder och kvinnors attityd till pengar har diskuterats flitigt idag. Hade någon sagt till mig som 15 åring att ”Isabella, om sju år kommer du tycka att det här är roligt” så hade jag bara skrattat. Men så sitter jag här idag, äter en lunch med Pingis och Nordeas privatekonom och pratar om sådant. Då sitter jag och funderar på det här med The Secret som jag tror på (att tankes kraft styr) .. När bestämde jag mig för att det här var en dröm? Har den liksom bara smugit sig på mellan virrvarrvet av företag, skriva böcker, föreläsa och prata självkänsla? Hur som helst är det otroligt roligt. Att ta hand om sina privata pengar och spara och sätta mål har för mig alltid varit spännande men just nästa steg, att placera i fonder är relativt nytt.

Det är viktigt att ta sig ur sin comfort-zone då och då. Göra något som man egentligen inte vågar. Våga lägga in en extra dröm bland alla mål som en bonus utöver det man redan uppnår.

Fonder och sparande har blivit min grädde på moset.

Bild från i somras, en kväll på Pepes Bodega i Båstad.

Nu ska vi jobba på ett tag till innan vi åker till Nacka för ett möte!

 1. Ekonomi är nog ett ämne som få tycker är riktigt roligt och intressant. Visst är det roligt att ha pengar, men hur dessa pengar förvärvas och hur man bör investera är det nog inte så många som lägger energi på att lära sig.

  För att få en trygg och stabil ekonomi måste man ha en bra balans mellan inkomst, lån, sparande och investerande. Det är absolut inte fel att låna så länge man klarar de kostnader lånen medför. I vissa lägen kan det till och med vara mer lönsamt att ha lånen kvar istället för att betala av dem. Det gäller t.ex. om man har 200 000 kr i studielån och 200 000 kr på sitt sparkonto. Då kan det vara mycket bättre att behålla både sitt lån och sparande. Sparpengarna kan fördelas på ett annat sätt och då generera mer avkastning än vad du betalar i ränta på studielånet. Om du tjänar mer på sparandet än vad lånet kostar är det en vinst att behålla lånet.

  Där har ni mina tankar om lån och sparande. Och ett sista råd. Akta er för att belåna er för hårt om ni ska köpa hus. Räkna med att klara en ränta på 7-8 % för att vara på säkra sidan.

 2. gillar din inlägg. tack så mycket. hittade denna stora webbplats för dem som behöver personliga lån.

  123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

  Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

  När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt.

 3. Anna skriver:

  Hej Bella! Jag har en liten fråga som vore kul att få svar på eller rättare sagt en åsikt om. Jag har fast jobb fram till november i år, och kan spara en hel del varje månad. Mitt mål är att köpa den hästtransport jag alltid drömt om, men får jag ingen fortsatt anställning efteråt så kommer det fattas ca 40 000kr för den transporten. Min tanke är då att ta ett lån på resterande summan (40 000kr) och betala in allt det jag sparat. När jag räknat på det så kommer jag klara av att betala det månadskostnaden på lånet blir även om jag inte får fortsatt anställning. Hur ställer du dig till detta? Eller hur skulle ditt råd till mig bli?

  I övrigt så är det en kanonbra blogg du driver och man känner sig lite starkare varje gång man varit inne på din blogg. Så keep up the good work!

  Mvh Anna

 4. Åh Isabella!
  Om bara 2 veckor blir jag och min sambo husägare! Vill du snälla skicka några tips på hur man Bäst kan förbereda sig inför bankmöte ang räntor och huslån? Jag är fullt övertygad om att om man har större utrymme till fördelaktig förhandling om man visar att man har koll på sin ekonomi, kan visa upp gott och långsiktigt sparande och radar upp fördelar med fastigheten man köpt (nyrenoverat, potential till förhöjt markandsvärde inom 5 år tack vare klubbad stadsplanering) så att också banken kan se ljust på att få två Bra kunder med ett hus som stiger i värde.. osv osv. Vi tänker prata ihop oss innan varje möte för att vara samspelta och styra mötet i rätt riktning – om möjligt. Att vi ska på dessa möten är så otroligt laddat för mig, det är ju våran framtid och ekonomi det handlar om så det är väl inte så konstigt. Men jag känner mig så osäker och ängslig. Oförberedd och lite som att vad vi ”kan” och vet inte håller för att sitta där med pondus. Hade så Hemskt gärna tagit emot några bra och effektiva punkter och tips!
  Hur ska man tänka, hur kan vi förbereda oss och allra viktigast – vad kan och bör vi förvänta oss?
  Tack snälla för att du tog dig tid att läsa.
  Bästa hälsningar
  Ullis

 5. elli skriver:

  Ja visst det låter bra, men om du är så insatt ,varför inte skriva ett inlägg om det som du lärt dig? Du skriver ofta att du är inne på något men sällan som läsare får man någon riktig fakta! Därför är det svårt att ta dig på allvar….och därför jag ofta tänker att hela din blogg är byggt på ett luftslott.

  1. Emelie skriver:

   Faktan presenteras i en bokform senare, så du får hålla till godo om du vill ha råd av Isabella och Pingis. Så hon vill såklart tjäna pengar på den här faktan, faktan som någon annan har förmedlat från första början.

   Ta kontakt med din bank eller kanske kommunens konsumentvägledare om du vill ha lite tips. Kommunens konsumentvägledare ska vara kostnadsfri vad jag har förstått, men av dessa skäl kanske lite mer upptagen.

   Eller varför inte spana in konsumentverkets egna hemsida? 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..