Barn till varje pris

Cimon, min kollega, har skrivit en otroligt fin text om att möta sin skräck och övervinna den. ”Tänk om jag är bög, kommer jag då aldrig bli pappa?”. Läs den här.

Häromdagen såg jag ett tv-program om när två män ville skaffa barn. De åkte ner till Indien där en surrogat-mamma bar deras barn i nio månader. I tv-programmet hävdade Göran Hägglund att det nästan kan liknas vid prostitution, där man handlar med kroppen. Självklart förstår jag att den risken att det blir ett sätt för kvinnor i fattiga länder att tjäna pengar men å andra sidan, går det till på rätt sätt, som dom två männen i TV berättade om, ja då tycker jag ideén är bra.

Vad säger ni? 

 1. Elin skriver:

  Jag ser inget som helst problem i att två män skaffar barn tillsammans. Inte att två kvinnor gör det heller för den delen ;).

  Men att använda sig av surrogatmödraskap med hjälp av fattiga kvinnor i u-länder tycker jag inte är okej.

  Den dagen svenska medelklasspar kan tänka sig att ställa upp med surrogatlösningar (förutsatt att det blir lagligt i Sverige), och vi inte behöver utnyttja fattiga kvinnor/familjer i Indien så är det en helt annan sak.

  Ibland glömmer vi bort att det inte är en rättighet att få/ha barn.

  1. T skriver:

   Håller heeelt med! Man köper inte barn

   1. Freja skriver:

    Förra året dog en surrogatmamma i Indien. Varan, barnet, kunde dock levereras till det amerikanska betalande paret. Samtidigt blev två indiska barn moderslösa. Deras mor fick sätts livet till för att rika västerlänningar skulle uppfylla sin dröm. Denna människohandel är så motbjudande. Jag känner ingen respekt för människor som väljer att köpa fattiga människors kroppar och skaffa barn på detta sätt. Till saken hör att det finns 12 miljoner föräldralösa barn i Indien. Urrrk…mår illa när jag tänker på detta.

 2. CN skriver:

  Intressant att så många har åsikter men vore ju mest relevant att höra hur barn som fasktiskt växt upp med homosexuella föräldrar upplever det.

 3. Hej! Tycker verkligen om din blogg och jag brukar inte kommentera men nu känner jag att jag måste rätta dig…
  Det var inte Göran Hägglund som liknade surrogatmödraskap vid prostitution utan David Eberhart, överläkare i psykiatri, han gjorde det på ett logiskt, filosofiskt plan.
  Programmet var Jenny Strömstedt, finns att se här: http://www.tv4play.se/program/jenny-strömstedt?video_id=2234951

 4. Jag tycker inte att det är nå fel med surrogatmödrar. Så länge det går till på rätt sätt så, why not?
  Sen tycker jag inte att en surrogatmamma skulle behövas. Det finns så många barn som behöver en familj. Adoption borde vara ett lättare alternativ. Det finns ju ett homosexuellt par i Göteborg som (om jag inte minns fel) är det första homosexuella paret i Sverige som har fått adoptera. Det lilla barnet är så lyckligt och det blir så älskat av sina föräldrar.

  1. Bo skriver:

   ”Det lilla barnet är så lyckligt och det blir så älskat av sina föräldrar.”
   Hur vet du det? Jag hoppas det är så men vet du det?

 5. Lisa skriver:

  Jag tycker att homosexuella ska kunna få ha barn: Men inte genom surrogat, det är en sexhandel i sig och det är inte rätt. Adoption är det enda rätta sättet tycker jag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..