ANNONS

Ungdomsarbetslösheten!

/

Under middagen igår pratades det om ungdomsarbetslöshet vilket länge har varit en fråga jag brunnit för. Igår så var det personer med olika politisk bakgrund som pratade om hur vi ska jobba för att ge fler unga jobb. Mycket tänker partierna lika, såsom vikten av skolans inflytande men så skiljer det sig en del också.

Såhär tänker jag:

En bättre skola knuten till verkligheten: Det problematiska med skolan idag är att det tyvärr är för isolerat från arbetslivet. Oavsett om du läser på gymnasiet eller plugga på universitetet så är kontakten med företagen för dåliga. Skolan måste vara en brygga till ditt framtida jobb. Det gör vi genom att ge högskolestudenter tydligare verklighetsförankring med vilka jobba som faktiskt finns behov av. Självklart så ska man få läsa till vad man vill men man måste också sätta sig in i vad behovet av yrken ligger. Därav tycker jag att just KY-utbildningar är så bra som ett komplement till universiteten. När det gäller gymnasium så måste man jobba på tre sätt. Förbättra själva undervisningen genom att uppdatera den och anställa lärare som har mer yrkeserfarenhet, jag tycker att man borde ha ett ämne med mer retorik, mer kunskap om arbetsmarknaden och att starta företag. Nummer två är att sänka tröskeln till när man ska vidare oavsett om man ska studera eller jobba, mer praktik! Nummer tre är att hitta flera vägar om man inte vill fortsätta gymnasiet. Mer yrkesrelaterade linjer, och mer lärlingsfokus. Självklart ska vi ha som mål att så många som möjligt vill läsa klart gymnasiet men vi måste också inse att alla yrken inte behöver vara högskoleförbereda, alla vill inte det heller. Vi måste ändra på attityden att det är lika bra att jobba på en yrkeslinje än en akademisk. Alla jobb behövs!

Minimera risken för företagen: Det är företagen som bär Sverige och Sverige måste hjälpa företagen att minimera risken för arbetsgivare när man anställer. Sänkningen av arbetsgivaravgiften när man är ung är ett bra steg men jag skulle gärna ta bort den helt. Jag tror att de unga långstidsarbetslösa som lättare får jobb då kommer ge Sverige mer pengar än vad det kostar att ha en person arbetslös. Det är den privata sektorn som ger nya jobb till människor inte den offentliga. Därför måste vi satsa ännu mer på att underlätta att starta företag, att växa som företag och därav anställa. Alla människor behöver inte bli entreprenörer men det behövs fler entreprenörer och deras företag som anställer alla akademiker. Dessutom tycker jag att arbetsförmedlingen är en katastrof och vi behöver ta hjälp av alla bemanningsföretag som har bättre relation med företagen och folk som är i behov av arbete.

Hur som helst så är tröskeln mellan skola och arbete för hög. Insikten om vilka jobb som behövs finns inte hos studenter, bra alternativ till folk som inte vill läsa vidare är inte tillräcklig. Företagen har fortfarande för stor risk när man anställer. Ungdomsarbetslösheten kommer att minska om vi jobbar med dem punkterna. Vi måste också förstå att man inte kan plugga sig till erfarenhet (som företagen idag kräver), vi behöver få studenter i kontakt med företagen tidigare, lära sig hur man tar sig ut på marknaden och behöver också ha ett samhälle där fler företag startas, både som ett självklart alternativ till att bli anställd men också för att det är hos företagen det finns jobb.

126
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00