Hej Isabella! Jag har skrivit till dig förut men inte fått något svar och jag hoppas att du har några minuter över att svara på detta! det skulle betyda oerhört mycket! Det handlar om min hy, jag har haft finnar och kvisslor, mer eller mindre, över hela kroppen sedan jag började 5:an, (jag var tidig i puberteten). Snart är jag 19 år och jag är trött på min hy och alla produkter som jag spenderat alla mina egentjänade pengar på som ALDRIG funkar.Visserligen har jag mer finnar nu än för några år sedan men jag känner inte att jag kan leva mitt liv fullt! Jag är desperat… snälla har du något råd till mig? hur jag kan göra? någon bra medicin? skulle betyda enormt mycket!
Svar: Nu kommer jag svara utifrån min erfarenhet och kommer säkert skriva sådant som folk inte håller med om men så funkade det för mig. Jag fick acne som 12-åring och fram tills jag var 19 år så hade jag stora bölder i ansiktet, jämt. Jag blev även fruktansvärt mobbad av det vilket tärde på mig när jag var yngre. Jag försökte göra allt för att det skulle försvinna, köpte dyra ansiktstvättar, krämer för tusentalskronor och gick på ansiktsbehandlingar som inte fungerade. Jag besökte flera läkare som skrev ut antibiotika men det fungerade inte heller. Jag fick tips om att äta zink, sluta med ost etc men det är bara ren bullshit – inget funkar. Och ingen mat förbättrar acne. Acne är hormonellt och kan endast försvinna av läkemedel. Tillslut ringde jag till en hudklinik på Riddargatan 12 och grät och sa att ”ni måste ta in mig, jag står inte ut”. Efter några veckor fick jag en tid dit. Min läkare Bo Fjellner skrev tillslut Roaccutan som jag åt totalt i ett år och samtidigt använde jag krämen Skinoren varje morgon och kväll. Efter ca fyra månader var ALL acne borta. Och inte ett enda ärr kvar.

Många människor är kritiska till Roaccutan för att det är väldigt stark, mina biverkningar var håravfall och extrem torrhet vilket inte är så kul men nu i efterhand var medicinen värt allt! Jag tänkte såhär: hellre stark medicin i ett år än ett kämpa med antibiotika och andra saker i flera år. Så till er som har acne; gå till er husläkare, be att få en remiss till en hudklinik (jag gick till Riddargatan 12) och övertala läkaren att ge er Roaccutan och Skinoren. Jag slutade med Roaccutan för 1,5 år sedan och jag har en fantastisk hy idag. Det trodde jag aldrig att jag skulle ha i hela mitt liv förut. Idag använder jag Dermalogicas tvätt och kräm till ansiktet sedan ett år tillbaka, vilket fungerar bäst på mig.

Acnen går att få bort, jag lovar!

Jag för några år sedan
 1. E skriver:

  Hej!

  Jag håller detta kort, eftersom det finns så mycket jag kan skriva inom detta ämne. Fick mina första finnar i början av högstadiet, och nu – 8 år senare, med användning av receptbelagda tabletter (bl.a. Roaccutan) och hudkrämer i halvårs- till ettårsintervaller – har det blivit bättre, men börjar komma tillbaka ändå. Har gett upp hoppet på all form av receptbelagt skit som man slösar pengar på och känner att man kanske borde härda sig i detta acnefyllda utseende.

  Men finns det inte någon mottagning där man kan ta blodprover och lämna in där läkarna kan se vad man behöver, och tillomed se orsaker till hudproblemen jag har?

  Tack på förhand!

 2. Emilia skriver:

  jag har haft acne i ca 2 år nu! Jag hade inte jätte stora problem men ändå var min panna helt knottrig, dock var det inget jag störde mig på. Men tillslöt orkade jag inte mer när jag gärna ville slippa att tvätta ansiktet varje morgon & kväll! Så mina föräldrar bestämde sig för att hjälpa mig & hittade på internet att vitamin B5 skulle vara bra för acne & fet hud. Idag behöver jag inte ens äta tabletterna längre, efter bara några månader! Min hud är jätte bra nu, bara lite problem med pormaskar, men det är sånt man kan sminka över! Så vitamin b5 rekommenderar jag att köpa ! 🙂

 3. Rebecka skriver:

  Sjukt stort tack för det här inlägget! Jag har en likadan akne som du har på den där bilden och jag har använt Lymecycline Actavis i två veckor nu utan resultat. Tänker direkt gå och be om Roaccutan om det inte har hänt nåt om ytterligare några veckor:)

 4. Ett acne tips är också att be läkaren kontrollera könshormonbalansen. Jag har pråovat det mesta inom (också Roacutan som hjälpte, men inte en kur som man gör många gånger i livet och farligt för foster) acnebehandling från att jag var 17 år. Nu är jag 33 år… och problemet har kommit tilbaka 6 månader efter att jag slutade med p-piller. För mina könshormoner var helt i obalans. P-piller reglerade det! Jag var acnefri under de åren jag tog acne (Diane).
  För höga nivåer av testestoron kan ge inflammation i talgkörtlarna.

 5. This is a great article! I like your ideas and your style. You have an uncanny ability to make the written word come to life.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..