Utredning

Jag sitter i väntrummet hos min psykolog och ska strax in. Jag går på en utredning nu för ADHD. Jag gick under en lång tid till olika läkare för att ta reda på vad det är som ”kliar i kroppen”, kunde det vara en allergi, restless legs, fel på nerverna etc. Jag har aldrig i mitt liv riktigt kommit ner i varv, jag är alltid i gång och det börjar bli jobbigt. Det gick ut över skolan när jag var yngre och idag är det svårt att sitta med på långa möten eller kolla på en film med min kille. Nu lutar det åt att det kanske är ADHD men inget är klart än. Om det skulle vara så vore det skönt att få hjälp att ”stänga av min energi” ibland. Återkommer om hur det går i utredningen!

20120704-150152.jpg

  1. Tippar att det snart kommer en bortförkaring med koppling til detta inlägg i still med: ”Just nu går jag genom en jobbig fas i mitt liv och har beslutat att trappa ner ordentligt. Jag vntar därför med körkortet på obestämd tid (läs: faan, skall det vara så jävla svårt att ta det där kortet, redan 2 uppkörningar åt helvete. Och varför vill inget företag ge mig en bil?? Är jag ‘blogdrottnigen’ inte lika hipp längre??).
   Hoppas ni har förståelse för det och respekterar mitt beslut…

   1. Skrev så här den 18 juni: ”Plugga körkortsteori, teoriprov om 1,5 vecka.”
    Gick nog inte så bra då. Det var nog inte första försöket heller, i tidigare inlägg har hon pratat om att det ska vara klart i maj.
    Ja, ja det finns ju taxi.

    1. Haha. Hon kuggade väl sig och behöver en adhd-utredning för att det måste ju vara det som är felet. 😉

     1. Ska man ansöka om innehav av körkort så krävs det att man är frisk annars kommer en jurist att kolla på det.

      Bella kommer även få skriva i en hälsodeklaration och där framgår nog ett och annat piller som även det måste granskas. Inget hon på nått sätt skulle villja nämna här, För piller är ju bara de svaga i samhället som äter, bara de som suger på systemet och inte kan tillfredsställa kapitalismen,

   2. Bella är lika mycket människa som oss andra. Om vi alla skulle se saker från den vinkeln skulle inte livet bli mycket lättare då? Det finns inga superhjältar, men det finns förebilder. Bella är en förebild, men hon kan likaväl misslyckas mer eller mindre som vi alla andra, och det är då vi ska stötta henne tillbaks för de tider som hon har söttat oss. Så tack Isabella för all hjälp vi fått och lycka till med körkortet!

  2. vilka sorgliga människor ni måste vara som kommenterar så vidriga saker. som sitter där framför skärmen och spottar på andra. gottar sig i andras olycka. jag mår illa åt era kommentarer, de är på en så sjukt låg nivå. tänk att man kan sjunka så lågt som NI gör. usch usch usch.

 1. Jag har just gjort ett ADHD test där jag presterade lågt genomsnittligt på WAIS-IV, test som mäter allmänintellektuell förmåga. Jag presterade högst resultat på språklig förmåga och lägst på processhastighet/arbetsminne.
  De sa att jag INTE hade ADHD för då hade jag haft dåligt resultat på min språkliga förmåga också.
  Som jag fattar det så måste alltså du ha dålig resultat på din allmänintellektuella förmåga för att ha ADHD, även den språkliga förmågan.

  1. ”Som jag fattar det så måste alltså du ha dålig resultat på din allmänintellektuella förmåga för att ha ADHD, även den språkliga förmågan.”
   Och vad är problemet?

  2. Det der stemmer rett og slett ikke. Jeg er selv under utdanning for å bli psykolog og jobber med å gjennomføre nevropsykologiske undersøkelser med pasienter, hvor jeg selv gjennomfører ca. 4 slike testrunder per uke. Det inkluderer selvsagt også utredninger for ADHD, og intelligens har ingen verdens ting med en ADHD-diagnose å gjøre. Det er IKKE et diagnostisk kriterium i følge noen diagnosemanualer (ICD-10 som er den europeiske standarden og DSM-IV som er den amerikanske), og ut fra det du skriver høres det ut som du enten har misforstått eller har fått helt feil informasjon. En IQ-test, slik som WAIS, gjennomføres som oftest som en del av en standard ADHD-utredning, men brukes ikke som diagnostisk verktøy som sådan. Det bruker man nemlig helt andre instrumenter til. 🙂

   En person med ADHD kan ha en hvilken som helst IQ-profil ut fra WAIS, WASI eller WISC (ulike tester for allmennintelligens). Man kan score over gjennomsnittet, under gjennomsnittet eller på gjennomsnittet med ulik spredning i forhold til de ulike ”typene” av IQ (verbal IQ og utførelses IQ), og man kan helt fint få en diagnose på ADHD med et sprik mellom de to typene.

   1. instämmer med ovanstående.
    jag har fått diagnosen adhd. på iq-testen som jag har gjort har jag hamnat över medel. jag har dessutom lyckats ta en magisterexamen, om det säger något. ett tips till dig Bella är att börja äta fiskolja, om du nu får samma diagnos, det har hjälpt mig mot mina koncentrationssvårigheter.

  3. AHA e det så man får diagnosen ADHD? Good to know… Trist att du missade den ena delen då. Låter som att det e nåt nationellt prov…haha

  4. Så är det väl inte alls. Jag gjorde utredning och mätte en bra bit över allmänintelektuell förmåga. Jag har ADHD. men så har jag Asperger också, så det är kanske därför. ;P

  5. Det där är inte sant. Vilka har du gjort din utredning hos? Jag har en god språklig förmåga och de kom fram till ADHD. Jag gjorde dock en riktig utredning, en sån som tar flera månader. IQ-testen gör de endast för att se om man har en ojämn eller jämn intelligenskurva (vilket hon som höll i den sa till mig) för att utesluta t.e.x aspergers. När de gör en utredning kollar de oftast allt, inte bara ADHD.

 2. Jag hoppas att du får ut det du vill ha av utredningen, men en diagnos som ADHD är ingen sanning. Det är ingen som säger att det beteende som en specifik diagnos karaktäriseras av är något sjukligt eller något som måste medicineras. Det är bara ett avvikande beteendemönster som normen inte innehar. Jag menar inte att frånta människor med ADHD deras diagnos, absolut inte. Jag menar bara att det inte är en absolut sanning. Dessutom är det synd att detta medicineras så fruktansvärt mycket, men det är en annan historia.

  1. Jag tycker, det är just så som du skrev. Tack för dig, ty denna saker pratas om så sällan. Jag var till 30 just som BB nu är, kunde inte sitta på min plats eller göra tings och saker färdig, om jag inte gillade det. Nu är det lättare, men när jag var 13-20, hade jag inte tid för mig själv. Bara läsa böcker gjorde mig möjligt att ställa på platsen. När jag blev 30 frågade pappa, kan du inte sitta utan göra nånting? Nej, det kunde jag inte, men nu är det möjligt utan mediciner förstås, vi är så olika personer. Mitt liv måste vara så fysiskt, gå och röra mig och annat och sen går det göra även tre olika saker samtidigt, räkna, skriva osv. Inte så hemskt, när jag förstår mig själv. Det är jag. Alla andra människor förstår mig väldigt bra. No problem, sant. Om man kan läsa en bok och det är inte svårt läsa annan och om man skriver böcker, lugna dig BB, allt går bra, också körkortet! Jag har också och alltid gått bra. Du är bara Du! Cool.

  2. Synd att det medicineras så mycket BAH!
   Vet du hur många människor där hjärnan inte fungerar som den ska som insulinet vid diabetes…
   Kanske det är synd för dig men jag har livet tack vare det.

   De prövade adhd medecin på ett barn som hade gravt handikapp och de såg att när medicinen (amfetamin??) fanns i kroppen kunde han skriva men ju mer gradvis effekten avtog så började han sväva ut med pennan.. mer och mer i takt med att koncentrationsförmågan avtog…
   Att kunna koncentrera sig är inte alla förunnat.
   Kan ändå förstå din åsikt också
   Gyllene medelvägen..

   Men Bella Det kanske beror på att du äter så myckt choklad.

   1. Anledningen till att många (främst ungdomar) med ADHD medicineras är nog för att en väldigt stor del av dem har nytta av medicinen. Varför är det synd att medicinera när det hjälper mot de svårigheterna man har?

    Det är förstås även bra om man försöker arbeta på svårigheterna, lära sig knep och förskansa sig verktyg som kan hjälpa en i vardagen. Lära sig olika sätt att fokusera för att hitta något som kan tänkas passa, lära sig hantera ilska och frustration på ett konstruktivt sätt, och även hitta den medicin man mår bra av.

    ADHD är inte sjukligt, men många människor med ADHD blir ju trötta av sig själva. De orkar ju själva inte vara så hyper hela tiden. Alla måste kunna koppla av ibland, har man obehandlad ADHD är det nog ganska svårt. Diagnoser är bra, med ett namn på just sitt sätt att fungera kan man få så himla mycket hjälp och stöd som man annars inte har tillgång till. Det är även ett utmärkt sätt att lära känna sig själv!

 3. Hej,

  Jag tycker det är ett väldigt bra val. Jag har känt precis samma känslor som du beskriver. Har också kunnat irritera mig på att folk vill ligga och slöa så mycket, att dom är så långsamma av sig etc. Jag har jobbat långt in på nätterna och blivit så uppslukad av något att jag helt glömmer bort att äta och sova. Jag fick min diagnos förra veckan, ADHD med kombinerad Bipoläritet typ 2. Det var bland den skönaste känslan jag varit med om! Plötsligt förstod jag så mycket, fick svar på så många frågor och kände mycket tydligare att jag visste varför jag fungerade som jag gjorde. Det viktigaste är att komma ihåg att man är fortfarande precis den man är, samma gamla goa person, man får bara hjälp att kunna vara sitt bästa jag!

 4. Såja – äntligen en pinne i brasan. Nu blir det säkert fart på kommentarerna! ”Bokstavsdiagnoser” engagerar många. En del har ju också haft teorier ang Isabella i det avseendet.
  Bloggen höll på att dö sotdöden ett tag utan varken nyheter eller kommentarer. Fast bikinibilder skulle nog varit bättre för att få verklig fart på trafiken…

 5. Heyy! This is such a coincidende, I’ve been following you for a while and was wondering at one point if that was the case. I have ADHD too, and while I was living in Sweden I didn’t even think about that that might be what my problem was, because it has such a bad thing around it. Then I moved and realized that it’s really common, but Swedes have a tendency to think that certain things are bad when in reality, you can use those things, that are simply different, to do good. Just look at you! I’m really impressed with how you’re able to work so hard and stay focused though, but at the same time not – because with ADHD it’s really easy to stay completely immersed in things that really interest you, while with others.. not so much. If you want to talk to someone about the medication and stuff I’d love to tell you some of my experience, and also about the connection between ADHD and other things like pleasure seeking (shopping, food), because the issue in itself, a faulty dopamine re-uptake, just makes you constantly understimulated, meaning that you don’t get the same satisfaction out of things that other people do, because the chemicals in your brain can’t do their job properly. Exercise really helps though! I’m so happy that you’re investigating the matter, when I did my whole life changed to the better! Peace

   1. Thanks, I just sincerely hope that the people that are so narrow-minded and shortsighted that they can’t even realize that they can never know what it’s like to have that issue and still can’t keep their pie-holes shut, and have to say something about it just because they heard this and that from their friends brothers cousins neighbours goat, that OMG that medicine will kill you! Seriously, I would have been more likely to die without it from an unfulfilled and unstructured life! And it’s not only school/work, it’s social relationships as well as the relationship you have with yourself! Some even call it ”Attachment Deficit Hyperactivity Disorder”, and it makes perfect sense! Until I started considering that I had a problem, I simply thought that I was a fucked person that couldn’t interact with people, because I always acted weird and didn’t feel emotions when I ”should” have. This blog is a perfect example of how people simply cannot respect the fact that people are different, and if they’re different and make something epic out of it then it’s even worse. Man, I’m so fucking tired of it.

 6. Detta säger jag i all välmening för jag tycker du är en stark tjej och beundrar ditt arbete något enormt. En ADHD-diagnos är något du får dras med hela livet. Medicinerna man får gör dig slö, trött och många gånger omdömeslös. Byt inte ut ditt driv, din passion och din förmåga att leva din dröm mot det. Biverkningarna skulle förmodligen göra att du inte längre kan driva din företag på samma fantastiska sätt du gör idag! Gör dig själv en tjänst och ta reda på alla baksidor det finns, historien om hur ADHD kom till och vad en diagnos skulle göra för dig. Som sagt, i all välmening och från någon som nästan förlorade sin bror till ADHD-träsket.

  1. Så som jag tolkar din kommentar så låter det som att Bella/andra med adhd har ett val. Som om man kan välja om man vill ha det eller inte.
   Oavsett om någon med adhd väljer att göra en utredning eller ej så kommer den ju alltid ”dras med det hela livet”, bara för att man inte vet om att man har adhd(eller något annat) så försvinner det ju inte.

   Och vad menar du men att du nästan förlorade din bror i adhd-träsket?
   Utveckla gärna, är väldigt nyfiken på hur du menade.

   1. Kanske syftar på centralstimulerande och/eller antidepressiva läkemedel som ordineras för ADHD…

    1. Men alla får inte dom. Min bror har ADHD och äter inga mediciner, däremot har omgivningen varit ett helvete. Skolan idag kan ingenting om ADHD, eller andra diagnoser eller bara ”normala” barn med lite inlärningssvårigheter, ta bara dyslexi som exempel.

  2. ”Medicinerna man får gör dig slö, trött och många gånger omdömeslös.”

   Fast det är ju helt individuellt hur det funkar. Många upplever även att det är tvärtom: att man blir piggare, får mer ork och kan kontrollera sina impulser bättre. Personligen känner jag mig lite mer vaken och inte lika döende som jag brukade känna innan jag började med medicineringen.

   Det är synd att det inte fungerade bra för din bror men jag vill ändå poängtera att många upplever centralstimulantia som en räddning.

   1. Säkert kan man få ångest om man inte försöker finna en balans med sig själv… Om man håller igång när hjärta o hjärnan sagt nej för länge sen…

  3. Fast va?!
   Jag har ADHD och käkar medicin mot det, och jag är inte nått av det du skriver. Det var ju typ först efter man hade börjat medicinera som man hade ork, kraft, lust, koncentration och motivation..
   Men klart att det finns biverkningar på det som på allt annat. Jag har dock klarat mej bra från det mesta. 🙂

  4. Jag måste ju inflika här…
   Jag har fått diagnosen ADHD, men jag ser inte något negativt alls med den. Min diagnos är inget jag ”dras” med, tvärt om!
   Sen jag fick en diagnos har jag kunnat få den hjälp jag behöver för att klara av skola etc.
   Dedär med medicinering är också helt fel, det är så olika från medicin till medicin. Själv äter jag Ritalin, känner mig inte alls trött av det.
   Uttryck dig inte om något som du inte har 100 % koll på.

  5. Negativa biverkningar finns för alla mediciner, ju mer medicinen gör i kroppen desto allvarliga biverkningar. Men alla drabbas inte av biverkningarna. Det är tråkigt att din bror gjort det, men jag har själv en familjemedlem med ADHD som haft stor hjälp av sin medicin. Han äter Concerta och det fungerar utmärkt för honom!
   Det är så olika för alla, man reagerar annorlunda på samma medicin. Läser man bipackssedeln på min egen anti-deppmedicin blir man mörkrädd, men mig har den enbart hjälpt till ett normalt leverne.

   Man ska vara medveten om riskerna med medicin, men inte vara rädd för väleteblerade mediciner och framförallt inte vara rädd för diagnoser! Vi vet ju inte ens om Bella ska ha medicin (eller om hon har ADHD), hon kanske behöver annan hjälp.

   1. Stämmer ej. Det är en MEDFÖDD funktionsnedsättning som går att få hjälp med så att den inte märks så mycket men det är inget man kan ”bli frisk” ifrån.

  1. …eller Aspergers syndrom som kan ge liknande symtom som ADHD. Aspergers har blivit ”populärt” på sistone liksom bipolär sjukdom (kanske sedan Britney Spears fick sin diagnos).

   1. Öh Britney Spears är det nån gamling på något boende med asperger?? Skoja men tror inte riktigt inflytandet där är så stort.

   2. Diagnoserna HAR KOMMIT TILL på senare tid, så alla som uppfyller kriterierna håller sedan dess på att bli upptäckta och diagnosticerade. Det är många som får cancer också, jag skulle lika gärna kunna säga att det är en ”populär” ”modediagnos”.

    Många får dessa så kallade neuropsykiatiska diagnoser – som ADHD, Asperger, Tourette – just nu, därför att medicinskrået nyligen har satt namn och kriterier på dem. Vi är många som har ett eller flera av tillstånden, och det var ju inte som att vi alla kunde få diagnos i klump via telepati när diagnoserna kom tilll. Vi måste börja få problem av våra drag och söka hjälp för att kunna börja bli utredda.

    Vi är fortfarande några promille av befolkningen, kanske någon procent, och vi håller på att bli upptäckta och diagnosticerade sedan ca 20 år tillbaka. Dessutom utvecklas diagnosticerandet med bättre instrument så att det går bättre och bättre att identifiera oss på de allra senaste åren. Det tolkar bl a du som att diagnosen är ”populär” och ”på modet”, och tolkar in att det antagligen ”måste” innebära att det är ”för många” som får den.

    1. Klokt sagt!

     Det är en relativt ny diagnos men givetvis har själva funktionsnedsättningen funnits i många, många år. Förr fick man gå i obs-klass och var den stökiga eller nördiga i klassen. Numera finns det namn på och hjälp att få på problemen.

 7. Är jag den ENDA som känner så här; vad ÄR ens ADHD? Finns det ens? Diagnoser kommer och går, är på tapeten och blir sedan omoderna. Just nu ska alla som är lite uppe i varv och inte helt passar in diagnostiseras med ADHD. Har inte de flesta en släng av ”ADHD” isåfall, då och då i alla fall? Jag skulle säga det. Skulle aldrig gå med på en ADHD-stämpel, men jag är själv ofta rastlös och det liksom kryper på insidan, jag har svårt att varva ner och stressar mycket. Men är inte det snarare ett karaktärsdrag än en sjukdom?! Måste vi stämpla och medicinera människor för att vi helt enkelt fungerar olika? Tycker det går för långt när alla måste förklara sin personlighet med en diagnos. Tycker att folk borde reflektera mer över detta. Annars tycker jag att du är grym Isabella!

  1. ”Vad är ens ADHD?” och ”Finns det ens?”, Googla då innan du kommenterar så kan du spara oss en idiotisk kommentar. Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och det är ett stort steg att man i vuxen ålder går och gör en utredning och man gör sig själv en tjänst. Förstår inte varför folk ska behöva störa sig på det? Man borde störa sig mer på personer som uttrycker sin okunskap.

   1. Det kom ju siffror på att 1/10 har ADHD, är det då ett sådant avvikande beteende att det ska få vara en diagnos? Alltså se något som avviker från normen? Är väl den diskussionen hon är ute efter och du är nog idiotisk som inte förstod det, (lika idiotiskt att kalla någon för idiot som man inte förstår sig på)

     1. I think the numbers are rising due to the way we create society. The latter is changing much faster than our bodies, which were not made to sit still 12 hours a day.

  2. Men herregud…
   Säg ingenting som du inte har en aning om.
   Jag kan berätta för dig att en ADHD diagnos är ingenting som bara slängs ut. Man genomgår en HEL DEL tester innan, det tog mig ett halv år med alla tester innan jag fick min diagnos.
   Sådana som du gör mig besviken.

  3. Det är många som delar din åsikt och många som söker svar på dina frågor kan jag lova. Jag är i slutspurten av min psykologutbildning och även om jag inte fördjupat mig på just neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, så vet jag att det finns två läger; Dem som är för diagnosen och dem emot.
   Dem som är emot ställer mer eller mindre samma frågor som du dvs är det verkligen en diagnos i den bemärkelse att den ska finnas med i diagnosmanualerna. Dessutom så sätter ofta samma ”läger” sig emot medicineringen och den ofantliga tillväxt av Ritalin/Concerta på senare år.
   De som är för diagnosen (och medicineringen) menar så klart att diagnosen i allra högsta grad finns och genom att fastställa den så kan man hjälpa individen att hantera den och förstå sig själv samt ens impulser (i skolan brukar man även tillhanda hålla elever med hjälpmedel och extra tid vid skriftliga tentor osv).
   Vem som har ”rätt eller fel” är upp till var individ själv att bedöma. Likaså om man är för eller emot medicineringen. Vi är alla olika individer, med olika karaktärer och olika personligheter. Somliga faller mer inom ”normen” än andra och känner sig därför kanske ”annorlunda”. Det är upp till var och en hur man vill hantera och utforska detta.
   Somliga accepterar sin personlighet, sin karaktär och anpassar sin omgivning och sitt liv därefter och andra anpassar sig själv efter sin omgivning och det liv man vill ha. Det som funkar för en person, funkar kanske inte på en annan.

   1. Hallå där. Om du ska föreställa någon slags psykolog så får du väl ta och lära dig skillnaden på objekt och subjekt i dina meningar.

  4. ADHD är en beskrivning av ett visst sätt att fungera. Hyperaktivitet, dålig koncentration, rastlöshet m.m. Det är inte alls så att diagnoser kommer och går, däremot utvecklas vetenskapen inom området och man byter namn, ändrar kriterierna och sådana saker. Svårigheterna som diagnoserna beskriver finns dock kvar. ADHD är dessutom en sådan diagnos som man vet väldigt mycket om, man vet att svårigheterna beror på signalsubstanser i hjärnan. Det går liksom inte att komma ifrån, det är inget flum eller hittepå, det är ett fysiskt fel i kroppen.

   Visst kan man säga att ”alla har en släng av allt”, men det är rätt ointressant. Man får inte en diagnos för att man ”har en släng” av det. Diagnosen utreds man för från början om man har så stora svårigheter att man inte kan klara av vardagen. Inte bara för att man har lust att utredas. Det genomförs många olika tester (nu har jag inte genomgått en ADHD-utredning, men hört att det ska vara väldigt mycket tester just där) som har mängder av forskning bakom sig.

   Diagnosen behövs när man inte kan fungera i vardagen, när man hur mycket man än försöker inte kan få till det. Då behöver man en diagnos, för med den får man tillgång till hjälp inom skolväsendet och socialen och andra instanser som gör att man kan få ett fullgott liv. Har man ADHD kan man få längre tid på sig under prov, har man dyslexi kan man få genomföra prov muntligt istället för skriftligt, har man en autismspektrumstörning (Asperger t.ex.) så kan man få gå i en mindre klass osv. Det behövs redskap för att skilja människor åt, för att skilja på de som passar in i det befintliga systemet och de som behöver ett annat system.

   Det handlar inte om att man fungerar olika (det gör ju alla), det handlar om när man inte klarar av att fungera på ett sätt som man mår bra av.

   1. Jo, jag har gjort utredning där de kommit fram till ADHD och jag kan tala om för dig att det kommer och går.

    1. ADHD är MEDFÖTT och ingenting som kommer och går. Men däremot känner man av det olika under olika perioder i livet beroende på många yttre och inre faktorer.

  5. Ca 5 % har det. Ungefär en på 20. Och det är en ”funktionsvariantant”. Enda anledningen att det ses som en nedsättning eller ett funktionshinder är för att samhället är inte uppbyggt på att man har den här varianten av ”personlighet”. Och man är i behov av en diagnos av just den anledningen du kan se på hälften av alla kommentarer här: Människor förstår inte hur vi kan ha svårt för saker som är så enkla för dom flesta andra. (Medan det dom flesta andra är sämre på inte påverkar deras liv i den utsträckningen.) Alla har svårt för nåt. Vi har ofta bland annat svårt för det hela samhället bygger på, vilket är struktur. Adhd är inget nytt. Men att sätta diagnos på en helt (o)vanlig personlighet är nytt. Men nödvändigt. Bästa som har här mig utan tvekan. Nu förstår jag mig själv.

 8. Hej, inte för att vara taskig, men seriöst!!!! Vad händer
  Med världen? Eller alla ”kändisar” kanske man borde säga, varannan har adhd nu för tiden, den diagnosen delas ut alldeles för lätt! Skärp dig isabella! Det är fel av dig att missbruka den sjukdomen, bara för man har svårt att varva
  Ner eller e pigg så har man inte adhd!! Jag jobbar
  Med barn som faktiskt har ADHD PÅ RIKTIGT! O tro mig du e inte i närheten av det, de lider nåt så fruktansvärt! De har sån ilska o aggressioner! Jag e blåslagen ibland när ja går hem, för de blir så starka..ja skäms över dig för att du utnyttjar sjukdomen som alla andra b-kändisar gör nu för tiden! Har oxå svårt i koppla av i jobbar mkt, men herregud! Ja e inte sjuk för det, VÄX UPP ISABELLA!

  1. Snälla någon. Du som jobbar med andra som har ADHD borde förståss veta att det finns olika grader av sjukdomen. Att alla inte reagerar likadant eller har samma symptom. Det är ju jätte skönt för Bella att hon kanske får reda på vad som gör att hon inte kan slappna av. Var glad för hennes skull istället 🙂

   1. De e sant! Jobbar med de som ha de med, men stör mig på att ”kändisar” som Isabella tror sig ha rätten att utnyttja den sjukdomen, för de e en riktigt sjukdom, o du ser folk tvivlar på att den ens finns pga av såna son Isabella som tror att de räcker att va pigg för att ha den, de e så orättvist mot de som faktiskt har den på riktigt, att bli ifrågasatt av folk! Varför ska ja vara glad för att Isabella utnyttjar en sjukdom o beter sig som en idiot! Åh ja blir galen på er människor! Detta e en hemsk sjukdom som de utnyttjar!! Bara för att hon e känd så kan de inte bara vara pirr i benen utan de måste vara en hemsk sjukdom? Fattar du inte att de e för att få mer läsare!

    1. Med tanke på din egen ilska och aggression så kanske du själv borde kolla upp om du har ADHD? Lätt att trycka ner på andra om man har något som kanske tynger en själv!

  2. ”De har sån ilska o aggressioner!” – Det här kallar jag för ren okunskap. Inte konstigt att människor har en massa fördomar mot den här diagnosen när så många jämt ska dra alla över en kam.

   1. Du Ninni, ursäkta mig så hemskt mkt att ja bara skrev om en sida av sjukdomen, idiot! Herregud förlåt att ja inte skrev om alla olika adhd symptom! Öppna munnen när du har utbildning i det! Ja beskrev bara hur hemskt vissa har det som har adhd!

    1. Ja du, jag tror då icke att du jobbar med dessa ungdomar! Visst finns det värre grader av adhd och sådana som man knappt märker det på! Isabella kan inte varva ner och det är väl superbra att hon kollar upp vad det kan vara? Jag tror inte att Bella vaknade upp en dag o tänkte; ”ja men det kanske kan vara adhd?” detta är något som har krävt undersökningar osv som sedan lett till en adhd-undersökning! Tycker att det känns så oprofessionellt att du lägger en sådan kommentar om du nu jobbar med personer med adhd.
     Det är vad jag tycker iallafall

    2. Nej, Fanny, du beskrev inte ”bara” hur svårt vissa med diagnosen har det. Du avfärdade alla med diagnosen som inte har så svåra problem med ilska och aggression som barnen du arbetar med. Du antydde att man inte har rätt till diagnosen om man inte lever i mardröm fylld av våld (nu skrev du förstås inte så, men det är känslan jag fick då jag läste).
     Du visade INGEN empati för de som lider av funktionshindret ADHD (inte sjukdom, du borde vet du som har utbildning) och som inte är aggressiva.

     Det finns olika grader även i helvetet, men för alla känns det brännhett. Du har väl ändå ingen rätt att förminska andras svårigheter, bara för att vissa har det ”värre”?

     Du som är utbildad borde dessutom veta att man inte kan köpa sig en diagnos, det är inget man går till läkaren och säger att man har och så får man papper på det. Man genomgår ju en nogrann utredning, man får sällan diagnosen om man inte uppfyller kriterierna.

     Att många kändisar har ADHD (om det nu ens är sant) så kanske det är tack vare sin ADHD som de blivit kändisar? ADHD för ju fördelaktiga egenskaper med sig också, inte bara aggressioner och våldsamhet. Hyperaktiviteten med dess otroliga energi kan nog ta en långt om man har de rätta förutsättningarna för det.

    3. Det är förövrigt otroligt att en människa som visar sådan bristande empati, förståelse, lugn och hänsyn som du, Fanny, arbetar med barn med ADHD. Jag hoppas att det bara är på internet känslorna svallar över såhär för dig och du kastar ur dig oövertänkta saker, för det du skrivit här ger inte intryck av en snäll, lugn, tålmodig och sympatisk person, och verkligen inte av en professionell person.

  3. ADHD är ingen sjukdom, SNÄLLA sluta uttrycka dig när du inte vet vad du pratar om.
   Och en utredning tar LÅNG tid att göra med MÅNGA tester, så nej, de slängs inte ut diagnoser.

   1. ehm emilia jag vet flera som genomgått ADHD utredningar mellan 2-3 dagar. har själv gjort en sådan…

    visst, vissa personer går på utredningar i flera veckor eller till och med månader och år.

    1. Visst, om man kan boka in alla tider så pass snabbt inpå varandra kan det gå på några dagar.
     Men det är inte så att man slänger ut en diagnos till den som vill ha den, utan man genomgår en mängd tester innan.
     Går även egenom ens barndom, vad som hände då osv.
     Det jag menar är att man INTE slänger ut diagnoser titt som tätt utan faktiskt gör en ordentlig utredning först!

  4. fanny hur jävla dum är du, som skrev överst alltså. du vet väl att ”kändis” inte är någon jävla form av ny art bland människor som är eller har andra sorters funktioner än ”oss vanliga människor”? Hon är en person som dig och alla andra här så självklart kan hon ha vad fan som helst. Hon är inte mer eller mindre mottaglig för sjukdomar, diagnoser eller lycka bara för att hon är känd. Du verkar verkligen vara otroligt korkad!

   1. Nej, hon är inte mer mottaglig för att hon är en s.k. kändis, men däremot är hon mer i rampljuset och kan säkert dra nytta av det på fler än ett sätt. Jag tror att det är vad Fanny menar även om själva ordalydelsen kanske inte var den mest genomtänkta. Du vet… det finns både en och tre som på de mest tokiga vis vill sätta sig själv på förstasidan.

    Jag håller helt med de som skriver om att det är lite utav en trend när det kommer till ADHD och dylika bokstavsdiagnoser. Och jag tror att ett led av det kan vara våra normer, d.v.s. vilket som anses vara normalt och inte. Så fort en person hamnar utanför dessa normer så kan det förklaras med något, en diagnos av någon form.

    Eftersom jag själv har läst inom beteendevetenskap i några år, däribland psykologi så har jag all respekt för vetenskap och forskning som processas framåt. Det är bra att de, i synnerhet unga, som faktiskt hamnar rätt och inom utredning får den hjälp och stöd som de behöver i skolan för att på så vis inte hamna på efterkälke eller blir illa bemöta för att de är ”annorlunda”. Min son, har särskilda behov – jag är mycket tacksam över att detta har uppmärksammats och tagits på allvar.

    Men ja – det är helt klart en trend i detta med ADHD och dylikt. Och oavsett hur lång tid man går i en utredning så är det naturligtvis ingen absolut sanning. Saker och ting utvecklas, precis som någon annan har skrivit. Så även vår kunskap. Vad det gäller Bella; nej – personligen tror jag inte att hon har ADHD – däremot tror jag att hon har själsliga, möjligen psykologiska bekymmer som hon borde få hjälp med. Huruvida detta är en PR kupp får de lärda tvista om, jag är inte tillräckligt insatt men jag har förstått att det finns visst underlag för den typen av tvivel.

    /L

  5. Bara det faktum att du tror att det är en ”sjukdom” och dessutom inte fattar att ADHD ser olika ut hos olika människor avslöjar att du inte är kvalificerad för att göra en bedömning om Isabella har adhd eller ej.

   Alltså: du vet praktiskt taget ingenting om ADHD (men du borde ha lärt dig mer av ditt jobb) och ska därför inte säga om hon har det eller inte. Lämna diagnostiseringen till dom som vet vad dom gör. Dom med års arbetslivserfarenhet och 5 år eller mer på universitetet.

 9. Hoppas det löser sig!
  Önskar att jag fått en ADHD/ADD utredning som yngre, för nu har jag knappast råd med en. Är 100% säker att jag har något av det då jag har fruktansvärt svårt att koncentrera mig, kan inte sitta still utan börjar antingen röra på mig eller som sagt, svävar iväg till andra världar och har jättesvårt att komma ihåg saker. Glömmer ibland efter en nano-sekund. Sen har jag riktigt dryg ångest ibland och är oftast stressad över småsaker vilket leder till att jag istället går runt/ligger och har ångest istället för att sätta igång med det.

  Hoppas det löser sig för dig Bella och dela gärna med dig av dina erfarenheter för oss som kanske är lite i samma sits <3

  1. Hej

   Remittera dig till närmsta psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Skriv om dina svårigheter med att fungera i vardagen etc alla besvär du har. Överdriv gärna lite så att det tas på allvar. ta in några inslav av depression/ångest sömnsvårigheter

   alla har rätt att göra egna remisser till alla vårdinstanser. Känner du att du kanske har adhd och skulle kunna vara hjälpt av mediciner är det på tiden att du gör en sådan remiss. Ligg på dig om någon hävdar att det inte går.

   Linda

 10. Hur kommer det sig att det ska vara diagnoser hit och dit på nått som helt enkelt kan vara ett personlighetsdrag? Tycker många förlitar sig allt mer på bokstavsdiagnoser och det används mer och mer som nån typ av ursäkt istället för att se på individen. Alla är vi olika och hanterar stress och livet på olika sätt. Det drabbar oss också olika. Visst finns det dom som verkligen lider av det, missförstå mig rätt. Men jag tycker det blir allt mer narcicism över dessa diagnoser. Eller ren och skär hypokondri!

  1. Det är väl snarare tvärtom, ett sätt ATT se på individen? Man kan ju inte göra en neuropsykatrisk utredning av alla barn och låta skolpersonal läsa alla dessa utredningar för att förstå sig på barnen på bästa sätt. Det är inte rimligt. Någon slags grovsortering måste man ju göra, för att se vilka som klarar sig på normala premisser och vilka som behöver annat stöd.

   1. Jag menar allt fler och fler använder bokstavsdiagnoser som en förklaring/ ursäkt alldeles för lätt!
    Det finns dom med problem med adhd, känner flera.
    Men idag ska allt ha en ”diagnos”. Nått som lika gärna kan kopplas till din personlighet.
    Jag driver mitt företag och gillar att ha fart i mitt liv samtidigt som mig kompis är motsatsen så betyder inte det att jag har adhd.

    1. Nej, självklart betyder inte det att du har ADHD. Du skulle aldrig få en diagnos bara för att du gillar att vara aktiv. Vilka är dessa som använder sin diagnos som ursäkt? Vad är det man skulle ursäkta med en ADHD-diagnos? För mig har det varit ett verktyg att förstå mig själv, vilket har hjälpt oerhört. Och ja, jag har faktiskt fått en förklaring till många av mina beteende/känslor…något som jag nu äntligen kan hantera lättare.

  1. Jag tycker att du hellre ska googla på enbart ADHD och lära dig vad det handlar om.

   Det borde snart tas upp en diagnos med hjälpverktyg för att hantera tokiga bantare.

   /L

 11. Det här med DAMP/ADHD, många skriver och skriver. Några vet mycket några vet lite. Det finns olika grader och varianter och man kan inte använda handikappet som ursäkt för att kunna agera hur som helst. Jag har själv DAMP och jag har den lättaste graden, så jag behöver inga mediciner. Men jag har gått i särskolan och det har medfört att det har varit svårt för mig att få jobb. Det var även svårt för mig att ta körkort. Men tack vare en förstående familj så har jag kommit så långt i mitt liv så jag har eget hem, körkort och bil och ett jobb som jag trivs med. Jag säger lycka till, till alla som kämpar och ni är värda att lyckas. 🙂 Nog för att livet är tufft annars men det är tuffare när samhället inte accepterar en som en är. LYCKA TILL! 🙂

 12. Efter boken om privatekonomin kommer det snart en självhjälpsbok för personer med ADHD… Eller blir det en chiklit?
  Ideerna sinar aldrig.

 13. Jag tror inte du har nån ADHD! Det kliar i kroppen på mig me – men det gör det väl på alla som e uppe i varv. Det e så det funkar – stressad = kli i kroppen, ta det lugnt = lugn i kroppen, det e ju naturligt att det funkar så. Skit i utredningen. Det e inget viktigt. Satsa på att varva ner i stället – bara att det e SVÅRT I VÅRT STRESSADE SAMHÄLLE! Ta pauser om dagarna – bara andas o slappna av. Ligg på sängen o ha tråkigt i flera timmar. Jag tror du måste gå den vägen om du ska komma till rätta m ditt kli. Det kliar i mig m som sagt – betyder att jag behöver ta det lugnt. Det ordnar sig Bella! Puss å kram

  1. Det är väl förbannat märkligt hur alla blir experter helt plötsligt. ”Jag tror inte du har nån ADHD”. För du känner ju Bella så bra och har dessutom flera års utbildning och erfarenhet inom området, eller? Inte? Men var tyst då.

  2. Utredningen är väl per definition viktig eftersom Bella valt att genomföra en? För henne är den väl viktig. Hon kanske vill förstå sig själv bättre och få de mentala verktyg som passar just henne.

   Läkarna lär komma fram till om hon har ADHD, kan inte du och alla andra bara sluta tro en massa fram till dess? Era spekulationer tjänar inget annat syfte än att provocera, irritera och kanske till och med såra. Ja, och tillfredställa era egna besserwisser-behov förstås.

 14. ADHD finns. De symptom som uppstår beror på störningar i impulsöverföringen i hjärnan, i de delar som påverkar uppmärksamhet, aktivitetsreglering och impulskontroll. Man tror att det framförallt rör sig om en felreglering av signalsubstansen dopamin. Jag fick själv diagnosen ADD för ca 2 år sedan, Skillanden är att vid ADD saknar hyperaktiviteten. ADHD är inte alls någon ”hemsk sjukdom” dessutom är det vanligare än man tror men tyvär märks med senare för tjejer, jag hade tex så svåra problem att koncentrera mig i högstadiet och låg efter något fruktansvärt. När jag fick min diagnos 1 året på gymnasiet och började med medicinering har det gått som en dans att prestera i skolan.

  En utredning är alltid bra om man misstänker, jag är mer säkrare som person när jag fick min fastställd, bara för den saken är man inte precis annorlunda :):) lycka till bella!!

 15. För alla som diskuterar hurvida ADHD är en ”riktig” diagnos osv så vill jag bara citera en professor i ämnet: ”Det är inte frågan om hurvida man faktiskt har ADHD eller ej, alla har en aktivitetsnivå.. vissa mer och vissa mindre. Det är enbart när det uppstår problem med aktivitetsnivån som vi sätter en diagnos.”

 16. Tycker det hela luktar som en affärside, någontig för BB att slå mynt av i självhjälpsträsket… ”jag är framgångsrik trots – eller på grund av – min ADHD, och du kan ocksåååå; du ska bara bli rik, snygg, tro på dig själv och ha en massa klockrena ideer först.”

 17. Eller så är du bara van vid att alltid ha en massa saker på gång, så när du inte har det t.ex. när du kollar på film med killen, så känner du att det ”kliar i kroppen”.

 18. ADHD handlar inte bara om hyperaktivitet, det handlar även om massa andra termer, såsom detaljsyn,koncentrationssvårigheter, svårt att hålla ögonkontakt, nervositet, svårt för språket,eventuella utbrott, etc etc.
  Har själv diagnosen ADHD, var en mycket svår utredning. ( var svårare förr) provade att medicineras men gillade det inte, valde att gå min egen väg och skapa lugnet själv vilket jag har lyckats med ganska bra idag, kan sitta nu vid ett bord på ett kalas tex utan att röra en fena, inann hade jag gått tre varv runt bordet. Så att du egentligen vill bara ha en diagnos e fel, arbeta med dig själv istället. mediciner hjälper bara de överhyperaktiva. kramis

  1. Diagnosen kan ju vara ett viktigt hjälpmedel i arbetet med sig själv. Med hjälp av den kan man ju få ökad kunskap om varför man fungerar på ett visst sätt (rent fysiskt) och att det är kända problem och träffa andra med samma svårigheter och hitta verktyg som passar just för dig med ADHD.

 19. Det är så skönt när man läser om folk som man verkligen beundrar som har (eller i ditt fall kanske har) diagnoser. Själv har jag Asperger och tog också reda på det ganska sent. Och trots att det såklart kommer nya tankar och frågor, så kan jag bara hälsa att jag tyckte det var otroligt skönt att få reda på vad det faktiskt var som orsakade så mycket jobbiga saker för mig och att man då tillsammans med proffs kan få hjälp hur man ska hantera saker och ibland kanske använda sin diagnos till sin fördel. Och man behöver ju inte ta medicin, som många verkar tro, utan man kan ju faktiskt få hjälp att lära sig förstå varför man reagerar som man gör och hur man kan tänka och handla då.
  Men som sagt så tycker jag att det känns bra att höra någon man beundrar säga att de har liknande ”svagheter” som man själv. Det får mej att tro att jag faktiskt också kan komma någonstans.

 20. Jag har ADHD, ligger i den mildare delen av skalan. Jag har inga problem att leva med det, däremot kan det vara svårt att leva med mig (min man kan bli galen på min låga impulskontroll, min rastlöshet och bristen på logiska system).

  Jag har valt att inte gå vidare med utredningen och att inte medicinera, eftersom jag inte riktigt vet vad som är ”jag” och vad som är ”ADHD”, och jag vill verkligen förlora mina galna, kreativa, kvicka, supersociala sidor. Det är för roligt och härligt att leva mitt liv, att jag inte är beredd att riskera att minska eller mista några av mina egenskaper.

  Jag vet att det är jobbigt ibland, men det är en del som gör dig (och mig!) så awesome som vi är.

  Och för mig är till exempel anteckningar och mobilspel ofta en räddning på möten, föreläsningar eller filmer. Jag behöver liksom stimulera flera sinnen samtidigt, och först då kan jag koncentrera mig och hänga med bäst. Om jag bara hade tålamod att lära mig att sticka eller virka hade det säkert varit en helt fantastisk grej för mig. Haha.

  Lycka till med utredningen.
  Allt gott!

  1. Jag har då aldrig förknippat ADHD med hög intelligens. Snarare tvärtom, eftersom man lätt upplever människor med ADHD som ofokuserade och disträ så får man ju snarare en känsla av låg intelligens (även om det kanske inte alls är så).
   Du tänker inte på Asperger Syndrom som är starkt förknippat med hög intelligens?

    1. Är det? Enligt Wikipedia och annan litteratur jag läst om AS verkar det som att personer med AS ofta ligger på medel och uppåt. Det beror kanske lite på vad man tänker på, EQ är ju ofta lågt medan IQ är högt. Logiskt tänkande ligger väl ofta för en om man har AS, och är man logiskt lagd har man lättare för saker som matematik och system och sådana saker.

     I allmänhetens syn är ju Asperger Syndrom förknippat med intelligens i alla fall (eftersom det är vad tidningar alltid skriver), och det var väl mest det som kommentaren gällde.

    2. Det kan ju även vara så att Asperger Syndrom förknippas med intelligens eftersom individer med AS har sina specialintressen som de blir mycket kunniga inom. Inom det området kan de då allt, att de sedan kanske inte kan så mycket om andra saker förbises kanske av allmänheten.

    3. Från autismforum:
     ”För att få diagnosen bör man ha en intelligens inom den så kallade normal-variationen. (…) Men precis som i den övriga befolkningen har man olika intelligens, några har hög och andra har normal eller svag.”

     Från SLL:
     ”Om man har Aspergers syndrom brukar man ha normal eller hög begåvning.”

     1. Det finns inget längre som heter Aspergers, det är en del av Autistiska spektrumet.

     2. @PUNDARE

      Jo, Asperger Syndrom finns ännu och kommer nog i folkmun att finnas länge. Det är i de nya diagnoskriterierna (DSM-5) som man pratar om att ändra benämningen av samtliga diagnoser inom autismspektrat till ”Autismspektrumtillstånd” med gradering. Dessutom:

      ”Arbetsgruppen uppmuntrar professionella till att även i fortsättningen använda termen ”Aspergertyp” i den kliniska praktiken (…) som en kort benämning på en särskild konstellation av kognitiva drag.”

      Läs mer:
      http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/DSM_5/aspergers_syndrom_inte_langre_separat_diagnos/

    4. Nej, nej, nej, fel! Var får alla här sina idéer ifrån? Aspergare är normalfungerande, har inte alls lägre IQ. Om de har det beror det inte på AS.

 21. Ett tips! Gör en hårmineralanalys hos en naturläkare/homeopat det kan hjälpa dig att få balans i kroppen å ev slippa medicinering! Stor kram

  1. Nej, det kan det inte. Det finns INGA vetenskapliga belägg för att homeopati skulle ge något annat än placebo-effekt.
   Hår lever ju inte, det är bara död hud, exakt vad ska naturläkaren/homeopaten göra med detta döda hår? Vad är det de ska analysera?

   Nej, sluta sprida sådant ovetenskapligt hittepå, tänk om någon går till en homeopat istället för en läkare? Det är verkligen INTE okej. Homeopater kan man gå till den dag deras metoder bevisas fungera. Det infaller antagligen på samma dag som Gud sätter sina fötter på jorden för att dansa salsa.

 22. Modigt av dig att blogga om det! Du ger mig energi att våga skriva om min panikångest och sessioner hos en psykoterapeut i KBT.

 23. Jag är socionom och jobbar inom missbruksvården där många av mina klienter har adhd. Ja, det är en ”modediagnos” nu och det är många som får den. MEN att säga att den inte finns eller att medicin bara är negativt är bullshit. Sen är det ju individuellt hur grav adhd du har och om medicinen hjälper eller ej. Så klart att en diagnos kan i vissa fall vara stämplande och i vissa fall ge hjälpmedel och förståelse för individen. Det är farligt att se allt i svart eller vitt…

  Sen vill jag ju oxå säga att Bella inte utnyttjar sjukdomen. Hon gör en utredning och om hon har adhd lär ni ju äta upp era kommentarer! Det är ju inte hon utan psykologer som avgör om hon får diagnosen eller inte! Har hon inte rätt att göra utredningen eller få en diagnos för att hon ät känd eller?!?!?!

   1. ADHD Klassificeras som en sjukdom.

    över nationella fördjupningskoder till Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade
    hälsoproblem – systematisk förteckning, svensk version 2011 (ICD-10-SE)

    koder på dessa sjukdomar/tillstånd framgår nedan:

    F90.0B
    Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD)

    F90.0C
    Attention Deficit Disorder (ADD)

    F90.0X
    Aktivitets- och uppmärksamhetsstörning UNS

    Är socionom, jobbar inom öppenpsyk.
    Men tror inte att Bella kommer att få någon diagnos. Får hon det så hamnar hon nog längre ner i intervallet.

    Det denna tjej behöver göra är att varva ner. Kanske äta någon form av stämningsstabiliserande,

    Kli i kroppen är nog restless legs

    Sedan är jag trött på Bella, hela hennes attityd är osund både mot sig själv men framför allt mot unga och osäkra ungdomar

    Osäkerhet är någonting som hör ungdomen till och är inte farlig på något sätt. Det bästa är att man hittar sig själv och blir tryggare.

    Men att bli trygg av att läsa och höra på en tjej som inte ens är trygg i sig själv är nog inte toppen.

    Så alla ni där ute som känner er osäkra, se det som en del av livet som är just nu och häng bara med, för det ordnar sig.

    <3

    1. Nej, ADHD är ingen sjukdom.
     Det är en funktionsnedsättning. ALLA socionomer och psykologer men även läkare som jag träffat har varit väldigt noga med att berätta det för mig.

    2. NEJ, det är ingen sjukdom. Sjukdomar kan botas, det kan man inte med ADHD. Däremot lindra det med rätt mediciner och förhållningssätt etc.

     Dessutom är det ingen modediagnos! Jisses, är du socionom och tycker det? Hoppas det inte är dig vi träffar när vi går hos bup och habilitering!

 24. Nej Bella, nej. Du mår dåligt och kan inte sitta still, allt det här påverkar ditt psyke. Innan du går vidare med testerna borde du prova en metod som hjälpt mig må bättre. Boven i allt det här kosten och framför allt SOCKER som finns i allt. Testa ta bort alt sominnehåller socker i maten, även kolhydrater som kroppen omvandlar till socker och tar lång tid att bryta ner. Efter en månad kommer du märka skillnad, men första veckan är jobbigast, kroppen skriker efter socker. Det blir rätt tråkigt, men vill man må bra så, det handlar bara om en massa mat, det klarar man sig ifrån. Så anske du slipper bli dum förklarad mad adhd, det blev i allafall i te jag.

  1. Dumförklarad?

   Hur som helst så kan rätt kost LINDRA symptom på ADHD samt andra funktionsnedsättningar och sjukdomar, men har man ADHD så är det medfött och har man det så har man det!!

   Men att säga att man ska ta bort socker i stället och slippa bli dumförklarad av ADHD är just nu en klyscha som propageras från okunnigt folk!

 25. Hatar verkligen när folk som inte har ADHD, eller som inte är utbildade inom ämnet sitter och yttrar sig. Folk yttrar sig om att det inte är ”en riktigt diagnos” , ” det beror bara på dålig uppfostran” eller ” för mycket socker i maten”…Lever man inte själv med ADHD kan man inte veta hur det känns, och dessutom känner inte alla likadant inför sin diagnos.

  Jag tycker personligen om min ADHD, den gör mig till den jag är och jag skulle absolut inte vilja va ”frisk” eller ”normal”. Jag hade några jobbiga år i skolan, men det var mest pga att skolan inte ville ge mig dom hjälpmedel jag behövde. Har aldrig upplevt min adhd som jobbig eller något som gör mig trött. Men som sagt alla känner olika, så om en diagnos kan hjälpa Bella så tycker jag det är bra att hon gör utredningen!

  Hatar även att folk verkar tro att bara för man har ADHD ska man vara korkad, för det stämmer ju inte någonstans! ( vi adhd-människor har ju högre IQ än genomsnittet)

 26. ÅÅÅ, vad glad jag blir, på riktigt att du är öppen med att du går en utredning för ADHD! Fick min diagnos när jag var 18år. Och det var som en puzzelbit i mitt liv och själ. Jag hittade mig själv

  1. Du vet väl att hon bara gör det för att provocera och få fler läsare? Isabella bryr sig inte ett dugg om sina läsare, bara om pengarna som ökar med trafiken på bloggen.

 27. Bra, Bella! Hoppas utredningen ger dig svar och hjälp (ge inte upp även om det är krångligt och tar tid). Lycka till!

  Modigt att gå ut med utredningen på bloggen. Det är många som inte verkar förstå exakt hur handikappande ADHD (eller andra neuropsykiatriska eller psykiatriska sjukdomar) kan vara eller hur komplicerat det är att utreda och ställa diagnos. Alla är vi ju uppvarvade eller nedstämda ibland, men att jämföra det med t.ex. ADHD eller en bipolär depression går inte. (Som när jag jämförde mensvärk med att föda barn och min kompis som fått barn såg på mig som om jag var en idiot och svarade: ”Ja, precis så. Gånger tusen.”) Jag har förstått att ADHD inte handlar om att vara litet rastlös, utan är mycket jobbigare än så och påverkar både privatlivet, relationer och jobb/studier (att vara närstående är ganska krävande också, tro mig). Så snälla, kalla inte ADHD (och andra psykiatriska diagnoser) för hittepå! Det är många som inte söker hjälp för att de tror att de inte är tillräckligt sjuka och som istället självmedicinerar (med alkohol, droger eller självmord). Hellre att en för mycket söker hjälp än en för lite!

  1. Fattar du inte att bella måste gå ut med det på bloggen av två anledningar..

   Hon får massa läsare som kommenterar samt att någon annan hade ju kunnat avslöja det t ex vänner som hon försummat henne och vill baktala…

   1. Jag vet inte varför Bella skriver om sin utredning på bloggen, jag känner henne inte.

    Men jag tycker att det är modigt (av vem som helst) att tala offentligt om funktionsnedsättningar (särskilt psykiatriska och neuropsykiatriska sådana) när det finns så mycket negativa inställningar till det i samhället.

 28. Skrämmande hur många elaka, negativa, aggressiva läsare Bella har som kommenterar… Tycker det är fint att hon är öppen med sin hälsa och fantastiskt hur långt hon kommit i livet, med eller utan ADHD. Kör hårt Bella!

 29. Detta är ju inte statistiskt signifikant men enligt detta inläggs kommentarer verkar ju 75% av Bellas bloggläsare lida av ADHD-allvarligt!

 30. Eftersom så många verkar lida av bokstavskombinationer härinne så kan man ju fundera över varför dessa personer dras till BB blogg.
  Att hon har dålig impulskontroll och dålig uthållighet kan vi ju enas om, med eller utan ADHDdiagnos.

 31. Blondinbella, sluta snacka skit. Även om du nu skulle få diagnosen ADHD, så behandlar man själva diagnosen, inte din skeva karaktär. Dina impulsköp kan man kanske koppla till din eventuella diagnos, men valet av köpen har INGET att göra med den. Precis som någon annan skrev, så är inte ADHD en störning som påverkar ens personlighet, utan bara aktiviteten utav den. Utåtagerande, impulsivitet, rastlöshet och i många fall sämre inlärningsförmåga. Du/moderaterna brukar säga att man inte ska skylla någon för sina misslyckanden, du gör ju exakt samma sak i detta inlägg. Skyller dina skolprestationer på ADHD. Kasta sten i glashus?

 32. Den 7/7 2011 avslutade Nyheter 24 en artikel om kändisar så här…”Och nu tillhör alltså även Linda Thelenius skaran av kändisar med adhd.” Nu har vi ytterligare en ”kändis” tagit fokus bort från dem som verkligen lider av störningen. Grattis BB, du har nu fått en plats på pallen tillsammans med andra idioter som enbart vill ha något att skylla sin egen dumhet på alt. som mer troligt i ditt fall, sälja ännu fler böcker på. Eller var det din ADHD som gjorde att du fick för dig att du skulle vara så öppen på bloggen?? Skulle inte tro det…

  1. Hade hon haft lite stake i kroppen hade hon varit aktiv och bemöta sina läsares kommentarer. Men hon ser sig kanske lite för ”fin” för det?
   Javisst jag, ibland har hon faktikt ett par inlägg där hon selektivt väljer ut lite läsarfrågor att besvara.

 33. Hej!

  Jag håller också på med en ADHD utredning, fick svar idag dock är den inte fastställd då skolan måste skicka in lite papper, med det de kunde komma fram till har jag ADD och inte ADHD.

  Hoppas att det går bra för dig med allt och att du får det du behöver! 😀

 34. Du kanske ska kolla köldkörteln så kroppen inte rusar därför?
  Det kan få kroppen att känna sig väldigt konstig och orolig/full fart.

 35. jag fick min ADHD diagnos när jag var 12-13år gammal. tack vare det vart jag udda och således mycket ensam. vid 18 fick jag göra om utredningen som man får göra när man går över till vuxenpsyk. fick då veta att jag hade drag av asperger syndrom. inte för att det gjorde så mycket skillnad i min ensamhet men ja nu har jag asperger. behöver inte vara negativt i yrkeslivet om man hittar balansen så man inte jobbar ihjäl sig.

 36. Tror verkligen inte du har adhd, bara för att man inte kan varva ner så betyder inte de att man har adhd. Jag har själv adhd och har betydligt mycket mera problem än att varva ner.

 37. Alltså ursäkta Isabella men fattar du ingenting!? Det är din jävla själ som kliar. Du vill leva. Lev i stället.

 38. Ta en titt på http://www.jagharadhd.se och skaffa er lite äkta information om ADHD. Se filmen.
  Och lämna diagnostiserandet till dom med kvalifikationerna. Efter min översikt av kommentarerna kan jag med relativt stor säkerhet våga påstå att ingen här är kvalificierad för just det här. Fantastiskt hur alla tror de är experter på ämnet.

 39. Att vara annorlunda och unik är något fint! Glöm alla elaka kommentarer och ta åt dig av dem som ger dig en positiv känsla.
  En av mina närmsta vänner har ADHD och hon är en fantastisk människa, men med lite mer energi än oss andra! 😉
  Skulle det vara så att det är ADHD som du har så löser det sig också, det finns jätte bra behandling och många gånger är det bara skönt att bli medveten och få en ”diagnos” som beskriver/förklarar hur man är.

  Du är en fantastisk inspiration för många unga kvinnor!

 40. Till alla negativa människor som lägger in sitt ”veto” om detta: ni är inget mer än en hög puckon och det säger jag med ord ni gärna överanvänder, i all välmening. Uppenbarligen har det inte slagit er, men Bella kanske bara vill få lite klarhet till sin rastlöshet och nästintill oförmåga att varva ner? Hon kanske undersöker detta för att få svar på frågor hon har haft i en stor del av sitt liv, vilket jag tror är anledningen. Att få en förklaring kan vara medicin nog, så sluta hacka på henne angående medicinering. Det är hennes val hur hon vill göra och jag tror främst att hon, som sagt, vill ha en förklaring på en del frågor hon har.

 41. Jag har ADHD, och fick diagnosen vid 16-års ålder. Testerna tog 3-4 dagar och var väldigt intensiva så jag förstår att många andra gör testerna på några veckor/månader då de faktiskt delas upp olika, i mån av tid och är väldigt påfrestande. JAG äter ingen medicin, men har tidigare ätit Concerta, Strattera och Ritalin. Då jag har några andra diagnoser och anser mig själv klara av att handskas med mina ADHD-besvär så har jag valt att avstå då det känns bäst för just MIG. Man har alltså ETT EGET VAL. Vissa av er som har kommenterat verkar tro att man MÅSTE äta mediciner och att ALLA får biverkningar, vilket INTE är fallet. 🙂

  Som många kloka människor skriver, så har inte alla samma besvär och det finns många olika grader. Jag är inte så rastlös till exempel, jag har väldigt ofta koncentrationssvårigheter och drömmer mig ofta bort i stället för att lyssna, när föreläsningar och möten blir för långa. I tonåren hade jag fruktansvärda aggressionsutbrott, men den biten har lagt sig lite.

  Bella: Du gör rätt i att göra utredningen. Kanske visar den att du har ADHD, kanske inte. Men när den är klar så står du inte ovetande, och du har ALLTID ett eget val angående mediciner. Visst kan det bli problem med körkortet om det visar sig att du har diagnosen, men huvudsaken är att du mår bra. Jag behöver nog inte säga att du ska skita i de elaka kommentarerna, för det gör du nog ändå! 😉 Lycka till!

 42. asså, förlåt !!
  men vad fan är det för fel på er som sitter och skojar om ADHD ?
  fattar inte verkligen inte att det är jobbigt för de som har det ?
  jag skulle fått min diagnos när jag gick i fyran men min rektor och mentor sa att det inte behövdes, framtill nu. När man har blivit avständg från skolan för att man har slagit någon så pass mycket att skolan inte visste vad de skulle göra, och DÅ kom förslaget, jag vill göra en ADHD utredning på din dotter !!!! Nu när det händer massa saker, man bli så arg att det svartnar, man förstår inte allas känslor. För vi som har ADHD och är tjejer,är det en helt annan sak än för killar. Tjejer blir över spidade och kan inte sitta stilla + SJÄLVMORDSTANKAR, fattar inte ni att ni kanske gör vissa tjejer, ledsna ? ni som sitter och skriver massa skit om barn med ADHD, tycker jag att ni ska göra en utredning, för det brukar oftast vara så, att ett barn med ADHD, retar andra, utan att veta att det är den det är ”fel” på !!! och, det är jäääävligt omoget att skriva på internet, och ADHD handla mest om att man är omogen för sin ålder för man inte har utvecklats fullständigt. Ni förstår verkligen
  inte HUR jobbigt det är för ett barn med ADHD !!!!! jag är STOLT är stolt över min ADHD, för den har hjälpt mig att hålla igång,
  ps, en person med ADHD, har ett hjärta som ingen annan har, ett hjärta som är öppet för ALLA det är därför de kallas, man slutar aldrig riktigt bry sig om en person !! det är därför vi brukar kallas barnen med hjärtan av guld !
  ADHD for life !!!

 43. jag tycker det är bara bra att isabella går å få reda på vad som är fel! jag själv gjorde det i vuxen ålder å fick reda på vad jag hade för problem, ADD, men dock inte ADHD. hela skolgången å livet genereltt har varit svår för mig å för 2 år sen var det tror jag, så fick jag svar. Att veta att det är något som är fel, så känner jag mig lite bättre å kan leva lättre… så alla som som kritiserar isabella, sluta! adhd å add, å alla diagnoser är inget att skoja om!

  STÅ PÅ ISABELLA 🙂

 44. Vet inte vad du ska göra med diagnosen. Du borde testa att leva utan socker några månader. Det fick mig att bli lugn, få ro och fokuserad. Du är helt enkelt speedadmpga att dikter,du måste prestera hela tiden. Som om andra skulle springa fortare än du. Skippa sockret och vila dig i hängmattan. Att få en diagnos bekräftad gör dig inte lugnare tuvärr

 45. Vad fint att du gör en utredning. Det bästa jag gjort är min adhd-utredning, även fast jag inte kvalade in till en diagnos (Jag har symtom men inte nog för att få diagnosen, man kan ju ha olika mkt adhd). Och vad underbart att se att du delar den infon här. Adhd är en uppsättning egenskaper som har fantastiska framsidor, men även baksidor såklart. Alla egenskaper har en framsida och en baksida, och när man får hjälp så kan man se till att göra de val som krävs för att framsidorna ska visa sig oftare än baksidorna för en. Mitt allra bästa råd, oavsett om du får diagnosen eller inte, är att ju mer mening du ser i det du ägnar dig åt desto mindre blir bekymren. Energin som du får under hyperfokus är inte så tärande som man tror. Då tänker man ju bara på en enda sak (en form av vila rentav). Men när man t.ex. jobbar med saker som man intellektuellt men inte känslomässigt ser en poäng med, så blir energin som sätts igång mer tärande. Så använd din talang till att bara göra saker som känns meningsfulla (och skippa alla möjligheter som ”bara” är biz). Så kommer mer vila, jag lovar. <3

 46. Jag tycker det känns riktigt bra att du som är en stor förebild för många är öppen med att du genomgår en ADHD-utredning.

  Det behövs flera som är öppna och visar att det inte är något skamligt med en funktionsnedsättning. Om det visar sig att du har ADHD kan detta var en förklaring till att du är en sådan pärla =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..