Bli inte skuldsatt

Satt och bläddrade i en tidning nu på eftermiddagen och fick se en annons för Nettofinans som lockar unga kvinnor till att ta lån hos dom genom att lägga upp en bild på skor och skriva ”Med Nettolånet kan du vara riktigt snygg i sommar”. Jag blir så frustrerad hur företaget lockar den målgrupp som hamnar ökar mest hos Kronofogden just nu. Att ta den här typen lån, snabba och utan säkerhet är svindyrt. Räntan är extrem och dom kollar inte ens upp om du kan betala tillbaka. Det här är den snabbaste vägen till att förstöra sin privatekonomi totalt – För ett par skor! Tänk en gång extra, att ta lån till vardagsprylar är bara dumt och det blir en katastrof när det är den här typen av lån. Satsa på att spara undan några hundralappar i månaden och köp bara sådant som du har råd med idag.

20120620-162345.jpg

 1. Ville bara säga att jag blev glad av att se att du utnyttjar ditt inflytande för att sätta ner foten! Särskilt eftersom konsumtionssamhället promotas så stenhårt i många stora bloggar, bra att du balanserar upp det genom att varna för de här skitlånen.

 2. Hon pratar endast ekonomi då hon håller på att skriva en med pingis om just ekonomi. Annars är hon inge vidare när det kommer till att spara och ta hands om sin ekonomi.

   1. Ja men det är ju precis så arbetar i kommentatorsfält som detta. De verkar känna personen bakom inläggen så jävla väl och ger intrycket av att vara lite av en stalker som inte gör något annat än att bevaka, irritera sig och spy ut det i en kommentar 😛

    Rolig hobby, verkligen! ^^

 3. Det kommer från samma person som uppmanade unga i ett blogginlägg att unna sig det där extra glaset vin på krogen som man egentligen inte har råd med för att det kan vara just då man knyter framtida affärskontakter… Man kan använda retorik och marknadsföringsknep för att sälja produkter visst, men det finns något som heter ethos. Trovärdighet. Det är som att anna anka skulle marknadsföra hamburgare, att du ska börja promota din bok om en smart privatekonomi med sådana här inlägg. löjligt. Och visar att du kanske skulle läst marknadsföring på universitetet.

  1. Isabella som ekonomiskribent är väl lika trovärdig som när hon puffar för skönhetsprodukter som hon knappt vet hur hon ska använda, eller hur?
   Men visst, hon måste nog få ”promota” ”sin” kommande bok om ekonomi i sin egen blogg. Om sedan målgruppen någonsin kommer att köpa/läsa boken är en annan femma.
   Hoppas medskribenten Pingis och förlaget kollar att fakta blir rätt för annars kommer boken att smulas sönder av recensenterna (om de bryr sig om den vill säga).
   Och en och annan kommer nog att köra boken genom plagiatkontrollprogram också…

   1. Inte särskilt sannolikt att medskribenten kollar fakta, hon är ju själv ökänd för att hennes egna texter visat sig vara plagiat! Passar perfekt som affärspartner till BB mao!

  2. Men det är väl rätt stor skillnad på ett sms-lån med dyra räntor och ett glas vin?? Man får väl se på saker liiiite mer nyanserat än vad du gör nu….

   1. jag utgav mig inte för att vara nyanserad och erkänner gärna att jag delgav en subjektiv åsikt. Som jag för övrigt tror att jag inte är ensam om (läs hoppas för då har källkritiska människor dött ut). Som Löwengrip själv skriver så är unga den skuldsatta grupp som växer lavinartat. Detta på grund av att de tar lån till en levnadsstandard de inte klarar av. Och denna levnadsstandard kännetecknas i de flesta fall av just dyra shoppingvanor, festvanor, restaurangbesök och krognotor. Så med andra ord: jag ser ingen skillnad på att överkonsumera på krogen eller i en butik. Och det behöver inte uttryckas nyanserat, siffror är svart eller vitt. Jämt. Om man tycker att ett glas vin inte är något att bry sig om, tänk vilka summor det blir i längden. Man måste väl ändå tänka i det långa loppet lite mer än vad du gör nu?

    1. Att överkonsumera på krogen utan lånade pengar kostar kanske 200:-. Att ta snabba lån med ränta kan sluta på 10 000:- liiite skillnad i privatekonomin.
     Sjukt bra inlägg av Isabella. Hon om någon kan marknadsföra bra privatekonomi, jag vet inga andra 21-åring som lever som hon gör på EGNA pengar.

 4. Jättebra inlägg! Det skulle du gärna få skriva lite mer om.. Jag håller med dig, det är jätteviktigt att inte ta lån på onödiga saker.

 5. Fantastisk at du skriver dette. Dette er veldig viktig, Boikott disse selskapene, bli ikke kunde/slave der.

  1. Dock kan det ju vara nödvändigt om man ska köpa exempelvis en lägenhet? Alla går inte runt med x miljoner på banken.

   Men antar (hoppas) att du menade onödiga lån? För att kunna köpa typ.. skor?

 6. .. en bild på skor sedan. Varför inte tänder det är ju mer vettigt.

  Jag tycker att det inte borde vara lagligt att göra såna här ”vanvettsaffärer” som emils pappa skulle sagt.

 7. Jätte bra inlägg!! Jag höll på att förstöra min för ca 10 årsen pga av en pojkvän. Men med lite slit och en bra av betalning så är jag nu skuldfri. men jag håller med dig. TA ALDRIG SNABB LÅN.

 8. Jag tycker du har helt rätt. Jag fylde 18 i Måndags, mamma och pappa är på mig om att skaffa kreditkort för då betalar du efteråt och kan se vilka köp som ha gjorts och kan lättare se över köp som du inte gjort om ditt kort har stulits. Jag säger skarpt nej till detta då jag inte vill bli skuldsatt på direkten. Det känns som man har hur mycket pengar i världen och man har ingen kontroll på sitt saldo, när räkningen väl kommer han man kanske inte råd att betala och i stället skuldsätter sig. Har läst att kreditlånen är de farligaste bland unga för man vill testa något nytt och sedan skuldsätter sig. Mamma och Pappa förstår mitt resonemang men är fortfarande på mig och kredit! Men jag vill inte, jag är vuxen nog att förstå vilka konflikter det kan bli och vill inte hamna hos kronofogden som nybakad 18 åring, hellre väntar jag några år med kreditkort!

  1. Du menar verkligen kreditkort?
   Det bästa (och enda möjliga) för yngre brukar vara bankkort som förutsätter att man har slantar på bankkonto som motsvarar inköpen när de görs.
   De flesta ungdomar (i synnerhet de som saknar fast inkomst från en anställning) får bara ett kontokort där pengar dras direkt från ett bankkonto dvs ett bankkort.
   Om man har möjlighet kan man få betala allt i en klumpsumma på faktura varje månad och då är det fråga om betalkort. Dessa är oftast räntebefriade så länge du betalar i tid. Förutsätter dock godkänd kreditprövning.
   Väljer du ett kreditkort kopplar du en kredit till kortet som du betalar av under flera månader oftast med ränta. Även detta förutsätter godkänd kreditprövning.

  2. Ett Maestro-bankkort eller ett VISA-kort utan kredit är vad du behöver om du har för avsikt att handa på Internet. Men har man ingen användning av ett kreditkort är det inget du ens ska acceptera då det lätt kan göra dig blind. Själv rekommenderar jag att du använder KONTANTER, tar ut pengar från bankomaten och inte använder ditt kort för att betala alls.

   1. Varför det? Tillbaka till stenåldern. Att betala med kontanter är väl bara än mer förvirrande. Med ex. ett VISA-kort ser du ju vilka köp du gjort etc.

  1. Men visst är det underbart när en ung människa upptäcker saker?
   När man själv upptäcker något för första gången blir det ju som nytt även om generationer före gjort precis samma upptäckt!
   Isabellas brist på mognad och erfarenhet (som till stor del förklaras av hennes ungdom) lyser igenom när hon presenterar gamla självklarheter som resultatet av en unik förmåga att förstå komplicerade sammanhang och genomskåda förhållanden som alla andra hittills missat.
   Och många läsare hyllar mästaren för de är ju också unga och upptäcker samma sak för första gång när de nu läser om det…

  2. *skratt* Ja, det var min första tanke också.
   Ska man inte överbelåna sig?! Shit, vilken OERHÖRD tur att Bella berättade denna ovärderliga information. Vi andra hade ingen aning! 😉

   Om Isabella är den smartaste i sin generation är världen hopplöst förlorad.

   1. Varför tror du att dom annonserar? Jo för dom vet att det ger kunder som kanske har kunskapen men ignorerar det. Även om du har koll har inte alla det så det är ett ämne värt att upprepas

    1. Ni som är så ”smarta” har tydligen inte tänkt på att majoriteten som läser Isabellas blogg är ungdomar som inte riktigt vet vad lån och kredit mm innebär och har för konsekvenser! för dom handlar det inte om nå självklarheter. Tänk er för innan ni börjar klanka ner på allt!

     1. Isabella har uppenbara problem med trovärdigheten. Hon gör ju anspråk på att ha något intelligent att säga inför smarta studenter på Handels och Young Entrepreneurs of Sweden, hon håller föreläsningar på KTH för Unga Aktiesparare och deltar i paneldebatter med ministrar och chefredaktörer. Vill hon i fortsättningen spela i vuxendivisionen får hon acceptera med att bli bedömd därefter. Skriver hon något självklart eller rentav felaktigt får hon räkna med att det påtalas även om några ungdomar tycker det låter smart.

 9. ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ก็็็็็็็็

 10. Gud va många haters det var här! Låt bella skriva va fan hon vill o sköt er själva. Det finns många unga människor o även äldre som inte har ngn aning om viktiga saker som Bella tar upp!

  1. Ang ”haters”: Du glömde att påpeka några saker:
   1) Skaffa er ett liv
   2) Ni är bara avundsjuka
   3) Sluta läs bloggen om den bara irriterar er

   1. Haha bäst!

    Isabella Rydberg skriver som alltid självklarheter. Min eget favoritinlägg är det där hon vill berätta för alla hur hon ordnar sin vardag via datorn: hon skapar helt enkelt mappar på datorn för varje projekt. You don’t say…

    Men jag ändå tycka att det är bra att hon nämner dessa snabblån. En stor del av hennes läsare är inte så värst källkritiska och tar in allt hon pratar om; för en gångs skull lite bra (men självklara tips).

    När det gäller boken undrar jag hur mycket hon kommer att ägna åt att hon faktiskt inte köper det mesta själv utan får det sponsrat. Hon har en stor inkomst men det täcker inte det som skulle ha varit hennes utgifter om hon inte hade sponsorer för allt i hennes liv.

 11. Tycker oxå att de är bra att du skriver de, eftersom att skor lockar unga tjejer inklusive mig och jag har lovat mig själv en sak när jag fyller 18, elr ah, blir vuxen då. -ta aldrig lån! Vill liksom inte sluta som resten av min familj som bokstavligen bor hos kronofogden. Och har även sagt till mig själv att jag ska bli rik, och har jag sagt de så kan INGEN stoppa mig, kram 😀

  1. Så du ska inte ta CSN-lån, vilket innebär inte plugga vidare, vilket innebär inte få ett välbetalt jobb, vilket innebär att du kommer bli rik genom prostitution eller hitta en rik make? GL

 12. Ibland stör jag mig på dig, men seriöst det här var extremt moget och bra gjort!! Mer sådant 🙂

 13. TACK BELLA! <3 ROSOR TILL DEJ! SÅ RÄTT!

  Så cyniskt o fult av detta företag att man nästan får kväljningar! Svin!

  1. Det kallas för marknadsekonomi.

   Konsumenten får själv avgöra vilket företag man ska handla/göra affärer med. Om kunden är så pass dum att denne inte kollar på villkoren på sitt lån så är cynism helt jävla befogad i det här sammanhanget.

 14. HAHA komiskt attt det är en annons för just skor under det här inlägget (på min dator, i alla fall)!

 15. Haha!
  Det är väl snarare LOGISKT att Bella börjat prata mer om ekonomi nu när hon håller på att skriva en bok om det med Pingis? Och OM det är för att promota boken då? Det har ju gjot henne till ”semi-miljonär” och behöver knappast skuldsätta sig med skitsaker 😉

  Ni säger att innan har hon sagt si och så men nu har hon ändrat sig bara för att hon skriver boken. Hon kanske har fått bättre fakta och tänkt om?
  När man är såpass ung så upptäcker man nya saker hela tiden, det är så man UTVECKLAS.

  Prova själv att utvecklas litegrannan vetja!

  1. ”Hon kanske har fått bättre fakta och tänkt om?”

   Haha, hur naiv får man vara innan det blir brottsligt?!

 16. Måste du använda din blogg som reklampelare? Det är sååå tröttsamt.
  Vi har fattat nu att du och ”plagiat Pingis” ska ge ut en ”bok” om ekonomi, du behöver inte fejka ett plötsligt intresse för ekonomi. Det blir så pinsamt genomskinligt. 🙁

 17. Du tycker att det är oetiskt att göra reklam för lånehajar som vill tjäna pengar, men det är inte oetiskt att du skriver detta inlägg ENDAST för att DU ska tjäna pengar på folk som du hoppas ska köpa din jävla ekonomibok…?

  ALLT du gör är för att tjäna pengar, men om andra gör likadant är det omoraliskt?!

  Ironi much, Isabella?

 18. Vad är nyhetsvärdet i detta?

  Är det såna självklarheter Isabella åker runt och föreläser om för 40 000 per gång?

  Shit, alla vi med ett IQ över badbollsnivån borde ju göra likadant då, åka runt och slå in lite öppna dörrar och inkassera en oskäligt hög lön för insatsen.

  1. För övrigt – jag är väldigt nyfiken på vilken ekonomutbildning du gått Isabella?

   Jag trodde nämligen att du inte ens gått klart gymnasiet, men det kan ju inte stämma. För att få föreläsa om ekonomi på universitet måste man ju självklart ha en gedigen utbildning på ämnet. Annars är ju dom du föreläser för mer kunniga än dig…? Det vore ju ett regelrätt skämt?

 19. Men, du hade ju själv inga problem med att ta ut ENORMA ockerpriser på skräpet du sålde till försvarslösa tonåringar i din webshop?

  Ocker som ocker.

  Alla vill tjäna pengar, ingen tvingar någon att vare sig handla i din webshop eller ta lån av detta låneinstitut.

  Sluta spela så förbannat perfekt, när du egentligen är det falskaste som gått i ett par skor.

 20. Du Isabella som har möjlighet att påverka ska göra de! I Finland jobbar man just nu på en lag som ska förbjuda snabblån och om detta inte är möjligt skall lagarna skärpas så de blir betydligt svårare att få ett snabblån, de borde Sverige också göra!

 21. När det gäller Bella och ekonomi är jag också ytterst nyfiken på hennes utbildning i dessa frågor (ja, jag skriver henne då hon förmodligen inte läser kommentarerna och ej mindre svarar) Hur många av BB:s företag har egentligen lyckats, gått med vinst och består? Hur ser siffrorna ut på de företag som är kvar? Samma gäller ledarskap, vilken utbildning i ledarskap? Det kräver en hel del om man inte har med praktikanter och tonåringar att göra. Samma med livscoach, vilken utbildning och erfarenhet krävs för att leda (vilseleda) ungdomar med problem som egentligen är föräldrarnas eller andra i deras närhet vuxna problem? Att vara datanörd, designer, författare m m m m är kanske ingen större deal för henne eller för oss andra heller men när det gäller företagande och ledarskap är det ett annat, tror inte det är vad det ser ut att vara

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..