Läsarfråga

Hej Isabella! Jag har precis läst klart din bok, Egoboost. Jag tyckte att den var skitbra och jag kände igen mig i jättemycket som du hade skrivit. Men jag ”lider” verkligen av om-sjukan som du skriver om i boken. Jag kan förstå hur du kan ha så bra självförtroende, du är ju skitsnygg och har en grym kropp. Men om man inte är snygg? Om man inte har en grym kropp? Om man inte är smart? Jag känner så mycket press i min klass, alla får så himla bra betyg och jag får alltid sämre än mina kompisar. Ibland har jag bra dagar och känner att jag är snygg men det finns många fler dåliga dagar där jag står framför spegeln och bara hatar hela mig.Det är svårt att vara en superwoman. Jag vill verkligen tycka om mig själv, för då får jag bättre utstrålning, blir gladare, blir snällare och livet är ju för kort för att sitta hemma och deppa!

Svar: Hej! Vet du, du har ju redan insett att du lider av OM-sjukan vilket är bra för då kan du förändra dig. För de som inte läst boken så handlar OM-tänket om att många människor alltid tänker att ”om jag går ner i vikt” ”om jag fixar det här” ”Om jag ändrar” .. Helt enkelt att man inte är nöjd med livet förrens något ändrar sig. Att inte kunna vara glad utan att tänka OM måste man lära sig att jobba bort. Första steget till bra självkänsla är att acceptera sig själv. Det där som du skriver om bra självförtroende, kropp och smart sitter endast i ditt huvud. Sluta jämföra sig själv med alla andra, inse att du är bra som du är och sluta att tänka att livet skulle vara bättre om något litet ändrades. Lycka sitter inte i antal kg, antal plagg i garderoben eller högst betyg. Lycka sitter i att acceptera och börja tycka om dig själv så som du är just nu. Så som du säger själv så vill du börja tycka om dig själv. Gör det då!! Ställ dig framför spegeln och berätta för dig själv hur bra du är! Fake it til you make it är ett bra uttryck. Peppa dig själv tills det blir sant. Det funkar!!

 1. Så bra ämne! Jag tror att de flesta lider av OM-sjukan. Vi har så höga krav på oss att vi aldrig nöjer oss, även om vi uppnått något kan det alltid bli lite bättre och det är synd.

 2. Bra skrivet Bella…jag tror faktiskt på det där ”fake it til you make it” 🙂 Jag har själv insett att lyckan inte sitter i bland annat hur mycket plagg man har, bara man trivs med sig själv, njuter av livet och har personer nära som man älskar så funkar det fint.

 3. �h vad fint svar du gav henne! jag blir nästan tårögd. Jag önska att jag kunde tänkt som du när jag var i din ålder. Nä! Jag önskar jagkunde tänka så nu tom. Du verkar vara en jättefin tjej Bella!

 4. jag älskar din blogg och dittt sett och vara liksom du verkar stå med båda fötterna på jorden på en bra plats! hihihi men jag tycker det var ett väldigt fint svar du gav henne 😀

 5. Jag tycker din bok var okej. Det märks ju att den är till de yngre tjejerna men samtidigt tyckte jag att du använde vissa svåra ord som jag som är 21 knappt förstod. Annars tyckte jag de var en bra bok för yngre tjejer helt klart!

 6. Tack för en super-blogg! Läser den ofta. Jag tycker verkligen att det stämmer, det du skriver. Självkänslan sitter i huvuder och en bra stark självkänsla är grunden för att man ska kunna vara lycklig och leva det liv man vill!

  Du är en så otroligt bra förebild med din blogg, jag undrar hur många tonårstjejers liv du förändrar till det bättre genom att vara en så bra förebild! Keep up the good work, du är bäst!

 7. Kan även tipsa dig tjejen som skriver frågan till blondinbella. Att ta hjälp av någon som har gått i genom samma saker och har samma förutsättningar som dig. Det finns även många som är utbildade inom detta område. Det är tyvärr inte blondinbella. Hon har lite svårt att sätta sig in i en vanlig tjejs liv. För hon lever inte en vanlig tjejs liv. Och det är ju bra och dåligt på många olika sätt. Kram kram

 8. srsly, so fed up with these people nagging how bad they are compared to everyone else. jeez, but it’s all up to you. just get over yourself and work hard to get good grades, to get body so it looks like you want it to be by working out, to read books, so you’re no pathetic, degraded little person. it’s not easy, isn’t it obvious? nothing in this world is easy, except nagging and crying in the corner… cmon.

 9. Hej Bella jag bara älskar din blogg 🙂 den är så himla bra. Jag känner igen mig jag har den där tanken. Jag tittar mig i speglen och så tycker jag att jag är tjock och att jag behöver gå ner i vikt och att jag inte duger att jag är ful och att inga killar tittar på mig. Och när jag har ätit något så tänker jag men va fan vad mkt jag har ätit men då är det bara en frukt. Sånapi tankar har jag och vet inte vad jag ska göra. Jag vill vara stark som du och du har en grym kropp och jag önskar att jag hade den kroppen men istället bantat jag. Jag har ju haft anorexia jag fick det när jag gick i 7, 8. Jag är 23 år och har lite tankar kvar kring min vikt .

 10. Bella! Jag undrar vad du tycker om Pippi Långstrump? Du, Hanapee och Pippi är nämligen mina största idoler. Du och Hanna verkar ju komma bra överens så jag undrar vad du tycker om Pippi! <3

 11. Hej.
  Detta är ett bra ämne att ta upp och jag skulle vilja ge den här tjejen och alla andra där ute med om-tänket ytterligare ett verktyg.
  Skriv på små post it lappar små positiva kommentarer om dig själv. Det kan vara allt från att jag är bra på att gå ut med hunden till jag är en bra vän till att jag är skitsnygg osv. Små som stora meningar men korta som är lätta att läsa. Sätt upp dem lite överallt. spegeln på toan, kylskåps dörren, ytterdörren, fjärrkontrollen etc. När du sen läser dessa så läs den både högt och tyst för dig själv och känn efter att du menar det som om du skulle mena det till nån annan som du tycker detta om.
  En annan bra grej är om man gillar att läsa. Läs böcker som handlar om hur du skapar ditt eget liv. tex The secret, lagen om attraktion osv. Läs dem flera gånger och ta till dig det som känns bra just då.
  Tack för en bra blogg 🙂

 12. Så sant, jag tror många tänker ”jag ska bara fixa det där” så blir jag snyggare, smartare. bättre men vi kommer alltid på någonting nytt när det är avklarat och kan inte riktigt känna oss tillfreds med oss själva. Det är synd faktiskt.

 13. Sorglig läsning, givetvis bestäms inte snygghetsgraden av reflektionen i spegeln, utan vad vi killar tycker. Det är lite fult att rekommendera sån här låtsasterapi. Givetvis gäller inte BB’s råd till fula tjejer, BB hade inte fått en procent av nuvarande framgång o uppmärksamhet om hon inte var en bra bit över medel även i sthlm.

 14. Håller till stor del med dig Isabella, men tycker att det är lite väl förenklat att påstå att allt sitter i huvudet, att det konkreta utseendet t.ex. inte spelar någon roll för självkänslan. Hur andra bedömer ens utseende är svårt att påverka med egna tankar. För mig är det en mer komplex fråga som saknar enkla lösningar.

 15. Isabella, du borde verkligen vara lite försiktigare med att ge råd och ” terapi” till människor som på olika sätt mår dåligt psykiskt. Detta av flera anledningar.

  För det första har du såvitt jag vet ingen formell utbildning eller kompetens inom psykologi eller beteendevetenskap av något slag. Fenomen som självkänsla, självförtroende och självbild etc är komplexa och det krävs åtminstone ett par terminer psykologistudier för att man egentligen ska förstå hur dessa fenomen fungerar och är sammanlänkade. Precis på samma sätt som det krävs flera terminer av ekonomistudier? för att egentligen förstå hur aktiemarknaden fungerar. Det finns faktiskt en anledning till att man måste utbilda sig i över 5 år för att bli legitimerad klinisk psykolog.

 16. Jag har själv inte jättebra koll på ditt liv men av det jag har läst och hört så förstår jag att du själv har haft problem med självkänslan etc. Att du har löst dina problem är jättebra och jag är genuint glad för din skull. Men bara för att du har löst dina problem på ett sätt så innebär det inte att alla andra kan lösa sina problem på samma sätt. De psykiska svårigheter som vi människor kan uppleva, tex dålig självkänsla kan bero på en miljon olika kombinationer av saker.

 17. Sen är det också en tidskrävande process även för en kompetent psykolog att kunna förstå en individs problem tillräckligt djupt för att kunna avgöra orsaken till problemet samt att kunna avhjälpa problemet. Det som är den största faran är att du egentligen inte vet hur allvarliga problem personerna som tar till sig dina råd egentligen har. Felriktade råd till en person som på allvar mår psykiskt dåligt kan vara förödande för den personens psykiska och ibland även fysiska hälsa.

 18. Att ge den här typen av råd till vänner och familj är en sak. För dessa känner man förhoppningsvis vilket ger en viss insikt i hur deras problem ser ut. Men att via bloggar och böcker ge råd och terapi till människor man som bäst har läst en kommentar av är inget som någon bör göra, inte ens en kompetent psykolog.

  Jag är helt säker på att du verkligen menar väl med att försöka hjälpa unga tjejer osv, men tänk på detta!

 19. Hej, jag har aldrig kommenterat på din blogg, men jag jag kände att jag måste lägga till en viktig sak. Jag har också känt (och känner) som du. Jag tror att en viktig del i processen till att acceptera sig själv är att försöka komma ihåg de bra stunderna. Vad gjorde du den dagen som du tyckte så mycket om dig själv? Kanske hade du på dig annorlunda kläder, eller gjorde något annorlunda. Ta vara på det då! Tiderna som du känner dig nöjd kommer bli längre och längre och tillslut är du där. Nästan. För jag tror att alla är lite missnöjda ibland och tänkte om-tankar. Och det är okej, tycker jag i alla fall. Men välj dina om! Vad är mest troligt – att du blir gladare och nöjdare OM du går ner i vikt eller OM du blir bra på zumba-passet?
  Lycka till från en som känner igen sig EXAKT!

 20. Isabella, du skriver ofta om unga tjejers självkänsla och välmående. Du vill skapa dig en bild av hur en ung och lycklig tjej ska må och se ut i dagens samhälle – denna bild har du marknadsfört som dig själv. Tyvärr är bilden du skapat helt omöjlig för de flesta att nå upp till. Man kan inte fejka något tills man får det. Den bittra sanningen är att alla har inte de ekonomiska förutsättningarna som du har. Som ett avslut vill jag bara ge dig ett råd. Håll dig till det du är bäst på – entreprenörskap och marknadsföring. Men blanda inte in unga tjejers ohälsa i det hela…

 21. Du är grymt bra Bella! Beundrar dig verkligen och hur jäkla stark du är! 🙂 jag önskar att jag med hade samma drivkraft som du. Hela min gymnasieutbildning skolkade jag bort så har inget slutbetyg, jobbar på ett skitjobb som jag inte trivs med och tvingar mig själv att gå till. Jag har aldrig haft någon självdisiplin som gjort att jag skött varken skola eller jobb speciellt bra, jag vill komma ur min bekväma bubbla och ta tag i mitt liv men det går verkligen inte.. Och tyvärr går det ut över mig själv och även mitt förhållande med min pojkvän. Jag vill ha ett bra liv som jag trivs med, men känns helt omöjligt att komma dit. 🙁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..